Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Kiitos alokas ja unitutkija Saana, mutta on jo niin saatanan sekaisin nukkuminen tällä hetkellä, että ei kesä/talviaika paljoa paina. Välillä 5 tuntia ja toisena 10. Aina sieltä kuitenkin noustaan, kun pakko on. Viikonloppusin saattaa olla kolmelta vasta silmät kiinni, jos ei edes tajua musiikin soidessa katsoa kelloa hetkeen lukiessa jotain kiinnostavaa.

Onneksi unirytmi on helppo korjata sillä, että simppelisti nouset silmät ristissä aamulla ja kyllä illalla väsyttää jo yhdeltätoista. Tadaa, korjattu!

Jos joskus lähden politiikkaan korjamaan Suomen, niin lupaan heittää tämän aikapelleilyn roskikseen.

9 tykkäystä

Asiaa voi hyvin tarkastella monelta näkökannalta. Ruotsissa ja Virossa on ollut vahvaa kannatusta siirtymisestä pysyvän kesäajan puoleen. Illat olisivat valoisammat ja näin valoisaa aikaa jäisi enemmän kaikenlaiselle harrastustoiminnalle ja todennäköisesti liikunnan määrä lisääntyisi. Olisihan tuo nyt tyhmää olla ajassa kaksi tuntia edellä Ruotsia.

14 tykkäystä

En ota kantaa kartelli väitteeseen, mutta jos itse olisin tilanteessa jossa joutuisin sähkösopparin uusimaan niin ottaisin pörssisähkön. Ihan vaan siksi, että se on tosi paljon halvempi kuin nykyiset kiinteähintaiset ryöstöhinnat. Voi itse vaikuttaa kuluihin jos seuraa hintaa. Voi saunoa rauhallisin mielin kun hinta on pari senttiä per kilowattitunti jos vaan on valmis joustamaan päivästä jolloin saunoo. Niihin kiinteähintaisiin on leivottu kaikki paha sisään. Monena päivänä päivän kovin piikki ei ole lähelläkään 30senttiä ja tuollaista pitäisi maksaa koko ajan? Vaikea nähdää että niillä kiinteillä soppareilla saisi ns. voittoa. Olen onnellisessa asemassa että Helenin alle 7c/kwh sopparia on noin 1v jäljellä. Hyvä sijoitus ja siitä pitää taputtaa itseäni olalle :smile:

5 tykkäystä

Käyhän lukemassa myös Arocellin ketjussa TJ n haastattelu

1 tykkäys

Kiitos vinkistä!

Siitähän on aikaa, kun olen lukenut Arocellin ketjua kunnon ajatuksella. Täytyy tänään käydä sitäkin käydä lukemassa. :slight_smile:


Sain hyvän katselusuosituksen, kun olen kerran kiinnostunut Valmetista. Laitoin hetki sitten pyörimään ja vaikuttaa oikein oivalta, tosin sijoituspäätökseen tämä ei vaikuttane :upside_down_face:

Valmet juhli 220-vuotista teollista historiaansa vuonna 2017. Osana juhlavuotta päätimme esittää hienon ja pitkän historiamme yhdistettynä nykypäivän moderniin Valmetiin. Dokumentissa Valmetin 220-vuotinen teollinen historia linkittyy maailman historian tapahtumiin ja se avaa niitä oivalluksia ja ratkaisuja, joiden pohjalle nykyinen Valmet on rakennettu. Valmetin tarina on kertomus siitä kuinka noustaan markkinajohtajaksi ja kuinka merkittävä rooli edeltävillä sukupolvilla on ollut Valmetin nykyiselle menestykselle. Dokumentissä sekä entiset että nykyiset Valmetlaiset ja ulkoiset asiantuntijat jakavat tietoa historiallisista tapahtumista ja Valmetin kehityksestä eri näkökulmista. Dokumentti on tehty yhteistyössä Valmetin ja Parad Median kanssa. Alkuperäinen versio on esitetty MTV3-kanavalla keväällä 2017. Opi lisää Valmetin 220-vuotisesta teollista historiasta: https://www.valmet.com/220vuotta/

EDIT: Kyllä oikeasti tuosta Valmetin historiasta sain hieman jotain ajateltavaa, mitä tulee sijoittamiseen ja ainahan sitä pitää vähän taaksepäinkin katsoa.

6 tykkäystä

Fortumin entinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark Hesarissa https://www.hs.fi/talous/art-2000009164956.html:

”Olen todella surullinen ja pahoillani kaupan lopputuloksesta. Kannan täyden vastuun kaikista Fortumin johtoryhmän päätöksistä toimitusjohtajakaudellani.

@OldFeki, oma kommenttini ei enää liity varsinaisesti Fortumiin. Siksi vastaus tänne kahvihuoneelle.

Tämä on juuri se ongelma. Johtaja nostaa kädet pystyyn :person_raising_hand: Ottaa muka vastuun, mutta se on pelkkää sanahelinää :innocent: Mitään seuraamuksia ei johtajalle tule. Niinpä sama meno jatkuu eikä yrityksien johdon ja hallituksen tarvitse muuttaa toimintatapojaan. Johtajasopimuksiin ei tuo porukka tietenkään tule laittamaan itselleen epäedullisia ehtoja. Ei laita, ellei laki vaadi laittamaan :wink:

Ilmiö murentaa suuren yleisön luottamusta johtajiin ja yrityksiin yleisesti. Luottamuksen puute ilmenee monin tavoin: kyynisyyttä, välinpitämättömyyttä, vähettelyä, vihaa, kapinaa, vallankumousta. Ilmiö on vaarallinen yhteiskunnalle. USA:ssa ollaan jo pidemmällä tässä kehityksessä ja epäluottamus on laajentunut koskemaan myös valtionhallintoa.

5 tykkäystä

Vedit johtopäätökset aika pitkälle. Olen sanonut aiemminkin, että etenkin busineksen ja politiikan yhdistäminen on huono ajatus.

Kärjistäen… USA:ssa oli business-maailmassa pitkään voimissaan ajatus, että toimitusjohtajan tehtävään ei voitu valita johtajaa, jolla ei ollut ainakin paria konkurssia takanaan. Riskinotto on aina ollut aivan toisella tasolla kuin meillä täällä Suomessa. Ja menestystäkin on tullut. Ja niitä konkursseja.

USA:ssa ei myöskään koskaan olla luotettu liittovaltioon. Ei se mitään uutta ole. Osavaltiot, kaupungit, läänit – kaikki ovat halunneet ja haluavat edelleen sanoa oman sanottavansa siihen, miten kyseisten alueiden ihmiset elävät.

Fortumin ongelmien kaataminen yhden miehen harteille ei olisi kovin reilua. Korjaavia liikkeitä olisi voitu tehdä ennen Lundmarkia ja hänen jälkeensä. Ei tehty.

12 tykkäystä

En nopeasti keksi mitään konkreettista ja järkevää seurausta tämän kaltaisten strategisten virheiden vuoksi. Lundmark on toteuttanut hänelle annettua tehtävää (kassan investointi vesi- ja ydinvoimaan) ja jutusta selviää, että riskejä on tunnistettu, mutta riskin todennäköisyys on arvioitu niin pieneksi, että on riskeistä huolimatta edennyt. Jokaisessa riskien arviossahan on näitä minimaalisen todennököisyyden riskejä, jotka realisoituessaan voivat aiheuttaa yrityksen konkurssin tai vaikka ihmishengen menetyksen. Ei kaikkea voi tekemättäkään jättää vaikka riskejä on.

Tänään kaikkien mielestä Venäjän kaasuun toimittamisen riskit olivat päivänselviä jo 2016, mutta jostain syystä Uniperin riskeissä julkinen keskustelu painottui paljon enemmän Uniperin fossiilipäästöihin ja kiukuttelevaan johtoon kuin kaasun toimitusvarmuuteen.

Nyt Lundmark siis myöntää, että strategia oli virhe, mutta ei se ole mikään rikos, mistä pitäisi saada sakkoja tai menettää takautuvia palkkatuloja. Mainehaitan ja keskustelupalstojen vihat toki Lundmark on ansainnut.

29 tykkäystä

Tässä on Jukka Oksaharjun tekemä mielenkiintoinen katsaus Helsingin pörssin suuryrityksiin sekä niiden Q3-tuloksiin. :slightly_smiling_face:

Helsingin pörssin yleisindeksi on laskenut vuoden alusta 18 prosenttia. Euroopassa on laajentunut sota, inflaatio on 40 vuoden huippulukemissaan ja useat korot ovat kohonneet yli kymmenen vuoden huippuihinsa. Energiakriisikin kolkuttelee nurkan takana. Kuluttajien luottamus on Tilastokeskuksen koko mittaushistorian heikoimmalla tasolla.

Tätä taustaa vasten parhaillaan kiivaimmillaan käynnissä oleva pörssiyritysten Q3-tuloskausi on tarjoillut pääosin vahvoja lukemia ja keskimäärin rauhoittelevaa viestiä markkinoille. Tähän mennessä Helsingin pörssin 25 suuryrityksestä jo 17 on kertonut heinä-syyskuun lukunsa osavuosikatsauksensa julkistamalla. Liikevaihto- ja tulosluvut ovat osin kuin eri maailmasta kotitalouksien kohtaama arkinen todellisuus ja pelkokerroin.

15 tykkäystä

Vaihtakaa toimittajaa te joilla Helen, tuohan on irvokas kommentti.
Vähä kuin se et pankin tuulikaappiin jää hiekkaa köyhän kuluttajan jaloista…

25 tykkäystä

Foorumikansa on puhunut: Muskin Twitter-kaupan nähdään kallistuvan negatiivisen puolelle.

Ainakin Muskin lompakolle kauppa on negatiivinen: kyseessä on ihan törkeä ylihinta, minkä Musk havaitsi itsekin miltei heti Twitterin omistajien hyväksyttyä tarjouksen. Yritettyään kuukausia perua kauppa 44 miljardin hintalapulla Musk lopulta antautui ja toteutti sen. P/E (TTM) on kauppahinnalla 215, vaikka liikevaihdon kasvu käytännössä pysähtyi tänä vuonna reilun viiden miljardin tasolla.

Aktiivisten twiittaajien määrä on laskussa. Mainostajat tykkäävät sellaisista aktiivikäyttäjistä jotka kuluttavat positiivisen harmittomia sisältöjä kuten viihdettä ja urheilua. Nämä aiheet kiinnostavat aiempaa vähemmän, kun taas mainostajia arveluttavat aihepiirit ovat nousussa.

Muskin omien sanojen mukaan kaupan bisnespuoli on sivuseikka, motiivit ovat jalompia: luoda aidosti avoin, globaali keskusteluareena, jolla kansalaisjournalismi kukoistaa. Musk luonnehtii itseään sananvapausabsolutistiksi. Hän on viestinyt vähentävänsä tilien bännäämistä ja poistavansa pysyvät bännit. Samaan aikaan hän on pyrkinyt rauhoittamaan mainostajia kertoen, ettei Twitteristä ole kuitenkaan tulossa mitään villiä länttä. Firman työntekijät ovat hermostuksissaan siitä, että Musk huomautti mainostajille antavansa kenkää 75 prosentille työntekijöistä.

Kaupan varmistuttua näkyvimmät positiiviset reaktiot tulivat MAGA-republikaaneilta ja Venäjältä. Entiset presidentit Trump ja Medvedev onnittelivat Muskia. Venäjän RT-median päätoimittaja Margarita Simonyan lähestyi heti Muskia pyytäen tätä poistamaan RT:n Twitter-tilin propagandatarrat. Muutamassa tunnissa rasistiset, nais- ja homovihamieliset sekä natsimyönteiset twiitit moninkertaistuivat. Monien äärioikeistolaisten tilien seuraajamäärät olivat kasvussa. Meemikryptot lähtivät keulimaan; Dogecoin on kaksinkertaistunut muutamassa päivässä.

Musk on toppuutellut innokkaimpia äärioikeistofanejaan sanomalla perustavansa komitean tutkimaan Twitterin käytäntöjä ja pidättäytyvänsä isoista muutoksista ennen sen analyysiä.

Musk – tai ”Chief Twit”, kuten hän nyt itseään tyypillisen vaatimattomaan ja maanläheiseen tyyliin kutsuu – on laittanut itsensä hankalaan paikkaan. Jäädään seuraamaan, miten hän lopulta Twitteriä kehittää. Painetta tulee eri puolilta, kun bännätyksi joutuvat laitaoikeiston yksityishenkilöt sekä jopa autoritaaristen maiden toimijat Kiinaa ja Venäjää myöden vyöryvät hänen puheilleen Twitterissä. Usein kovia, jopa messiaanisia odotuksia seuraa karvas pettymys kun arki koittaa ja iso laiva kääntyykin hitaasti tai ei lainkaan.

53 tykkäystä

Kaiken kurjuuden ja vakavan keskustelun sekaan IS:n jäniskevennys.

No huh-huh…


Kimi Räikkönen paljasti saunassa, millainen vakuutus hänellä on - Formula 1 - Ilta-Sanomat

Mukavan leppoista talviajan sunnuntaita :love_you_gesture:

3 tykkäystä

Pakko kehaista @Contrafun:ia muutamasta asiasta. :slightly_smiling_face:

Contrafun tekee erilaisia hienoja koosteita mm. tuloksista ja webcasteista. On hienoa analyytikoiden kommenttien lisäksi myös lukea muiden näkemyksiä ja poimintoja yhtiöiden asioista.

Olen toistaiseksi ollut liian passiivinen webcastien suhteen ja esimerkiksi Maurin koonnit Incapin ja QT:n “casteista” olivat todella hyvin toteutettuja. Contrafunin webcasteja olen myös samalla tavalla lukenut suurella mielenkiinnolla enkä edes itse osaisi tehdä vastaavanlaisia huomioita.

Ei se vielä, että menee esimerkiksi webcastin katsomisessa aikaa, mutta se miten muutamat jaksavat ahkerasti tehdä niistä poimintoja ja kirjoittaa niistä tänne foorumille meille muille hienosti laadittuja tiivistelmiä. On varmasti analyytikoillekin niistä iloa, koska aina voi mennä heiltäkin jotain ohi tai jäädä muuten huomamatta.

CF tarjoaa todella asiallista ja hyvin kirjoitettua tekstiä, joissa on olennaisimmat pointit eikä toisaalta mitään turhaa. Oma ongelmani on, että välillä jää olennaisimmat asiat huomamaatta ja tulee ehkä tartuttua omiin mielikuviin sekä pieniin asioihin liiaksi, joten näistäkin syistä olen hänen kirjoittamista jutuista hyvin tyytyväinen.

Esimerkiksi näistä CF:n kirjoituksista oli ainakin itselleni hyötyä:

Ja:

15 tykkäystä

Täydellinen joululahja! Ainakin minulle.

Haluaisitko sinä olopussin?

  • Kyllä
  • En.

0 äänestäjää

11 tykkäystä

Jos kasari-Anttilaa ei satu siinä kulmilla olemaan, niin tämä lie aika lähellä tuollaista https://oodie.eu/

En kyllä ole moista hankkimassa. Vaikuttaa toki mukavalta, mutta uskon käytännössä tuon olevan lähinnä ärsyttävän hankala.

1 tykkäys

Kiitos @Sijoittaja-alokas. Varmasti näissä omissa webcastien kirjoituksissa tulee tehtyä väärinkäsityksiä. Paljon sisällössä tulee nostettua esille taustakohinaa, mutta joskus toivottavasti ihan asiaakin.

Onhan noiden yhtiöidenkin osalta tietysti eroa vaativuudesssa, vrt. Omat Tokmanni- jutut vs. Maurin yhteenveto Qt:stä.

Kaikki yhtiöt eivät myöskään julkaise transcriptiä, mikä helpottaisi seurantaa. Onneksi analyytikot tekevät yleensä yhteenvetoa webcasteista. Pakko mainita vielä viimeisin erityisen hyvä kooste, joka oli Erkki Vesolan KONE- kommentti q3- konferenssipuhelusta. Helpottaa paljon, kiitos KONE-analyytikolle. :heart_eyes:
https://www.inderes.fi/fi/uutiset/koneen-q3-raportin-tuomiset

Qt:n webcastista en pystyisi tekemään edes kunnollisia muistiinpanoja, kun oma ymmärrys yhtiöstä ei riitä. @Mauri tekemät yhteenvedot Qt:n ja Incapin webcastista ovat varmasti vieneet useita tunteja aikaa, joten iso kiitos vielä minunkin puolesta Maurille. Helpottaa huomattavasti yhtiön webcastin tulkintaa. :pray:

19 tykkäystä

Twitteristä viis, pitäköön hyvänään, mutta jos Musk kajoaa Teksti-TV:een niin maksan maastamuuttoveron ja muutan Tanskaan.

image

30 tykkäystä

Itsekin mainitsin tuosta KONEen ketjussa. :slight_smile:

Kaipaisin enemmänkin tuollaisia analyytikoiden koosteita webcasteista ja muista; eikä niiden tarvitse olla edes kovin pitkiä, kunhan pääkohdat ovat tuolla tavalla, miten Eki on ne laittanut. Toki analyytikot jo nyt aika hyvin noita koostavat, mutta itselläkin pisti silmään just tuo Ekin kooste. :fire:

2 tykkäystä

Ihmiset ovat nykyisin valmiita hiljentämään ja vaientamaan vastapuolen hinnalla millä hyvänsä. Osa porukasta molemmilalta laidoilta kannattaa oman viiteryhmänsä hallitsemaa fasismia, jossa vastapuoli on nujerrettu täysin.

2 tykkäystä

Erittäin mielenkiintoinen (n. 10 min) video Kiinan asemasta ja oletetusta tulevaisuudesta globaaleilla EV-markkinoilla. Myös “made in china” mielikuvan muuttumista ja Teslan asemaa tässä muutoksessa sivutaan.

Videolla mainitaan lukuisia EV-valmistajia, joilla on omat yhtiökohtaiset ketjunsa, mutta koska “yleis-EV” ketju puuttuu niin työnnän linkin tänne kahvihuoneeseen.