Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Julkisuudessa väitetään että raha ei vaikuta syntyvyyteen, oikeasti siihen ei vaikuta mikään muu kuin vain ja ainoastaan raha. Lapsilisän ostovoima on laskenut alle puoleen siitä mitä se oli 2000-luvun alussa, lisäksi hinnat on nousseet paljon keskimääräistä enemmän Suomessa kulutettavissa menoissa joita ei voi siirtää ulkomaille. Lapsilisää ei ole sidottu indeksiin kuten esim eläkkeet on, kertoo yhteiskunnan prioriteeteista kaiken.
Lapsilisä pitäisi kolminkertaistaa että sen ostovoima vastaisi 2000-luvun ostovoimaa lqpsiperheen näkökulmasta.

Sinkku voi vetää kulut erittäin alas halutessaan, lapsiperhe ei voi, esimerkiksi sosiaalitoimella ja opettajilla on lakisääteinen velvollisuus tarkkailla ja tehdä ilmianto jos on pienikin epäilys että lapsi ei ole asianmukaisesti puettu tai ruokittu kotona.

Keskiluokkaiset lapsiperheet on asuntolainoilla pitäneet taloutta pinnalla, pelkillä nettotuloilla suhteutettuna kustannustasoon Suomessa on lapsiperheen elintaso jossain Itä-Euroopan keskiarvon alapuolella.
Globaalisti, työntekijän osuus kakusta on pienentynyt koko 2000-luvun ajan ja pääoman kakku lisääntynyt, palkansaajalla ei enää jää taloudellista ylijäämää jolla voi suhteellisen riskittömästi tehdä lapsia ilman taloudellisten ongelmien riskiä. Lapset yli tuplaa kulutason verrattuna sinkkuun.
Itse sinkkuna laitoin 2000euroa säästöön per kuukausi(1500e/kk palkasta +bonarit +lomarahat), lapsien syntymän jälkeen ei jää euroakaan säästöön ja koko ajan joutuu tinkimään ja säästämään menoista jota sinkkuna ei tarvinnut tehdä lainkaan.

19 tykkäystä