Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses.

4 tykkäystä

Tilattiin Artekin lamput. Aivan järkyttävän kalliit vehkeet.

Made in China.

Haistakoon paska. Oikeasti.

@Wilson Kuten sanottua, bisnes on bisnestä ja Mooses on Mooses.

31 tykkäystä

Kääntäisin tämän asian toisinpäin. Minkälainen arvo Finlayson -brändillä on minulle jatkossa? Se ei ole paikallinen tai suomalainen, kuten se valheellisesti yrittää valkopestä. Se on siis hintakategoriassa kilpailemassa muiden ei-kotimaisten tuotteiden kanssa. Ylimääräistä me emme siitä halua maksaa. Eli merkki ei merkitse mitään, vaan jos kankaiden kuosi/painatus saattaa miellyttää, niin saatamme ostaa hinnan ollessa kilpailukykyinen.

Toisekseen. Kotimaista tuotantoa eurooppalaisista raaka-aineista löytyy ja niistä maksaa mielellään. Finlaysonin kanssa samaa tuotealuetta esimerkiksi Lapuan kankurit ja Jokipiin pellava. Niiden vastuullisuusviesti on täsmällistä ja uskottavaa.

https://jokipiinpellava.fi/vastuullisuus/

Alusvaatekagoriassa esimerkiksi Tam Silk Kangasalan tehdas:

24 tykkäystä

Design_from_Finland_-merkki

Käytännössä tämän merkin alla voi teknisesti myydä lähes mitä vain. Oliko näissä vielä vain tietty korvaus järjestölle valistamisesta käyttöehtona.

Voisi ehkä kokeilla värjätä slovakialaisilla elintarvikeväreillä banaaneja sinivalkoisiksi ja lyödä Suomidesign-laput kylkeen.

Jotain saattaa toki harmittaa kuin sen tuntemattoman puusepän (joka selitti Alvar Aallolle että alipaineella puuta voi taivuttaa ehjänä viilurakenteena) jälkeläisiä. :smile:

Edit: Ei ole tarkoitus vähätellä Suomen mahtavaa teollisuuspainotteista muotoiluperintöä. Enemmänkin surra immateriaaliosaamisen aliarviointia ja popularisointia bulkkiin. Ennenkaikkea tekijöiden sijasta kuluttajien roolia.

9 tykkäystä

Käytin muistaakseni tähän vuoteen asti 3G- verkkoa. Lukitsin puhelimen siihen, koska töissä 4G pätki. Jätin 3G:n päälle myös vapaa-ajalle eikä siinä ollut mitään huomattavaa eroa 4G:hen. Riittäisi edelleenkin kännykässä kaikkeen mitä sillä tulee tehtyä. Mikään ei pätki. Pelit, videot yms hoituu aivan yhtä hyvin kuin 4G:llä. Ainakaan ero ei ollut häiritsevä ja minua todellakin häiritsee herkästi jos tekniikka ei toimi.

Jos kännykässä on suorituskyky kohdallaan niin nettikaistaa tarvitsee nykyliittymien nopeudesta murto-osan. Elisan 5G- liittymien nopeudet on 300-1000 megaa. Hinnat ovat ihan älyttömiä. 5G:ta tarjotaan hintaan 33-50€/kk samalla kun asiallisen 4G:n saa winback-tarjouksista ilman rajattomia puheluita 11€:lla.

Olen kyllä uuden tekniikan ystävä, mutta nykyään hyvin mitättömistä parannuksista pitäisi maksaa järkyttäviä hintoja. Mummoille (ja meillekin viime viikolla) kaupitellaan ihan erikseen soittamalla osaritabletteja ja niihin tietenkin tarvitaan nettiselailua varten se 1000-meganen netti niin saadaan “nettiasiat kuntoon”.

Ihan samaa tyyliähän se on kännyköissä. Olen omistanut edullisemman pään lippulaivoja nyt muutaman vuoden. Uusi malli kun ilmestyy uudella prosessorilla niin ainahan se kiinnostaa, mutta varsinaisessa käytössä eli tätä viestiäkin kirjoittaessa ei juuri eroa huomaa. Varsinkaan hintalaatusuhteeltaan hyviä parannuksia ei näy. Applen Pro Maxeihin tulee hintalapuista huolimatta ihan perusominaisuudetkin vuosia myöhässä. Vielä tänäkin päivänä käyttäjät saa nauttia esim surkeista latausnopeuksista. Näyttöön saatiin sentään lisää hertsejä.

Summa summarum. Jos haluaa talousohjattua, mutta laadukasta tekniikkaa niin alemman pään lippulaivoissa on hyvä hintalaatusuhde, jossa laadusta ei kuitenkaan tingitä. Sama homma 4G- liittymissä, varsinkin winback-tarjousten kautta. Jos liittymäkauppias tai muu provikkapalkalla oleva soittaa ilman käynnissä olevaa numeronsiirtoa niin älä tilaa mitään.

14 tykkäystä

Pörssit aukeavat tiistaina, joten käykäähän sitä ennen veikkailemassa. :slight_smile:

Ei ole ollenkaan pakko, mutta perusteluista saa paljon plussaa - varsinkin vieraiden ulkomaalaisten yhtiöiden osalta. :slight_smile:

Kiitos ja mukavaa uudenvuodenaattoa! :rocket:

4 tykkäystä

Vielä 80-luvulla nämä yllämainitut designbrändit loistivat juuri sillä, että olivat laatutavaraa Suomessa tehtynä. Näistä brändeistä oltiin ylpeitä.
Sitä en ymmärrä, mitä erikoista näissä brändeissä nykyään on, jotka nousivat kotimaisuudellaan, mutta ovat nyt “made in Vietnam/Thailand/China/mikäikinä”. Moni muukin yhtiö teettää tuotteensa noissa maissa, joten miksi ostaisin juuri esim. Finlaysonia.
Työllistääkö “design from Finland” maininta paljonkin ihmisiä Suomessa ja tuottaako se verotuloja Suomeen?
Kuinka paljon kalliimpia voisi Suomessa tuotetut tuotteet olla, jos jo nyt esim. Marimekon T-paita maksaa saturaisen?

Haluaisin tukea kotimaisuutta, mutta pelkkä “design from Finland” maininta kertoo minulle vain siitä, että tuote on vain ulkomailla tuotettu tuote muiden muassa, jonka sijaan ostaisin mielummin made in Finland tuotteen.

22 tykkäystä

Luulen että siinä on paljon kyse taloudesta ja ostovoimasta, vaikka intuitiivisesti kotimaisten tuotteiden tilannetta on helppo moralisoida kuluttajavalinnoiksi. Ja jalostusasteesta? Esim. Perunaa ja porkkanaa saa kaupasta halvalla, mutta viljelijöitä harmittaa, kotimaisilla ruokafirmoilla ei mene yhtä lujaa kuin kaupan duopolilla. Eikä inflaatio välttämättä sada kotimaisuuden laariin ja eineksien kallistuminen harmittaa ( no Noho on ehkä tässä yhtälössä jotain oivaltanut).

Ilolla kuulen jos joku valistunut osaa kertoa josko vaikka deflaatiossa saataisiin kiepautettua jotain enemmän kotimaiseksi kulutusvirrassa, vai käykö toisinpäin.

3 tykkäystä

Vähän myöhäinen vastaus, mutta mainitaan nyt silti tämä.
Seppo Saarion Näin sijoitan pörssiosakkeisiin - opas nuorelle
Yksinkertaistettu versio Saarion “oikeasta” kirjasta. Tossa n. 120 sivua. Teksti kirjoitettu tarkoituksellisesti hyvin selkeäksi siten, että asiat ymmärtää ilman mitään ennakkotietoja.

3 tykkäystä
26 tykkäystä

Saan näistä sun kauppamääristä aina traumoja. :sweat_smile: No ei… uskon vahvasti, että tiedät, mitä teet. :muscle:

Itse teen ostoja ja myyntejä yhteensä joitakin kymmeniä vuodessa ja joku naureskeli ihan ystävällisessä mielessä :slight_smile: , että aika paljon vekslaamista - ei minusta. Mulla on noin 20 palkkapäivää vuodessa ja usein palkkapäivien tienoilla lisäilen vanhoja omistuksia tai ostan uusia. Usein vain lisäilen jo ennestään omistamaani tuttua yhtiötä tai vähennän hieman jotain, minkä lisäksi tietysti välillä ostan uutta salkkuuni, mutta yleensä en osta nykyisin koko positiota kerralla, vaan lisäilen hiljalleen. Myynnitkin teen usein osissa, eli vähentelemällä.


Yhtiöketjuihin on erityisesti toivottu hyviä viestejä, joihin olisi panostettu… ja panostaminen vaatii aikaakin.

Itse en osaa tarjota itsenäistä laaadukasta ajattelua mihinkään, mutta pyrin parhaimpaan ja uskalsin aktivoitua vähän hiljaisemmassa yhtiöketjussa. Kannustan muitakin samaan, jos tekee parhaansa ja käyttää aikaa kirjoitukseen, niin usein se herättää kiinnostusta. No mun tietämyksellä ei nyt ihan priimaa pukkaa tulemaan, mutta yritystä ainakin on. :blush:

5 tykkäystä

Kiitos Seppo ja menestystä ensi vuoteen. :blush: Lyhyellä periodilla onnella/sattumallakin on merkityksensä yksittäisen vuoden onnistumiseen, ja olen varma, että edessäsi on jälleen parempia aikoja. Jokainen pidempään sijoittava kokee väistämättä hankalia hetkiä, joita nyt on osunut kohdallesi. Monella etenkin suomi osakkeihin sijoittaneilla on mennyt viimeiset pari vuotta mollivoittoisesti.

Toivotan samalla Hyvää Uutta Vuotta kaikille! :fireworks::sparkler::sparkles:

18 tykkäystä

No nyt tuli paineita, jos noin isoa painoa täytyy pitää ajan tasalla.

Yritetään kuitenkin tehdä parhaamme ja pitää myös Inderes-lippu korkealla esimerkiksi ladulla sekä latubaareissa.

Terveisiä Rukalta ja Hyvää Uutta Vuotta Foorumille!

Vaiko Zonen karaokessa?

46 tykkäystä

Myöhemmin illalla Räntä på räntää pisteessä?

9 tykkäystä

Hyvää ja menestykästä uutta vuotta 2024 kaikille.

Happy new YTD.

22 tykkäystä

Kainalniemi ennen Kekkosen palmuun kiipeämistä
” …ja sitten Immon vuoro puntarille. Jaahas, olet luokan toiseksi lihavin”

Hieman oli raskas Immon askel kotiin koulupäivän päätteeksi kun terveyssisar oli laittanut pulskan pojan puntarille luokan edessä. Saatesanat painoivat nuorenmiehen ryhdin sekä mielen.
Tällä uuden vuoden jupinalla ei ole opetusta tai syvällisempää merkitystä mutta jostain syystä tuli halu jakaa se sekä sen vaikutukset taaperrukselleni.
Meiltä Lylyn kanssa kun ei irtoa osakeanalyysejä tai mitään fiksua joka tällä hienolla foorumilla voisi teitä rakkaat kanssasijoittajat viedä sijoitusmaailmassa eteenpäin.

Toki olin tiennyt että olin lihava poika. Housuja ei tahtonut löytyä ilman ettei äiti olisi lyhentänyt lahkeita.
”Täyteläinen” kuten yksi urheilukaverini kauniisti muotoni ilmaisi myöhemmin :smiling_face_with_three_hearts:
Täyteläisyyden syy oli koulun jälkeiset maitokaakao&leipä ateriat joita mussutin kunnes vanhempani tulivat töistä. Ranskanleipää meni rohki reilusti kun Aku Ankka, Tintti ja myöhemmin Korkeajännitys veivät mukanaan tuntikausiksi.
Ala-asteen vaihtuessa ylä-asteeksi lihavuus alkoi syödä miehen mieltä; haukkumista, irvailua ja tyttöjenkin katseet menivät suavetukkaisiin. Aikalaiset tietää :blush:
Ostin 6. luokan päätösrahoilla (vanhemmat antoivat toikkarista 30mk) 3kg punamustat rautapuntit joita aloin salaa nostella kun kotona ei ollut ketään. Puntit sängyn alla piilossa. Lisäksi lenkkeilyä ja seuravana talvena hiihtoa. Kilot lähti ja itsetunto nousi. :muscle:
Teini-ikäisenä huomasin että bileissä yms nuorten riennoissa tahdoin jättäytyä taustalle. Jotenkin ei osannut toimia niin mielenkiitoisesti että nuorten rinki olisi kerääntynyt ympärille ja vientiä olisi ollut.
Kun urheilu vei nuorenmiehen, nousi kunnon ohella itsetunto. Kun naapurin tyttö ensimmäisen kerran totesi että ”sulla on hartiat levenneet” lähetti Immon mieli positivisen tulosvaroituksen koko Kainalniemeen. Ota Noksu mallia!

Ensimmäinen tyttökaveri; wau!
Ensimmäinen seurustelusuhde; kattokaas!
Opiskelujen päätös, kihlaus, naimisiinmeno; kuka se onkaan MIES!

Kaiken muuttava oli esikoisen syntymä. Silloin tunsin olevani se joksi olin halunnut, mutta jota en ollut ymmärtänyt. Oman lapsen pitäminen sylissä, hellittelyt ja vaunuissa pukkaaminen kylän raitilla olivat tunnetasolla isoimmat järistykset joita olen kokenut :heart_eyes:
Mikään palkittu pyhimysisä minusta ei koskaan tullut. Liikaa työtä lasten ollessa pieniä, liian kovat halut menestyä ja saada aikaiseksi niin taloudellisesti kuin työelämässä.
Menikö tässä jotain rikki suhteessa lapsiin?
Sitä pitäisi kysyä heiltä, mutta en oikein usko siihen. Välit jo aikuisiin lapsiini on hyvät, jopa erinomaiset haluaisin uskoa. Ajoittain tulee pohdittua että tuliko ja tuleeko heitä jopa tuettua liikaakin kun haluaa välttää heiltä sen raivokkaan yrittämisen jonka itse kävi läpi jotta sai taloudellisen menestyksen. No, hyvin ovat arvostetut yliopistot käyneet joten kai he paikkansa löytävät omilla ansioillaan. Ainakin taloudellisesti.
Kun Martankin kanssa ollaan jo oltu yksissä lähes 40v niin hullumminkin olisi luokan toiseksi läskeimmälle voinut käydä.
Jäikö Immolle trauma lapsuuden lihavuudesta?
Saattoi jäädäkin, mutta olen itseasiassa tyytyväinen terveyssisarelle hänen aikakaudelle tyypillisestä roisista kielestään. Omakohtainen kokemus johti ymmärrykseen että riippumatta kanssaihmisen ulkonäöstä, sosiaalisesta statuksesta tms epäolennaisesta kaikki kaipaavat hyväksyntää ja kaikki sen myös ansaitsevat.

Läpi elämäni olen tuntenut sielujen sympatiaa maan hiljaisia kohtaan; sosiaalisesti syrjäytyneisiin, ulkomuodoltaan valtavirrasta poikkeaviin, varattomiin tai sorron kohteena oleviin. Vammaiset, pakolaiset ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat ovat saaneet erityispaikan sydämessäni.

Samalla olen ymmärtänyt olevani hyvin hyvin etuoikeutettu. Asia joka ei ole mitenkään itsestäänselvyys.
Parisuhde, terveet lapset, terve, taloudellisesti riippumaton jolla työintoa vielä riittää.
Yrittäjyydessä omat vaikeutensa ja ensi vuodesta uhkaa tulla hyvinkin haastava yritystoiminnassani.
Tämän vuoden salkun kehitys +0,34% (pirskatin Noksu) jolla ei Mestarien Loungeen ole asiaa kuin wc siivoojaksi😊 joten ihan kaikki ei ole mennyt kuin Kainalniemellä (=Strömssöö) .

Kiitos teille rakkaat kanssasijoittajat mielenkiintoista kirjoituksistanne tänäkin vuonna.
Ollaan armollisia läheisillemme myös ensi vuonna. :two_hearts:

126 tykkäystä

Lähtihän ne joulun pöhötykset vihdoinkin, kahden tunnin urheilu takana eikä edes pahasti sydämmestä ottanut ja treeni kulki yllättävän kivuttomasti. Tänään sitten uudet pöhötykset päälle heh heh (prkl), en tykkää suurempia lupailla, mutta ensivuosi voisi olla vähemmän turhia juhlia ja keskityn muutamaan suurehkoon projektiin.

Kiitoksia foorumin porukalle kuluneesta vuodesta ja mukavaa uuttavuotta 2024! :pray:

15 tykkäystä

Olen jo pidemmän aikaa käyttänyt ja ostanut t-paidat Merineuleelta. Ompelu ja painatus tapahtuu Kustavissa ja kankaat on myös Suomessa tehdyt. Kuvassa on Merineuleen Kilpi-paita, jonka ostin tänä vuonna. Toki aluksi oli aikamoinen projekti tuon kirjan kanssa, mutta sain sen viimein luettua. T-paitojen hinnat ovat 30-35 euron paikkeilla. Purjelaiva-aiheinen pussilakana on raumalaisen Vormun valmistama.

19 tykkäystä

Muutaman tunnin päästä täsmälleen 19 vuotta sitten löysin elämäni rakkauden Zonen karaokesta :sweat_smile::heart:

Hyvää uutta vuotta! Rukan uudessa vuodessa on taikaa :sparkles:

103 tykkäystä

Outo aika, ja etenkin paikka, lukea Nokian vuoskareita :wink:.

Onnea uuteen vuoteen TJ! :heavy_heart_exclamation:

44 tykkäystä