Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Saako tuosta Keskon B-osakkeesta Plussa-pisteitä, vai mikä idea on ostaa kalliimpaa versiota samoista osingoista?

11 tykkäystä

Ei mene, ei. Voittoa tekevä firma kyllä pärjäilee, jos ei ole rakentanut itselleen velka-ansaa. 44,7% nettovelkaantumisaste on ihan ok huomioiden viime vuosien kasvuprosentit.

Jos Harvian määrittää ns. poikkileikkausanalyysissä, jossa nettovelkaantumisasteen lisäksi huomioidaan tulostuotto (E/P) ja hinta per kirjanpitoarvo (P/B), niin vielä ei olla poikkileikkausanalyysin ostoarvoissa.

Onneksi edes Juurikki ei toimi pelkän poikkileikkausanalyysin mukaan, vaan hinnassa on pakko huomioida myös kasvu. Mennyt kasvu oli vakuuttava, mutta nyt on vauhti hiipunut. Hinnanmuodostuksen kannalta ei mennyt ole niin tärkeää, kuin tuleva. Hintaan sisältyvä kasvuelementti on jo tullut kovasti alas ja jos sama kehitys jatkuu, tulee myös Juurikki liittymään Harvian to the moon -porukkaan. :hourglass_flowing_sand:

38 tykkäystä

Vaihto B:ssä 10x verrattuna A:han. Tänäänkin B:n kurssi tippui enempi kuin A:n eli mahdollisuus tienata enempi lyhyessä ajassa B:llä. Ei kai tässä kysymyksessä ollut joku kompa tai vitsi jota en tajunnut? :sweat_smile:

2 tykkäystä

Niin ja A-osakkeessa saa vieläpä enemmän äänivaltaa.

Ainoa etu B-osakkeessa on parempi likviditeetti, mutta historiallisesti pahoissa laskuissa, jolloin markkinalla yleensä myös huono likviditeetti, A-osake on pitänyt arvonsa paremmin. Piensijoittajan kannalta mielestäni ei järkeä sijoittaa B-osakkeeseen.

Sinisellä prosentuaalinen B-osakkeen yliarvostus.

Merkkasin myös Ukrainan sodan aloituksen, koska silloinkin preemio kävi intrana pienempänä.

8 tykkäystä

Minusta tuossa ajattelumallissa ei ole mitään kummallista. Täällä foorumilla on kuitenkin lukuisia ketjuja eri firmoista, joista jokainen voi valita mieleisensä sijoituskohteen. Lisäksi Inderes seuraa suurinta osaa suomalaisista firmoista niin sieltä voi löytää aliarvostettuja ostokohteita hyvillä perusteluilla. Valtaosa foorumilaisista ja sijoittajista ylipäätään keskittyy tutkailemaan eri pörssiyhtiöitä eikä erilaisia kryptokolikoita.

Kryptovaluutoissa on hankala nähdä mitään pätevää syytä miksi joku ihmekolikko tai itse Bitcoin olisi 10v päästä esimerkiksi 100% arvokkaampi kuin nyt. Monella tuskin on harmainta aavistustakaan mihin suuntaan kryptot kehittyy ja niihin sijoittaminen tuntuu lähinnä uhkapeliltä. Miten niihin voisi luottaa? Jos jonku pörssiyhtiön arvo (vaikka mainitsemasi Harvia) on 10v päästä 5-kertaistunut niin on helppo katsoa taaksepäin ja kertoa miksi näin on tapahtunut. Jos Bitcoinin arvo on 10v päästä tonnin tai miljoonan niin on vaikea perustella miksi niin on tapahtunut. Arvo vain on sen verran ja that’s it. Vähän sama kuin Bitcoinin tämän päivän arvoakaan ei voi perustella millään. Se vaan on juuri tuon arvoinen ja kenelläkään ei ole mitään pätevää perustelua miksi se olisi vuoden päästä yhtään sen korkeammalla kuin tänään.

Kannattaisi ehkä haukata happea noiden kryptojen kanssa. Seuraan kryptovaluuttojen taivasteluketjua ja viestisi (joista iso osa päätyy liputetuksi) ovat melko sekavaa tajunnanvirtaa. Vaikuttaa usein siltä, ettet ole itsekään perehtynyt kunnolla aiheeseen.

56 tykkäystä

" Ruoan ja polttoaineen inflaatio vaikuttaa asiakkaiden kulutukseen, sanoo Walmartin toimitusjohtaja Doug McMillon yhtiön tiedotteessa."

Walmart ottaa jo nyt näkyvästi osumaa heikentyneestä kulutuksesta. Itse en vielä tähän Keskon Q2:seen osta. Odotan maltillisesti Q3.

edit: kurssi kirjoittaessa 23,04e (B)

4 tykkäystä

Tykkään sijoittaa osakkeisiin (eli yrityksiin), koska saan olla niistä ihan omaa mieltäni. Jos muut eivät tykkää minun yrityksestäni, voin ostaa sitä halvemmalla. Jos muut pitää sitä arvottomana, voin ostaa ilmaiseksi koko yrityksen ja sen tuotot kuuluvat minulle.

Jos sijoitan kryptoihin, muidenkin täytyy tykätä niistä. Ainoastaan niiden leviäminen nostaa niiden arvoa. Tästä syystä on ymmärrettävää, että kryptojen arvosteleminen alkaa helposti ärsyttämään. Ihmisten käännyttäminen pois kryptoista syö niihin sijoittaneiden tuottoja.

Elisaan tai Koneeseen sijoittaneilla ei ole tarvetta tehdä pumppaustilejä someen.

119 tykkäystä

Tässä vähän hakemasi kaltainen video aiheesta.

https://www.youtube.com/watch?v=l7cc-nLKaqc

Toki tuo kanava keskittyy osakesijoittamiseen, joten voi olla vähän biased näkökulma. Mielestäni kuitenkin sekä bull- että bear argumentteja löytyy, katsojan näkökulmasta vain riippuu, kumpia painottaa enemmän (toki tässäkin on hyvä huomioida omat ennakko-asenteet).

1 tykkäys

Harvinaisen selkeästi ilmaistu! Kiitos, hyvä fiilis aina kun joku onnistuu pukemaan sulavasti sanoiksi sen, mitä oot itse yrittänyt muotoilla yhtä näppärästi kuin rusettia yhdellä kädellä.

10 tykkäystä

Pohjolan_Retro_Eka :sunglasses:

1 tykkäys

Nää Inderesin vanhat videot on just aivan parasta kamaa :sunglasses:

23 tykkäystä

Kryptoihin voi laittaa ne rahat mitä ois muutoin laittanu uhkapelaamiseen, mutta varsinaiselta sijoittamiselta sitä ei kyllä saa tuntumaan, ei millään.

Aikani oon koittanu kryptovouhotusta ymmärtää ja musta juuri tuo mitä JHeiskanenkin laitteli, on lopulta se ainoa oikea totuus mikä käy järkeen.

En epäile ettei kryptojen kurssit taas nouse sitten kun maailmassa on kaikki hyvin, mutta ihan samoja datapätkiä ne on sillonkin mitä nyttenkin, oli arvo 1€ tai 10 000€. Se kusetusten määrä kryptomaailmassa on aivan älytön ja silti rahansa menettäneet “Luna-fanit” murehtii sen perään että voi kun meitä ei viranomaisten toimesta rajoitettaisi…

2 tykkäystä

Tuntuuko kenestäkään muusta siltä, että muut ovat aina vaan nuorempia ja nuorempia? Asiantuntijat ja kaikki muut paitsi itse :man_shrugging:t2:

7 tykkäystä

Vaikeassa markkinatilanteessa otan käyttöön sellaisen strategian, että haukun yrityksen ja koko toimialan, mutta sijoitan silti. Pääsee sanomaan, että minähän sanoin, tai minäkin sijoitin. Ego saa aina palkintonsa.

16 tykkäystä

Noniin, pakko hypätä hetkeksi mukaan keskusteluun “kryptot - sijoittamista vai ei?”, sen verran mehukasta settiä puolin ja toisin :smiley:

Lyhyesti, “kryptot” ovat polarisoituneet hyvin voimakkaasti tällä hetkellä. Siellä on niitä meemi coins yms. rug pull “projekteja”, joiden ainut arvo löytyy spekulatiiviselta puolelta (perus kysyntä ja tarjonta, ostetaanhan sitä oikeita kiviäkin keräilyesineinä). Itse en tuosta spekulatiivisesta puolesta välitä yhtään.

Mutta tämä toinen puoli on sitten yleisesti blockchain, web3, metaverse ja nft -teknologia. Sieltä löytyy aivan uskomattoman nerokkaita kavereita työstämässä seuraavan sukupolven ratkaisuja. Hyvä pitää mielessä, että ne fiksuimmat koodarit eivät todellakaan mene minnekään pankkeihin / legacy firmoihin töihin, vaan haluavat oikeasti saada jotain uutta aikaiseksi. Integroituminen perinteisempään businekseen tulee tapahtumaan lähivuosina, mutta sijoittamisen näkökulmasta se on haastavampi case. Jos ostat kyseisen “kryptofirman” coins, toimiiko niiden arvostus samalla tavalla mitä osakkeiden? Kryptot ovat vielä alkumetreillä, niin en yhtään ihmettelisi, jos syntyisi vähän kehittyneempi kryptofirmojen “osakemarkkinat” nykyisten coinien kylkeen.

Tässä kannattaa seurata firmoja, jotka rakentavat oikeasti jotain konkreettista yhteistyössä perinteisempien firmojen kanssa, kuin että “coin swapit ovat halvempia meidän kautta” tms. Jälkimmäiset kun eivät oikein luo uutta arvoa. Mutta esimerkiksi luksus-muotiketjuilla väärennökset ovat suuri ongelma. Kun ostat fyysisen tuotteen, saat kyseiseltä firmalta NFT-aitousleiman samalla → tätä voit käyttää myös jälleenmyynnissä ja todistaa tuotteen olevan oikeasti aito “trust me bro” puheiden sijaan.

15 tykkäystä

Oli niin hyvä selitys tavoitehinnan leikkaamiseen, että uudistin taas meemin.

Edellinen versio


Segmentin kakkiminen kuulostaa kivuliaalta vaivalta.

Jään jännäämään Tokmannin perjantaista katsausta ja mitä sen jälkeen tapahtuu.

50 tykkäystä

Kurssin laskulle on varmaankin painetta, kun huomioi alan ongelmat USA:ssa ja kietoutuneen pörssejä vääristävän rahastojen pakkomyynnin.

Juurikkikohtaisesti ongelma on, että kaikki rahat on kiinni firmojen osaomistuksissa, jotka ovat jo pärjänneet hyvin. Nyt on siis alle miinus 10% YTD tämän vuoden alessa eli kurssilaskussa.

Tokmannin tunnusluvut näyttäisi suht houkuttelevilta, mutta yksi juttu tökkää: velka. Kuuluu varmaan alaan, mutta Juurikki pelaa aina varman päälle ja voittaa. Joku muu voittaa enemmän, kun ottaa riskiä.

8 tykkäystä

Eikö näiden arvo romahda inflaation kyykätessä? Ja paljonko tuossa on kiinteän koron osuus ja paljonko inflaation, 9,62% yieldistä?

PS. löytyikin, 0% korkoa ja 4,81% semiannual inflaatiota:

3 tykkäystä

Se on kieltämättä hauskaa ja karhujen kannalta huojentavaa että samat teemat ovat toistuneet jo yli vuoden päivät. :smiley:

Jos karhuteemat vaihtuu koko ajan se kertoo että ne ei pidä paikkaansa tai vahvistu, nyt on käynyt toisin.

Milleniaaleihin ja ikuiseen nousumarkkinaan liittyen pidän tallessa tätä Quotea viime vuoden elokuulta. :smiley:

“Bubble talk is for boomers”

31 tykkäystä

Onko se tämä UK rekisteröity rahasto?

image

Ei kovin mairitteleva tilanne tällä hetkellä.

3 tykkäystä