Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Kysyi vain syntymäpäivää, kun menin tämän muutoksen seurauksena sinne tilin luomaan.
Tunnuksenkin keksi puolestani.

Lieneekö vuosikymmeniin ollut hallitusta, jolla olisi yhtä heikot lähtökohdat kuin tällä. Katsoin joskus The Crown -televisiosarjaa. Orpo on kuningatar Elisabeth, Purra prinssi Charles ja Henriksson Diana. Orpon voitettua vaalit hänen oli saatava hinnalla millä hyvänsä hallitus kasaan ja päästävä kruunaamaan uransa. Vaihtoehtoja ei oikein ollut kuin tämä, jossa tiedettiin olevan suuria haasteita. Samoin Elisabethin oli 70-luvun lopulla pakko löytää yli kolmikymppiselle pojalleen tietyt ehdot täyttävä puoliso, ja sellainen lopulta löytyi uhkakuvien leijuessa pienessä kiireessä.

Orpon hallitus sai hankalien komplikaatioiden jälkeen puserrettua hallitusohjelman, Diana ja Charles hankalien raskauksien jälkeen kaksi jälkeläistä. Orpon ja Elisabethin asenne ja elämäntehtävä näistä tilanteista eteenpäin oli, että näitä vaikeita avioliittoja nyt runnataan eteenpäin ongelmista huolimatta. Epäonnistua ei voi, oma jälkimaine on tästä himmelistä kiinni. Elisabethin paketti levisi vuonna -92, Orpolla sama uhka leijailee ilmassa viimeistään puoliväliriihessä.

Onko Essayah Camilla joka seuraa muiden sekoilua kulisseissa ja rakentaa omaa hämähäkinverkkoaan tarkoituksena nousta kalifiksi kalifin paikalle? Onko Tynkkynen prinssi Harry joka katkeroituu hallituksen tulevasta kaatumisesta, haistattaa kaikilla pitkät ja siirtyy miehensä kanssa Afrikkaan kuvaamaan Netflix-sarjaa miljoonien sopimuksella?

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin, siirryn (ehkä) pienelle kesälomalle.

33 tykkäystä

Tässä on Mika Heikkilän ajatuksia viimeaikaisista negareista.

image

https://twitter.com/arvo_heikkila/status/1674814982419107843

12 tykkäystä

Askelkyykyssä/bulgarialaisessa takaketjun aktivaatioon voi vaikuttaa myös pidentämällä jalkojen välimatkaa. Lyhyemmällä välillä etummainen polvi koukistuu voimakkaammin alaspäin kyykkyyn mentäessä ja aktivoi tätä kautta enemmän etureittä, mutta pidemmällä askelvälillä polven koukistus jää pienemmäksi ja lantio vastaavasti liikkuu isommin joka lisää takaketjun aktivaatiota. Tätäkin kannattaa kokeilla jos on ongelmana että menee helposti etureisille liikaa.

4 tykkäystä

Jos Pohjolan Eka pyysi perusteluja CMD:n järjestämiselle, niin joku voisi perustella nuo analyytikkopuhelut.

WithSecuren puhelussa oli ilmeisesti kommentoitu jotain markkinan pehmeyttä ja kurssi tullut heti reilusti alas. Olisiko vuonna 2018 ollut Outotecin analyytikkopuhelu jossa olivat aika suoraan sanoneet analyytikoille että heidän ennusteet on turhan korkealla. Muitakin vastaavia tapauksia varmaan ollut, kaikkia ei muista ulkoa.

Kaksi asiaa hiertää. Noissa tietty pieni ammattilais-ja analyytikkopiiri voi saada rivien välistä tietoa, jonka muu markkina saa vasta puhelun jälkeen analyysien kautta. Toinen mikä hiertää, miten vielä 2020-luvulla on tarvetta rajata osallistuminen vain analyytikoille? Eikö nykyteknologioilla voisi järjestää ihan kaikille avoimen callin jossa sitten vaikka kysymysten esitysoikeutta olisi jotenkin rajattu vain analyytikoille, jos pelätään että tilaisuus puuroutuu tuulareiden kysymystulvan alla.

Nuo mielestäni asettaa markkinaosapuolet eriarvoiseen asemaan.

35 tykkäystä

Hyvä nosto ja otin WithSecuren ketjusta nimimerkki Notoriuksen viestin tänne esille. :point_down:

14 tykkäystä

Tämä MO:n “teidän tavoitteenne ovat liian korkealla” taisi olla niinkin tuore kuin 2021. Oliko tuossa joku pelko että markkinat ylireagoi, jos löisi kaikille infon laakista vai mikä lie taustalla, vaikea sanoa. Hölmöltä tuntuisi että tuollaisella haetaan ammattimaisempaa mielikuvaa, kun käytännössä tieto annostellaan sitä työkseen kauppaaville eteenpäin jaettavaksi oman harkinnan mukaan.

7 tykkäystä

Aina kun miettii ja harmittelee omia kämmejään, niin voi kuitenkin lohduttautua ajatuksella ettei ole onnistunut häviämään miljardia huonoksi menneeseen sijoitukseen.

Ei nää Burrymaiset betit ja öljymarkkinoiden ennustamiset selvästi onnistu ammattilaisiltakaan :frowning:

29 tykkäystä

Sopiiko udella miksi tälläinen liike? Uskotko, että pörssi tuottaa heikommin kuin sijoitusasuntosi korko on/tulee olemaan vai haluatko vain mielenrauhan vuoksi alentaa velkavipua?

Kyllä sopii.

Tavoitteen mukaan pyrin menemään, joka on passiiviset netto-osingot/-kassavirta 400€/kk vuonna 2025. Sijoitusasunnon osalta tämä käytännössä tarkoitti lainan maksua tai sen myyntiä + pääomien osakkeisiin (REIT) sijoittamista. Tämä siis jo 0-korkoympäristössä, mutta nyt erityisesti reilu -200e/kk negatiivinen nettokassavirta ei ihan näyttänyt tavoitteeni mukaiselta.

Lisäksi olen jo pitkään koittanut pitää riskejä kurissa tai ainakin sellaisia, joita en halua ottaa/joihin en pysty vaikuttamaan. Osake taloyhtiöstä on yksi sellainen, jota en halua. Myyntipäätös vain kypsyi hitaasti tai oikeastaan päätöksestä tekemiseen siirtyminen otti lähes 2v ja tässä markkinassa kämpän myynnissä ei järkeä. Ei mene kaupaksi, ei siihen hintaan mitä haluaisin vs. pitkän aikavälin näkymät. Jatkan siis vuokraamista ainakin sinne 2025, jolloin tilanne/markkina asunnon myymiseksi voi olla huomattavasti suotuisampi.

Eli loppusijoituksena pääomat ovat menossa takaisin osakesalkkuun, mutta tällä hetkellä tuntui järkevältä pienentää riskejä, maksaa lainaa ja ehkä nukkua hieman paremmin. Lisäksi tuntuu, että korkojen nousu ei ole vaikuttanut osakkeiden tuottovaateisiin (riskitön+preemio). Kun ennen riskitön oli 1% ja nyt se on 4%, niin osakkeiden tuottovaade pitäisi kasvaa samalla 3% esim. 8%->11%. Tuon kun tuuttaa DCF-laskuriin, niin huomaa erot:
R=8%, FCF 1€, G=5% => Fair value = 35€
R=11%, FCF 1€, G=5% => Fair value 17,5€

Eli hyväksyttävä arvostus voi laskea 50%, kun korkotaso nousee 3% → tämä voi näkyä erityisesti salkussani, jossa korkean P/E-luvun (20-30) kasvu/laatuyhtiöitä.

10 tykkäystä

Jos joku saa opintotukea ja asumistukea, mutta ne napsaistaan yhtäkkiä pois niin käytännössähän hänen pitäisi saada toimeentulotukena lähestulkoon saman verran eli tuen nimi vain vaihtuu. Vai tarkoititko, että nuo tuet vaan napsaistaan pois eikä mitään anneta tilalle? Siinä vaiheessa taitaa opiskelut vähentyä ja asunnottomuus lisääntyä. Nämä ihmiset olisivat kohtalaisen pinteessä.

Tämäkin on aika raju asenne. Monet näistä ovat juuttuneet niin surkeaan työpaikkaan (osa-aikaista vähillä tunneilla yms), että he tarvitsevat tukia lisäksi. Varmaan lähes kaikille kelpaisi sellainen kokoaikatyö, ettei tukia tarvitsisi ollenkaan.

Totta. Ei mahdu minun kaaleen, kuinka jollakin saisi olla vaikka 50k osakesalkku ja samaan aikaan saisi nostaa maksimitukia. Nythän yleiseen asumistukeen on tarkoitus ottaa varallisuusraja käyttöön ja tämä on hyvä suunta.

En silti mitenkään radikaalisti veisi kaikkia tukia nolliin. Lapselle säästämisen motivaatio olisi lähellä nollaa jos tietäisi, että säästöt menee yhden tai kahden vuoden opiskelussa. Säästökohde olisi toki erinomainen, mutta kyllähän sitä herkästi ajattelee, että miksi vaivautua säästämään kun tuettuna ne opiskelut hoituu lopulta kuitenkin. Vakavan pohdinnan arvoisia asioita.

Ja joo, nämä on ihan politiikkaketjun kamaa, mutta sinne ei kannata nyt edes kurkistaa.

8 tykkäystä

Mielikuva, jolla motivoin itseäni sijoittamaan: Osakemarkkina jauhaa voittoa silloinkin, kun nukun.

Todellisuus: Indeksisalkku on nyt samalla tasolla kuin loppuvuodesta 2021, vaikka koko ajan lapioinut lisää rahaa salkkuun.

Onneksi sijoitusuraa on riittävästi takana, että pitkäjänteisyyttä riittää. Muutoin olisin juoksennellut FOMO-bullerona sijoituskohteesta toiseen voittoja jahdaten, kun TULOKSIA ei heti näy. :slight_smile:

15 tykkäystä

*Walter Bloomberg Twitterissä: “Nokia, Apple Sign Long-Term Patent-License Agreement $NOK” / Twitter

7 tykkäystä

Alokkaalta vinkkiä? Hyzon?

1 tykkäys


Hyzonil on kyl menny lujaa, tai sen osakkeella. :sunglasses:

Helsingin pörssissä on kaikenlaista, mitkä omasta mielestäni tuntuvat tällä hetkellä kohtalaisen hintaisilta ja millä näyttäisi olevan ihan kohtalainen tulevaisuus edessä.

Aika paljon meiän bördessä on kaikenlaista, mistä ei puhuta ainakaan täällä, mutta missä saattaa olla kohtalaisesti nousuvaraa. Joku harmaa ja tylsä yhtiö on aika usein ihan jees sijoituskohde.

No jos katsoo mun sijoitushistoriaa, tietoja ja taitoja, niin mun omia yhtiöanalyyseja ei ehkä kannata ottaa vakavasti eikä ainakaan peesata mua. :smiley:

8 tykkäystä

Päin vastoin, sen lyhyen aikaa pari vuotta mitä oon foorumilla pyörinyt, on ollut kyllä upea katsoa sun kehittymistä sijoittajana, oppimiskäyrä on kuin tuo linkkaamasi Hyzonin konsanaan

9 tykkäystä

Kiitos paljon ystävällisistä sanoista! :slight_smile:

Monet varmasti sokaistuvat täällä, koska täällä pyörii analyytikoita, tuttuja sijoittajia ja upeita sijoitusjuttuja kirjoittavia nimimerkkejä. Sitä sitten huomaamattaan vertaa itseään näihin tyyppeihin, mitkä ovat fiksuja ja ovat seuranneet vuosikausia tätä sijoitusmaailmaa.

Sitä on hyvä ehkä verrata maksimissaan vanhaan itteensä, mutta se välillä unohtuu, kuten ehkä huomasitkin ja hienosti siitä muistutitkin. :+1:

4 tykkäystä

Hyvin sanottu. Tuon kun moni aloittelija (itse myös) ymmärtäisi. Turha on itseään verrata Buffettiin, joko pettyy tai tulee valheellinen kuva omasta (säkällä) hyvästä suorituksestaan. Jos pysyy plussalla saa jo olla tyytyväinen.

Tai omasta mielestä aloittelevan pitkäjänteisen sijottajan on turha edes murehtia prosentteja. Jos olet tehnyt läksysi hyvin, nykyhetkestä ei tarvi olla huomissaan, pitkällä aika jänteellä ne voitot korjataan.
Olen itseasiassa innoissani kun valitsemani yhtiöt laskevat ”ilman syytä”. Olenhan tehnyt läksyni kunnolla ja nyt saa halvemmalla, tulevaisuudessa nää nousee ja maksaa 20+% osinkoa, eiks jee?

3 tykkäystä

:slight_smile: a kun minä olin nuori niin maksettiin markoilla tai plootuilla ja kouluun kuljettiin suksilla kesät/talvet:) Kännykkää ei oltu keksittykään ja kaverikontaktit hoidettiin ennen klo21 ovikelloa rämpyttämällä. Jos johonkin baariin mentiin niin se sovittiin hyvissä ajoin ja porukalla nähtiin stockkan kellon alla ja jos joku ei ollut siellä ajoissa niin jäi kelkasta. Siinähän sitä oppi olemaan paikalla ajoissa. Baareihin mentiin viimeistään ennen klo21 kun ilmaiseksi pääsi sisään ja pilkku tuli monesti klo 02. :slight_smile:
Internettiä ei ollut ja jos piti “googlata” jotain niin etsittiin tietoa kirjastosta. Muistan kun kaveri oli hölmöillyt Hesperiassa vkl niin istui kirjastossa seuraavalla viikolla lukemassa kirjoja sukupuolitaudeista :rofl:

Kaikkien kavereiden lankapuhelinnumerot muistettiin ulkoa, vaatteet haettiin Seppälästä, Mäkkäri löytyi vain manskulta, Baareissa poltettiin sisällä kuten myös lentokoneissa.

Levikset oli kova juttu yhteen aikaan ja silloin suosittiin 501. Yksi kaveri oli kuullut mallin väärin ja osti vahingossa 510 (joka oli naisten malli leveämpi lantio) :slight_smile: Sai vähän vittuilua osakseen. Farkkuina toimi myös Jamekset, micmacit tms. Dekadenzista haettiin maihareita, Tony Moran bootsit oli kova juttu kuin myös vagabondin purjehduskengät. Talvella näkyi nuoremmilla MoonBootseja:)

Koulutehtävät ja esitelmät tehtiin välillä lyötävällä kirjoituskoneella ennenkuin saatiin sähköinen Brother. Kyllä ketutti kun muuten tehty hyvä A4 mutta sitten paperi jää ruttuun tai tulee virhelyöntejä joita korjattiin korjauskynällä. Ei ollut deletenappia:)

Pelikoneina toimi Atari, Spectrum, VIC-20 ja jossain vaiheessa Donkey Kongia pelattiin nintendolla olisiko ollut 80-luvun ihan alkua.

70 tykkäystä

Finanssialan toimitusjohtaja Arno Ahosniemi on kirjoitellut ajatuksiaan digieurosta Hesarin mielpidepalstalle. Ei muuria.

Digitaalisella eurolla olisi mittavia vaikutuksia maksamiseen ja rahoitukseen. Julkisesta keskustelusta on jäänyt uupumaan tarkemmat vaikutusarviot esimerkiksi pankkien liiketoimintamalleihin, rahoitusrakenteeseen, maksujärjestelmiin sekä rahoituksenvälitykseen.


Tää oli hyvä kirjoitus. :smiley:

3 tykkäystä

Heh…

Kaiken asuntotuki keskustelun jälkeen hallitusohjelmasta jotain mielenkiintoisempaa.

Huomasitko tämän siitä. :sweat_smile:

4 tykkäystä