Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Koska täällä on niin paljon jengiä (ilmeisesti päämoderaattori mukaanlukien) jotka eivät ole firmaan tutustuneet sekuntiakaan vaikka matskua on tarjolla erittäin paljon niin kaikille epäijöille vielä muutama fakta.

Liikevaihto luokkaa 100M USD per vuosi
Asiakkaina mm. jenkkien/maailman(?) suurin asuntoluottojen välittäjä joka välitti viime vuonna reilut 123 miljardin taalan arvosta asuntoluottoja
Gross margin muistaakseni 46% ja kasvussa
Erittäin aggressiivisesti laajentunut kiinteistö techin eri aloille

Eli kyseessä on ihan oikea firma joka tekee ihan oikeaa bisnestä. Riskinen tämä toki on joka on tuotu omassa ketjussaan monen monta kertaa esiin, tämä ei tietysti kaikille sovi jolloin aina vaihtoehtona sijoittaa Sampoon, indexiin tai johonkin Inderesin luottolappuun kuten QT ja Remedy PE 100 kertoimilla.

Firman ketjussa tehdään enemmän fundapohjaista analyysiä kuin missään muussa firmaketjussa mutta ilmeisesti sekään ei vielä riitä vaan ihan päämoderaattoria myöten funda-analyysi tehdään Google Trendsin kautta.

49 tykkäystä

Kyllä nykyinen poliittinen kenttä Itse Valtiaita kaipaisi. Siinä voisi monella nyky-poliitikolla tulla itku, kun heistä vedettäisiin yhtä överisti satiiria kuin Itse Valtiaissa aikanaan silloisista. Tosin joku voi ehkä kyseenalaistaa oliko kyseisessä sarjassa satiiri jo liian loukkaavaa.

20 tykkäystä

Kyse ei ole pelkästään siitä, vaan ihan jo yksinkertaisella Return on Capital -vertailulla nähdään että Kanadan pörssi sisältää aivan käsittämättömän määrän heikkolaatuisia yhtiöitä ja jos sijoittaa kanadalaiseen yhtiöön, niin keskimäärin osuu ansaan. Kyseessä on keskivertotaidon omaavalle sijoittajalle yksi maailman huonoimpia pörssejä poimia osakkeita.

32 tykkäystä

TSXV on kyllä suurimmaksi osaksi kunnon paskapörssi:
image

Toki Kanadasta löytyy muitakin pörssejä, mutta tuolla se Voxtur valitettavasti operoi. En tiedä onko firman compliance-asiat sillä mallilla, että olisi edes mahdollista uplistata TSX:ään.

Tuossa TSXV:ssä on toki varmasti jonkin verran adverse selection -tyyppistä juttua, eli haitallista valikoitumista, kun parhaat uplistaa helvettiin tuolta tsx:ään tai nasseen.

Tai Spinnovaan kymmenen euron tuntumassa :wink:

6 tykkäystä

I stand corrected. Screenereitä katsoneena tiedostaa, että suurin osa niissä näkyvistä firmoista on ydinjätettä, mutta ilmeisesti screenerit ovat myös peittäneet tuota firmojen määrää itseltä aika reippaasti.

1 tykkäys

Ja kukapa löytyi näiden viestien lähteeksi.

Nopealla googlailulla löytyy lähihistorista venäjämyönteistä suhmurointia. Vähän turhan sopivaa hajoitusyritystä lännen riveihin joltain vähän koulutetummalta itänaapurin nettiarmeijan orjalta.

1 tykkäys

Ohuelta tuntuu keskiverron suomalaissijoittajan (tai vain kommentoijan) nahka. Muistakaa reilu SPF-kerroin kevätauringon hangilla. Tänäänkin mitä mainioin keli oli ottaa happea turhan väännön sijaan.

18 tykkäystä

En ole lukenut kyseisen henkilön viestiä, enkä koe tarvetta sille. Näen tässä vain tappelun. En sanomaa.

Olet oikeassa, että Kanadan markkinat on loistava paikka esimerkiksi peliyrityksille testata pelin suosiota. Sitä pidetään mineatyyri länsimaina ja antaa kuulemma kohtalaisen hyvän näkemyksen, onko tuotteesta tulossa ”flop or not”.

Lisäksi se on loistavapaikka harrastaa yritysshoppailua yrityksille, jotka tähtäävät vientiin Yhdysvaltojen markkinoille. Yhdysvallat harrastavat innokasta markkinoidensa protektionismiä, vaikka samaan aikaan huutavat muulle maailmalle vapaan kaupan puolesta. Usein on halvempaa eurooppalaiselle yritykselle ostaa kanadalainen vientifirma, jonka kautta lähteä viemään omia tuotteitaan, kuin opetella itse, miten Yhdysvaltojen markkinoille päästään. Todennäköisesti opettelemalla ja henkseleitä paukutellen, sieltä tultaisiin häntä koipien välissä takaisin kuten sijoittajatkin yleensä tulevat.

Kanadalaisilla on myös hyviä kaivosyhtiöitä ja osaamista sillä sarallla. Katselin useamman vuoden kun discordista ja e-sporttauksesta tuttu ”kokki” teki hienoa tiliä mm. Touchstonella ja Mahalla. Molemmissa yrityksissä vaikuttavat samat tekijät. Touchstonesta tuli hänelle mm. tenbaggeri. Hän myös sattui vähentämään ja lisäämään hyviin aikoihin. Hän korosti usein ihanan sympaattisesti näiden olevan hänelle lotto-osakkeita ja ettei hän niistä oikeastaan kunnolla tiedä, vaikka ymmärrystä yhtiöistäkin loppujen lopuksi tuntui olevan enemmän kuin niillä, jotka ilmoittavat tietävänsä. Kyseiset yhtiöt vain onnistuivat poraamaan, mitä lupasivat samalla kun sijoittajat tiirailivat satelliittien avulla, puskeeko savua ilmaan vai ei. Nämä sijoittajat olivat kanadalaisia. Heillä on näköalaa ja ymmärrystä kanadan sijoittajaympäristöön. Niin toki on tällä Voxturin Colinillakin.

Näistä seikoista huolimatta…

Se, mitä itse olen yleisesti huomannut Kanadan pörssistä, se sijaitsee liian kaukana meille. Kanadalaiset varmaan tuntuvat meille eurooppalaisille samankaltaisilta. Hehän ovat länsimaalaisia, puhuvat pääosin ranskaa ja englantia ja näyttävätkin tutun oloisilta.

Tosiasia on, että täältä käsin on haastava ymmärtää kanadalaista sijoittajasentimenttiä. On myös haastava ymmärtää, miten kanadalainen yritysmaailma toimii. Jos et ymmärrä jotain, älä sijoita. Jos olet ymmärtävinäsi ja sijoitat, sitten herkästi tapahtuu kauheita. Jos haluaa sijoittaa, on hyvä myöntää itselleen, ettei ymmärrä.

Turhan usein kuitenkin törmännyt siihen, kun joku sijoittaa Kanadaan asiat menevät pieleen. Vaikka on jotkut Kanadan pörssissä rahaa tehneet, suurimmalla osalla ne tuntuvat menevän Kankkulan kaivoon. Itse olen sen verran realistinen, etten edes yritä leikkiä parempaa kuin muut vaan oppia muiden virheistä. :hugs:

18 tykkäystä

Toki olet ihan oikeassa, että mikäli skreenaa pois koko kaivossektorin ja siihen liittyvät yhtiöt, niin keskimääräisen firman laatu todennäköisesti parantuu dramaattisesti. Yleisesti ottaen Kanadassa on kuitenkin huomattavasti löysemmät lait verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltojen pörsseihin, minkä vuoksi siellä esiintyy kaikenlaisia konnankoukkuja eivätkä firmat yleensä uskalla rinnakkaislistautua Yhdysvaltain pörssiin, kun siellä johto voidaan haastaa oikeuteen sellaisista jutuista, mitkä Kanadassa ovat laillisia.

Sitten on vielä tuo Kanadan pörssin rakkaus warrantteja kohtaan ja siinä missä Suomessa voit tehdä suunnatun annin 5-10 % alennuksella, niin Kanadassa tökätään annin kylkeen aina minimissään 0,5 warranttia ja johdolle myös jaetaan osakkeiden sijaan warrantteja tai optioita. Näin saadaan kivasti dilutoitua osakkeenomistajat kuoliaaksi, vaikka firman bisnes joskus onnistuisikin tekemään voittoa.

Voxturiiteille haluaisin todeta, että kyseessä on kuitenkin lopulta vain osakesijoitus netissä. Ei siitä kannata ottaa itseensä, jos joku ei tykkää sijoituksestanne tai pitää yhtiötä huonona. Riippumatta mitä teette, maailmassa tulee aina olemaan niitä, jotka ovat eri mieltä aiheesta. Jos olette oikeassa niin vääristä mielipiteistähän ei tarvitse välittää. Jos taas olette väärässä, niin silloin pitäisi pysähtyä tarkastelemaan omaa toimintaa ja muuttaa sitä. Ette voi täysin hallita sitä mitä muut päättävät tehdä, mutta voitte hallita sitä, miten siihen reagoitte. Oman hyvinvointinne kannalta semmoinen rento ja positiivinen ote tekisi varmasti teille hyvää :heart_hands:

42 tykkäystä

Eihän tässä nyt herranen aika ole kyse siitä, etteikö sijoitusta saisi pitää huonona! Mutta kun sitä tehdään tietämättä yhtiöstä mitään ja ilman mitään järkeviä perusteluita. Puoli foorumia huutaa suu vaahdossa kuinka iso huijaus Voxtur on, vailla minkäänlaisia perusteluita! Käsittämätöntä menoa, täytyy sanoa kyllä… Surullista.

Älä nyt @Pohjolan_Eka yritä kääntää mustaa valkoiseksi. Suora kysymys johon toivon kyllä tai ei -vastausta. Onko mielestäsi oikein syyttää toisten sijoituksia huijauksiksi tietämättä ko. sijoituksesta mitään?
Myös @Verneri_Pulkkinen voi vastata.

8 tykkäystä

No todetaan nyt vielä, että ei ole Eka sinun kirjoittelut niitä mitkä itseä kiristää. Olen ihan positiivisella asenteella kirjoitellut ko. yhtiön ketjuun, mutta jostakin syystä parin viikon välein kaikki ketjut täyttyy epämääräisestä vittuilusta ja viisastelusta. Tämä on kaikkea muuta kuin rakentavaa. Sitten vielä heitellään tollasia kommentteja että ”tässä on kaikki vaaran merkit, koska Kanada”. Ehkä typerintä mitä olen kuullut pitkään aikaan.

Edit. @sukkana oikeassa olet, tuo on helposti vielä typerämpi kommentti. Loistavaa analyysiä.:joy:

Edit. Palataan taas parin viikon päästä, kun joku haluaa jakaa viisautta.

12 tykkäystä

Ei kukaan ota itseensä jos Voxturista ei tykkää, ei nyt kannata heittäytyä lattaotsaiseksi tässä vaiheessa peliä.

Kyse on lähinnä siitä että täällä 99% sijoittajista eivät tiedä tuon taivaallista firmasta ja dumaavat sen “hypehuijaukseksi”, samaan aikaan itse sijoitellaan johonkin epämääräisiin akkufirmoihin, litium-junnuihin tai norjalaisiin energiaspekulaattoreihin.

Se on oikea firma jolla on suhteellisen paljon oikeaa liikevaihtoa ja nimekkäitä asiakkaita, jos jonkun mielestä se on huono sijoitus niin se on täysin fine mutta voisi edes vähän yrittää muutakin kuin että “kanada” tai “google trends” tai “liikaa jossia”.

29 tykkäystä

Eihän tuo nyt ole typerintä, katos tämä alla oleva.

Kyseessä on siis ponzihuijaus yritystä omistavan rahaston toimesta! :thinking::rofl:

Ollaan toki kaffehuoneessa, mutta jotenkin tämä kommenttien taso on ihan ö-luokkaa…

16 tykkäystä

Tämä sama nimimerkki, aina kun jotakin Voxturista kommentoi, päätyy tekemään itsestään naurettavan. Eikä näköjään opi.

4 tykkäystä

Pahoittelen oikeasti, jos esimerkiksi minun viestit on tuntuneet ikäviltä.

Itsellä on harmillisen jyrkät mielipiteet Kanadaan sijoittamisesta ja myönnän sen itsekin. Ne perustuvat todella pinnalliseen tietoon siitä, miten muut sijoittajat ovat siellä pärjänneet. Siksi olen kokenut, etten kohdista ajan käyttöä kyseisten markkinoiden syvempään tuntemiseen. Olen huomannut sen täältä käsin hankalaksi.

Osoittaa ehdottomasti huonoa makua lyödä lyötyä. Se ei ollut missään nimessä ainakaan oma tarkoitukseni. Ymmärrän todella hyvin kaikkien harmituksen ja olette oikeutettuja siihen. Colinia ei välttämättä olisi tarvinnut kohdella ja arvostella siten miten on kohdeltu.

Pahoittelen kaikkia Voxturin osakkeen omistajia. Pörssimarkkinat ovat myös yleisesti laskeneet. Monen muunkin yrityksen markkina-arvot ovat romahtaneet. Toivotaan, että yrityksen tilanne selviää.

Itse painun tässä tutkimaan muita juttuja. Ois varmaan aika jees muidenkin tehdä samoin.

25 tykkäystä

Jonnet ei muista, kuinka Markku varoitteli jo muutamia vuosia sitten Kanadan vaaroista:

2 tykkäystä

Kiitos :heart: kommentoinnissani on high risk low reward :sweat_smile:

Voimia ja jaksamista @Santtu3 , huomaan että kaikki mitä olen kirjoittanut Voxturista on säännönmukaisesti aiheuttanut ärtymystä. Tämä ei ole tarkoitukseni. Tarjoan bissen jos joskus satutaan inderesin bileisiin samaan aikaan. Lisäksi toivon että Voxtur mullistaa tuon jenkkiasuntomarkkinan. Olisihan se hienoa nähdä yhden foorumisuosikin menestyvän!

32 tykkäystä

Tuo bisse sun kanssa olis kyllä ihan loistava juttu, oikeasti!
No, eiköhän me toimeen tulla. Hyviä sijotuksia!

17 tykkäystä

Voxturin kohdalla tilanne tuntuu olevan räjähdysherkkä. Esimerkiksi tämänkertainen asia lähti liikkeelle erittäin osuvasta, mutta ihan harmittomasta kuitista, jonka ei pitäisi hetkauttaa neutraalia sijoittajaa pätkän vertaa. Firmaa ei haukuttu eikä pilkattu millään muotoa.

Kun suuri omistaja pillastuu mitättömästä asiasta niin törkeä kielenkäyttö ansaitsee taas puolustelua etenkin faneilta. Bannit pitää poistaa äkkiä, ettei kaveri suutu. Eihän cuntiksi haukkuminen ole rangaistuksen arvoista jos sitä edeltää raju provosointi tyyliin: “Or it could not do that.”

Pidän hyvänä asiana, että red flagit nousevat usein esiin ihan joutavien “kohujen” yhteydessä. Samoin hatunnosto @Perttu_Hamalainen viesteille. On kiva huomata, että Voxturiin sijoittaa myös maltillisia kavereita, jotka eivät ole vain huutamassa “ette tiedä firmasta mitään, lukekaa yhtiöketjua”. Riskejä on tosiaan nostettu yhtiöketjussa hyvin esiin. Tulee jopa yllätyksenä varsinkin tämän kurssilaskun jälkeen, että miten niin moni olematon asia saa aikaan raivokkaita reaktiota. Seuraan suurella mielenkiinnolla miten tuo keissi lopulta menee.

21 tykkäystä

Kalastaja on nollasta sataan tyyppi. Sellaiset päästelee suustaan hetken mielijohteesta mitä sattuu ja kasvotusten keskusteltaessa korottavat ääntään tarpeettomasti. En siis puolustelee hänen käytöstään millään tavalla. Ihmisiä on erilaisia

1 tykkäys