Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Yhtä todennäköistä on että sijoittaja tekee huonomman valinnan ja menettää osingot uuteen sijoitukseensa, tai hukkaa rahansa

Pitkä vastaus:

Lyhyt vastaus:

Me sijoitamme firmoihin pääomiamme, koska yhtiöt pystyvät saamaan sijoitetuille pääomille enemmän tuottoa kuin mitä me yksilöinä pystymme saamaan. Kuvitellaan että olet pörssiyhtiön toimitusjohtaja. Sinulla on käytännössä kolmenlaisia vaihtoehtoja mitä rahalla teet. Voit joko sijoittaa sen liiketoimintaan (orgaaninen tai yritysostot), vahvistaa rahoitusasemaasi (velanmaksu, pankkitili) tai palauttaa rahan omistajille (omien ostot, osingot).

Näillä vaihtoehdoilla on periaatteessa sisäinen hierarkia, jossa ylimpänä ja ensisijaisena vaihtoehtona on investointi kannattavaan (orgaaniseen) kasvuun ja alimpana, kun aivan kaikki muut mahdollisuudet mukaan lukien omien osakkeiden ostot on käyty läpi eikä maailmankaikkeudesta löydy mitään parempaa käyttöä rahoille, jää jäljelle sijoittajien rahojen palautus osinkojen muodossa. Osingon maksaminen nimittäin tuhoaa omistajien varallisuutta verojen määrällä, verrattuna siihen että yhtiö ei maksaisi osinkoa ja pitäisi ne rahat omalla pankkitilillään kunnes niille löytyy soveltuva sijoituskohde. Käytännön tasolla sijoittajat eivät kuitenkaan tästä toiminnasta yhtiötä rankaise, koska he eivät aivan täysin voi koskaan luottaa yritysjohdon kykyyn allokoida pääomia tehokkaasti ja siksi ovat valmiita maksamaan siitä vähäriskisemmästä vaihtoehdosta, että hieman pienempi määrä rahaa makaa heidän omalla pankkitilillään firman pankkitilin sijaan.

Erityisesti matuurit yhtiöt, joilla on jo liiketoiminta ja pääomarakenne optimoitu ja joiden kurssit ovat korkeita, löytävät itsensä usein tilanteesta missä osinkojen jakaminen on ainoa järkevä vaihtoehto. Nuorien firmojen sen sijaan ei pitäisi juuri koskaan jakaa osinkoa, mutta Suomessa on todella vinoutunut osinkokulttuuri, joka on johtanut siihen, että täällä halutaan osinkoja yhtiöiltä joiden ei kannattaisi osinkoa jakaa. Sitten on tietysti kaikenlaisia mielenkiintoisia ajatuksia omaavia sijoittajia, joihin aina välillä törmää. On sijoittajia, ketkä kokevat, että varallisuuden määrä ei muutu ennen kuin sijoituksen realisoi. Toinen jännä ryhmä ovat sijoittajat, jotka ajattelevat osinkoa sijoittajan palkkana eivätkä ole oikein sisäistäneet että siirtämällä rahoja vasemmasta taskusta oikeaan taskuun ei tienaa yhtään mitään :smiley:

Edit: Huomasin että en välttämättä vastannut suoraan siihen kysymykseen minkä esitit. Jos veroja ei oteta huomioon ja osakekurssi on neutraalilla tasolla, on periaatteessa merkityksetöntä, palautetaanko pääomat takaisin sijoittajille omien ostojen vai osinkojen muodossa. Omien ostojen järkevällä ajoituksella voidaan kuitenkin luoda (tai tuhota) omistaja-arvoa ja osingoista pitää maksaa ylimääräisiä veroja verrattuna omien osakkeiden ostoon. Tämän vuoksi unelmajohto arvioisi joka vuosi erikseen että kannattaako ostaa omia vai jakaa osinkoja. Käytännössä osingot ovat kuitenkin “tahmeita” eivätkä yhtiöt niitä mielellään alenna ja erityisesti täällä Suomessa osinkoja jaetaan aivot narikassa ilman sen kummempaa harkintaa.

74 tykkäystä

Teen tästä tekstistä taulun itselleni ja käyn katsomassa, kun alkaa ostohousut vipattamaan osinkokonelaarin suuntaan yli oman sijoitussuunnitelman.

10 tykkäystä

Ymmärsinkö oikein, että oliko kysymys sellainen, että kannattiko mieluummin sijoittaa Berkshireen, joka on samassa ajassa 12-16 kertaistunut vai NVR joka on melkein 300 kertaistunut? :thinking:

4 tykkäystä

Pitääpä joskus kävellä itsekin tämä “Neuvosen lenkki”. :sweat_smile: Asennetta että piti sanansa.

20 tykkäystä

Pääsi pieni naurahdus ääneen, kun luin kommenttiosion. Kansankapitalismi, osakkeet, kiinteistösijoittaminen ja pörssi kiinnostaa:

@Sijoittaja-alokas , siirrätkö kahvihuoneelle. Tuli vahingossa yhtiöketjuun.

16 tykkäystä

Siirretty.

Anteeksi, että kesti… olin kokkailemassa. :slight_smile:

Ruoan valmistuttua jatkan tämän katsomista. Olen katsonut yli puolivälin ja on ollut tosi kiinnostava.

8 tykkäystä

Väärin. Siinä missä osakkeensa myyvä osakas palkitaan firman voitoilla, omistajina jatkavat osakkaat palkitaan suuremmalla osuudella firman pääomista. Se ei näy tilin saldossa, se ei näy salkun rivillä osakemäärässä, mutta hiljalleen se näkyy osakekohtaisissa fundamenteissä - ja ennen pitkää myös osakekurssissa. Edellytys tälle on toki se, että firman pääomien arvo ja niille saatava tuotto kasvaa ajan yli - eipä se paljon lämmitä omistaa suurempi osuus firmasta, joka heikkenee silmissä. Lyhyen ajan kurssiliikkeillä omien oston yhteydessä taas ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten omien ostolla luodaan arvoa omistajille.

Osinkoa odottava sijoittaja valitsee firmansa jatkossa paremmin, jos omien ostot eivät miellytä. Tässä voisi kylläkin huomioida sen, että jos tavoitteena on kasvava osingonjako, niin jokainen takaisinostettu osake helpottaa yhtiön seuraavaa osingonkorotusta ja pienentää tarvetta allokoida voittoja osingonmaksuun. Mutta kuten sanoin, ne yhtiövalinnat.

Aivan liian yksinkertaistettua sanoa, että myyjä on ainoa hyötyjä. Jos korkean ROE:n yhtiö ostaa systemaattisesti omia osakkeitaan takaisin pitkällä aikavälillä, niin myyjä häviää jatkaville osakkaille mennen tullen lähes millä tahansa myyntiajoituksella. Valuaatiolla ja yhtiön kyvyllä jatkaa tuloksentekoa pitkään on isot merkitykset - mikä on jakauma noiden kahden välillä, siitä en ole varma. Väittäisin, että kun aikahorisontiksi otetaan 10+ vuotta, niin yhtiön laatu dominoi.

10 tykkäystä

Lokitietojen mukaan meni kokonaiset 13 minuuttia, että ei tämä foorumi vielä aivan heitteillä ole jos tällaisesta viiveestä saa anteeksipyynnön. :muscle:

64 tykkäystä

En tiedä toteuttaako yksikään yhtiö seuraavaa voitonjaon mallia, mutta itselleni se olisi jotenkin miellyttävä.

Sanotaan, että yhtiö allokoi vaikka 50% tuloksestaan voitonjakoon. Osinkoa maksettaisiin joka vuosi sama kiinteä euromääräinen kokonaispotti. Sanotaan esimerkin vuoksi vaikka 10 miljoonaa euroa, joka voisi olla vaikka n. 20% tuloksesta tyypillisenä vuonna. Kuitenkin sikäli turvaava, että heikkonakin vuonna yhtiö erittäin todennäköisesti sen verran tulosta saa tehtyä.

Kaikilla lopuilla voitonjakoon allokoiduilla varoilla yhtiö ostaa ja mitätöi omia osakkeitaan. Lihavina vuosina enemmän ja laihoina vähemmän. Yhtiön maksamien osinkojen kokonaispotti pysyy aina samana, mutta omistajat saavat nauttia vuodesta toiseen kasvavasta osingosta.

7 tykkäystä

Visan tulokset:

  1. Puheenjohtajan mediaani: 36 000 €
  2. Rivijäsenen mediaani: 20 000 €
  3. Alimmat palkkiot: Rush Factory
  4. 2 palkkiosta kieltäytynyttä yhtiökokouksen pöytäkirjassa: Toivo Group
  5. Yhteenlaskettu puheenjohtajien palkkiosumma: Noin 2 000 000 €
  6. Suurin puheenjohtajan palkkio: Nanoform Finland
  7. Suurin ero puheenjohtajan palkkion ja rivijäsenen palkkion välillä: Vincit

Muutamalle yhtiölle en löytänyt tuoreita lukuja, ja joissakin tilanteissa tilannetta saattoi mutkistaa palkkioiden maksaminen per kokous (vs. per kuukausi) tai muu vastaava poikkeus.

Inderesin foorumin pisteet: 3/7

28 tykkäystä

Noista kahdesta muuten Berkshire ei ole jakanut osinkoa. (en uskalla sanoa koskaan kun firma on sentään perustettu 1839) Omia ostanut kylläkin. Yleisen käsityksen mukaan firman johto tietää mitä tekee.

1 tykkäys

Itse käytän kamppista salkun pieneen muokkaukseen. Tarkoituksena siivota vähän salkkua, muutama pieni omistus poissa ja samalla pikkutappiot verotukseen. Sitten tarkoitius hiukan kevennellä muutamaa aika korkean arvostuksen osaketta ja ostella edullisempaa tilalle ja parantaa tuotto-odotusta. Tässä oma lista:
Itsellä ostoslistalla:

  1. Aflac
  • Vakuutussektori hyötyy korkojen noususta ja pärjää parermmin kuin muut nousevien korkojen ympäristössä
  • Sijoitustuotot nousevat korkojen myötä=> Tulosparaannuselle edellytykset
  • maltillinen arvostus ja pysynyt hyvin 200 päivän liukuvan yläpuolella
  1. Berkshire Hathaway
  • Salkussa vakuutus ja pankkisektoria, jotka hyötyvät korkojen noususta
  • Golden cross lähestyy teknisesti
  • Saanut cashiä käyttöön ja sijoittanut hyvän suhdanteen aloihin/yhtiöihin
    3.Home Depot
  • Mennyt pitkään vakaan, vaikka tulos kasvanut hyvin, odoteltu kotoilutrendin loppumista
  • golden cross lähestyy teknisesti
  1. Starbucks
  • Kääntynyt teknisesti nousutrendiin, vaikka korot painaeet muita alas, korona hellittää ja kahviloilla pyyhkii paremmin, entinen tahti jatkuu
  • Kahvin hinta kääntynyt laskuun=> halvempi raaka-aine=> eväät tulosparannukseen
  1. T Rowe
  • Alhainen arvostus
  • Markkina noussut jonkin aikaa=> AUM nousee=> Tulos nousee, kurssi ei reagoinut vielä oikein näihin.
  1. Abbvie
  • Puksuttaa varrmasti läkkesektorin suurinta kassavirtaa
  1. Alibaba
  • Pitää vielä tarkistaa, että kuuluu varmasit kamppikseen
  • Löyty delistauksen pelossa ja Kiinan pelkojen takia äärettömän alas. Vähän lisää, kun keventelin joki aika sitten
  • Kaikki paha alkaa olemaan kurssissa

Salkun siivous:
Orion Office REIT, tullut salkkuun mitätön määrä, tappiolla, hyödyt verotukseen
Warner Bros Discovery, sama kuin edellä
Disney, positio mitättömän pieni, ostetaan sitten kunnolla, jos sitä mieltä
AT&T, tappiolla, jotenkin tästä ei saa hyvää tarinaaa, vaikka edullinen

Kevennys listalla
Deere, prosentin osinkotuottoilla ei syklisellä yleensä kovin ruusuinen tuotto, vaikka nyt hyvä tulos, yhdelläkin osakkeella saa jotain jo ihan kivasti
Walmart, sama lähellä 1% oleva osinkotuotto ja aika kova arvostus, vähän parempiin kiinni
Kroger, noussut niin lujasti, että hento kevennys paikallaan

4 tykkäystä

ei palkitsemiset vaan mitätöinnit?

Siinä on +2400% tuotto valitulle aikajaksolle, joka on vähemmän kuin indeksituotto samalle jaksolle, vähättelit osingonmaksua ja ylistit omien ostoja. Pointti on vaikea ymmärtää.

15,38:sta yli 4400? Olet kyllä mestarin arvonimen todella ansainnut. Trollaatko vai ihan tosissaanko uskot, että Sp500 olisi yli 100 kertaistunut 90-luvun puolivälistä?

7 tykkäystä

Osingoista puheenollen…
Takavuosina etenkin pankeilla oli tapana jakaa osinkoa ja sitten järjestää aika ajoin osakeanteja kerätäkseen lisää pääomaa. Osinkoa jaettiin jopa samoina vuosina kun anneilla kerättiin rahaa toiseen suuntaan. Sen järjestelyn logiikkaa oli lievästi sanoen vaikea ymmärtää.

2 tykkäystä

Berkshire on kerran jakanut osinkoa Buffettin aikana. Hän muistaakseni joskus päivitteli, että hänen täytyi olla kusella käymässä silloin kun se päätös tehtiin.

46 tykkäystä

No niinpäs onkin. 1967
Seison korjattuna.

2 tykkäystä

Pätee myös usa, kun tutustuu kulttuuriin. Erityiseen jos osingot ja FIRE mainittu.

3 tykkäystä