Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Kannattaa ottaa iso kuppi kahvia ja lukea rauhassa Juha Kinnusen tuloskausiennakko. :coffee: :slightly_smiling_face:

Helsingin pörssin Q3-tuloskausi on pian kiihtymässä täyteen vauhtiin. Tuloskasvun negatiivinen trendi on ollut selkeä jo vuoden, ja tämän odotamme jatkuvan myös Q3:lla. Nyt ennustamme tuloskasvun kääntyvän myös nimellisesti negatiiviseksi ja odotamme operatiivisten tuloksien heikentyvän keskimäärin 4 %. Q2:lla tuloskasvu oli vielä nimellisesti positiivinen (+2 %) mutta voimakas inflaatio huomioiden reaalinen tuloskasvu oli jo keskimäärin miinuksella. On kuitenkin hyvä huomioida, että Q3 on useille yhtiöille välineljännes useiden yhtiöiden raportoidessa laajemmin vain puolivuosittain.

7 tykkäystä

Joo mä ihmettelen miksi Harvia ei maksa tuota jos tuomio on lainvoimainen.

Ja Harvian YT:t…, näin mutulla, hyvä jos tuo 20henkeä ja lomautukset riittävät. Voisi kuvitella että jo toimiston puolelta löytyy 10henkilöä muiden yhtiöiden tarpeisiin, kun nyt se työvoimapula on.

Harvialla menee vielä asiallisesti, jos vain 20 työsuhdetta on liikaa, toki ikäviä lomautuksia unohtamatta. Toki sauna&Spa markkina jatkaa eteenpäin, ostaahan ihmiset 10.000e maksavia ulkoporealtaita ja painavat niihin voimavirtaa 24/360…

1 tykkäys

EDIT Disclaimer: alla täysin hatusta vedettyä spekulointia :smiley:

Jos tuomio oli tosiaan jo lainvoimainen eikä odotella heltiääkö vielä valituslupaa niin voihan tuo olla ihan taktiikkakin, että viivytetään maksamista viimeiseen asti, koska jos tuossa ei ole esim. isoa viivästyskorkoa voi muutaman kuukauden viivytyksellä tavallaan “pienentää” korvaussummaa kerryttämällä sille korkoa Harvian toimesta (okei ehkä vähän turhaa optimointia, mutta mene ja tiedä :smiley:).

Toki voihan tuossa olla ihan sellainenkin keissi että henkilösuhteet menneet todella pahasti ristiin ja tämä tehdään ihan puhtaasti kettuilun vuoksi (tai tarkoituksena voi olla tilapäisesti hidastaa kyseisen korvauksen saajan bisneksiä jos edelleen on näissä duuneissa tms.)

Ja toki jos maksetaan nyt niin silloinhan tämä kohdistuu vasta Q4 tulokseen käsittääkseni?

1 tykkäys

Englannin keskuspankin johtaja puheessaan muistutti, että eläkerahastoilla on kolme päivää aikaa setviä sotkunsa ja sitten keskuspankin tuki loppuu.

Näin hänen puhe meni Bloombergin mikä lie live feediin:

Aiheuttaen tietysti lisää sekasortoa UK:n velkakirjamarkkinalle. :joy:

” That was one of the more restrained reactions. Mike Howell of Crossborder Capital, often cited in Points of Return, described Bailey’s words as the “shortest suicide note in history.” Writing on Twitter, he added: “A Central Bank has just left a market to malfunction, when it was the main cause!!””

20 tykkäystä

Musta kyllä tuntuu, että tää tulee olemaan sellainen “Jos se sekoilu ei nyt lopu, niin se saa luvan jatkua!” ja BoE tulee hätiin jälleen kun korttitalo on romahtamassa :slight_smile:

18 tykkäystä

Mielenkiintoinen tapaus tämä Vietnam. Mikko Mäkinen näkee mahdollisuuksia nostaen esiin yhden miinuspuolen, hallintomuodon.

Vietnamin hallintomuoto on sosialistinen tasavalta. Maan geopoliittinen riski pidemmällä aikavälillä ei synny ainoastaan hallintomuodosta vaan myös ulkosuhteista ja historiasta, jotka linkittyvät vahvasti maailman kahteen suurvaltaan, Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Pidemmällä aikavälillä on hyvin mahdollista, että se joutuu paljon laajemmin osaksi näiden suurvaltojen kädenvääntöä USA:n strategisten intressien väistämättä kasvaessa maassa.

Vietnam on ollut avoin ja melko vakaa viimeiset vuosikymmenet ja pyrkinyt osaksi globaaleja sopimuksia. Se on kuitenkin autoritäärinen maa, joka ei esim. kunnioita ihmisoikeuksia länsimaiden tavoin. Maassa on paljon hyvää, mutta geopolitiikka voi olla arvaamatonta.

Ei ole tarkoitus nostaa mitään tai ketään tikun nokkaan, mutta esim. korkean riskin rahaston, PYN Eliten, sivuilta en löytänyt oikeastaan mitään aineistoa kohdemarkkinan riskeistä. Vietnamin talous kukoistaa, mutta riskit ovat mielestäni mainostettua korkeammat. Ne on hyvä tiedostaa.

33 tykkäystä

BoE käänsi takkia ja tulee lisää apuun kun tarvitaan.

Hyvä esimerkki muuten taas miten keskuspankki ei elä tyhjiössä ja ”päätä asioita” kuten kriitikot antaa ymmärtää vaan ne joutuu mukautumaan markkinan paineeseen ja ympäristöön.

18 tykkäystä

:face_with_monocle:

17 tykkäystä

Pistetäänpäs pientä välietappitietoa sähkölaskuista.

Vanha sopimus loppui elokuussa joka oli 4,99snt/kWh. Hinta karkeasti 3,5 kertaistui syyskyyn osalta. Lasku pärähti äsken verkkopankkiin. En ollut itse vertailukaudella 2021 syyskuussa ollenkaan kotona, mutta syyskuu 2022 on tullut oltua kotona siinä, missä muutkin asujat. En jaksannut kytätä päivä- tai viikkokohtaisia kulutuksia, että saan relevantin vaikutuksen kulutukseen, kun yritetään taloudessa tietoisesti vähentää kulutusta.

Kuukauden lasku omakotitalosta sähkö + siirto:

9.2021 : 85€ (kulutus 591kWh & keskilämpötila 9,4 astetta)
9.2022 : 136€ (kulutus 501kWh & keskilämpötila & 9,9 astetta )

Odotin jo suurempaa laskua, mutta tämä kelpaa. Yllättävän paljon kulutus laskenut vaikka oma kotonaolo puuttuu kokonaan vertailukaudelta.

Ps. Tervetuloa säästötalkoisiin.

Edit. Ja sähkön sopimushinta jatkaa omalta osalta kohoamista. Syyskuusta Lokakuuhun hinta nousee 17snt/kWh → 43snt/kWh. Korkoa korolle!

10 tykkäystä
38 tykkäystä

Näkyvät noudattavan P1.:n teesejä ja tiedottavat kuukausittain kertyneen liikevaihdon. Kasvun kulmakerroin näköjään taittumaan päin Saunumillakin, ainakin hetkellisesti, mitä nyt muutaman tiedotteen vilkaisin.

2 tykkäystä

Näitä on vähän sijottajakirjeissä käyyty läpi sekä sijottajailtojen esityksissä. Toki samaa mieltä siitä, että riskejä ei liiemmin kyllä mainosteta ja Peta voisi näistä enemmänkin puhua. Toisaalta todennäköisesti tietää paremmin Vietnamim hallinnosta ja mahdollisista geopoliittisista riskeistä kun me täällä Suomessa.

Kohdemarkkinoista:

“Rahaston osakesijoitukset
ovat tällä hetkellä Aasiassa, jossa pääkohteena on Vietnam. Rahasto pyrkii keskittämään kaikki sijoitukset aina
enintään kolmeen maahan kerrallaan.”
Tällä hetkellä se on Vietnam, mutta 5 vuoden päästä maa voi olla joku muu (Thaimaasta poistutttiin 2012 muistaakseni 14 vuoden jälkeen)

3 tykkäystä

@Pohjolan_Eka

Ymmärsinkö oikein että esittelemäsi lähestymistavan kaksi kulmakiveä ovat:

  • kehitä TA-taitojasi; opettele tunnistamaan kurssitrendi; ole skarppina reagoimaan heti kun saat signaalin trendikäännöksestä
  • jos tämä signaali tulee tilanteessa jossa huonot uutiset eivät enää paina kursseja, heittäydy ahneeksi pörssissä

Oliko jokin muu pointti joka oli näiden kahden kaa samalla pallokentällä tärkeydessä?

Arvoisa Eka, eka huomioni on että kehotat tuossa tekemään aika lailla samalla tavalla kuin miljoonat muutkin sijoittajat tekevät.

Osa tästä porukasta on mielettömän analyyttista niin kuin sinä. Tämä osa pärjää tietysti parhaiten. Mutta lisäksi on hirveä määrä porukkaa jolla tunnepohjainen sijoittaminen johtaa hyvin samankaltaiseen käyttäytymiseen.

Eli suosittelet tekemään aika lailla samalla tavalla kuin muut mutta nohevammin kuin muut ja toivottavasti hieman ennen?

Miljoonat sijoittajat ovat ehkä enemmän tunneperäisiä ja vähemmän analyyttisia trendien seuraajia. Alla olevat luovat loogisen kokonaisuuden jonka perusteella nämä sijoittajat pidättäytyvät ostoista:

  • uutiset painavat kursseja
  • osakkeet näyttävät painuvan vääjäämättömästi alaspäin
  • narratiivit ja ilmapiiri muuttuvat vähitellen negatiivisemmiksi
  • ylipäätään kaikki menee päin helvettiä
    ==> hölmöä ottaa ehdoin tahdoin tappioita lähtemällä ostolaidalle

Hiljalleen sijoittajien salkkujen allokaatio liikkuu sellaiseen suuntaan että se allokaatio toimii nimenomaan kurssilaskussa.

Tästä seuraa sitten ennemmin tai myöhemmin ostopaniikki. Hirveän moni havahtuu suurin piirtein samaan aikaan siihen että hei, tuli huonoja uutisia ja kurssit raketoi; onko trendi kääntymässä; olen aivan liian varovaisesti asemoitunut.

Kuvailemasi lähestymistapa – vaikka sitä harjoittaisi kuinka nohevasti – johtaa siihen että täytyy ostaa yleisen ostopaniikin aikana. Jos ostaa riittävän aikaisessa vaiheessa ostopaniikkia, tulos voi olla hyvä?

Bongasin joskus viime vuonna tuollaisen hauskan termin kuin return on brain damage.

Eli jos on jokin suuria lupauksia tarjoava lähestymistapa – joka kuitenkin on henkisesti hyvin raskas – ehkä sitä ei ole pakko käyttää?

En tykkää yhtään ostopaniikeista. Niinpä minulle sopii ostaa osakkeita tilanteessa jossa trendit ovat tukevasti alaspäin.

Viittasit tuohon mitä olen sanonut toukokuussa 2009. Silloin mieltäni myrkytti inhottava kokemus ostopaniikista jollaisiin minun psyykeelläni on hyvin vaikea osallistua.

76 tykkäystä

Jospa nuo jodisuositukset on annettu varmuuden vuoksi kun Olkiluoto 3 reaktorin testiajot kesken ja pelätään että se räjähtää,eikös siellä ollu ohjelmassa 100 prosentin tehosta pudotus suoraan nollaan,tiä vaikka posahtaa kun ei muutenkaan mennyt putkeen (oma salaliittoteoria) :grin:

.

Tuohan muistuttaa hieman Sorosta:

" George Soros, the Portfolio Manager of the infamous Quantum Hedge Fund boasts, “When I see a bubble, I rush in to buy it .” Soros is known for his legendary market returns achieved by investing in bubbles and getting out before they burst."

8 tykkäystä

Niin, ehkä tämäkin osin selittää miksi pääministeri kritisoi keskuspankkeja :smiley: mm. Sipilää kritisoitiin hänen omistuksistaan. Mielestäni velka kuitenkin on vaarallisempi sidonnaisuus. Siinä kun helposti tuppaa priorisoimaan oman maksukykynsä.

24 tykkäystä

Hyvä huomio.

Toivottavasti kaikki löytävät itselleen sopivan tyylin :smiling_face_with_three_hearts:

3 tykkäystä

Oi niitä aikoja.

Ennen rakettiemojeja syöksyi sukkula Venukseen ja Apinamiestä kuuntelivät kaikki sukupuolet sulassa sovussa. Lehtien yleisönosastoilla paheksuttiin tietenkin Kikan avoimen seksuaalista olemusta ja vihjailevia sanoituksia, mutta kuka niitä ruikutuksia jaksoi koskaan lukea.

Melko nopeasti ensimmäisen hitin jälkeen Suomi aloitti syöksyn historian syvimpään lamaan.

image

11 tykkäystä

Täällä on varmasti kohderyhmää. Yksiköiden ja työtehtävien kuvaukset vaikuttivat huippukiinnostavilta. Neljä avointa paikkaa ja hakuaikaakin vielä kuukauden verran jäljellä.

11 tykkäystä
yha_musa_soi

Aika raskasta settiä kahvihuoneeseen :grin:

Meillä Suomessa on sellainen kulttuuriin liittyvä ajattelutapa, missä koetaan parhaitten neuvojen olevan mahdollisimman utilitaristisia ja keskimääräiselle ihmiselle sopivia. On mielestäni kiistatonta että valtaosalle parhaaseen lopputulokseen johtaa se ettei ota minkäänlaista näkemystä osakkeista (sijoita indeksirahastoon…), kurssikehityksestä tai makrosta (…ajallisesti hajauttaen). Niillekin jotka päättävät ottaa näkemystä suositellaan usein, että keskittyy vain yhteen kapeaan sijoittamisen osa-alueeseen ja pyrkii tulemaan siinä mahdollisimman hyväksi ja jättämään muut hommat huomioimatta. Tämän sanomisessa ei mielestäni ole sinänsä mitään vikaa, koska se on eittämättä keskimääräiselle sijoittajalle varsin hyvä neuvo.

@musa_2, minä en yritä viestiä sellaisille sijoittajille jotka haluavat vain vaurastua pitkäjänteisesti, vaan sellaisille aktiivisesti sijoittamista harrastaville jotka haluavat kehittyä paremmaksi pörssipelissä ja ovat valmiita ottamaan myös riskin epäonnistumisesta. Viime vuosina mukaan on tullut monia lupaavia sijoittajia, jotka ovat omasta mielestään tehneet kaiken oikein niin kuin Hyvän Sijoittajan kuuluukin. He ovat ostaneet salkun täyteen laatuyhtiöitä kestävillä kilpailueduilla, lukeneet Keskivälit ja Buffettit ja katsoneet kaikki Vernerit. Kun kurssit ovat laskeneet, he ovat ostaneet ensimmäisen, toisen ja kolmannenkin dipin, koska osakkeiden käypä arvo on ollut kurssin yläpuolella ja nyt sitten katsovat epäuskoisena ja hämmentyneenä, kuin peura ajovaloissa, niitä oman salkun isoja vuositappiota. Miten ihmeessä tässä kävikään näin?

Useimmat ihmiset kokevat kivun epämiellyttäväksi ja tietoisesti välttelevät kipuja aiheuttavia asioita, mutta kipuha on mahtava signaali, mikä kertoo että jonkin asian on muututtava. Yleensä sen asian minkä pitää muuttua olet sinä itse! Se mitä haen tässä takaa on, että kehittyäkseen sijoittajana kannattaisi yrittää käyttää tämä kriisi hyödyksi ja poteroihin kaivautumisen sijaan yrittää laajentaa näkemystään sijoittamisesta kohti holistisempaa ajattelutapaa.

Osta osakkeita jotka nousevat, eikä niitä jotka laskevat.” Tämä on hyvin yksinkertainen, mutta voimakas lähtökohta sijoittamiseen, joka auttaa keskittymään siihen kaikista olennaisimpaan, eli tuoton tekemiseen. Tämän sanominen saa fundamentalistit huutamaan kuorossa: et pysty, et voi, ei kannata. Että rajut laskukaudet salkussa kuuluvat asiaan ja ne pitää vain hyväksyä ja jopa iloita niistä, jos olet nettosäästäjä.

Miksi ihmeessä näin on? Stanley Druckenmiller ei hävinnyt 30 vuoteen rahaa yhdenkään vuoden tarkastelujakson aikana, joten miksi sinunkaan pitäisi tyytyä isoihin tappioihin omassa salkussasi? Mistä tiedät ettet pysty samaan kuin hän? Olet ollut elämäsi aikana lukemattomia kertoja väärässä, joten ehkä olet myös tässäkin asiassa väärässä ja kykenet saavuttamaan paljon enemmän kuin luulet!

Tämäkin vuosi on mennyt ihan kivasti, jos on omistanut sellaisia osakkeita jotka ovat nousseet:

Foorumilla on hyvin aktiivinen tankkeriketju täynnä toinen toistaan fiksumpia kirjoittajia.
Miksi sinä et ostanut Scorpio Tankersia?

Maailman legendaarisin sijoittaja Warren Buffett päätti lyödä vetoa öljyn puolesta ja ostaa isosti Occidental Petroleumia.
Miksi sinä et ostanut Occidental Petroleumia?

Suomalaisena piensijoittajana sinulla on kotikenttäetu pörssin pienyhtiöissä, joihin ei ole minkäänlaista kiinnostusta ulkomaalaisten- ja institutionaalisten sijoittajien keskuudessa.
Miksi sinä et ostanut Martelaa?


(nämä eivät tietenkään missään nimessä olleet sijoitussuosituksia!)

Tuo aiemmin mainitsemani osakkeiden kurssitrendien seuraaminen ja tutkiminen on mielenkiintoinen ja mahdollisesti hyvinkin hyödyllinen työkalu oman sijoittamisen tueksi. Sen käyttö ei itsessään tietenkään takaa ylituottoja tai ylipäätään minkäänlaisia tuottoja, mutta sen avulla sijoittaja voi saada hieman erilaisen näkökulman sijoittamiseen. Näin sijoittajalle avautuu useita vähän tallattuja polkuja kehittää itseään sijoittajana, jos on valmis tekemään kovasti töitä sen eteen.

Virheitä, epävarmuutta ja kipua tulee jatkossakin kokemaan väistämättä, joten perfektionismiin ei tietenkään ole varaa. Äläkä ymmärrä nyt väärin, tarkoitus ei ole nostaa itseäni jalustalle tai esittää jotain gurua, vaikka tämä vuosi onkin mennyt hyvin. Haluan vain kannustaa ja rohkaista sijoittajia yrittämään ottaa niitä tarvittavia askeleita päästäkseen sille seuraavalle tasolle, sen sijaan että jäädään nysväämään niihin tuttuihin ja turvallisiin ympyröihinsä, samalla kun pörssi on liekeissä.

63 tykkäystä