Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Nuff said, tärkeintä on ymmärtää, että rakennusprojekteissa budjetti tulee käytännössä aina ylittymään, aina.

3 tykkäystä

Silloin tällöin itsekin aina rakentamista miettinyt, ja näin ihmisenä alan ulkopuolelta, tuntuu olevan hieman hankala hahmottaa todellisia kustannuksia. Onneksi on tämä internetin ihmeellinen maailma. mitä läpi kahlaamalla voi saada jonkinlaisen kuvan todellisuudesta.

Kaukana kuitenkin vielä se aika, että oikeasti ruvetaan hommiin, mutta haaveilla voi aina

2 tykkäystä

Eikai siinä rakennuttamisessa ainakaan rakettitiedettä tarvita jos ymmärtää:

  1. Lukea toimitussisällön ajatuksella ja selvittää erityisesti ne mitä siihen ei kuulu. Neuvottelee jo tässä vaiheessa mahdollisimman monen muutoksen hinnan.
  2. Ymmärtää sen, että toimitussisältöön varattu kalusteraha ei riitä kuin minimiin, eli sieltä tulee lähes 100% budjetinylitys.
  3. Laskee pihanrakennuskulut yläkanttiin, siinä saa myös säästettyä jos tekee itse istutukset, ym. Koneella toki kannattaa kaivattaa nurmen laiton yhteydessä mahdolliset pensaiden paikat, pensasaidat, puiden paikat. Myös maalaukset ja jopa pihakivetykset voi tehdä pienellä perehtymisellä itse, parempi jos alkuun on joku kokeneempi opastamassa.
  4. Valitsee rakennuttajan luotettavuuden perusteella, jolla myös historiaa ja mielellään vielä rakentanut jollekkin tutulle.
  5. Maatöissä myös ylityksen vaara, se pakollinen maaperätutkimus ei kerro vielä totuutta kokonaisuudesta.

Budjettiylitys taisi itsellä olla n.5% josta n. puolet tuli jo maatöistä. Rakennuttamisesta 8v aikaa.

16 tykkäystä

Ei missään nimessä rakettitiedettä, mutta aikaa sopimusten ja asian tutkiminen vaatii ettei tule yllätyksiä

Tarkennan vielä sen verran (ja edelleen kiittäen hyvästä vastauksestasi kuin myös muita kommentoijia), että olemme siis myymässä tonttia😄. Mutta tästä keskustelusta on ollut siis iso apu, kun itsellä eikä lähipiirissä kokemusta oikeasti rakennushankkeesta. Näen nyt paremmin potentiaalisten ostajien “pään sisään” ja tiedän hieman heidän reunaehdoistaan tilanteessa. Samoin osaan paremmin kommunikoida aiheesta kiinteistövälittäjän kanssa, mikäli sellaisen palkkaamme.

4 tykkäystä

Tämähän on @SijoitusSeppo projekti:

Olen ”artisti” Never Stop The Madness eli syyllinen mm. tuohon Ränta på ränta -videoon ja hyvin omakohtaiseen v. 2022 tunnariin ”Pelkkää turskaa tilalla ”. :grimacing:

3 tykkäystä

Onkohan hän jo täysin normipäivätyöt jättänyt ja siirtynyt musamaailmaan 100-prosenttisesti? :thinking:

Tässä on muuten Sepon kanava ja siellä löytyy seitsemän biisivideota:

12 tykkäystä

Haha…

Noni hyvä. Vaikken ole rakentanut tykkään aiheesta hurjasti niin kuin näet.

Oman kynän päästä rakentuu tehtaita eikä oikein noita asuintaloja. Niiden suunnittelu on erilaista. Mutta juu… näihin aikoihin tosiaan ja viimeistään joulun aikaan ensi kesän rakentajilla pitäisi olla tontti tiedossa. :blush:

5 tykkäystä

Eikös näissä ollut se suurin ongelma, että lainaa ottaessa unohtuu käytännössä jokaiselta pihan kustannukset? Muistelisin, että uudisrakennuksen tontin kesäkimääräiset pihatyökulut on jo (muistaakseni), noin 15% kokonaiskuluista. Eli maansiirto, maan muotoilu, pihakivetykset, pohjatyöt, asfaltit, maa-ainekset, istutukset, valaistukset ymsyms.

Korjatkaa joku tarkemmin tietävä tai muistava.

Samaan tarinaan muistan joka kerta kuitenkin törmääväni, kun talo on valmis, ja tontti on viimeistelemättä. Rahat loppu, kun kaikkeen muuhun on riittänyt venytettävää.

2 tykkäystä

Tuskin ehtii vastaamaan kun soittaa just Ibizalla kahdelle miljoonalle ihmiselle dj-keikkaa.

19 tykkäystä

image

18 tykkäystä

Kannattaa muuten joskus testata jos tekee istumatyötä ja kärsii selkä/raajojen kivuista tekemällä jalkakyykkyjä aluksi vaikkapa 20 toiston sarjoja muutaman kerran työvuoron aikana. Olen itse harrastanut vuosikymmen jo kaikenlaisia venyttelyitä mutta niistä ei juurikaan ole apua ja ne vievät paljon aikaa. Jalkakyykky on uskomattoman tehokas apu ollut ainakin minulle ja käytännössä heti sarjan tehtyä kroppa on kuin uudesti syntynyt ja kaikki kivut ja jäykkyys pois.

31 tykkäystä

Oo selittää asioita miksi on kovin tuttuja sanoja. Tattis!

2 tykkäystä

Nyt on @Heikki_Keskivali jäänyt hieman faktantarkistusta väliin, ennen kirjoituksen julkaisua. Lordstowni osake taisi korkeimmillaan käydä vajaassa 30 taalassa ja mcappi reilussa 7 jaardissa. Tuolla ollut 15:1 RS välissä, joka sotkee noita käyriä ja osakemääriä. Korkealla kuitenkin kävi ja konkurssiin nyt hakeutui, monen muun 20-21 ev-spacin seuraan.

11 tykkäystä

Tuli tuosta asuntolainamarkkina ketjusta mieleen, että kuinka vaivatonta on nykyään kilpailuttaa pankki?

Itsellä on lapsesta asti ollut Nordea, enkä ikinä ole vielä kilpailuttanut pankkia. Vuosia sitten meinasin kilpailuttaa, mutta huomasin että apple pay ei toiminut muilla pankeilla yms.

Viime vuonna OP pankkiin tein hakemuksen, mutta jonkun linkin kautta puolison olisi pitänyt täyttää jotain tietoja. No sitten kun oltaisiin niitä täytetty, niin linkki oli vanhentunut tms. Eikä kyllä OP:sta mitenkään edes oltu yhteydessä sen jälkeen.

Kuukausi sitten otin Nordeasta sijoituslainaa, jonka korko on 3%. Se tuntui omaan makuun vähän kalliilta ja asuntolainassa on korontarkastus elokuussa. Nyt siis ehkä oikeasti voisi pariin pankkiin laittaa hakemukset vetämään.

Missä suunnilla sijoituslainan korot liikkuvat? Voiko tuosta helposti lähteä vaikka prosentti pois?
Onko suosituksia pankista mikä on yrittäjä ystävällinen, omaa toimivan verkkopankin ja missä asiat hoituvat digitaalisesti? (Konttoriin en halua mennä asioimaan)

1 tykkäys

Valitettavasti on pankista riippumatta varsin sattumanvaraista miten asiat todellisuudessa hoituvat, yksi tyyppi on hyvä - toinen ei. Joka tapauksessa kilpailutus kannattaa, ihan samanlaista rahaa jokaisella on tyrkyllä.

Härregööd! Millaisia edustuspuutarhoja jengi oikein kasvattaa?

Me kun rakensimme tämän omakotitalon viime vuosituhannen lopulla, niin ei se pari lastia multaa ja hiekkaa paljon mitään maksaneet. Sitten sotkin ne vanhaan pintamaahan kaivinkoneyrittäjältä vuokratulla jyrsimellä. Lopuksi nurmikonsieenet ja hieman haravointia ja kastelua. Niin juu, ja hiekkalaatikko ja leikkimökki.

No okei. Vuosikymmenten aikana on sitten istutettu joitain rehuja ja puita ja rakennettu terassikin. Joka vuosi jotain pientä nysvötystä. En ole varsinaisesti huomannut, että niistä olisi erityistä rahanmenoa ollut. Pikemminkin pohdituttaa, että kun itse talossa alkaa olemaan jo pientä rempanpaikkaa, että mihinkähän ne kulut vielä kasvavatkaan.

2 tykkäystä

Saanko urkkia, että mitä annoit vakuudeksi, että sait Nordeasta 3% korolla sijoituslainaa?

Ihan vaan kaverin puolesta kysyn (jaa, tätä väitettä ei taida kukaan uskoa).

10 tykkäystä

Sain pari vuotta takaperin sijoituslainaa asunto vakuutena 2%+12kk eb

Hei, mahtavaa kuulla että joku sai kopin tuosta haastiiskohdasta! Ja kiitos linkistä, täytyypä itsekin kuunnella toi kun tulee hyvä hetki.

Kyykky on ihan mieletön liikeratana ja jännä pohtia miten kroppa käyttäytyy sen liikkeen aikana. Itse sain inspiksen tohon liikkeeseen Juha Mäennenän artikkeleista, joka on varmaan Suomen pätevin urheiluasiantuntija, ellei sitten Lihastohtori ole ykkösenä.

On vaan polvet nykyään pirun kipeitä ja harmillisesti saatan osittain linkittää tuon kivun kyykkäilyyn, niin on pitänyt vähän rauhoittua. En tiedä olenko sittenkin tehnyt liikettä jotenkin väärin. Vai voiko ihan puhtaatkin kyykyt rasittaa polvia pidemmän päälle, ei kai, en tiedä? Ei ainakaan pitäisi.

Great! :+1: Istumatyön takia varsinkin länsimaalaisilla tahtoo olla ongelma, että takaketju on mennyt ihan rapakuntoon, ja tähän raaka kyykky on paras lääke. Aasiassa esim monet saattavat edelleen tehdä istumatyönsä täysin kyykyssä, “luonnon omassa lepotuolissa”. Taaperothan menevätkin aina kyykkyyn ja osaa sen taidon erinomaisesti ihan itsestään, joka kertoo siitä että kyykkyasento on hyvinkin luonnollinen. Mutta harvoin se kyykky enää aikuisella menee samanlailla (koska istumatyö, vähäinen ylläpito jne).

Jos istuu paljon ja tuntuu, että selkä on kipeä ja ryhti huono, voi myös kokeilla lonkankoukistajien venytystä/treenaamista (ja miksei muutenkin). On lähinnä sääntö kuin poikkeus että sekin lihasryhmä on rapautunut nykyihmisellä, ja sehän vaikuttaa kans ryhtiin ja kaikkeen.

16 tykkäystä