Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Omalle kohdalle on sattunut kaksi varsin erilaista rahanlainaaja-tapausta:

Tapaus A:

Lapsuuden ystävä, jonka palkat eivät saapuneet ajallaan. Alkuun lainaili ne ilmaiset pikavipit, joita ensikertalaisille tarjottiin. Totesin ettei ole mitään järkeä ja lupasin auttaa kaveria. Oltiin molemmat nuoria ja naiiveja. Lainaili joitain satasia kerrallaan ja palkkojen tullessa lyhensikin, jos koko palkka sattui tulemaan. Välillä käytiin istumassa iltaakin yhteisellä kortilla ja aina laitoin ylös paljon kaverin osuus ja tämä hyväksyi ne mukisematta. Reilu peli.

Duunien vaihduttua sovittiin, että lyhentää pikku hiljaa tyyliin satasen kuussa. Tätä ei kyllä koskaan tapahtunut omaehtoisesti, mutta muistutuksesta meni yleensä muutama minuutti, niin rahat kilahtivat tilille. Välit kuitenkin jäähtyivät ja loppuvaiheessa oli melko kiusallista kun viimeiset 10 viestiäni hänelle olivat vain maksumuistutuksia ja kiittelyitä saapuneesta maksusta. Loppuvaiheessa hieman jännitti, josko tyyppi maksaa kaikkia takaisin, mutta onneksi voin muistella edelleen hyvällä, vaikka moneen vuoteen ei ole enää tullut törmättyä kaveriin.

Tässä oli sellainen erikoisuus, että kaveri asui aluksi vielä kotonaan, joten hänen kiinteät kulunsa olivat olemattomat. Lisäksi sai jotain perintöä tmv. jotka kuitenkin neuvostani sijoitti. Ilman noita perintörahoja en varmastikaan olisi lainannut lähellekään noin paljoa. Rahan käyttötaidot olivat kuitenkin olemattomat, joten rahanlainaamista tärkeämpää olikin talouskasvatus, jonka hän sai.

Tapaus B:

Työkaverilla oli aina rahat loppu ja käsittääkseni kulutusluottoakin ainakin paremman pään henkilöauton verran. Alkoholia ja tupakkaa kului. Muutaman kerran suostuin ennen palkkapäivää ostamaan kaverille lounaan, kun lupasi tarjota takaisin palkkapäivän jälkeen. Koitti myös tupakka-askeja saada minun piikkiini, mutta ilmoitin että jos pelkkä lounas ei kelpaa, niin ilmankin voi olla. Lainaamiset kuitenkin loppuivat kun kerran perjantain palkkapäivänä “unohti” nostaa rahaa minulle, ja seuraavana maanantaina oli kertomansa mukaan maksanut laskuja viikonloppuna. Seuraavana palkkapäivänä käytiinkin sitten yhdessä nostamassa saatavat, kun oltiin “sattumalta” samassa kohteessa.

Tuosta eteenpäin keksin erilaisia tulevia menoja, joiden takia en voinut lainata, vaan omatkin rahat olivat tiukilla. Eikä hänen tekemisensä myöskään vaikuttanut siltä, että yrittäisi oikeasti laittaa elämäänsä järjestykseen. Myöhemmin koitti vielä saada minulta (ja varmasti muiltakin, koska ei tiennyt varallisuudestani) 30 000€ tai “edes kymppitonni” lainaa, että saisi raha-asiat kuntoon. Sai palkkaennakkoja jne, mutta elämänhallinta petti.

Jälkikäteen on tullut mieleen tyypin olleen ehkä bi-polaarinen, koska tietyt vaiheet viittasivat kyllä mania-jaksoihin.

Kaksi hyvin erilaista tapausta, joista kaltaiseni huono ihmistuntijakin osasi erottaa hyvän ja huonon kandidaatin. Molemmista selvittiin kuivin jaloin hyvällä riskienhallinnalla.

17 tykkäystä

Ehkäpä tulevat shakkipelit pelataan faradayn häkissä.

6 tykkäystä

Näin minimaalisella vaihdolla kun lasketaan yli -1%, niin se käytännössä tarkoittaa kovaa nousua, kun isketään vaihde silmään - pitää osata kääntää punainen vihreäksi.

2 tykkäystä

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-28/nft-volumes-tumble-97-from-2022-highs-as-frenzy-fades-chart

Auts.

image

Menee siis vielä hetki, kun tämä on arkipäivää officella:

8 tykkäystä

Ei kuulu enään Tulikiveen, joten laitan tänne, @Totuuden_aani

Toissa talvena tuli luettua Jack Schwagerin “Unknown market wizards”, ja siitä erityisesti jäi mieleen jannu nimeltään Chris Camillo. Hän ei kiinnitä mitään huomiota fundaan, pelkästään siihen millaisia reaktioita tai kiinnostusta yritykset luovat sosiaalisessa mediassa. Suosittelen tutustumaan.

Coeus:sin Q3 sijoituskirje kilahti postiin. :point_down:

Coeus Invest GRIT Erikoissijoitusrahasto - Q3 2022 Sijoittajakirje.pdf (200,7 Kt)

Rahasto :point_down:

37 tykkäystä

HILJAA!

Ei tunnu auttavan. Tiedän hyvin itsekin, että teinityttöjä ei pidä aliarvioida. Vaarallisia ja vaikeita ymmärtää.

20 tykkäystä

Täytyy kyllä arvostaa @Jukka_Lepikko briljantteja makropostauksia. Suomen parasta makrosisältöä hyvin informatiivisilla kuvaajilla höystettynä. Ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa!

:sunglasses:

18 tykkäystä

Onpas V-mäinen olo. Hammaslääkärille sain ajan aamuksi ja särkyyn ei löytynyt tulehduksellista syytä. Hampaan yksi nurkka vähän korkea ja lekuri epäili kivun johtuvan purennasta. Aivan infernaalinen kipu joka tuntuu oikeastaan koko puolen pään alueella. Kipu tulee aaltoina ja pudottaa käytännössä polvilleen. Luulin minulla olevan suhteellisen korkea kipukynnys: On pidennetty yhtä raajaa, jolloin hermosäryt olivat kohtalaiset. On ollut siirrottavaa lapaa, jossa myöskin helvetilliset säryt. Tämä lysti vie kyllä voiton kaikesta. Rattiin ei oikein uskalla hypätä, koska kivun ja vastaantulevan rekan sattuessa samaan aikaan, epäilen mieleni lujuutta.

Sen verran kokenut hammaslääkäri selosti, että kolmoishermosärky voi johtua juuri tuosta hampaiden narskuttelusta, ja siitä seuraavasta ärtyneestä hampaasta/hermoista. Odotellaan pari päivää. En olisi uskonut ennen lekurille menoa, että nyt toivon siellä olleen jotain, minkä takia koko saakelin nro. 7 olisi nypätty biojätteeksi.

Edit: Sairaalassa jokusen päivän viettäneenä ihmettelen aina suomalaista kivunlievitystä. Sairaalassa ei meinaan tarvitse sietää minkään asteista kipua. Löytyy piikki joka särkyyn. Sitten kun sinut kotiutetaan saat sen Burana- ja Parasetamoli kuurin apteekista ja siinä kaikki. Kinuamalla voivat heltyä Tramali reseptiin. Miksei anneta vaikka 4 tabletin reseptiä, johonkin oikeasti tukevaan, vaikka sitten saatesanoilla: Tätä ei voi uusia, ota vaan viimeisessä hädässä, jos kipu ei hellitä kirjaudu uudestaan sisälle.

26 tykkäystä

Oletko käynyt muulla kuin hammaslääkärillä? Kolmoishermosärky ja hortonin neuralgia ainakin tekee toispuoleista päänsärkyä. Hortonin ”lempinimi” on itsemurhapäänsärky…

2 tykkäystä

Ai samperi, toivottavasti löytyy jotain lääkestä kotosalta mikä lievittää oloa täksi illaksi. Keep on faitting!

3 tykkäystä

Vuosi sitten ja aiemminkin, minulle foorumin tärkeintä antia oli @musa_2 n ja kumppaneiden karhuilut. Vallitsevan narratiivin haastaminen on välttämätöntä.

Nyt kun narratiivi on kääntynyt 180 astetta @Jukka_Lepikko tekee tuota tärkeää työtä. :+1:

Edit. Toki nautin edelleen @musa_2 n teksteistä :slight_smile:

25 tykkäystä

Amatöörillä on ammattilaiseen verrattuna sellainen etu, että työpaikka ei ole vaarassa parin huonon kvartaalin takia. Ei pidä aliarvioida paineen vaikutusta ammattilaisten suorituksiin.

8 tykkäystä

Tämä on aika laaja aihe. Itse vältän yleisesti viimeiseen asti kanssasijoittajien, niin ammattilaisten kuin amatöörien aliarvioimista, koska pörssimarkkina osaa tehdä todella nöyräksi, eikä minulla ole varaa muutenkaan ketään aliarvioida. Ammattilaisilla viittaan etupäässä vuosikymmeniä voitollisesti markkinoilla toimineisiin mm. treidareihin ja rahastonhoitajiin, jotka ovat löytäneet markkinoilta edgeä ja jotka pysyvät pinnalla myös pitkien karhumarkkinoiden ajan ja ennen kaikkea ymmärtävät markkinapsykologian voiman ja osaavat kääntää sen edukseen laaja-alaisen analyysin avulla. Heillä on myös käytössään huomattavat resurssit. He eivät myöskään yleensä hätäile, hallitsevat riskit ja osaavat analysoida tilanteen usealta eri kantilta. Paineensieto-ongelmista kärsivät treidarit ja sijoittajat menevät usein katki ja lopettavat tai putoavat kyydistä sekä valitettavasti joskus myös parvekkeilta, jos pörssi totaalisesti romahtaa ja riskien- sekä kassanhallinta ei ole ollut lähellekään kunnossa.

Jokainen kokee paineen tietysti eri tavalla, mutta kyse on miten siihen reagoi ja pystyykö kehittymään. Piensijoittajien puolella on yleensä tosiaan aika, koska heidän ei tarvitse elää kvartaalitaloutta jos eivät halua. Tämä karhumarkkina on muutenkin opettanut enemmän, kuin kaikki viime vuosikymmenten nousupäivät yhteensä ja näkisin, että tästä opiksi ottaneet, ruutua sinnikkäästi tuijottaneet ja mukana pysyneet ovat huomattavasti parempia sijoittajia tulevaisuudessa.

29 tykkäystä

https://m.youtube.com/watch?v=lTHCwU9rUdY

Salkulle löyty theme song.

Tuntuuko kenestäkään muusta siltä, että Nordnetin kuukausisäästöpäivä eli kuun viides osuu aina jonkinlaisiin ”lokaaleihin huippuihin”? :slightly_frowning_face:

18 tykkäystä

Ei ilmeisesti markkinoilla ollut missään välissä kovia nousupäiviä, kun kävin salkussani ekaa kertaa tällä viikolla, niin oli sama tilanne suunnilleen kuin viime viikolla. Tulee kyllä sellainen olo, että joku shorttaa salkkuani. :sunglasses:

Mulla on seuraavat kaksi lisäystä salkkuuni melko selvät. Ehkä ne tässä kohta nousevat reippaasti ennen ostoani, jotta voivat antaa hurjat uudet negarit. :cowboy_hat_face:

Pörssien suunta -ketju on kyllä aina ollut laadukas, mutta on vain mennyt entistä parempaan suuntaan. Olen samaa mieltä muiden kanssa, että hienoa, kun @Jukka_Lepikko on antanut sinne mielenkiintoisia ja perusteltuja näkemyksiään. Ja onhan wanhat tutut naamatkin siellä suorittaneet siellä hyvin. :pray:

Tänä illalla stressin poistoon katson Muumeja Ylen Areenasta ja huomenna aamulla kidutan itseni salilla, niin etten muista sijoitusasioita hetkeen tekemällä esim. lisäpainoleukoja.

14 tykkäystä

Kyllä tuntuu ja ilmiölle on mahdollisesti selkeähkö syy. Useimmat rahastot ostavat osakkeita kuun vaihteen tienoilla, samoin luultavasti tekevät myös kuukausittain säästävät piensijoittajat. Osa ennakoi ja ostaa ennen kuun vaihdetta, mutta hyvin moni vasta muutaman päivän kuun vaihteen jälkeen. Hoitamieni salkkujen kuukausittaiset rahasto- ja ETF ostot on ajoitettu kuun 18-26. päivien tienoille.

12 tykkäystä

Shakki on päässyt Suomessakin taas uutisotsikoihin. Minulle peli on siis ihan kurssilemattomalla suomella shakki. Suomessa media keskittyy shakin yhteydessä käyttämään kaikenlaisia jänniä erikoismerkkejä, mutta pelin perusterminologia menee aina väärin. Tyypillisin esimerkki on termin ottelu käyttäminen väärin. Shakissa peli tarkoittaa yhtä kohtaamista, ottelu taas sitä, että kaksi pelaajaa pelaa vastakkain useita pelejä, joiden yhteistulos ratkaisee. Esimerkiksi MM-ottelu koostuu 14:ta pitkien miettimisaikojen pelistä.

Hieman koomista on kutsua jotain Kasparovia tai Carlsenia ”shakkimestareiksi”. Kyseessä on lähes kaikissa maailman maissa käytössä oleva virallinen, kansallinen titteli. Shakkimestareita on maailmassa kymmeniä tuhansia. Suurmestareitakin taitaa olla yli tuhat.

Niemannista Suomen shakkimedia tykkää käyttää ilmausta ”shakin ihmelapsi”. Yksikään kovan luokan shakkiasiantuntija ei katso Niemannia ihmelapseksi. Siihen vaadittaisiin aika lailla suurmestarin arvo 14-vuotiaana, maailma top sataan pitäisi päästä viimeistään 16-vuotiaana. Shakki on yhä sähäkämpää, yhä enemmän nuorten peli. Niemannissa yksi epäilyttävä piirre on juuri se, että hän ei ollut minkäänlainen ihmelapsi, ja yhtäkkiä 17-19-vuotiaana teki harppauksen jollaista ei nähdä juuri koskaan niin lyhyessä ajassa.

Haaveilen että Hesarin Kuukausiliitteessä ilmestyisi tammikuussa laaja juttu, jonka yhtenä juonenkaarena tikittäisi tämä Niemann-trilleri, ja rinnalla taustoitettaisiin shakin huijaamisen ja huijausepäilyjen historiaa lähtien 1700-luvun lopulta, kun ”shakkikone” Turkkilainen päihitti Benjamin Franklinin, Napoleonin ja nipun eurooppalaisia huippupelaajia. Jälkeenpäin kävi ilmi, että ”koneen” sisällä oli kyyryssä lyhytkasvuinen huippupelaaja, joka ohjasi koneen käsiä pienillä vivuilla.

Mieleltään hauras Akiba Rubinstein ja häntä vastaan ohjelmoitu kärpänen, joka 1920-luvun alussa alituiseen laskeutui hänen päähänsä. Petrosianin vaimo kuiskaamassa avainsiirron Fischerin vastustajalle. Karpovin ja Korchnoin MM-ottelun Suuri Jugurttipurkkikiista 1978. Kasparovin tulivuorenpurkaukset Karpovia ja tietokoneita vastaan. Kramnikin ja Topalovin Toiletgate Elistassa 2006. Amatööripelaaja Borislav Ivanovin voittokulku suurmestareita vastaan läpi vuoden 2013, kun kukaan ei keksinyt miten hän huijaa. (Puhelin ja morsetus kengänpohjassa.)

Sitten herään unesta ja totean, ettei tuollaista juttua siihen lehteen tule. Ehkä jossain toisessa elämässä :roll_eyes:

51 tykkäystä