Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Monella syklisellä alalla ne ainoat järkevät voitot tehdään hyvin lyhyen aikajakson puitteissa ja tätä edeltää vuosikausien huono bisnes, jolloin kuluttajalle myydään tuotetta alle todellisten kustannusten kunnes tarpeeksi moni yrittäjä tajuaa lopettaa toiminnan. Näinä aikoina ei kuluttajilta myötätuntoa tai taloudellista tukea yrittäjien suuntaan vaadita, vaan usein iloitaan siitä kun kerrankin on edullista kuluttaa ja hyödytään itse muiden kustannuksella.

En ole minkään muun alan kohdalla kuullut samanlaista puhetta windfall-verosta ja ’ansiottomista voitoista’, kun vapailla markkinoilla määräytyvän niukkuudesta kärsivän hyödykkeen hinta nousee. Missä olivat maanviljelijöiden, autokauppiaiden tai konttilaivojen windfall-verot? Monelta sektorilta ja ylipäätään markkinataloudelta katoaa pohja, jos voitot kansallistetaan, mutta tappiot jäävät yrittäjän maksettaviksi.

Suomen kansalaiset ovat vuosikymmeniä äänestäneet valtaan poliitikkoja, jotka ovat kieltäneet miljardien ydinvoimainvestointeja ilman varsinaista perustetta, samalla kun nykyistä toimivaa polttoainetuotantoa ja sähköntuotantokapasiteettia on ajettu alas pikavauhtia ilmastonmuutoksen nimessä. Näille toimille on ollut laaja tuki kansan keskuudessa.

Sähkön hinta onnistuttiin toki pitämään keinotekoisen alhaalla Venäjän ylijäämätuotannon ansiosta niin, että näiden päätösten hintaa ei välittömästi jouduttu maksamaan, mutta kyllä nykyiset sähkön hinnat ovat täysin kansalaisten omien päätöksien syytä. Nyt kun tämä boolimalja vietiin näin äkillisesti pois, niin halutaan rangaista syyttömiä lisäveroin sen sijaan että esitettäisiin tukea lisäkapasiteetin rakentamiseen ja ongelman ratkaisuun. Demokratiassa vallan lisäksi myös vastuu kuuluu kansalle.

91 tykkäystä

Erittäin vahvasti samaa mieltä.

Verottamalla liikaa, tai liian vähän hallitus myös ironisesti vääristää markkinaa vaarallisesti nykyisessä markkinassa.

Otetaan esimerkki keksitty esimerkki: ”Windfall-vero astuu voimaan 1.3.2023”

Miten tämä muuttaa ison tuottajan marginaalista kustannusta? Tuottaja alkaa optimoida tuottojensa, perusteella. Tämä ei tässä tilanteessa ole tehokkain vaihtoehto itse kuluttajalle. Windfall vero nimittäin koskisi ”vihreää energiaa”

Esimerkiksi Vesivoimaan kohdistuva veroaste jyrkkenisi huomattavasti 1.3 jälkeen. Tämä voisi johtaa siihen, että tuottajien kannattaisi laskea vesivoiman tasot lähes nolliin, ennen 1.3. Ja ajaa tämän jälkeen kaikkea mahdollista hiilivoimaa? Koska vesivoiman marginaalinen kustannus on pienempi ennen 1.3

Mikä tässä on ongelmana? Vesivoima on luontaisin säätövoima mitä pohjoismaista löytyy. Se on yleisesti lähes aina tarjolla. Sen kova laskeminen voisi tarkoittaa tarjontajouston kovaa vähenemistä markkinalla. Hinta-liikkeistä tulisi volatiilejä. Ja tuulettomat päivät johtaisivat entistä suurempiin hinta-piikkeihin.

Näin Windfall vero johtaisi kovempiin tuottoihin? Ja kovempiin hintoihin asiakkaille?

Windfallissa olisi muitakin, vapaata markkinaa häiritseviä ongelmia.

3 tykkäystä

Täällä on arvosteltu windfall veroa sähkönhinnan laskemiseksi.
Ihan turha verrata perustarvetta eli sähköä vaikkapa konttilaivoihin, kumpaa tarvitset enemmän sähköä kotiisi vai konttilaivaa?
Okei toi oli vähän provosoiva…
Sitten on puhuttu ydinvoimasta tai sen vastustamisesta.
Tuolla Olkiluoto 3, maailman suurin ja kallein vedenkeitin ei vaan suostu toimimaan vaikka sitä on rakennettu vuodesta2005.
Ja toista ei ehditty edes aloittaa kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
Niin että mitä ihmeen ydinvoiman vastustusta?
Ja että vesivoimalat ajetaan alas ja aletaan käryttämään hiiltä?
Olen ymmärtänyt että windfall vero kyllä sallisi KOHTUULLISEN voiton ihan kaikille sähköntuottajille.
Hieman realismia, kiitos.

2 tykkäystä

Energiantuotanto Pohjoismaissa ei ole erityisen syklinen ala. Se on itse asiassa yksi vakaimmista toimialoista, mitä Pohjoismaisista yhteiskunnista löytyy.

Suomessa valtaosa energian tuotannosta on käytännössä vain parin-kolmen toimijan käsissä, eikä kilpailu ole edes mahdollista. Vesivoima on rakennettu loppuun ja tuuli- ja aurinkovoimaa lukuun ottamatta lisärakentaminen on lähes mahdotonta. On siis suoraan sanoen älytöntä verrata sähköntuotantoa aloihin, joissa kilpailu aidosti toteutuu. Tämä oli vastaus myös kysymykseesi. Jos haluat vertailukohtaa, säädelläänhän niitä pankkejakin. Harmituksekseni.

Olemme kriisissä, joka vaatii kriisitoimia. Tässä tilanteessa on täysin oikeutettua puuttua tilanteeseen, joka aiheuttaa kohtuutonta kärsimystä kansalaisille ja vaarantaa koko yhteiskunnan toimivuuden. Windfall-verot eivät tarkoita kansallistamista, vaikka sosiaalidemokratian kehdossa se oli sinunkin ensimmäinen ajatuksesi. Haluan korostaa, että olen itsekin kirjaimellisesti kapitalisti, elän pääomatuloilla, mutta kohkaan tästä asiasta, sillä näen tässä ison yhteiskunnallisen ongelman.

Tämä kriisi on Suomessa ohi ensi keväänä. Eniten mietityttää se, mitä tapahtuu seuraavan neljän kuukauden aikana.

Tälle keskustelulle on myös oma ketjunsa.

16 tykkäystä

Huh… Ei olisi jäänyt pulloon kuin helmi pohjalle, jos olisin ottanut neuvosta vaarin :smiley:

@Mauri jos Alokas olisi kysynyt kumpi oli ensin, muna vai kana, niin olisiko haastattelu jaettu kolmeen vai neljään viestiin? :thinking: :grin:

Erinomaisia vastauksia ja lukusuositus kuitenkin. Hyvää duunia molemmat.

5 tykkäystä

:smiley: Hajosin ääneen. Mutta juuri tällaisiahan hyvät ROAST-kysymykset on. Siis asiallisia, osuvia mutta vähän kiusallisia ja provosoivia. :smiley:

42 tykkäystä

:smiley:

Kiitos kehusta! :slight_smile:

En tiedä, miten kauan aikaa Maurilla on mennyt vastaamisessa, mutta jos itse vastailisin noin pitkästi ja harkitusti vaikeisiin kysymyksiin, niin pitäisi varata ainakin pari päivää vastaamiseen. :slight_smile:

Arvostan kyllä muutenkin sitä, kun monet kirjoittavat pitkiä ja laadukkaita viestejä tänne, minkä kirjoittamisessa on joskus voinut kulua muutamakin tunti. :+1:t3:

13 tykkäystä

Twitterissä tällaista, voisin jopa uskoa…

48 tykkäystä

Asiallista puhetta. Altistun töissä ja joka paikassa melko paljon kaikenlaiselle populismille ja myönnän itsekin välillä tietoisesti tai tiedostamatta sortuvani sellaiseen. Hienoa kun on sentäs joku paikka missä joku täräyttää suoraan miten asiat oikeasti ovat. Kuten mainitsin aiemmin, usein ihmisille sattuvat onnettomuudet ovat ihan omaa syytä, enkä näe tätä sähköhintaa/kriisiä varsinaisesti poikkeuksena. Sen siitä saa kun äänestettäessä jätetään huomiotta “entä jos” -skenaariot eikä olla tähdätty tarpeeksi energiaomaravaisuuteen tai suosittu energiatransformaation välivaiheessa enemmän ydinvoimaa jne., päinvastoin. On tuo Venäjäkin kuitenkin jonkin aikaa (aina) ollut arvaamaton. Tietenkin jälkiviisastelua myös paljon mutta näin se menee. Toisaalta voisi asiat vielä enemmänkin olla vinksallaan. Mutta itsepä tähän tilanteeseen ollaan päädytty.

9 tykkäystä

Suomessa emme ole niin riippuvaisia Venäjästä ja Saksan vaaleissa emme voi äänestää.

Puolustan myös perämökin mummoja ja pappoja, että olisi ollut melko sama miten he olisivat äänestäneet, tilanne ei olisi kovinkaan erilainen. Ja on erittäin hyvä että emme kaikki äänestä samanlailla, niin olemme paremmin suojassa itänaapurin kaltaiselta tilanteelta.

Kun haluamme hakea syyllistä Suomen tilanteeseen, niin

  1. Aivan ihmeellisen huonosti mennyt Olkiluoto 3 hankinta/toteutus/käyttöönotto

  2. Venäjän arvaamattomuus, härski ja rikollinen toiminta

  3. Euroopan talousveturin maximaalinen voittojen tavoittelu halvalla energialla. Kyllä Saksan kilpailukyky olikin aika uskomatonta. Meille kerrottiin satuja, että meillä palkat on liian suuret että vientimme pärjäisi. Mutta kun me teimme oikein ja emme ostaneet kaikkea energiaa halvalla Venäjältä, niin Saksa sai ylilyönti aseman josta me kaikki nyt taas kärsimme

20 tykkäystä

Kyllä kaikki ydinvoiman vastustajat, eli melkeinpä kaikki puolueet Kokoomusta lukuunottamatta, saavat osansa kun syyllisiä haetaan. Ja siten kaikki ”väärin” äänestäneet, myös ne perämökin mummot. Se että on tietämätön ei poista vastuuta, vähän niin kuin verotuksen kanssa…

Olkiluodon kanssa on kestänyt, koska annettiin vain yksi lupa ja sen takia oli pakko rakentaa jumalattoman iso voimala. Ja toinen lupa annettiin kepun suhmuroinnin takia Fennovoimalle…

PS. Helsingissä tulee usein juostua Töölönlahdella ”itsekkyyden muistomerkin” ohi. Tulee monesti mieleen, että olisiko hyvä laittaa viereen ”typeryyden muistomerkki”, jossa tietenkin kaikki vastaan äänestäneiden nimet. Lupaan rahoittaa homman jos joku lähtee ajamaan eteenpäin.

19 tykkäystä

No en halua alkaa tekemään politiikkaa ja tuomaan omia poliittisia agendoja (koska niitä ei ole), mutta viittaan edelliseen kirjoitukseeni, oikeat syyt.

1 tykkäys

On joukossa varmasti kovia osaajiakin, mutta heitä ei riitä joka paikkaan. Täytyy ymmärtää, että pörssiyhtiöiden (ja muidenkin) hallituksiin vaan nyt tarvitaan jäseniä ja usein syy hallituspaikkaan on pelkästään se, että on ollut poliitikko, jolla on yhteyksiä tai sattuu nyt olemaan rikkaan suvun X vesa, meriiteistä riippumatta.

90% väestöstä, niistä rikkaistakin, on ihan tavallisia mattimeikäläisiä hengenlahjoiltaan. Vaikka hallituksiin varmasti halutaan kavereita siitä lopusta 10% joukosta, ei ole ollenkaan selvää, että sellainen heppu joukkoon saadaan. Se kun ei näy naamasta ja suuremmatkin idiootit ovat saaneet kasattua omaisuutta. Olisiko esim. Sam Bankman-Fried kelvannut mielestänne yrityksen kuin yrityksen johtokuntaan vuosi sitten? Aika moni yritys olisi varmaan kuolannut hänen peräänsä? Entä, mitä tuumaisitte, jos salkkunne suurimman yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi tulisi Elon Musk? Osaa kyllä laittaa muut rakentamaan autoja ja avaruusaluksia, mutta some-puolella osaamisen hallinnan vaikeus on ollut havaittavissa.

Itse tunnen yhden varakkaan henkilön, joka on ollut suuren suomalaisen yrityksen menestyksekäs toimitusjohtaja ja istunut useiden eri yhtiöiden hallituksissa ja nykyään nauttii vain eläkepäivistä, omaa hän rautaisen tietämyksen omalta erikoisalaltaan sekä erittäin hyvän kuvan maailmanmenosta, mutta olisi jonkin nykyaikaisen teknofirman hallituksessa pihalla kuin lumiukko talvella.

Pointtina se, että meillä lähes jokaisella on jokin tietämyksen ala, jossa olemme keskimääräistä parempia. Sitä sitten extrapoloi omaa “perusfiksuutta” ja olettaa, että jonkin yrityksen hallituksen jäsen on intohimoisesti kiinnostunut juuri siitä yrityksestä ja heittää avainluvut hihasta tiskiin ja osaa kertoa strategioita, visioita ja 10-vuotis-suunnitelman kuinka Eurooppa valloitetaan (enkä tarkoita Kremlin herraa), vaikka ko. heppu on saattanut saada paikan vain sen vuoksi, että tuntee muutaman alan vaikuttajan ja päätarkoitus on vain nostaa kokouspalkkioita ja saada ilmaiset munkkikahvit hallituksen kokouksessa. Usea tällä palstalla johonkin yhtiöön ja sen toimialaan syvällisesti perehtynyt kirjoittaja olisi todennäköisesti erinomainen lisä seuraamansa yhtiön hallitukseen, vaikka siellä ei tästä intohimoisesta Inden foorumilaisesta mitään tiedettäisi ja hallitukseen ei olisi pääsyä, koska “Ei nyt vain satu kuulumaan kohderyhmään”, tms.

Sitten ei pidä myöskään unohtaa sitä, että usein suuromistajat istuvat omistamiensa yritysten hallituksissa, ihan omistustensa vuoksi riippumatta kompetensseista. Jos olet golf-kentän omistaja ja Trump ostaisi osakekannasta suuren osan, haluaisitko hänet sinne hallitukseen? Osaa se golfia pelata, mutta saattaa tuoda mukanaan muutakin painolastia…

Lopuksi totena Axel Oxenstiernan sanoin:

Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan

MOT.

29 tykkäystä

En ole kovin poliittinen henkilö. Viime vaaleissa äänestin jotain Liberaalien ehdokasta joka sai n. 20 ääntä (eli ei kovin montaa minun, itsensä ja äitinsä lisäksi.)

Mutta mistä muusta kuin politiikasta energiaan liittyen kyse? Sama pätee Suomeen ja Saksaan. Nykyiset haasteet eivät oikeastaan johdu juuri mistään muusta kuin huonoista poliittisista päätöksistä. Saksassa toki vieläkin huonommista kuin täällä.

2 tykkäystä

Eduskunta on antanut 2 puoltavaa periaatepäätöstä ydinvoimaloihin Olkiluotoon niin Olkiluoto 3 kuin Olkiluoto 4. Itsekkyyden muistomerkki on kyllä mukavasti nostanut ydinvoimalupien kannattajat myyttiseen asemaan, vaikka molemmat hankkeet epäonnistuivat Fennovoima ja Olkiluoto 4. Fennovoiman hanke lähti huonoon suuntaan, kun saksalainen E.ON luopui hankkeesta.

2 tykkäystä

Eli mielestäsi olisi ollut parempi olla myöntämättä lupia? Ja ei olisi kannttanut myöntää lupia vaikka Fortumille?

Hyvät perustelut siitä miten Suomen asema olisi nyt parempi, kiitos.

1 tykkäys

Suurella todennäköisyydellä tuo AOst seniorin lause on jälkipolvien toimesta tulkittu väärin. “Maailmaa” pitäisi olla muodossa “maata”. Varma todiste tästä on, että Axel oli ruotsalainen. Tosin Suomikin kuului silloin Ruotsinmaahan.

Tämä olisi erittäin tärkeää myös yrityksiä koskevissa päätöksissä. Verot, eläkemaksut, palkat ja poistot pitäisi pystyä ennakoimaan ja pitkälle, jotta yritys pystyisi tekemään strategiset päätökset.

Haastoit etsimään hyödykettä, joka olisi noussut kuin energia, en löytänyt mutta lähelle pääsin. Vakuutukset nousivat 300% pari vuotta sitten. Liimat ja pintakäsittelyaineet sodan alkamisen jälkeen + 100% Nämä eivät koske kuluttajia, välillisesti kylläkin.

3 tykkäystä

Kiinnitin huomiota, että jalkapallo-ottelun puoliajalla tuli Koskisen IPO-mainos ja merkintäaika päättyy huomenna. Onkohan noita mainoksia tullut jo aiemminkin vai onko kysyntä kenties niin heikkoa, että pieni loppukiri olisi tarpeen?

Muistan kyllä, että joitakin vuosien 21-22 IPO:ja on TV:n puolella mainostettu, mutta sitä en muista, että pystyikö mainoskampanjan aktiivisuudesta päättelemään mitään annin lopputuloksesta. Luulisi, että viestintää voisi ajaa aika ketterästi lähes reaaliajassa ja TV-mainoksia käytettäisiin vain jos uusille sijoittajille on akuuttia tarvetta.

19 tykkäystä

Outotec 8 miljardin markkina-arvolla Aktian small cap rahastossa.

19 tykkäystä