Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Tulevaisuutta on hankala ennustaa, eikä analyytikoilla ole helppo työ.
Valitettavasti kokemus kuitenkin osoittaa, että kun analyysejä ja ennusteita katsoo, niin mihinkään ei voi luottaa.
12 kk tavoitehinta aiheuttaa melkoista poukkoilua. Joku fair value olisi kiva ajatus, johon voisi osakkeen kurssikehitystä verrata. 12 kk tavoitehinta seuraa väistämättä enemmän tai vähemmän kurssia, kun jokainen risahdus markkinoilla tai toimintaympäristössä ei heiluta vain kurssia, vaan tavoitehinta seuraa perässä.

Sauli Vilen on todennut, että analyytikon työ on olla oikeassa.
Hyvin hankala oli kovin pitkältä ennustaa koronaa, koronarokotteita, korona-lock downeja, toimitusketjujen haasteita, kotoilun nousua ja romahdusta, inflaatiota, Ukrainan sotaa, energiakriisiä, korkojen raketoimista jne.

Tavoitehinta annetaan 12 kk eteenpäin.
Vuosi sitten koronarokotteet oli jaettu, korona oli taputeltu, Ukrainan sotaa oli käyty jo pitkään, energiakriisi oli tiedossa, inflaatio jo jylläsi, korkoja oli jo lähdetty nostamaan.
Otetaan case-esimerkki Eezy viimeisen 12 kk aikana.

Henkilöstövuokrauspalvelu on erittäin vakaata. Siihen negatiivisesti vaikuttavat asiat kuten korkojen nosto, inflaatio, ostovoiman ja talouskuvan heikkeneminen oli jo jossain määrin tiedossa vuosi sitten.

Vuosi sitten viimeinen voimassa oleva päivitys Eezystä: tavoitehintaa oli laskettu 6,0 eurosta 4,8 euroon. Tavoitehinta laskettiin 4,8 euroon koska ennusteita leikattiin ja niihin jäi edelleen ennusteriskiä.
2023 toukokuussa tavoitehinta oli 3,7 euroa eli alunperin erittäin rankasti lasketusta tavoitehinnasta oli laskett tavoitehintaa ja nyt jäljellä oli 77 % reilussa puolessa vuodessa tavoitehinnasta.
Kelataan elokuulle: tavoitehintaa laskettiin 3,2 euroon. Taas tuli melkoinen lasku, mutta otsikko: matala arvostus kompensoi syklisiä riskejä.
“historiallisen matalalle tasolle ja edellisen viiden vuoden tasolta puolittunut tulosneutraali EV/S-kerroin 0,5 ja ed. 12kk:n P/FCF 8x peilaa markkinoiden matalalle asettunutta odotusrimaa.”

2 päivää myöhemmin!! Tavoitehinta laskettiin 2,6 euroon ja oltiin edelleen lisää puolella.
Kelataan alle 2 kuukautta eteenpäin ja tavoitehinta laskettiin 2,3 euroon ja nyt ollaan jo vähennä puolella.

Kuten mainitsin, niin lähes kaikki toimialaan vaikuttavat negatiiviset asiat olivat jo menossa vuosi sitten. Tietenkin korot ovat nousseet voimakkaammin ja korkeammalla kuin ennustettiin, mikä vaikeuttaa esim rakentamisen alaa.
Jos 12 kk tavoitehinta heiluu koko ajan, niin suosituksen pitäisi olla sitten edes oikealla puolella. Tässä Eezyn esimerkissäkin tavoitehinta on tullut kurssin PERÄSSÄ 6,0 eurosta 4,8 euron kautta nykyiseen 2,3 euroon vuodessa ja nyt ollaan 2,1 euron kurssilla negatiivisella puolella :man_facepalming:

38 tykkäystä

Joskus törmäsin tällaiseen filosofisen tutkimuspaperin arvioon:

This is a good paper. In the opinion of this reviewer, it is wrong at nearly every important point, but it is wrong in ways that are interesting and important - a genuine contribution to the philosophical discussion.

Se kuvaa minusta osakeanalyysin arvoa hyvin. Ei ole olennaista, osuuko lankulle, vaan analyysin lukeminen opettaa hyödyllistä ajattelua. Tässä suhteessa arvostan Inderesin analyysiä ja arvostukseni on noussut kun olen niitä enemmän lukenut.

30 tykkäystä

Kauppalehden otsikointia:

Oatlyn kurssikehitys (kaikkien aikojen)

14 tykkäystä

Historiallisia perusteita Pluton planeetta asemaan voisi löytyä mutta tieteellisiä ei niinkään. Pluto ei ole edes löydetyistä Kuiperin vyöhykkeen kappaleista massiivisin vaan tämän tittelin nappasi 20 vuotta sitten löydetty Eris. Joka on saman kokoinen mutta hieman tiheämpi. Eris (plutoidi) – Wikipedia

Kuiperin vyöhykkeellä on arviolta yli 100 tuhatta yli 100km kappaletta ja sieltä voi löytyä vielä vaikka mitä yllätyksiä.

Aiheesen liittyvä hyvä video.

9 tykkäystä

Pysynyt samana, sitä ei nyt tarjottu, kun kaikki raksii sen sitten kai.
Analyysit on periaatteessa hyviä, tai parhaita mitä helposti löytää ja erityisesti liikevaihdon kehitysennusteita perustellaan hyvin.

Analyytikoiden välillä suurta heittoa kuitenkin, tähän pitäisi talon pystyä takaamaan tasaisempi laatu.

Löytyy esim.terveystekniikkaan liittyen ylioptimistinen haihattelija (startup vaiheen yritykselle) vs. inhorealisti. Näistä jälkimmäinen on mielestäni erittäin hyvä, mutta yritykset eivät ole tasavertaisesti analysoituja jos olettaa Inderekseltä tulevan tasalaatua. Itse osaan jo skaalata arviot, mutta vähemmän seuraamissani firmoissa en samaan pysty ja voi mennä helmiä ohi.

4 tykkäystä

Koodaajan kannalta “yyyh hirveä duuni testata sataa eri vanhaa versiota vain koska jotkut eivät osaa päivittää appejaan ja play store on laiska autoupdateamaan, kyllä jos siellä joku bugaa niin käyttäjät keksivät katsoa onko päivityksiä”.

Lisäksi muutos voi olla sellainen ettei ole hirveästi tehtävissä ellei halua jotain hirveää kludgea tyyliin “tässä QR koodi jos appisi on vanha, ja tässä uuden version QR koodi” ja sitten sekoitetaan käyttäjät täysin. Tai sitten pitäisi implementoida joku applikaation oma versiocheckki joka pakottaisi päivittämään ennen kuin voit edes lukea QR koodeja.

Tämä on se helpoin tapa, ja kooderi menee sieltä mistä aita on matalin :smiley:

Tuli melkein huomaamatta tänään laitettua OST täyteen. Ei uskoisi, kun tilin euromäärä on lähinnä tippunut viimeaikoina. Noh, kai se on pakko uskoa. Tosin yllätyksekseni euromääräinen huippu näyttäisi olevan 2023 maaliskuussa, kun oletin sen olleen joskus 2021/22. Nihkeät ovat viimeiset 6kk olleet salkussa. Kakkossalkku toki onneksi paikannut.

Jokohan se Orpo saisi tuon euromäärän ylös pikkuhiljaa.

9 tykkäystä

Nojaa,

  1. GET /version
  2. return localVersion < serverVersion ? 'Päivitä äppis' : scanQr()

:smiley:

2 tykkäystä

Joo mutta implementointi, tekstien lokalisointi, testaus… ja muutosta ei saa sisään appiin ennnekuin päivittää appin, eli jos ns kamat on jo housussa vanhassa versiossa, sitä ei voi korjata ilman että käyttäjä ensin päivittää version… :smiley:

Kaukaa viisas olisi suunnitellut jo ihan ekaan versioon tämmöisen viimeisen hätävivun jossa servu voi sanoa appille että “hei, nyt pitää käydä hakemassa uusi versio, tällä versiolla ei voi enää leikkiä servun kanssa”. Nordnetin appissa tämmöistä ominaisuutta ei selvästi ole.

Pakko antaa täysin mihinkään kuulumaton uloshengitys.

Tässä vuoden sisään on hyvin kirkastunut, miksi siitä laadusta kannattaa maksaa kertoimien valossa hieman enemmän, kuin heikoista yhtiöistä. Admicom on mielestäni tässä niin käsikirjaesimerkki, ja vaikka lopulta pitkän tähtäimen skenaariot ei toteutuisikaan, on osakkeen omistaminen opettanut itelleni paljon enemmän, kuin mikään muu yksittäinen osake.

Upeeta työtä taas kerran Q3 tulosten valossa. :gem:
(ei tietenkään sijoitussuositus, vaan hengähdystauko tässä rajussa laskussa markkinalla)

21 tykkäystä

Inderesin analyysit osuivat hyvin koronassa kohdilleen, kun oltiin bulleroina kaikki ja “stonks only go up”. Tänä päivänä tilanne onkin eri, mutta en näe että analyysit ovat tähän kyenneet sopeutumaan tarvittavalla tavalla. Huomionarvoista on mielestäni se, että yhdessäkään analyysissa en ole nähnyt base skenaariossa liikevaihdon tai EBITDA:n laskevan ennusteissa vaan aina ollaan nousemassa, etenkin jos kyseessä on uusi yhtiöasiakas. Mutta sell side on aina sell side kanssa. Lisäksi analyyseissa tunnutaan niellä pureskelematta aika reilu määrä siitä mitä yrityksen johto kommunikoi analyytikolle. Näihin kaipaisin jotain kolmannen osapuolen datapistettä verrokiksi, sillä mielestäni sitä kautta sitä kuuluisaa näkemystä voi ottaa huomattavasti vankemmalta pohjalta.

Lisäksi taloon on tullut uutta väkeä, vanhoilla analyytikoilla on omatkin yhtiömäärät kasvaneet ja samalla pitäisi muutenkin olla hereillä niin foorumeilla kuin somessa. Uskaltaisin epäillä, että moni analyytikko haluaisikin käyttää enemmän aikaa seurattavien yhtiöiden ja toimialojen seuraamiseen.

Sitten kun aikaa ei välttämättä ole, nähdään ihmeellisyyksiä raporteissa, esim. 5% vieraan pääoman korkokuluja ylivelkaantuneelle ja negareita antavalle moottoripyörätarvikkeita myyvälle firmalle. Kun sitten suositusta muutetaan, niin unohdetaan viedä muutokset numeroihin kanssa. Nythän firma kasvaa ja tekee positiivista tulosta vielä vuosia eteenpäin ilman minkäänlaista käyttöpääomaa (=varastoa), joka on maailman kahdeksas ihme ja vaatisi mielestäni pelkästään numeroiden valossa huutavan OSTA suosituksen. Realiteetit eivät välttämättä tätä toisaalta taida tukea.

Lopuksi vielä, loputtomat kirjoitusvirheet, fonttierot, hyppivät graafit ja epäsymmetriset powerpoint viritelmät ovat alkaneet paistaa huomattavasti vahvemmin esiin viimeisen vuoden aikana raporteista. Huvittavuutta on lisäksi aiheuttanut itselleni Remedyn ja Starbreeze raportin loputomat $$$ merkinnät, mielestäni nämä voisi huumoriarvon maksimoinnin vuoksi vaihtaa :fire: tai :rocket: emojeihin! Lisäksi olin aika ällikällä yllättynyt, että Inderesin omassa pohdinnassa nykyiseen analyysiin ei olla tekemässä mitään isoja muutoksia, sillä niiden työmäärä on ymmärtääkseni liian suuri.

Näenkin, että Inderesin analyysit on laitettu säästöliekille sillä välin kun rahasampoa nimeltään IR palvelut kasvatetaan ja tech -puolta laajennetaan. Ymmärtääkseni analyysien hintalappukin on suhteellisen halpa yrityksille ja ovatkin ns. “sisäänheittotuotteita” Inderesin muihin palveluihin ja tuotteisiin.

Löytyyhän toisaalta näitä virkistäviä anomalioita, kuten @Erkki_Vesola loistava Componenta avausrapsa :slight_smile:

27 tykkäystä

Sanoisin, että analyysien taso on jossain määrin laskenut verrattuna aikaan ennen koronan jälkeistä bumtsibum kaikki nousee-tavoitehintanostoja, mutta lähtenyt taas nousuun tämän vuoden puolella ainakin joidenkin analyytikoiden kohdalla. Toki analyysillä tässä viittaan tavoitehintaan ja suositukseen, luonnollisesti :smiley: :stuck_out_tongue_winking_eye:

6 tykkäystä

Siksi kysyin fiiliksiä analyysistä mutta varmaan useimmille se on sama kuin suositus ja tavoitehinta.

Tosi hyvää ja rakentavaa palautetta saa laittaa lisää vaan. :sunglasses:

4 tykkäystä

Ainakin oma mielikuva on, että muutamat viime aikojen avaukset ovat olleet jopa huomattavan riskipitoisia ja toisaalta taas joitain vanhoja tapauksia holdataan jopa vähän kuin uhmalla. Tää siis ihan vain vaikutelma, ei-ammattilaisen silmin :eyes: :grin:

5 tykkäystä

Alma Median talousjournalismi jaksaa vuodesta toiseen yllättää paskuudellaan. Koska klikkijournalismi on tuossakin mediatalossa suosiossa, on artikkelit tätä tasoa:

“Rajalan Ilmarisen YEL-laskurilla tekemän arvion mukaan Borgin tulisi maksaa nostamastaan palkasta YEL-vakuutusmaksua yli 30 000 euroa vuodessa.”

Kuten jokainen yrittäjä tietää, YEL-työtulon määrittelyperusteena ei ole nostettu palkka. Alma Mediassa tuollaista ei näemmä tiedetä, ja yksittäisistä yrittäjistä julkaistaan tuollaisia soopajuttuja.

15 tykkäystä

Luen analyysejä mielellään edelleen. Skenaarioanalyysit ovat lisääntyneet ja ne ovat minusta hyviä. Ja uusia tulokulmia esim. Kamuxin raportteihin tullut osien summa eri maiden liiketoiminnoista oli tosi hyvä, tätä ei minusta aikaisemmin ollut. Osta suosituksella negariin - tyyppiset hommat toki harmittaa, mutta yleisesti analyysistä hyvä fiilis.

@Rauli_Juva:n raporteille muutenkin kiitoksia, kaveri taitaa olla täysin immuuni fomolle :smiley: , erittäin hyvä karhulisäys tiimiin.

Ihan hajanainen palaute tuli tässä mieleen analyysiin liittyen mitä pohdin yksi päivä, kun esim tässä:

on kommentoitu että osakkeen käypä arvo ei ole sama asia kuin tavoitehinta. Tätä käyty videoillakin varmasti joskus läpi.

Mutta sitten vaikka Orionin uusimmassa raportissa tuntuu että käypä arvo onkin sama asia?

https://www.inderes.fi/fi/system/files/company-reports/yhtiopaivitys_orion_q2_23_0.pdf

“Näkemyksemme osakkeen käypästä
arvosta laskee ennustemuutosten myötä 40 euroon.
Nostamme kuitenkin suosituksemme lisää-tasolle
osakkeen hinnan laskettua selvästi käypää arvoa
enemmän.”

Tavoitehinta on myös 40€

Tai sitten analyytikon mielestä käypä arvo on tässä täsmälleen sama kuin tavoitehinta 12kk päähän. No ei tämä nyt iso asia ole eikä ahdista mitenkään mutta jäin hieman pohtimaan että vähän epäselvää.

14 tykkäystä

Näitä nousee taas kuin pikalatureita Eurooppaan :+1:

En kerännyt kuin vähän sieltä täältä. Täytyy kattoa meneekö kaupaksi ja hakea sitten lisää. Jos ei tule kauppoja, niin omaan pakkaseen.

30 tykkäystä

Komia apaja! Tostahan on näppärä poimia talteen.

Itse ehtinyt vasta kerran kanttarelleja poimimaan, mutta oli sen verran heikkoa, että tuli saalis syötyä kerralla pois yhdessä soosissa. Taitaa olla lämmin syyskuu täällä etelässä vähän heikentänyt satoa.

Mahtaiskohan viikonloppuna keretä poimimaan…

5 tykkäystä

Planet Killers olisi kyllä sympaattinen laulu- ja soitinyhtyeen nimi :slightly_smiling_face:

2 tykkäystä

Jees. Suppis on semmonen, että kun yhden löytää ja pysähtyy kattelemaan ympärilleen, niin niitähän onkin sitten vaikka ja kuinka. Ja joka vuosi ilmestyvät samoille paikoille, ihan kuin kantarellitkin. Eli kunhan vaan paikan löytää, niin loppu onkin helppoa🙂

7 tykkäystä