Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Kouvola :hearts:

Paikka, johon vaelluspyöräilin kerran, päätin
sen jälkeen että jätän tämän helmen vain muistoihini enkä
pilaa niitä matkustamalla sinne enää koskaan uudestaan.

7 tykkäystä


Luonto on se mistä minä nautin. Näihin käsivarren erämaan maisemiin taas suuntaamme huomenna, reipas viikko luonnossa nauttimista. Tunturille kiivetessäni pääsen ainakin ylöspäin toisin kuin hesuli salkkuni.

43 tykkäystä

Toivotaan että ilmastonmuutos ei oo vielä niin pitkällä että maisemat on huomena tuollaset. :wink:

3 tykkäystä

Ei Verneri ei :wink:! Miksi otit tuon kalliin hökötyksen tuohon kuviin, onneksi et sentään ottanut kuvaa niistä vastapäätä olevista 300t€:n kuntoportaista kuvaa. Just painelin koiran kanssa tuosta ohi.

Meillä ei ole enää varaa uimakoppiin :smiling_face_with_tear:

7 tykkäystä

Seurailkaahan luontoa jos liikutte Lapissa tälle kesää. Viime kesänä oli itäisessä Lapissa ainakin sillä tavalla harvinainen kesä, että heinäkuussa sai ottaa aurinkoa ilman paitaa mökin terassilla eikä mikään verenimijä tullut hätyyttelemään. Hyttyset, mäkärät ja paarmat sekä niiden myötä pikkulinnut loistivat poissaolollaan. Myös veden pinta oli huomattavasti normaalia korkeammalla. En tiedä onko se ilmastonmuutos vai mikä, mutta jos tuo meno jatkuu niin Lapin luonto muuttuu vielä isosti.

2 tykkäystä

Näiden lisäksi 2000:lla poncholla saattaa olla käänteentekevä merkitys

6 tykkäystä

Oli eilen näköjään neljäs vuosipäivä foorumilla mutta ei näkynyt enää iltayhdeltätoista kakun kuvaa profiilissa joten ei jaksanut silloin hehkuttaa.

On tämä kyllä melko tuottoisa paikka ollut kun vertaa aikaisempaan. Olin ollut pitkään sivutoiminen sijoittaja, ostanut joskus jotain ja enimmäkseen unohtanut että osakemarkkina on olemassa. Jostain vuosien 2009-2010 paikkeilta. Vuoteen 2020 mennessä salku oli melkein tuplannut, mutta kymmenessä vuodessa tuo tarkoitti luokkaa ~5% vuosituottoa kun ottaa huomioon pääoman lisäämiset. Voitti nyt korkosijoitukset, mutta ei paljoa muuta.

2020 alkukeväällä ihmettelin ensimmäistä ja viimeistä kertaa Facebookin sijoituskerhossa että kuinkakohan pitkään tämä lasku kestää. Vastauksena tuli että ollaan laskun puolessa välissä. Silloin oltiin tasan pohjalla. Totesin että täytyy olla parempia paikkoja keskustella sijoittamisesta ja löysin tämän foorumin. :heart_decoration:

Nyt kun katsoo miten oma CAGR on kehittynyt näiden 4 vuoden aikana foorumiin liittymishetkestä:

  • 2020-2021: 50,00%
  • 2021-2022: 20,45% (“torjuntavoitto”)
  • 2022-2023: 20,57%
  • 2023-2024: 20.74% (Q1 lopun tilanne)

Niin on tässä nyt hieman eroa aikaisempaan historiaan, vaikka tuo 2022 ei nyt ihan putkeen mennytkään. :tada: Kiitos kaikille näistä kuluneesta neljästä vuodesta. Onnistuneita treidejä ja vuolaita osinkoja kaikille puolueille. :cake: :champagne:

48 tykkäystä

Minulla on nyt tämä Lapin kevät -vaihe vuosikellossa eli huhtikuun loppuun olen täällä. Lunta on todella paljon ja lisää tulee, oikein sysitalvi vielä. Välissä näitä aurinkopäiviäkin.

31 tykkäystä

@Omavaraisuushaaste on tehnyt listan Suomen sijoitus-/talousvaikuttajista, jotka internetistä löytyvät erilaisilta alustoilta. :slight_smile:

Pidän jatkossakin blogit omassa tekstissään, mutta nyt kun on selvää, että suurin osa sijoituskeskusteluista tapahtuu blogosfäärin ulkopuolella, toivon, että tästä listauksesta on hyötyä kaikille ja voit löytää uusia lemppareita.

Listasta löytyy kaikki erikokoiset vaikuttajat, jotka tekevät suuren osan sisällöstään sijoittamisesta tai henkilökohtaisesta taloudesta. Ja jälleen mukana on vain aktiiviset toimijat. Tarkoituksena on listata ihmisiä ja tahoja, jotka ennen kaikkea jakavat tietoa, ei pelkästään omia sijoituksiaan.

15 tykkäystä

Saman huomasin heinäkuussa poroenolla, inget ötökkä ja todella lämmin, telttaleirillä pystyi olemaan ilman paitaa

No toivottavasti on lumisemmat. Kuva poroenolta -23 heinäkuulta. Pilkille pitäs päästä.

1 tykkäys

Täytyy myöntää että aina aika ajoin kun pysähtyy miettimään maailman menoa niin on ehkä asioita joita ei pieni ihminen ihan täysin ymmärrä. Suosikkejani…

25 tykkäystä

Tuli vastaa redditissä, tuli kyl itelläki the wire mielee heti, ku näki ekan uutisen siltaonnettomuudesta. Jos joku ei oo sarjaa nähny, niin katselusuositus.

21 tykkäystä

Upea sarja ja hieno kakkoskausi vaikkei jälkimmäinen kaikkien mieleen. Tylsimyksenä alkuperäinen kohtaus, ettei totuudeksi jää vain se mikä netissä on hassua ja sitä mitä haluaa kuulla. :smile:

10 tykkäystä

Pallakselta? Olin itse viikon suihkimassa muonion lähettyvillä. Keimiö,lommolo sekä pallaksen rinteet tuli läpyteltyä ylös ja laskettua alas muutamia kertoja.

2 tykkäystä

Kuten pari kuukautta sitten ennen tuloskauden alkua, aggregoin nyt tuloskauden loputtua ja kaikkien OMXH25-indeksin sisältämien yhtiöiden raportoitua tuloksensa koko indeksin yhdeksi yhtiöksi.
Ennen tuloskauden alkua oli analyytikkojen konsensus, että indeksin yhtiöt tekisivät yhteensä 14,70 MrdEUR:a nettotulosta. Yhtiömme jäivät kuitenkin hieman odotuksista ja tilinpäätösten valmistuttua tekivät ne nettona 14,05 MrdEUR:a kirjanpidollista ylijäämää osakkeenomistajilleen. Tästä 11.70 EUR:a on julistettu jaettavaksi osinkoina kansalle ja verottajalle. OMXH25 siis palauttaa yli 83% tuloksestaan omistajille - niin korkea luku, että pitäisi miellyttää verottajaakin.

Kun yhtiöt jäivät odotuksista myös analyytikkojen sentimentti happani (keskiarvoisesti). Siinä missä vielä kaksi kuukautta sitten odotettiin yhtiöiden kollektiivisesti tekevän 19,65 Mrd tulosta kuluvalla tilikaudella on odotuksia leikattu n. 1,82 Mrd:lla. 6 yhtiön osalta näkymät ovat parantuneet ja 18 osalta heikentyneet. Yhtiökohtaisesti suurin euromääräinen laskija on Neste ja suurin nousija Wärtsilä. Suhteellisesti eniten odotukset ovat heikenneet Stora Enson osalta, parantuneet Konecranesilla.
Konsensus toki yhä odottaa aggregoidun tuloksen kasvavan miltein 27% viime vuodesta. Aika optimistisia lukuja jos minulta kysytään. Vertaamalla Q1 indeksin päätöslukua näihin odotuksiin voimme taasen selvittää indeksin implikoiman sisäisen tuoton. Terminaalikasvuna käytän edelleen Saksan 10 vuotista valtionlainaa, joka hämmentävästi on tätä kirjoittaessa lähes samoissa lukemissa kuin pari kuukautta sitten. Laskelmassa oletan tuloskasvun laskevan asteittain tuolle 2,35% tasolle ja pysyvän siellä in perpetuum.

OMXH25 implikoima sisäinen tuotto on näillä parametreilla muotoa:

OMXH25 IRR 24Q1
joka palauttaa positiivisena juurena n. 10,07%.

Käyttäen tuota diskonttokorkonamme arvottaa nuo tulevaisuuden kassavirrat nykypäivään. Taulukkomuodossa esitettynä jotakuinkin näin:
OMXH25 Valuation 24Q1

Laskuharjoitukseni tuottaa tulokseksi koko indeksin sisältävän osakekorin käyväksi arvoksi tähän päivään diskontattuna hinta-indeksin pistelukua 4251 vastaavaa summaa. Heikommat tulokset ja pienemmät odotukset ovat siis leikanneet odotusarvoa noin 6% edellisestä tarkastelusta. Mikäli odotukset ja korkokanta pitävät vastaisi tämä vuoden päätöspäivällä OMXH25:n arvoa 4515.
Olen yhä ihmeissäni kuinka hyvin tämä vastaa indeksin notaatiota, vaikka samalla metodiikalla indeksin sisältämien yksittäisten yhtiöiden arvot poikkeisivatkin suuresti siitä hinnasta, jolla niillä käydään kauppaa tuottaa kaikki yhtiöt sisältävä kori erittäin tarkasti sen mitä laskentatoimen oppikirjaa suunnistuskarttanaan käyttävä sijoittaja voisi kuvitella.

Laskelmissa käytettyjen tietojen toimittaja on taas ollut Refinitiv. Tällä kertaa tarkistin luvut myös itse, eli mahdollisista virheistä voi heidän lisäkseen syyttää myös minun huolimattomuuttani. Toivon, että tämä on teistäkin kiehtovaa.

Hyvää pääsiäistä foorumin väelle!

79 tykkäystä

Näinhän se varmasti on mutta moni luottaa siihen että johdolla ja businestä vierestä seuraavilla olisi tietämystä milloin osake on aliarvostettu mutta näin ei ole. Myös kaikenlaiset optio-ohjelmat ovat saaneet yritysjohdon tekemään typeriä ratkaisuja vain oma etu mielessä.

Lopulta varmaan on peiliin katsomisen paikka jos luottaa yritysjohdon osaamiseen (arvonluonnissa) joka ei osaa. Tästä vaikka nimenomaan mainitulla Nokialla on näyttöä.

Kai lähtökohta kuitenkin on se että jos omia ostellaan niin sijoittaja pyrkii tästä hyötymään holdaamalla ja saamalla parempaa tuottoa sijoitetulle pääomalleen. En nää mitään järkeä että silloin oltaisiin heti myymässä… ja jos uskotaan että ala/firma on huonosti tuottava niin miksi ylipäätänsä on sijoittanut sellaiseen businekseen?

Helppo syytellä sijoittajaa että on peiliin katsomisen paikka… tavallaan mutta kyllä nyt joku vastuu pitäisi olla firmojen johdoillakin siitä jos vuodesta toiseen omia ostellaan ylihintaan ja ainoa tulos on siitä huolimatta pääomien tuhoaminen ja yhä laskeva osakekurssi.

Kiitos erittäin kiehtovasta kirjoituksestasi!

Yhteen kohtaan silmä tarttui, ja ajatus virisi.

Luin epähuomiossa tämän muodossa pitäisi mietityttää. Pitäisi sen ainakin jossakin mietityttää. Onhan tuo aika karmaiseva luku. Kertoo yritysten kyvystä ja halusta investoida kasvuun. Kyllä tämä surulliseksi vetää Suomen puolesta.

18 tykkäystä

Jokaiselle osinkopuolueen jäsenelle pitäisi saada mahdollisuus automaattisesti myydä tismalleen sama määrä omasta potista kun firma ostaa omia. Tällöin operaatio olisi täsmälleen sama kun saisi tililleen osinkoja paitsi säästäisi veroissa. Loppuisi tämä iän ikuinen napina että millä arvolla niitä on ostettu.

1 tykkäys

Mällisalkkutiimi on tehnyt tuottoa Q1:llä 1,26 prosenttia:


Jäsenten välillä on ollut hajontaa, mutta kukaan ei ole pelkällä käteispositiolla mukana:

Tällä hetkellä viimeisellä sijalla oleva salkunhoitaja on kuitenkin edellä Mallisalkkua. @Pohjolan_Eka :n henkilöllisyyttä ei ole varmennettu. Voi olla, että joku esittää Ekaa.


Vanerihandsin Mällisalkku on jäänyt junnaamaan paikoilleen YTD -1 %:


Tällä hetkellä se sisältää seuraavat osakkeet:

Muutamia tunnuslukuja:

Transaktiot vuoden alusta

Linkki viime kertaiseen Mällisalkkukatsaukseen.

21 tykkäystä