Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Jotain 270 viestiä lukematta, mutta tuli mieleen, että kohta on 2023 taputeltu ja voidaan alkaa katsomaan 2024 kertoimia, eikä aikaakaan, kun meillä on käsillä 2025 ennusteet :smiley:

En enhän se oli vaan kiva, kun oli erilaisia compoundereita salkussa.

8 tykkäystä

Sananen johdon insentiiveistä ja omistaja-arvon luomisesta.

Brändiltään varmasti kaikille tuttu kuluttajatietoturvayhtiö F-Secure ilmoitti huhti/toukokuun vaiheessa yrityskaupasta Amerikasta.

Kauppahinta oli jo valmiiksi hintava eikä kurssi reagoinut positiivisesti ostouutiseen. Ajan myötä synergiat ovat siirtyneet kauemmaksi ja sen sijaan on ilmennyt kaikenlaisia muita integraatiokuluja, joten kauppahinta näyttää nykyvinkkelistä sitäkin kalliimmalta.

Osakekurssi onkin reagoinut pettyneeseen sävyyn osinkoyhtiön profiilin muuttumisesta (ylihintaan) yritysostajaksi.

Milloin yritysosto luo omistaja-arvoa? Silloin, kun sen tuotto ylittää pääoman kustannuksen eli sijoittajien tuottovaateen.

Esimerkiksi tilitoimistorypäs Aallon Group, josta kovin pidän, ostaa pieniä tilitoimistoja keskimäärin 5 kertaa niiden liikevoiton verran.

Täten, yksinkertaistaen, se saa niistä 1 / 5 = 20 % tuottoa ennen veroja. Verojen jälkeen kassavirtatuotto voi olla karkeasti 15 %. Se ylittää Aallon pääoman kustannuksen, joka häärii jossain 8-10 % välimaastossa. Päälle voi tulla pientä kasvua, mutta selvää on että ellei tilitoimistot jotenkin kummasti menetä asiakkaitaan ja kaadu, Aallonin strategia luo arvoa.

Jos yritysoston hintalappu ylittää 10x liikevoiton, pitää tulla jo jonkinlaista kasvua ja synergiaa että se loisi arvoa tällä logiikalla.

Entäs ne johdon insentiivit? F-Securen toimitusjohtajan lyhyen aikavälin kannustimet, ainakin näiden dokumenttien mukaan (ne voivat olla vanhoja, korjatkaa jos olen väärässä), on sidottu mm. käyttökatteeseen ja liikevaihtoon. Mistä niitä saa? Ostamalla. Otetaanko kannusteissa kantaa sijoitetun pääoman tuottoon ja omistaja-arvon luomiseen? No ei. :smiley:

Täten omistajat tavallaan saavat, mitä on tilattukin: kasvua, hinnasta viis! :smiley: Hallitus tietysti sinetöi nämä päätökset, ja hehän edustavat omistajia.

Eikä F-Secure ole ainoa. Jos pläräätte kannustimia pörssiyhtiöissä, tulette järkyttymään.

109 tykkäystä

Hyvä, että nostat kissan pöydälle. Helsingin pörssistä varmasti löytyy paljon samanlaisia tapauksia, ja olisi kyllä hyvä, jos julkisesti näistä puhutte. Saadaan läpikuultavuutta pörssiin, ja firmat ei ehkä niin helposti kuse yksityissijoittajien silmille.

18 tykkäystä

“Pahinta” tässä on että en epäile edes mitenkään tämän olevan tarkoituksellista, onhan monella firmalla (myös Äffällä) ihan selkeä pääomistaja jonka etujen mukaista tällainen ei myöskään ole.

Sen sijaan ymmärrys Suomessa yleisesti näistä asioista tuntuu olevan esimerkiksi naapuria Ruotsia paljon jäljessä.

Keskustelin kerran erään toimarin X kanssa ja hän tokaisi, jos jatketaan nyt näitä erite-esimerkkejä, miten ruotsalaisilla on “kusiraja”: jos liiketoimintaan heitetty pääoma ei ylitä sinne asetettua kynnystä, siihen ei ryhdytä. Suomalaisilla taas ei moisia kriteereitä ole vaan ihanaa kun saadaan liikevaihtoa ja käyttökatetta miettimättä sen kummemmin paljon moinen operaatio vaatii pääomia, aikaa ja vaivaa ja saadaanko niille pääomille vaadittavaa tuottoa. :smiley:

29 tykkäystä

Ok, mutta selitäppä tämä :smiley:


image

Kurssi ei nouse, eikä tule edes osinkoa :face_with_raised_eyebrow:

28 tykkäystä

Piti lukea muutamaan kertaan. Luin tämän ensin niin, että (Roviolla) maksetaan devaajille palkkaa hieman yli pari tonnia kuussa. :smiley:

Lisää kahvia…

Tuohan nyt on helppo. :smiley:

Vaikka Aallonin kasvu luo arvoa, oli osake kallis takavuosina. Siksi osake on mörninyt vaikka strategia etenee.

Itse uskon että nyt ollaan pisteessä missä on mörnitty liikaakin… ;-D

30 tykkäystä

Sijoitusstrategiasi menee aina vain huolestuttavampaan suuntaan :joy:

Kasvuyhtiöt → Osinkoyhtiöt → Mörnintäyhtiöt

Olisko seuraavaksi matalan P/B:n putoavien puukkojen aika? :cowboy_hat_face:

71 tykkäystä

” * Everyone has a plan 'till they get punched in the mouth. …”

Vieläkö täällä joku uskoo kasvuun ja kasvuyhtiöihin :grin:

15 tykkäystä

Ei vielä. Kaikella on aikansa. :smirk:

7 tykkäystä

image
@Pohjolan_Eka ja @Verneri_Pulkkinen, jatkakaa.
Popcorn GIFs | Tenor

60 tykkäystä

Ehdottomasti.

Ei kasvua ilman laskua…

4 tykkäystä

Täytyy hattua nostaa tällaiselle paneutumiselle, oma työkaavio menee karkeasti näin:
1.Löydän uuden nimen foorumilta tai valitsen joko mielenkiintoisen tai vähiten mielenkiintoisen yrityksen haastattelun Inderesiltä. Joskus jopa heittäydyn villiksi ja sorttaan yrityksiä jotka eivät ole seurannassa tai ovat halvimmasta päästä markkina-arvoltaan.
2. Katson inderesin ennusteet ja marketscreeneristä, jos roe/roi ok, arvostus ok, pääsee tarkempaan syyniin. Myös tappiolliset pääsevät syyniin jos kasvulatua löytyy ja toivoa kannattavuudesta.
3. Silmäilen läpi uusimman raportin ja joitakin vanhempia satunnaisotannalla. Lisäksi kuuntelen mahdollisia haastatteluita sen verran mitä löydän. Tavoitteena näissä on pelkästään selvittää onko nykyisyys edes lähellä sitä mitä aiemmin on maalailtu ja samalla arvioida johdon luotettavuutta. En syynää vanhoja numeroita sen tarkemmin.
4. Jos arvostus/pääomantuotot/velkaisuus näyttävät hyvältä, otan suht nopeasti salkkuun reilummin. (Esim Puuilo noin reilun vuoden sisään). Tässä saattaa vaikuttaa luottoon, että myös asiakkaana tykkään asioida. Jos taas kasvulatu näyttää mahdolliselta ja suhteessa arvostukseen halvalta niin otan vähän vähemmän (ehkä 2000-4000 €:lla) tarkkailuerän. “Kasvulappua” olen valmis lisäämään uusien osarien myötä myös kalliimmalla. Perinteisempi arvosijoitus (puuilo) voi mennä aika nopeasti jo startissa lähelle tavoitepainoa joten sitä ei ihan niin helpolla enää lisätä.

Mutta pääpiirteissään siis aika mututuntumalla mennään.

10 tykkäystä

Tämä ei lakkaa ihmetyttämästä. Kun joku suomalainen menestyy jossain lajissa tai elämässään ylipäänsä, lehdistö alkaa uutisoimaan siitä, paljonko rahaa hän tienaa. En ole nähnyt tällaista ilmiötä tässä laajuudessa missään muualla kuin Suomessa.

Kateellisuuteen taipuvaisen, tasapäistetyn ja äärimmilleen verotetun (ehkä näistä kaksi jälkimmäistä tuli ensin) kansan kiinnostuksen kohteet on yllättäen muiden tuloissa. Samasta työstäkin pitää saada sama palkka vaikka kaveri vieressä tekisi työnsä 50% tehokkaammin.

Tony Blair -instituutti kieltäytyi kertomasta Sanna Marinin palkkaa ja johan oli joku asiantuntija keksimässä lehtiin kuukausipalkkoja. Wilma Murron mitalia ei ehditty pahemmin juhlia, kun kansaa kiinnosti jo se, paljonko tuli tiliä.

Suomi teki tennishistoriaa – ihan sama – mutta paljonko ne tienaa? :smiley:

43 tykkäystä

Tuomion tohtorina tunnettu taloustieteilijä Nouriel Roubini ennustaa osakemarkkinoille alhoa. Roubini ennakoi finanssikriisin, mutta hän on ollut myös väärässä.

Eli ei ihan Jeesuksen veroinen tämä kaveri.

10 tykkäystä

Pölhexiin tuo -10 % kuulostaa liki voitolta :yawning_face:

58 tykkäystä

Tämä oli hyvä viesti, kiitos siitä. Minusta tämä F-Securen tapaus näyttäytyy hyvin hämmästyttävänä, ottaen huomioon että perustaja, suurin omistaja ja hallituksen pj on Risto Siilasmaa. Juuri Riston kirjan lukeneena on vaikea käsittää, miten näin fiksu ihminen “lankeaisi” tällaiseen. Miehellä on kuitenkin suurimpana omistajana samat intressit muiden omistajien kanssa.

Minun on hyvin vaikea uskoa, että tällainen toiminta hyväksyttäisiin hallituksen pj:n, suurimman omistajan ja perustajan toimesta - pakko tuossa F-Securen tapauksessa on olla kyseessä siitä, että puhtaasti uskotaan tuon yritysjärjestelyn oikeasti luovan arvoa pitkällä aikavälillä. En kykene uskomaan että tuossa olisi johdon osalta hieman moral hazard -tyyppinen tilanne ollut pääinsentiivinä.

24 tykkäystä

Mä olen jo tovin odotellut, että milloin Vepu ja kumppanit alentaa KH Groupin keskihankintahintaa. :eyes::sweat_smile:

19 tykkäystäEn olis huolissani :skull: (siniset pallot ostoja)

26 tykkäystä

Nordnetin salkkuni isoin tai isoimpia ainakin… :sunglasses:

11 tykkäystä