Inderesin kahvihuone (Osa 8)

image

2 tykkäystä

Eikös tuo ole aika klassista hintadiskriminaatiota: annetaan alennus niille, joille se on niin arvokas että sen eteen on valmis näkemään vaivaa (yleensä vähävaraisia), ja otetaan normaalihinta heille, joille alennus ei ole vaivan väärti (yleensä paremmin taloudellisesti pärjääviä). Ilman alennusta ensiksi mainitut saattaisivat mennä muualle, kun taas jälkimmäiset maksavat kalliimman hinnan mukisematta eikä alennusta kannata heille antaa.

8 tykkäystä

Laskin käteen niin ei tuo mitenkään hankalaa ole. Nimimerkillä ensimmäinen kerta meni harjoitellessa ja nyt käy ihan vaivattomasti.

Sen verran hyvä etu kyseessä etten itse purnaisi siitä, että pitää edut käydä aktivoimassa sovelluksessa. Nykypäivänä kaikki pitäisi saada tässä heti minulle kaikki ilman minkäänlaista vaivannäköä. Ennen vanhaan sentään piti lehdestä leikata kupongit irti ja yrittää muistaa ottaa mukaansa…

10 tykkäystä

Mitenköhän 90-luvun lopulla oltaisiin suhtauduttu henkilöön, joka olisi sanonut että vinyylilevyjen on mahdollista vielä ohittaa CD-levyt?

Oikein mikään bisnes ei ole ihan turvassa. Varmaan jotkut noista Magnificient Seven -firmoistakin disruptoidaan ulos pelistä seuraavien parin-kolmenkymmenen vuoden aikana yllättävillä tavoilla.

64 tykkäystä

2050 katsomme samanlaista käppyrää Nokia vs iPhone myynneistä. 2030 Nokia vihdoin tajuaa että verkko bisnes on liian monimutkaista ja panostaa kaiken tehdäkseen alkuperäisiä 3110 puhelimia. Älypuhelinten suosio alkaa hiipua 2040 kun on paljon helpompiakin tapoja koukuttaa itsensä kun ruudun tökkiminen. Siitä vielä kymmenen vuotta ja Matrix 1 remakataan ja Nokia pääsee olemaan taas cool 50 vuoden tauon jälkeen.

47 tykkäystä

Tuntuu, että monesti ohjeistus ja tavoite sekoittuu herkästi keskenään :slightly_smiling_face:

Kerkisit ensin! :wink::+1::grin:

6 tykkäystä

Vuonna 2022 Qt:n pitkän aikavälin tavoite liikevaihdon kasvu kaudelle 2025 asti oli 30-40%. Samoin oli vuoden 2022 ohjeistushaarukka.

Tänä vuonna ohjeistushaarukka oli Q3 julkistuksen saakka 20-30% jolloin se tarkennettiin 20-25%. Ja nyt joulukuussa pitkän aikavälin tähtäin muutettiin tuosta 30-40% —> 20-30% strategiakaudelle 2027 saakka.

Eikö tämä ole täysin linjassa sen kanssa mitä Qt-ketjuun kirjoitin, vai miksi tämän postauksen sekoittamisesta teit tänne kahvihuoneeseen?

Edit: nyt löysin, ilmeisesti kahdessa kohdassa oli väärä sana, muutan nuo.

1 tykkäys

Atlanta Falconsin (NFL) omistaja Arthur Blank on yksi HD:n perustajista…kunhan tuli mieleen kun katson W15 @ NFL Red Zone (via MTV katsomo)

2 tykkäystä

Piti ihan pysähtyä ja miettiä, että mitä se @Sijoittaja-alokas on mennyt tällä kertaa tekemään. Hieman pohtimalla valkeni kuitenkin, että kyseessä onkin etäinen sukulainen nimeltä Sotilas-alokas :smile:

8 tykkäystä

En ole kovin pidetty moderaattori Venäjällä. :smile:

6 tykkäystä

No niin… :cowboy_hat_face:

44 tykkäystä

Heippatirallaa kaikki!
Minäpä nyt kirjoittelen tänne tsumppandeerushuoneeseen, ku en parempaa paikkaa tälle äkkiseltään keksi.

Vasta viime kesänä aloitin tämän melkoisen kalliin sijoitusharrastuksen. Tiesin kyllä hajautuksista, mutta jossain vaiheessa vaan pähkäilin, että samapa tuo, ku mun laittamat summat on niin pieniä karkkirahoja. Että joskus sitten mietitään tarkemmin, jos on päheempää pätäkkää mällättävänä.

No sen verran tästä nyt tuli innostuttua, että OST:llä on nyt 10k€ arvonen liuta suomi-osakkeita ja tässä vaiheessa alkaa hajautuksentarve jo vähän lähetellä muistutusviestejä, ni kaipa sitä on mietittävä.

Jenkkeihin sitä vois vissiin seuraavaksi laajentaa, mutta en oikein tiedä mistä aloittaa. Ymmärrän, että ETF:t ois hyvä vaihtoehto, mutta ku en haluaisi myöskään sulkea pois suorien osakeostojen mahdollisuutta.
Ymmärrän, että suorissa sijoitusvinkeissä on omat ongelmansa, mutta oiskohan tällä forumilla jotain sopivaa ketjua yleisesti Jenkkeihin sijoittamisesta taikka oisko vinkata jotain nettisaittia, jonka kautta pääsisin alkuun?

Toinen asia: joukkolainat vois ehkä myös kiinnostaa, mutta minkäköhänlaiset vaihtoehdot piensijoittajalla on lähteä niihin? Onko jotain rahastoa tai ETF:ää, joka ois sellaisiin keskittynyt ja missä se minimisijoitussumma ois max 4-numeroinen?

2 tykkäystä

ETF:t ei poissulje suoria osakeostoja. Ihan hyvä lähtökohta ensin vaikka ostella niitä ETF:iä ja siinä samassa tutustua yhtiöihin, jos haluaa ostaa suoraan jotain yhtiötä siihen kylkeen. Ehkä helpoin ja turvallisin tapa ottaa näkemystä. Tietoa yhtiöistä löytyy tältäkin palstalta. Tosin täällä liikkuu paljon myös veliosakkeita ja velilyysiä, joten tarkkana kannattaa olla. Eivät varmaan ole ehkä aloittelijalle se helpoin paikka aloittaa tuollaiset yhtiöt.

Varsinaisten osakkeiden ostaminen ei ole juuri sen monimutkaisempaa kuin kotimaisten. Paitsi, että pitää usein maksaa enemmän välityspalkkioita ja valuutanvaihtokustannuksia. Lisäksi OST:lle, jos ostaa niin osinkojen lähdeverot on menetettyjä eli osinko-osakkeiden kanssa varmaan AOT (arvo-osuustili, käytännössä tavallinen sijoitustili) parempi. Tosin ETF:iä et saakaan kuin AOT:lle, että sepä siinä. Ostaminen käytännössä siis samanlaista kuin kotimaisiinkin. Toki voi vähän välittäjästä kiinni, että pitääkö olla valuuttatiliä, mutta näiden osalta tieto löytyy usein välittäjän sivuilta.

Tätä käytin itse silloin kun vielä kuvittelin voivani tehdä tuottoa jenkeistäkin. Toki myös twitteristä ja muualta saa tietoa. Tai Sharevillekin voi olla ehkä vielä aktiivinen. En ole itse hetkeen käyttänyt enää. Jenkkiosakkeista löytyy paljonkin tietoa verrattuna suomalaisiin osakkeisiin, jos vain lontoo taittuu.
seekingalpha
Jos oikein ideoita tarvitsee niin screenereitäkin löytyy. Nämä ei suosituksia, en itse käytä, mutta ainakin saa jotenkin haarukoitua mielenkiintoisia yhtiöitä, mitä lähteä tutkimaan.

5 tykkäystä

Näistä on ihan oma ketjukin, mutta itselleni osakepoiminta on lähinnä harrastus. Sijoitusten ydin on klassinen EUNL+IUSN+IS3N. Nordnetin kuukausisäästämiseen on toki nykyään olemassa myös All World -indeksin mukaisia ETF:iä millä hajautus onnistuu yhdellä tuotteella.

Koroista taas on poristu täällä:

Mutta siis mielestäni rahastot ja osakepoiminta eivät sulje toisiaan pois. Indeksisalkulla menee paremmin kuin ikinä nyt kun en räplää sitä ollenkaan, kun leikin osakkeiden kanssa toisessa salkussa. Yli 80% sijoituksista on indekseissä.

5 tykkäystä

Joulukalenterin 18. luukussa @Kasper_Mellas ja shorttaus. :snowman_with_snow:

11 tykkäystä

Tässä on aloittelijalle (ja varmaan muillekin) hyvä balanssi.^^

Olen aloittanut syyskuussa sijoittamisen:

Itellä salkussa 15.8k€
Ja indekseissä 8,5k€

OST-salkun tuotto heiluu -300€ ja +400€ väillä näillä markkinoilla vielä, on hyvät nousuvarat vahvoilla boomeri-yhtiöillä, osinko-osakkeissa iso paino, niin voi sijoittaa ne massit verottomasti uudelleen (ks. ränta på ränta)

Kempowerin paino väärin ajoitetun oston vuoksi tosin vielä jonkin aikaa jarruttaa kasvua. (Näistä virheistä tosin oppii maltillisemmaksi)

Ja sitten…

Arvo-osuustilillä muutaman Indeksirahaston, yhden jenkkiosakkeen ($TTWO koska GTA6) ja ETF:ien tuotto yhteensä 6% 600€

Tuolla on hajautettu indeksien avulla myos moniin isoihin jenkki-yrityksiin (OP Amerikka indeksi joka seuraa tota S&P 500)

Eli jos nyt tekisin uusiksi koko setin nii laittaisin enemmän painoa indekseihin ja ETF:iin heti alussa, sitten ”halvalla” kun saa, niin ”varmaa boomeria” OST:lle makselee osinkoja jotka voi sitten sijoittaa uudelleen.

Jos kuitenkin haluaa lotota kasvuyrityksiin hyvällä hetkellä, niin tuulipuvun minimi sijoitussumma 1000€, muuten ei saa mitään järkeviä tuottoja vaikka kurssi nousisi hyvin. Jos ei oo tosi vahvaa luottoa yritykseen nii jättäisin tän kokonaan nykyään väliin.

Alussa laitoin vähän mihin sattuu rahaa koska kukaan ei osannut opettaa mulle näitä, onneksi tietämättömänä tosin vain suht pieniä summia 100-400€ kun niitä sai lätkiä 0€ kuluilla. Kun aloin oppimaan (itse virheitä tekemällä ja tutkimalla mm. täältä) miten hommat oikeesti toimii nii laitoin paljon painoa niihin mihin voi jokseenkin luottaa ja tuottaa niitä osinkoja.

Noita muutamia 100-400€ riekaleita roikkuu nyt taakkana OST:lla, myyn ne sitten kun joskus on plussalla tai edes lähellä sitä, jos on ikinä. Osan harvensin jo vaikka realisoinkin turskat, ei vaan kiinnostanut kattella niitä enää.

2 tykkäystä

Pekka Toveri postaa ketjuun, jonka aiheena “postaa ikonisin kuva itsestäsi”.

22 tykkäystä

This is what “Truly iconic” means in Finland.

2 tykkäystä

Tuli hellan vierestä tiukka vaatimus. “Nyt ilmoitat tänään klo 22:00 mennessä, mitä haluat joululahjaksi, ettei viime joulun itkut toistu.”

Sovittiin viime jouluna, ettei osteta vaimon kanssa toisillemme mitään. Ostin kuitenkin rakkaalle vaimolleni uuden kotimaisen saunatakin, kun vanhasta Marimekosta oli kaikki lenkit katkenneet ja niskaosaan oli kulunut jo reikä pesuhuoneen koukusta. Lasten avattua omat pakettinsa ja tilanteen hetken rauhoituttua he tajusivat, ettei isä ollut saanut yhtään pakettia. Siitähän ne parahtivat itkuun, josta ei meinannut väsymyksen ja jännityksen purkauduttua tulla loppua, kun isä ei saanut yhtään ainutta pakettia ja äiti sai hienon uuden hienon saunatakin. Lapset arvuutelleet tässä pitkin joulunodotusta, että saakohan isä tänäkään vuonna yhtään lahjaa.

Auttakaa toivomaan jotain tähdellistä. Budjetti voisi olla muutamista kympeistä muutamiin satasiin - mitä kalliimpi, niin tulee mennä lähes jokapäiväiseen käyttöön. Mulla on jo kaikkea ja ylimääräisiä oon hävittäny pari peräkärryllistä konttiin, kaatopaikalle ja kanadan tsx:ään.

48 tykkäystä

Voisiko joku kirja tulla kyseeseen.

2 tykkäystä