Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Kuinkahan mones vuosittain kerta tämä jo on?

"Trend is very clearly towards full self-driving, towards full autonomy. And I hesitate to say this, but I think we’ll do it this year. So that’s what it looks like. Yes.” - Elon Musk 20/04/2023

3 tykkäystä
  • Huhtikuussa 2023 Musk epäröi sanoako tätä vai ei, mutta hän arveli Teslan yltävän täyteen itseohjautuvuuteen vuoden loppuun mennessä.
43 tykkäystä

Oletan, että tuohon on laskettu henkilökunnan tilat, eristys, vierailutilat, opiskelu/työtilat, laitoskeittiöt yms tilat mitä normaalilla perheellä ei oletettavasti ole kotonaan🤔

3 tykkäystä

Suomalainen poliittinen puolue on jonkin suuren äärellä. Odotamme kaikki mielenkiinnolla, mihin lopputulokseen puolue päätyy. :laughing:

25 tykkäystä

Onneksi Nokia ei petä juuri koskaan :grimacing:

Tuossa voi mielestäni jokainen pohtia mikä on se informaatioetu, jonka perusteella kannattaa taistella markkinoita vastaan. Kyseessä kuitenkin Helsingin pörssin tunnetuin yhtiö, jonka päämarkkinat ovat Suomen ulkopuolella. En sinänsä usko tehokkaisiin markkinoihin, mutta eihän tämä ole mikään nakkikioski, jota seuraa muutama analyytikko

4 tykkäystä

Kuinkahan suuri onkaan öinen taksimarkkina kun miljoonat Teslanomistajat voivat tienata sieltä huimia summia?

Edit. Ei niitä kai vielä kovin monta miljoonaa ole, mutta muistaakseni valuaatio perustuu suht koht kovaan kasvuun.

6 tykkäystä

Parjattu taksiuudistus varmasti laski tämän varaan. Jostain 7 kannesta muistankin Bernerin olleen bileissä Muskin kanssa.

5 tykkäystä

Täytyy myöntää heti alkuun, että olen itsekin kauhistellut Kempowerin arvostusta jostain 13e osake lähtien. Tutustuttuani tarkemmin yhtiöön olen kuitenkin alkanut kääntää mielipidettäni siihen suuntaan, että kyllä tuossa hinnoittelussa voi olla ihan perääkin. Nykyisellään Kempowerin markkina-arvo pyörii n. 1,6 miljardin tienoilla ja onhan siinä kasvuodotuksia, mutta toisaalta hyvin on yhtiö suorittanut tähän saakka ja tilaa kasvaa näyttäisi olevan rutkasti. Viimeisimpien arvioiden mukaan vuonna 2030 sähkölatausmarkkinan koko euroopassa ja pohjois-amerikassa olisi n. 14 miljardia ja koko maailman tasolla n. 20 miljardia. Nykytiedon valossa Kempower vaikuttaa kaikista vahvimmalta toimijalta markkinalla eikä kellään muulla ole yhtä edistynyttä teknologiaa DC-latausratkaisuissa kuin heillä. Tästä kertoo myös Kempowerin korkeammat bruttomarginaalit kuin kilpailijoilla. Kempowerin latausratkaisut ovat tehokkaampia ja lataus sujuu niiden kanssa nopeammin kuin kilpailijoilla. Tämä on mielestäni merkittävä ja hyvin tunnistettavissa oleva kilpailuetu. Tulee jokseenkin mieleen Revenio silmänpainemittareineen, tuote on ylivertainen kilpailijoihin nähden ja näin ollen se valtaa muilta markkinaosuuksia vääjäämättä. Tässä tietenkin tulee se kysymys esiin että onnistuvatko kilpailijat saavuttamaan Kempowerin nykyisen teknologisen etumatkan ja millä aikataululla? Korkea arvostus ei kestä pettymyksiä ja arvostus tulee kyllä kovasti alas jos kasvuvauhti hidastuu jostain syystä.

Minusta tuntuu että jossain määrin ainakin itse traumatisoiduin kasvuyhtiöiden romahtamisesta vuodesta 2021 vuoteen 2022 ja tämän takia myös ylenkatsoin Kempoweria aluksi. Yhtiö on kuitenkin kompensoinut hienosti valtaisalla tuloskasvulla korkojen tuoman vastatuulen ja osoittanut olevansa mahdollinen voittaja sähkölatausmarkkinalla pidemmän päälle jos vahva suorittaminen jatkuu. Seuraan itse ainakin erittäin suurella mielenkiinnolla yhtiötä ja mikäli markkinaturbulenssi painaisi yhtiön markkina-arvoa lähemmäs miljardia yhtiöstä riippumattomista syistä, niin siinä kohtaa viimeistään ottaisin ainakin aloitusposition yhtiöön kiinni.

4 tykkäystä

Sinne näytti hajoavan Starship riekaleiksi. Päästäänköhän sittenkään 2030 hiihtolomalla laskemaan Marssin punaista puuteria :flushed:

2 tykkäystä

Tuli kirjoiteltua rakentamisen tilanteesta.

Saakohan laittaa tämän tänne?

16 tykkäystä

Nyt kun olet @Verneri_Pulkkinen Christian Berner Tech Trade Ab:n omistaja ja itse Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB:n niin ehdotan että yritämme ajaa yritysten fuusioitumista.

Olisipa hieno nimi:

Christian Berners och Byggmästare Anders J Ahlströms Tech Trade Holding AB :heart_eyes:

16 tykkäystä

@Heikki_Keskivali on tehnyt jälleen erinomaisen tviittiketjun, tällä kertaa Charlie Mungerista. Kannattaa lukea ja oppia. :slight_smile:

8 tykkäystä

Joo aina kun puhutaan valuaatioista, niin perustellusti päästään erilaisiin lopputuloksiin ja se on ihan fine. Haluan heti alkuun sanoa että Kempower on huikaisevan hieno yritys ja loistava kasvutarina. Yhtiötä vastaan minulla ei ole mitään, päinvastoin :slight_smile:

Kuitenkin, kyse on pitkälti HW-valmistajasta, ei tuo mitään hyperskaalutuvaa softaa ole. Myynti pitää ansaita pitkälti aina uudelleen (joo, on siellä joku ihan pieni lähes mitätön häntä jatkuvempiakin potentiaalisia tulovirtoja). Kempowerilla on kiistatta laadukas tuote tällä hetkellä suhteessa kilpailijoihin, mutta koska Kempowerin valuaatio katsoo jo jonnekin vuoteen 2030, niin ei me oikeesti voida sanoa mitään sen hetken kilpailukyvystä. Tai siis ainakaan kovin paljoa. Vertaus Revenioon on todella huono, Reveniolla on pelkästään regulaattorin ja patenttien tuomana ihan eri tason vallihauta, ei tällaista ole Kempowerilla.

Inderesin bull(ero?)-ennusteissa näkee, että sielä Pauli odottaa jo 2026 lähes 17 % liikevoittomarginaalia, kun yhtiö tavoittelee vasta 2029 vuodesta eteenpäin 15 % EBIT%. Miksi bulleroida tuollaisia lukemia kun edes yhtiö ei tavoittele niitä? Miksi ottaa noin rohkea näkemys vuodesta 2026 kun ennustaminen edes vuoden päähän on niin vaikeaa (kuten Kempowerinkin osalta on nähty, onneksi toistaiseksi positiiviseen suuntaan)?

Jos nyt miettii Kempowerin valuaatiota, niin minkä tuottovaatimuksen itse asettaisit perustelluksi jotta riskit huomioiden casen mukana uskaltaisi olla? Ottaen huomioon että Kempowerin valuaatio nojaa käytännössä täysin terminaaliarvoon, niin joku 7-10 % p.a tuotto näillä riskeillä on heikko riskituottosuhde - saman tuoton saat käytännössä todella turvallisista osinkokoneista / indeksistä. Jos taas tuottovaatimus alkaa olla 15 % p.a tasoa (mitä pitäisi kaikkien omasta mielestä vähintään vaatia kun huomioi Kempower-casen riskit) ja tämä skenaario toteutuisi, niin Kempowerin mcap olisi 2030 jotain 4 300 Me tasoa. Siis arvioitu TAM 20 Mrd ja Kempower olisi tästä 20-25 % tasoa. Kuinkahan realistista tämä sitten on?

Minun mielestäni tässä on vain mahdollisuudet ja riskit ihan täysin vääränlaisessa painossa tällä hetkellä :smiley: Voidaan nauraa näille mun jutuille sitten vuosien päästä kun Kempower on valoittanut koko maailman 30 % EBIT-marginaaleilla. Tosin, jos tämä on ok, niin sitten pidätän oikeuden tulla paukuttelemaan henkseleitä kun jossain vaiheessa tulee se ensimmäinen pettymys ja kurssi tulee jo siitä -30% tonttiin :wink:

41 tykkäystä

Näin, mitä tässä tulee tapahtumaan…

Tämä taideteos on tehty 17.8.2022 :muscle: (löytyy meemiketjusta)


Siellä se analyytikko Lohi on edelleen matkalla kuuhun. :sunglasses:

52 tykkäystä

Mistä tällainen älytön väite on peräisin? SSAB:n duunarit eivät todellakaan vedä mitään 60k€ vuosituloja :smiley: Tuohon summaan ei pääse edes työnjohtajat ainakaan päivävuorossa.

22 tykkäystä

Päivätyötä tekevällä työnjohtajillahan on yleensä melko huono palkka.
Varsinkin kun vertaa kolmivuorotyötä tekevään duunariin, jolla saattaa tulla ylitöitäkin jonkin verran vuoteen (osaltaan pakollisia kuluja, jotta homma toimii).
Vuorotyöt kuitenkin nostaa palkkaa ainakin arviolta sen 20-30% jos tekee kolmivuorotyötä ympäri vuoden.

Ei tuo 60k€ ole mahdottomuus, mutta yleensä vaatii kyllä vähän “ikälisää” ja ylitöitä.
En tosin tarkasti tiedä mitä SSAB:lla maksetaan, mutta itse vähän samalla alalla ja tiedän, että kyllä tuohon pääsee, muttei varmaan keskimäärin ihan noin paljoa.

Edellämainituilla ehdoilla sanoisin, että keskimäärin pyöritään kuitenkin 45-55k€ välissä.

4 tykkäystä

Tuo on yksi arveluttava tekijä myös itselle, kuinka jatkuvaa liiketoimintaa tämä todellisuudessa on. Laitekanta on toki tulevaisuudessa valtava ja arvioiden mukaan yksittäinen laite tulee uusia n. 5-8 vuoden välein. Palveluliikevaihdon määrä kasvaa luonnollisesti laitekannan määrän mukana mutta oletettavasti tässä ei mihinkään huikeisiin marginaaleihin päästä eikä se tietenkään skaalaudu. Tietysti voi olla että Kempower kehittää jotain ihan uutta liiketoimintaa nykyisten coretoimintojen ympärille vuosien edetessä mutta näihin nojaaminen valuaatiossa menee kyllä aika riskin puolelle tässä kohtaa.

On totta ettei tässä(kään) bisneksessä ylletä Revenion kaltaisiin vallihautoihin, mutta mielestäni jos katsoo pörssin keskivertoa kilpailuetujen laatua niin aika harvassa on oikeasti ne yritykset joilla on kiistatta oman alansa kilpailukykyisin tuote ja teknologia. Usein kilpailuedut yhtiöiden välillä ovat aika vähäisiä ja niistä voidaan olla montaa mieltä.

Huomioiden operatiivinen liiketulos nyt Q1 12,4% ja puhutaan voimakkaan kasvupanostusten vaiheesta en pidä tuota 17% liikevoittomarginaalia kypsemmässä yhtiön vaiheessa mahdottomana, vaikka itsekin kyllä suhtaudun siihen varauksella varsinkin jo vuonna 2026. Kuitenkin Kempowerin saavuttaessa isompaa kokoluokkaa ja kasvupanostusten laantuessa uskon että marginaali voi olla hyvällä, n. 15% liikevoittotasolla, miksei korkeammallakin kun kannattavuus tuntuu jo nyt kehittyvän hyvin.

Mielestäni tuo Kempowerin market cap on täysin mahdollinen vuonna 2030, se voi hyvin olla suurempikin. Nykyisten voimasuhteiden ja kilpailuasetelman säilyessä näen että Kempowerilla on erinomaiset edellytykset saavuttaa tuo 20% markkinaosuus vähintään. Pidän oikeastaan tätä perusskenaariona nykytiedon valossa huomioiden Kempowerin operatiivisen toiminnan laatu, etumatka ja kilpailuetujen määrä suhteessa kilpailijoihin että Kempowerista kasvaa oman alansa markkinajohtaja tai tulee vähintään toinen johtavista tekijöistä.

On toki tietysti hieman hupaisaa vedellä johtopäätöksiä johonkin vuoteen 2030, mutta jos lähdetään siitä oletuksesta että yhtiön hinnassa pitäisi olla suunnilleen yhtiön kaikki tulevat kassavirrat, niin ei tuo markkina välttämättä väärässä ole. Tietysti tämä ei tee tästä hyvää sijoitusta ostamalla tällä hinnalla. Vaikka olenkin suhteellisen positiivinen Kempowerin kehityksen suhteen, en minäkään kyllä ole valmis katsomaan tässä kohtaa tällä valuaatiolla vuoteen 2030. Toistaiseksi yhtiö on suorittanut erittäin positiivisesti koko pörssihistoriansa ajan, mutta pitkässä juoksussa matkan varrelle osuu varmasti hetkiä joissa yhtiö kohtaa vähintään väliaikaisia vaikeuksia tai isossa kuvassa markkina heiluu ja Kempower sen mukana. Nämä voivat tarjota erinomaisia ostopaikkoja yhtiöön uskoville. Eipä tätä debattia kannata liikaa jatkaa, mielipiteitähän nämä ovat mutta halusin vain avata noita syitä tuolla taustalla, miksi olen itse kääntänyt näkemystäni Kempowerista positiivisempaan suuntaan tutustuttuani tarkemmin yhtiöön :slightly_smiling_face:

3000€/kk tarkoittaa yli 4000€/kk vuoro- ja olosuhde- ja ikälisineen, joka tarkoittaa 50 000€ lomarahoineen vuodessa.
Kaikki pienipalkkaiset rutiinihommat tekee alihankkijat. Joten tehtaan oman duunarin peruspalkka varmasti ainakin 4000€/kk, joka tarkoittaisi sitten yli 60 000€ lisineen vuodessa. Ja johtajat moninkertaisesti, eli 60 000€ kuulostaa melko alhaiselta keskipalkalta.

Onhan niitä Kamuxikin ja muistaakseni jotkin muutkin antaneet keskellä päivää, joten ihan “normi” :smiley:. “Ohjeistusmuutos on annettava heti kun johdolla on selkeä näkemys sen tarpeellisuudesta” tai jotenkin noin :upside_down_face:

1 tykkäys