Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Hyvä viesti sulta kokonaisuudessaan ja kiitokset! :slight_smile:

Sanotaan sitten, kun hallitsen nuo peruskäsitteet ja ymmärrän muitakin ihan perusperusteita, niin sanoisin “aloittelijavaiheen” olevan takanapäin.

Vielä pitää miettiä perusjuttuja ja kerrata, jos joku haastaa mua sijoittamisessa, niin jään varmasti alakynteen. No… olen mä muutenkin huono väittelyissä, vaikka joskus hallitsisin jonkun asian. :slight_smile:

Tosiaan erinomaista asiaa sulta ja sain vähän jopa pohdittavaakin, mikä on aina hyvä juttu.

10 tykkäystä

Kiitos vinkeistä. Jäi mainitsematta, että lunastushinta on 5% eli 3000e pyörästä 150e. Jätin pois, koska oletan, ettei kukaan jätä sitä lunastamatta tuohon hintaan. Pitää tosiaan muistaa lunastaa, koska muuten kuukausimaksut jatkavat entiseen malliin sopimuskauden jälkeenkin. Tuo on jotain kummallista. Velotetaan rahoitusta, vaikkei ole enää mitään velkaakaan.

Kaikenlaisten laskelmien mukaan siitä 3000e pyöräpaketista eli 3600e:n kokonaishinnasta pitäisi silti hyötyä jotenkin eli säästöä pitäisi tulla jokunen satanen, vaikka tuo 600e tulee kuluksi.

Mietin vaan, että paljonko tuosta 3600e kokonaispaketista (pyörä+korot ja vakuutus) maksetaan nettona?

Tarkoititko, että 3600e paketista säästää veroissa 540e eli pyörä tulisi maksamaan 3060e? Näin sen ei pitäisi mennä, koska laskurikin antaa summaksi 2326e. Minä epälen jotenkin, että tuossa on harhaanjohtamista ja ne 600e korot ja kulut tulevat tuohon päälle, toki brutista menee nekin eli laskeminen menee vaikeammaksi.

Kaikkien epäselvien kiemuroiden jälkeen ostan pyörän varmaankin suoraan ainakin jos päädyn johonkin alle 2000e pyörään.

Omavastuu tasan 300e. Suolainen toki etenkin halvassa pyörässä.

Osarihan tuossa monia houkuttelee, mutta tarkka laskukaava kiinnostaa eli paljonko pyörä tulee maksamaan nettona. Nousee tuntosarvet pystyyn kun tuonne tungetaan noita hyväkatteisia vakuutus- ja rahoituskuluja 20% pyörän hinnan päälle. Silti siinä pitäisi tulla halvempi kokonaishinta kuin suoraostossa käteisellä. Melko monimutkaista touhua ja on herättänyt epäilyksiä työpaikalla.

1 tykkäys

Meillä on vapauden kautta työsuhdepyörät. Avaisiko tämä laskuri paremmin mitä kaipaat? https://calculator.vapaus.io/

Ei tuossakaan ole korkoja ja vakuutusta toisistaan eroteltu, mutta ainakin lisäpalvelut yhteensä näkee erikseen.

Sitä parempi diilihän tuo on mitä isompi veroprosentti. Itse olen ollut ihan tyytyväinen.

1 tykkäys

Turhan monella menee osamaksukauppa ja leasing autuaasti sekaisin. Osamaksukaupassa tavara ostetaan ja maksetaan hiljalleen pois, kun kauppahinta on maksettu niin se ei ole enää myyjän/rahoitusyhtiön määräysvallassa miltään osin.

Leasing on vuokrausta, jos vuokraaja ei ymmärrä lunastaa sopimuksen päättyessä, niin leasingin tarjoaja voi sopimuksen mukaan hakea tavaran pois tai yleisimmin vuokrasopimus jatkuu. Se on leasingin antajalle hyvää kauppaa kun niitä sopimuksia unohdetaan päättää tai ei muisteta lunastaa vuokrauksen kohdetta. Jokunen vuosi sitten muistelen lukeneeni jonkin ison organisaation (muistaakseni kaupunki) makselleen vuositolkulla vanhoja pc’tä ja tulostimia, kun ei ollut tuo liisatun tavaran hallinta oikein näpeissä.

5 tykkäystä

Kiitoksia. Tuolla on jo ihan hyvä laskuri. Kuluja tuossakin 650e 3000e pyörässä eli suht sama kuin meillä. Ainut kysymysmerkki on vielä, että ilmoitetaanko tuollakin “pyörän kustannus sopimuskauden aikana” pelkkä pyörän kustannus vai onko tuossa oikeasti koko paska korkoineen ja vakuutuksineen mukana? Minusta tuo ja Epassin laskuri vaikuttaa hieman siltä, että ilmoitetaan harhaanjohtavasti pelkän pyörän kustannus. Jos tuossa on koko noin 3600-3650e paketin kustannus niin silloin diili on jo todella hyvä.

Alokas

Mä olen taas niitä ihmisiä, jotka jatkuvasti maksaa oppirahoja — ehkä jopa ikuisesti. :slightly_smiling_face:

Alussa oli poikamiesboksi, pöytätietokone — ja uunituore Sijoittaja-alokas. Tähän nimimerkkiin oli sunnuntaina 12.7.2020 päätynyt 35:ttä ikävuotta lähestyvä, hieman alle mediaanituloisena henkilöstöalan asiantuntijana työskentelevä ja intohimoisesti voimailua harrastava mies. Erittäin säästäväisen elämäntyylinsä vuoksi hän oli saanut jo maksettua hyvän osan asunnostaan, ja syksyllä 2018 hän oli alkanut liikenevine varoineen kiinnostua myös osakesijoittamisen ihmeellisestä maailmasta. Sijoittamisen alkeet eivät olleet auenneet helposti, mutta siihen mies oli läpi elämänsä tottunut. Kouluaikoinaan ylivilkas ja oppimisvaikeuksista kärsinyt poika oli saattanut lukea kokeisiin jopa kymmeniä tunteja, eikä silti välttämättä päässyt läpi. Erityisesti äidinkieli oli aina ollut tervanjuontia. Kovalla sinnikkyydellä koulut oli kuitenkin tullut läpäistyä ja jalka kiilattua työelämän oven väliin, mutta silti hänelle usein vähän naureskeltiin. Nyt osakesijoittamisen perusteet olivat kovalla tankkauksella alkaneet painua kaaliin siinä määrin, että mies uskaltautui kirjautua sijoitusfoorumille. Alokas oli nimestä lähtien liikkeellä nöyrällä asenteella: tarkoitus oli saada tukea ennen muuta alkeiden vahvistamiseen, rauhassa liikkeelle.

Inderesin foorumilla tuo kohtalokas sunnuntai valkeni raukeana. Kahvihuoneeseen ei tullut päivän aikana ainuttakaan viestiä, mikä oli vielä silloin ihan normaalia. Foorumi oli kuitenkin hyvässä nosteessa; toteutus ja moderointi oli mietitty huolella, ja valttikorttina oli analyytikoiden aktiivinen päivystys yhtiöketjuissa. Foorumin dynamona jo kolmatta vuotta toimi tuolloin viimeistä kesälomapäiväänsä perinteisessä sapatissaan viettänyt Verneri. Maaliskuun koronarommin jälkeen pörssit olivat lähteneet kovaan nousuun, ja kotoillessa moni pankkitilillä rahojaan makuuttanut oli alkanut kiinnostua mediassa paljon tapetilla olleesta sijoittamisesta. Varsinkin nuoremman polven väestä moni oli valinnut foorumikseen Inderesin. Kasvukivuilta ei ollut vältytty; tuona sunnuntaina Pörssien suunnassa vanhat parrat DayTraderXL ja Kauppalehdestä aivovuotanut Keisari murisivat lisääntyneistä löysistä heitoista ja mutkat oikovista kysymyksistä. Aktiivisimpiin kirjoittajiin lukeutuivat myös Aston Livingstone (nykyinen Timontti) persoonallisten laitahyökkääjiensä Massen ja Viljon kanssa, P1, Seppo, Jarnis, Lexus sekä päivittäisiin koronakatsauksiin hiljattain erikoistunut OldFeki.

Alokas aloitti foorumiuransa puhtaasti lukijana. Vasta torstai-aamupäivänä 30.7. lähti ensimmäinen viesti, jossa hän veikkasi Nokian ennustuskilpailussa 246 miljoonan oikaistua kvartaalitulosta, ollen hieman analyytikoita pessimistisempi. Premium jäi haaveeksi Noksun ylitettyä odotukset. Jo samana iltana hän uskaltautui lähettämään ketjuun ”Treidaus viputuotteilla” lyhyen ja itsekriittisen viestin. Treidaamisesta Alokas oli kiinnostunut vuoden alussa, korvamerkiten siihen pikkuisen osan koko sijoitusvarallisuudestaan, joka sekin oli vain viidennes kokonaisvarallisuudesta. Seuraavana päivänä olikin jo lyhyen itsensä esittelyn vuoro ketjussa ”Mitä sinulla on salkussa”, joka paljasti valtaosan salkusta olevan kuitenkin pitkäaikaisemmissa sijoituksissa, kärkipapereina LeadDesk ja Nordea. Kahvihuoneen ensiesiintyminen oli 5.9., jolloin hän mainitsi pari sanaa treidauksen alkeiden opiskelustaan. Vuoden 2020 jälkipuolisko oli Alokkaalle kaikkiaan foorumiin tutustumisen aikaa, viestejä kertyessä vain kolmisenkymmentä. Hentoisia enteitä tulevasta oli nähtävissä muutamissa sympaattisen kiittävissä viesteissä sekä muiden kiihkeän riitelyn tyynnyttelyssä ketjussa ”Trumpilta Bidenille — vallan vaihtuminen 2021”.

Alkuvuosi 2021 — The Man with the Golden Heart

Tammi-helmikuussa pörssi kuohui USA:ssa liki ennennäkemättömällä tavalla, ja sijoitus-skenessä trendasivat käsitteet kuten meemiosake, Wallstreetbets, SPAC, Tesla, vety, kryptot, yolo ja never stop the madness. Alokkaan kirjoitusaktiviteetti oli nousussa, mutta fokus pysyi juurevassa perus-sijoittamisessa, eikä rakettiemojeja miehen viesteissä nähty; toki hänkin maustoi salkkua muutamalla kasvulapulla, myönnellen auliisti olevansa välillä “pikavoittotuulipukusopuli”. Alkuvuoden rivakassa nousussa ollut tuottokehitys lässähti kevään mittaan, ja vasta huonomman vaiheen osuessa oli aika mainita asiasta Salkkujen tuotto% -ketjussa.

Alokkaan ensimmäinen laajempaa huomiota saanut viesti tuli vappuna Kahvihuoneeseen. Siinä hän kertoi ensimmäistä kertaa ylivilkkaus- ja oppimishaasteistaan, mainiten esimerkkejä kuinka mahdottoman kovalla pänttäämiselläkään sijoittamisen perusteet eivät meinanneet aueta. Hän pohti, että pääsisi varmasti helpommalla sijoittamalla vain indeksirahastoihin, mutta suorat osakesijoitukset tuntuivat hyvältä oppimismahdollisuudelta. Hän totesi olevansa kuitenkin onnekas saatuaan niin hyvät vanhemmat ja olosuhteet, että elämä oli loppujen lopuksi mennyt ihan hyvin — huonommilla korteilla hän arveli syrjäytymisvaaransa olleen korkea.

Kevään mittaan Alokas sai myös joitakin mainintoja hyvin ystävällisestä ja muita tsemppaavasta kirjoitustyylistään; joku saattoi tulla Kahvihuoneesssa mainitsemaan, että taas Alokas oli jossain yhtiöketjussa tykännyt käytännössä kaikista viesteistä. Kesän korvalla hänestä oli tullut jo sangen tunnettu ja vakiokalustoon kuuluva foorumilainen. Hän lueskeli mielellään Inderesin ilmaismateriaaleja, mutta vielä sangen kohtuullisesti. Rouva Fortunan oli aika puuttua peliin.

Loppuvuosi 2021 — To Verneri’s Secret Service

Heinäkuun lopulla Alokas osallistui tulikuuman pörssikesän keskellä jälleen Nokian tulosveikkaukseen, ja nyt 682 miljoonaa osui miljoonalleen oikein, palkintona himoittu Premium-jäsenyys. Muutamaa päivää myöhemmin uudesta maailmasta itsensä löytänyt Alokas oli niin innoissaan, että meinasi lähteä naapurustoon kertomaan Premium-ilosanomaa, mutta tyytyi lopulta hehkuttamaan Kahvihuoneessa. Eräs maksumuurin takana oleva yhtiörapsa oli jo ratkaissut kiikun kaakun olleen sijoituspäätöksen. Syksyä kohden Alokas upposi yhä syvemmälle Inderesin materiaalien runsaaseen viidakkoon.

Alokas oli loppukesällä tehnyt ensimmäisiä ihan pieniä meemikokeiluja, mutta varsinaisesti ketsuppipullo aukesi syyskuussa Inderesin liastautumisen ollessa käsillä.


Inderesin hallitus. Alokas, 2021.

Meemien ensimmäinen pääteema oli joukko foorumilaisia milloin mestareina häiriköimässä loungeksi luulemallaan Inden toimistolla, milloin Obaman Bin Laden -tilannehuoneessa seuraamassa Mariannen Fed-päivystystä, milloin syöksymässä Antti Rinteen vaalimainosta parodioivan stonksibussin kyydissä mereen, kuskina luonnollisesti Alokas itse. Syksyn mittaan irtopäiden määrä kasvoi ja niille alkoi kasvaa ikoniset tikku-ukkojalat. Alokas itse edusti teoksissa alati koheltavaa hahmoa, jota Verneri ja muut konkarit yrittivät epätoivoisesti pitää liekanarussa. Lokakuussa Verneri joutui luopumaan omasta päästään, saaden tilalle Alokkaan Twitteristä bongaaman muinais-Verneri-habituksen.

Samalla kun Alokas rokkasi muutenkin hersyvän Kahvihuone kolmosen tuotteliaimpana kirjoittajana ja vitsinikkarina, hän oli yhä kiinnostuneempi suurkuluttamastaan Inderesin tarjonnasta, päätyen lopulta lähettämään wanhan ajan käsinkirjoitetun kirjeen firmalle. Toimari Mikael Rautaseen Alokkaan edesottamukset tekivät vaikutuksen, ja loppuvuodesta tälle sorvattiin alihankkijasopimus Inderesille, tittelinä Foorumin moderaattori. Unelmaduuni, indeksin biittaaminen kolmivuotisen sijoitusuran kaarella ja meemi-ilmatilan hallinta — kuka voisi kellot seisauttaa?


IndeBum. Alokas, 2021

Alkuvuosi 2022 — License to Make Turska

Monilla maanisen tuotteliailla taiteilijoilla on uriensa varrella erilaisia teemakausia: Picassolla oli kubismia ja sinisiä kausia, Monet’lla impressionistisia lummelampikausia ja van Goghilla auringonkukkakausia, jolloin hän maalasi lähes päivittäin uuden tutkielman näistä kukista. Alokkaan loppuvuodesta vuodenvaihteen yli tammikuuhun kantanut auringonkukkakimppu oli hänen tikku-ukkopersoonansa fomottamassa Hyzonia firman toimarin kanssa, Vernerin raivotessa taustalla. Viitekehyksenä oli Alokkaan pikkuruinen panos vaikeasti hahmotettavassa ja foorumin syväsyynissä olleessa vetyalan yrityksessä josta hän ei ymmärtänyt juuri mitään, ja toisaalta Vernerin jo toista vuotta jatkuneet piikikkäät karhuilut paitsi Hyzonin, myös Plug Powerin yhtiöketjuissa.

Kahvihuoneen vaihtuminen neloseksi symboloi tammikuussa muutosta aiempaa totisempaan ja äreämpään aikaan. Monet foorumin suosikkiosakkeet olivat alkaneet syksyn mittaan tuntuvasti pudota, ja IPOjen kahvirahatkin alkoivat olla kortilla. Kun sitten moderoinnista ja erinäisten sijoittamisen kovaan ytimeen löyhemmin liittyvien ketjujen tarpeellisuudesta syntyi laaja-alainen riita, jotkut keskustelijat vetivät mukaan myös tuoreen moderaattori-Alokkaan Hyzon-pelleilyt negatiivisessa valossa. Alokkaan syytettiin pumppaavan Hyzonia, mikä oli tietenkin posketon väite. Kaikki tyynni arvostelu sattui herkkään mieheen kipeästi, ja hän lopetti meemeilyt liki tyystin koko kevääksi. Tämä antoi toisaalta tilaa moderoinnin opettelulle — homman, johon Alokkaan leppoisa ja vaatimaton persoona osoittautui ihanteelliseksi. Usein muutama rauhoittava ja lempeä sana häneltä laski sykkeet kiihkeistäkin väännöistä, ja liki jatkuva päivystys takasi viestien siirtoja ja muita pieniä palveluja kaipaaville nopean reagoinnin virka-aikojen ulkopuolellakin.

Alokkaan salkku oli lähtenyt heti alkuvuodesta laskuun, mitä hän alkoi kevään mittaan harmitella. Tuoreetkin kaupat lähtivät useimmiten väärään suuntaan. Kesään tultaessa hän alkoi nähdä kaiken pieleen menossa humoristisiakin piirteitä, ja monet omien tappioidensa kanssa kärvistelleet saivat Alokkaan itseironisista letkautuksista oivaa vertaistukea. Hiljalleen Alokas alkoi muodostaa itsestään Suomen Jim Crameria, jonka jokainen arvio toteutui päinvastaisena kuin oli tarkoitettu. Alokkaasta revittiin hyväntahtoista huumoria yhä enemmän, ja miehen kyky nauraa itselleen osoittautui liki rajattomaksi.

Jotain kuitenkin puuttui: yhä useampi haikaili Alokkaan meemipuolta takaisin. Lopulta pelastukseksi osoittautui Kurssien taivastelu -ketjun Suuri Sammakkogate.

Loppuvuosi 2022 — Interviews are Forever

Heinäkuussa foorumin yhdeksi puhutuimmaksi osakkeeksi noussut Stockmann antoi tulosjulkistuksen, josta ei ottanut mitään tolkkua foorumilaiset eikä liioin markkinakaan. Kaupankäyntiketju täyttyi pääosin ostoilmoituksista, kunnes firman foorumi-kummisetä Pohjolan Eka ampui norsupyssyllisen kylmää vettä niskoihin ilmoittaessaan myyneensä koko positionsa. Alokas ei pystynyt enää pidättelemään.


Pohjolan Gibson. Alokas, 2022.

Elokuussa Stocka alkoi herättää Kurssien taivastelu -ketjussa parranpärinää, koska joillakin kirjoittajilla oli tapana varustaa firman jokainen nousupäivä lokoilevalla, Stockaa omistavalla sammakolla. Yhä kiihkeämmäksi käynyt vääntö laukesi, kun Eka päätti perustaa uuden meemiketjun, johon sammakoita voisi tykittää ihan otsikonkin viitoittamana niin paljon kuin sielu sietää. Samantyylistä ketjua oli jo vuosia aiemmin kokeiltu, mutta silloin se oli jäänyt suutariksi. Vernerikin oli joskus tuhahtanut, että erillinen ketju pilaisi meemien spontaanin ja muuhun keskusteluun linkittyvän luonteen. Tämä uusi meemiketju räjähti kuitenkin liekkiin heti, ja muutaman tunnin menoa katseltuaan Alokas saapui paikalle — kovat kaulassa. Viimeiset yhdeksän kuukautta ovat poikineet häneltä yli 500 meemiä keventämään osaltaan tunnelmaa monesti niin kovan pörssimaaliman ikeessä hikoilevien foorumilaisten parissa.

Alokas oli aina ollut kiinnostunut kuulemaan paitsi muiden osakenäkemyksiä, myös laajemmin lähestymistapaa ja filosofiaa sijoittamiseen ja muuhunkin elämään. Tästä uteliaisuudesta hänelle kypsyi lokakuun alussa ajatus perustaa ketju, jossa hän haastattelisi indeläisiä ja ehkä muitakin sijoitusalan ihmisiä. Heti ensimmäisistä haastatteluista lähtien oli selvää, että ketju on vuoden tapaus. Etukäteen haastateltavalle lähetettävä kysymyspatteristo on haastava laji ammatti-journalisteillekin, koska kun jatkokysymyksille ei ole mahdollisuuksia, haastattelusta saattaa tulla hieman tönkkö ja mekaaninen. Alokkaan haastattelut soljuivat kuitenkin hyvin luontevasti, hänen saadessa hyvinkin tutuiksi luulluista haastateltavista runsaasti uusi puolia ja jopa paljastuksia irti. Haastattelujen nauttimisesta tuli monelle jokaperjantainen rutiini, johon varattiin omat juomatkin.

9.5.2023

Vaikka Alokas on edelleen monelle maineeltaan koheltava meemeilijä, aivan valtaosa hänen tämänvuotisesta viestituotannostaan on ollut kovaa tiedonjakoa yhtiöketjuihin, pörssi- ja sotaketjuihin sekä kahvihuoneelle. Pinnan alla lienee jatkuvasti käynnissä taustatyöt ja kontaktointi seuraavia haastatteluja varten. Niiden kommentointi on levinnyt Twitteriinkin, johon Alokaskin rohkaistui liittymään ja jopa vähän markkinoimaan haastatteluja. Sijoittamiseen hän on löytänyt uudenlaista määrätietoisuutta; peesailu on vähentynyt ja omat perustelut syventyneet. Välillä hän on käynyt jopa vähän karhuilemassa joissakin yhtiöketjuissa. Itselleen hän nauraa edelleen, mutta saattaa aika ajoin napauttaa jo pienen kehunkin. Taloudellinen tilanne on vakaampi kuin koskaan. Otteisiin on tullut itsetuntoa ja -luottamusta, karismaa ja aikuistumista. Juhlapyhinä hän tarjoutuu edelleen monesti keskustelukumppaniksi yksinäisyydestä kärsiville vaikka itsellään seuraa onkin.

Alokkaan hienoimmat tekstit tulevat harvakseltaan kahvihuoneeseen, alkaen ja päättyen tyypillisesti pahoitteluihin, että teksti on nyt sekavaa tajunnanvirtaa jossa ei ole punaista lankaa. Näissä viesteissään hän perkaa avoimesti kaikille tuttuja mutta monien liian vaikeina sisälleen patoamia kompleksisia tunteita; miltä esimerkiksi tuntuu, kun erittäin pahoja vastoinkäymisiä kokenut poras kaveri on nyt pariutunut ja saanut lapsen, kuinka suureen iloon toisen puolesta sekoittuu myös häivähdys surua siitä, että toinen sai osakseen jotain, mikä on itselle ollut aina suuri ja vielä toteutumaton haave.

Tänään Alokas heräsi taas varhain, kävi kenties salilla nostelemassa tuplasti itsensä painoista rautaa, ja oli sitten valmis päivän askareisiin. Uutisia ja rapsoja pitää taas jakaman. Kuka voisi olla seuraava haastateltava? Meemipäätkin odottavat vuoroaan omassa kansiossaan jahka Politiikkaketjun tuorein tulipalo on sammutettu. Lounaasta käyvä kaurapuuro porisee jo kattilassa, rahka jääkaapissa. Jotain on kuitenkin toisin. Tänään Alokas nousi foorumin kaikkien aikojen tykätyimmäksi kirjoittajaksi ohi Vernerin.

283 tykkäystä

Mä menin sanattomaksi. En osaa sanoa mitään muuta kuin:
Olet nähnyt todella paljon vaivaa kirjoittaaksesi tuollaisen tarinan musta, josta tuli itselleni todella todella hyvä mieli. Teki tosi hyvää mulle.

Olen sanaton. :slight_smile:

Kiitos @Kale-possu! :heart:

190 tykkäystä

Niin upea tarina, etten osaa käsitellä sitä vielä. Tuntuu kivalla. Menen ulos kävelemään. :slight_smile:

71 tykkäystä

Sateliittisalkun osuus menee mukavasti tasapainoon, kun veikannut kaikkia tänä vuonna N:llä alkavia laskevia hevosia. Ei tarvitse edes indeksiä tankata, kun satelliittisalkussa tulee päivittäin pataan.

Onnea @Sijoittaja-alokas uudesta virstanpylväästä ja kiitos foorumille tuomastasi energiasta :sunglasses:

15 tykkäystä

mä oon ottanut kävelyn elämäntavaksi vasta viime aikoina. Ja on tosi jees aikaa. Sinä hetkenä on aikaa kuunnella äänikirjaa.
Teen saman lähden ulos kävelee sen 5-8k askelta fiiliksen mukaan.

12 tykkäystä

Ai että ja sieltä napsahti salkussa taas yksi iso välietappi rikki :hand_with_index_finger_and_thumb_crossed: :dark_sunglasses:

Ihan vielä ei olla tuossa ”big six”-tasossa, mutta taas menty ns. ison viisarin lyönti eteenpäin. Laskeskelin myös hieman, että erittäin kohtuullisella tuotto-odotuksella ja hyvin tehtävissä olevalla kuukausisummalla pörssiin → voisi olla mahdollisuus saada juuri siinä kolmekymmentä täyttäneenä tuo satku. Pitää tietty muistaa sekin, että en tiedä vielä sijoittamisen jakautumista tulevaisuudessa. Jos osakesalkku jää hetkeksi asunto tai vaikka yritystoiminnan ”sivuuttamaksi”, niin silloin pitää lisätä mahdollisesti aikaa laskelmaan. Senhän näkee vasta sitten ja näitä on helppo laskeskella etukäteen.

Näistä pitkän matkan tavoitteiden saavuttamisista saa kyllä todella ”autuaan” ja aivan omanlaisen fiiliksen. Päihittää nopean dopamiinin mennen tullen, kun oikeasti saa jotain itse ”rakennettua” aikaan. Itselleni kuitenkin tämmöinen pikseliluku näytöllä tuo paljon iloa, koska olen taas askeleen lähempänä itselleni erittäin tärkeitä asioita ja ne vapaudet / nautinnot tarvitsevat luonnollisesti rahaa…

Yksi näistä elämän isoista tavoitteista on esimerkiksi sellainen, että 50-vuotiaana haluaisin olla sitten semmoisessa asemassa missä voi alkaa oikein kunnolla hölläämään kaasua ja olla rautaisessa asemassa taloudellisesti :crossed_fingers: :tophat:

Mutta se siitä höpinästä. Hyvää alkavaa kesää kaikille!

41 tykkäystä

Ei hitto tuntuu vähän siltä kuinka markkinat eivät ole oikein missään asiassa samaa mieltä allekirjoittaneen kanssa. Nooh, on sitä joskus aikaisemminkin soudettu koskea vastavirtaan, joten ehkäpä seuraavan vuoden puolella alkaa piristymään. Tai sitten ei?

13 tykkäystä

Kyllä täytyy ottaa hattu päästä, yksi foorumin kaikkien aikojen parhaista viesteistä! Alokkaan kaikki n. 6900 viestiä lienee käyty läpi ja tehty varmasti myös muuta taustatyötä, koska kulloinenkin ajankuva on tavoitettu noin mukaansa tempaavasti :slight_smile: Vasta vajaa kolme vuotta tosiaan on kulunut siitä, kun @Sijoittaja-alokas avasi sanaisen arkkunsa täällä foorumilla, mutta tuntuu kuin hän olisi ollut täällä aina. Hieno huomionosoitus @Kale-possu

91 tykkäystä

Ja viimeiset 1,5vuotta on vastavirtaan tarvinut kaivaa myös äyskäriä.

1 tykkäys

Hei, tämä on nyt kyllä tosi epäreilua uutisointia. Sitä kerrotaan into pinkeänä, että ikäisesi miljonääri kertoi tarinansa ja sepä vasta olikin tosi mielenkiintoinen tarina. Ja vieläpä kovasti opettavainen.

No laita nyt edes joku tiivistelmä siitä tarinasta tänne…!

1 tykkäys

Kiitos ja kiitos kehusta! :slight_smile:

Yritän parhaani.

Nukun paremmin ja stressitasot laskevat sekä pystyy ajattelemaan hieman paremmin, kun käy käppäilee. :slight_smile:

:smiley: Hei, tästä tulikin (haastis)idea. :thinking: :wink: Kiitos! :pray:

Ihan mielettömästi nähty vaivaa ja tosi upeasti kirjoitettu tarina. :slight_smile:

10 tykkäystä

Huikea kirjoitus jälleen! Nämä kirjoitukset on Sijoittaja-Alokkaan tuotosten rinnalla toinen mieletön ilmiö.

@Verneri_Pulkkinen kai tämmöiset foorumin historiikin puolelle menevät viestit menee johonkin arkiston holviin?

37 tykkäystä

Mä olen huomannut nyt opintojen loputtua, että säännöllinen lenkkeily on nykyään lähes ainut tapa keventää kuunneltavien podcastien backlogia. Tilaisuudet “vain kuunnella” ovat vähentyneet sen verran, että sitä lähtee innolla iltaisin tien päälle kuuntelemaan milloin mitäkin.

13 tykkäystä
15 tykkäystä

Ruotsalaisia osakesijoitusaiheisia keskustelufoorumeita, olisko tietoja ja vinkkejä? Inderesin foorumin löysin kyllä, mutta mistä löytyisi aktiivisemmassa käytössä olevia?

1 tykkäys