Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Se varmuus kyllä katosi aika täydellisesti vuonna 1991, kun lama iski.

Tosin tämän hetken duunarin ja sen ajan duunarin vertailua vaikeuttaa tietämättömyys siitä, miten talous lähivuosina kehittyy.

1 tykkäys

Eikö tähän kuulu myös suorat osakkeet?
Ainakin näin tuntuu olevan itsellä :sweat_smile:

10 tykkäystä

Olemme selvästikin matkalla kohti amerikkalaisia jakolinjoja. Suomi halkeaa yhä jyrkemmin kahtia kansalaisten kiistellessä raivokkaasti syntymättömän lapsen oikeudesta osakesäästötiliin.

Oma vankkumaton mielipiteeni on, että jos tilille ei voi ostaa baby bondeja, on koko ajatus kuolleena syntynyt.

1 tykkäys

Kun olin sinkku laitoin 2000euroa säästöön keskimäärin per joka kuukausi(1500e joka palkasta + bonarit + lomarahat), kun tuli kaksi lasta ei säästöön jäänyt euroakaan vaan säästöt pieneni koko ajan.

20 tykkäystä

Porvarit on tunnetusti hyviä harhauttamaan, myös omiaan. Ei menestys itsestään synny.

Sijoittajat on saatu kiistelemään, miten valtion lahjoittama 300€:n sijoitussalkku pitäisi perustaa vastasyntyneelle. Monen vastasyntyneen vanhemmat sen sijaan miettivät, miten vauvalle on varaa ostaa vaunut, joista kevyimpiä (matka)versioita saa uutena 500€:lla. Käytettynäkin maksavat satasia. Ja eivät vastasyntyneen tarpeet suinkaan siihen lopu. Ainoa, mitä vauva ei takuulla tarvitse on OST ja siellä pari vuosikymmentä lojuvat kolmesataa euroa.

Valtio, Petteri Orpon johdolla, harkitsee nuorten perheiden kouluttamista: “Kas näin teistäkin tulee tuottavia kansalaisia ja kunnon porvareita. Annamme 300€ vauvanne osakesäästötilille ja niiden avulla hän voi sitten elää ilman yhteiskunnan tukiverkkoja 18 vuoden päästä. Tämä on helppoa kuin heinänteko. Tätä vassarit eivät olisi ikinä keksineet.”

Vapaaehtoisuuteen perustuva koulutus on yleensä hyvä juttu, sillä motivoitunut opiskelu on tehokasta ja tuottaa tuloksia. Kouluttaminen on toinen juttu. Sijoittaminen on yksi niistä osa-alueista, joilta valtion pitäisi pysyä poissa ihan kokonaan – kuten myös makuuhuoneesta. Ihan kaikilla tavoilla. Ei almuja, ei talkoita, ei mitään…

9 tykkäystä

Miksi tuloksen pitäisi olla lähempänä nykyistä markkina-arvoa? Jotta näkisit markkinan nykyiset odotukset? En usko markkinan hinnoittelevan Teliaa niin pitkälle, vaan fokus on ennemmin lähivuosien suoriutumisessa sekä yhtiön ympärillä vallitsevassa kehnossa sijoittajasentimentistä (joka voi hyvin olla aiheellinen).

Muuttaisin laskelmaa alentamalla diskonttokorkoa. Itse olen käyttänyt Yhdysvaltojen 10v bondin korkoa hieman pyöristettynä ylöspäin. Laskelman päätteeksi käytän vielä turvamarginaalia ja vertaan tulosta nykyiseen markkina-arvoon.

Ja jos kasvun todella arvioi olevan merkittävästi inflaatiota hitaampaa, ei yhtiö varmastikaan ole kovin hyvä pitkän aikavälin sijoituskohde.

5 tykkäystä

Nyt alko tehostaminen

6 tykkäystä

Ettei menisi pelkäksi porvareille naureskeluksi, palaan lempiaiheeseeni, eli Suomen tulevaisuuden turmelemiseen SDP:n johdolla.

Lisäsin tähän Pasi Kuoppamäen twiitistä otettuun kuvaan nuolen ja kirjaimet “SDP” kuvaamaan menneen demarivaltakauden saavutusten alkamisajankohtaa. Tämä ei ollut ensimmäinen vastaava valtakausi, jota olen päässyt itse seuraamaan. Lopputulos on ollut aina hyvin samansuuntainen.

Viestin päähuomio ei kuitenkaan pitäisi olla politiikassa vaan siinä, että Suomi on hyvinvointeineen Pohjolan ehdotonta häntäpäätä. Eikä tätä voi pandemioilla ja suhdanteilla selitellä. Samat ongelmat olivat naapurimaissammekin.

Nyt on tietenkin mielenkiintoista seurata saadaanko tämä suunta kääntymään.

23 tykkäystä

kyllähän tää kesä nyt vaa höllii, herätä aamulla virkeenä, napata kylmä keppana kaapista ja lähtee leppäveelle ajelee botskilla, Tykkään!:muscle:t3:

37 tykkäystä

No hei, se lasten sijoitussalkku on vaan julkisuustemppu, jota ei olekaan tarkoitettu millään muotoa vakavasti otettavaksi.

Itse asiassa aika iso osa poliitikkojen puheista on ihan samaa hyvesignalointia, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin päästä lehden kanteen. Ja arvaahan tuon, että miksi. Vaikeiden ongelmien ratkominen on vaikeaa. Tyhjänpäiväisiä juttuja voi tehtailla pikkurahalla.

3 tykkäystä

Älkäämme masentuko huonommasta elintasosta verrattuna Norjaan ja Ruotsiin. Norjalla on valtavat määrät öljyä, tolkuttomasti vesivoimaa ja lisäksi vielä rannikko täynnä turskaa, jota kalastaa. Ei siis sitä turskaa, jota saa pörssistä. Tai onhan niillä iso kasa sitäkin valtion tilillä tuottamassa osinkkoja. Ja Ruotsi saa vieläkin nauttia niistä pääomista, joita kerryttivät, kun muu Eurooppa ampui toisiaan päreiksi.

Mutta Tanska minua vähän nyppii. Sellainen kärpäsenkokoinen tasainen pläntti, missä ei ole oikein mitään. Ja silti niillä menee paremmin kuin meillä. Se jos mikä on epäreilua.

30 tykkäystä

Suomelle on siunaantunut eräät Euroopan suurimmista luonnonvaroista per capita, niin metsän, turpeen, vesivoiman, kuin kaivospotentiaalinkin osalta, joten meidän on ihan turha olla kateellisia. Voisimmehan olla vaikka Puola tai Bosnia tai joku vastaava maa millä ei näin mittavia puoli-ilmaiseksi saatuja luonnonresursseja ole. Se miksi me emme ole Euroopan vauraimpia maita varallisuuden osalta, johtuu siitä että mitään ei jää säästöön vaan elämme jatkuvasti kädestä suuhun. Ei meillä ole esimerkiksi mitään kaivosrahastoa mikä kerryttäisi korkoa korolle Suomen mittavista malmivarannoista, vaan ihan suora kaivosvero, josta sitten maksetaan vuosittain moottorisaha- ja metsurivähennykset sekä muut vastaavat äärimmäisen tärkeäksi koetut tulevaisuusinvestoinnit.

57 tykkäystä

Jep, aivan turhaa puhetta etteikö mm. lapsettomien elämä olisi rahallisesti helpompaa. Juuri kukaan ei tee lapsia rahasta, mutta näkymätöntä “työtä” tehdään yhteiskunnan ja elämän jatkuvuuden eteen. Jos me lopetettaisiin sikiäminen niin aika nopeasti täällä olisi valtauskontona ja -väestönä joku muu kuin mihin on totuttu. :smiley: Parisuhteeseenkin mennään harvemmin rahan takia.

Hyvin nopeasti lapsia tehdessä ne omat tulot siirtyy lapsien ylläpitoon/käyttöön ja myöhemmin yhteiskunnan kiertoon sekä tulevaisuuden luomiseen. Siten välillisesti, on taas uusi sukupolvi tuottamassa veroeuroja.

7 tykkäystä

Samaan aikaan. :frowning:

Pitääkö mun alkaa tekemään Alokkaan mikrokatsauksia ja Alokkaan minuuttia. :thinking:

30 tykkäystä

Eikö tuo ole enemmänkin seuraus kuin syy. Toisaalta kyllähän sen “vanhan rahan” puute haittaa meillä tekemistä.

Luonnonvaroja kyllä piisaa. Jostain syystä olemme onnistuneet tekemään itsestämme bulkkitavaran mallimaan, ainakin mitä tulee luonnonvaroihin. Suurteollisuus ei ole innostunut jalostamaan tuotteita kovin pitkälle ja sitä touhua tuetaan valtion toimesta avokätisesti. Tässäkin vertailussa kunnostautunut Tanska pystyy täysin kannattavasti jalostamaan sen meidän myymän bulkin ja keräämään näin paremmat katteet kuleksimasta. Tämän bulkin hintaan tulee tuotteesta vähän riippuen 20-30% korotus jo pelkistä rahdeista ja silti juutit ovat tässä huomattavasti meitä parempia - Ihmetellä täytyy.

5 tykkäystä

Vernerin varttien kesähessuksi @Sijoittaja-alokas ja viikon bumtsibum katsaukselle ääni täältä :point_up:t2:

23 tykkäystä

Ei, kyllä se on täysin suomalaisten oma valinta ettei maailman lähes korkeimmalla veroasteella ole jäänyt mitään säästöön. Meidän yhteiskunta on melkein koko itsenäisyytensä ajan ollut vahvasti valtiojohtoinen ja talousautoritäärinen, eikä kilpailevien pääomien kasautumista ole siedetty, joten investointeja on kyennyt tekemään valtion lisäksi vain muutama suuri pankki. Koska Neuvostoliitolle kelpasi hyvin bulkki, sekä investointihyödykkeet ja näillä saatiin tehtyä kivaa aluepolitiikkaa luoden työpaikkoja, niin koko taloutemme orientoitui tähän suuntaan emmekä ikinä oppineet miten laajentua nopeasti ja tehokkaasti länsimarkkinoille sekä kuluttajatuotteisiin.

Suomalaisilla on aina ollut vahva orjamentaliteetti, jossa toivotaan runsaasti ylhäältä saneltuja sääntöjä ja ohjausta, sekä kannustetaan vaatimattomaan puurtamiseen mahdollisimman hiljaa. Koska muutos tapahtuu hyvin hitaasti, yksi ruumis kerrallaan, niin emme me ole vieläkään kulttuurillisesti pystyneet pakenemaan tästä muotista, vaan rahantekoa ja menestyksen edellyttäviä ominaisuuksia katsotaan vieläkin todella pahasti kieroon. Tuo Orpon 300€ lapsien osakesäästötilille on nerokas, koska se pakottaa kulttuurin muuttumaan, kun kaikille tuleville suomalaisille luodaan jonkinlainen kosketuspinta pääomamarkkinoille ja motivaatio opiskella perusasiat aiheesta. Ilman kykyä ja halua kerryttää varallisuutta ei voi olla aidosti vapaa, vaan silloin tulee aina olemaan muiden palvelija.

84 tykkäystä

Hyvin pitkälle olen samaa mieltä, se mukä tässä nyt arvellutta on tämän iskesäästötilin tarkemmet speksit mm. Onko tämä 300€ + tuotot suljettu 18 v saakka? Onko huoltajalla mahdollista irtisanoa tiliä? Onko tilillä kk/ vuosittaisia kustannuksia säilytyksestä jne ja jos niin kuka ne maksaa? Valitettavasti kaikkia huoltajia ei vain kiinnosta sijoittaminen…

No nyt on kyllä ihan täyttä höpöä. Vai että kulttuuria tällä muutetaan. No, katsotaan. :grin:

Pikemminkin jää sellainen kuva tästä kommentista, että kirjoittaja tai koko Inderesin foorumi elää omassa kuplassaan. Jos 300€ / 18 vuotta motivoisi ihmisiä yhtään mihinkään, meillä ei olisi mitään motivaatio-ongelmia minkään suhteen.

3 tykkäystä

Moro @JuhaS,

Ekana matemaattisena ihmisenä pakko kehua tota sun matemaattista pyörittelyä tuol laskelman puolella, todella hyvin pyörittelit kaavoja :smiling_face_with_three_hearts: Mut joo, asiaan. Mä korostan etten tunne teleyhtiöitä kovin syvällisesti, mutta 8 % diskonttokorosta oisin karkeesti samaa mieltä ainakin Telian kanssa. Elisan kohdalla pitää mun (ja Inderesin) mielestä huomioida verrokkeja tasaisempi suorittaminen ja ennustettavammat kassavirrat, niin Elisalle soveltaisin varmaan 6 % diskonttokorkoa (WACC:ia, n. 6,8 % CoE:lla), kun Inderes tällä hetkellä käyttää 5,6 % diskonttokorkoa.

7 tykkäystä