Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Mikäli omat perustelusi kurssinousulla päivän uutisten perusteella pitävät paikkaansa, niin osuit oikein hyvään paikkaan. Suurimmat tuotot tehdään silloin kun “herra markkina” on kanssasi eri mieltä, mutta itse olet oikeassa

1 tykkäys

On varmaan, mutta eiköhän me olla tästäkin 95-prosenttisesti samaa mieltä vaikka jankataankin. Mulla on puhtaan evoluutiopsykologinen näkemys.

Tässä tullaan siihen, että kuka on moraaliton? Mun mielestä sen sun alkuperäisen viestin ihmiskuvaus vastasi aika hyvin sitä tyypillistä käsitystä moraalittomasta. Siihen en usko kuuluvan kuin pienen prosentin.

Itsekkäitä ja pienempiä moraalittomia tekoja tekee jokainen. Joku enemmän ja joku vähemmän.

Kyllä. Ja siksi niitä lakeja on olemassa valvomassa yhteisön etua.

Tällaiset yhteiset järjestyssäännöt mittaavat kuitenkin enemmän lainkuuliaisuutta ja tervettä järkeä kuin moraalia.

Sitten on niitä ihmisen evoluutiosta kumpuavia lakeja ja sääntöjä, joiden rikkominen on universaalisti kiellettyä. Niitä kykenee ilman omantunnon tuskia rikkomaan vain pieni joukko, sillä ne lait on rakennettu ihmiseen itseensä.

Se on selvä että lait voivat olla hyviä tai huonoja.

Sinun viestistäsi sain sen kuvan, että lait ovat todistusaineisto siitä, että olemme moraalittomia koska moraaliset olennot eivät tarvitsisi lakeja. Minun mielestäni lait taas ovat todiste siitä, että olemme moraalisia otuksia, koska meillä on syy säätää ne. Tappaminen on väärin (ainakin oman yhteisön jäsenten), joten se kielletään.

Tiikereillä ei ole moraalia, joten heillä ei ole lakeja eikä sääntöjä. Simpanssit elävät isommissa porukoissa, joten heillä on lakeja ja jonkinlainen moraali.

5 tykkäystä



On taas järkevää toimintaa. Poistutaan X:stä, missä tilillä on yli 20t seuraajaa, ja pysytään jossain BlueSkyssä :rofl:. Ja myös Tiktok mielummin kuin X :rofl:. Toki tässä ei kokonaan poistuta X:stä vaan lopetetaan kysymyksiin vastaaminen siellä.

39 tykkäystä

Itse kyllä näkisin mielelläni kaikkien poistuvan X:stä. Eli hyvä päätös ja toivottavasti muut seuraa perässä.

32 tykkäystä

Minulle tuo Sampo ja vakuutusala ovat olleet ihmetyksen aiheena vuosia :man_shrugging:

Sitä kuulee tuollaisia perusteluita kuinka ala on paras kaikista esim Warren Buffetilta, Inderesiltä vaikka Saulilta, Sammolta ja Mirko Hurmerinnalta.

Inderes julkaisi juuri talouden jäljiltä vakuuttamiseen liittyen ja siinä vahvistettiin aika pitkälti omaa näkemystä alasta: myydään mielenrauhaa ja sillä verukkeella otetaan asiakkailta rahat pois. Kaikki maksavat kollektiivisesti aina enemmän kuin saavat.
Liiketoiminta perustuu jossain määrin skaalaan, mutta ennen kaikkea laiskoihin kuluttajiin ja kilpailun puutteeseen :mag:

Sammon lukuja

Jokaisella alalla länsimaissa kilpailu tappaa ylisuuret pääoman tuotot ja marginaalit, mutta jostain syystä se ei koske monopolistisessa asemassa toimivia teknojättejä ja pohjoismaista vakutuusalaa?!

En ole ikinä ymmärtänyt minkä takia Saksan, Sveitsin, Ranskan jne vakuutusjätit eivät halua laajentaa toimintaansa. Aggressiivisella kampjanlalla kohtuullinen markkinaosuus pohjoismaista ja sitten kun asiakkaita on saatu ja tunnettuutta riittävästi, niin ruvetaan lypsämään lehmää. Vaikka ROE ja marginaalit jäisivät ikuisesti 2/3 mihin Sampo pystyy, niin tulijoita luulisi olevan jonoksi asti?

7 tykkäystä

Ylipäätään äärimmäisen ärsyttävä tuo sananparsi ”On aika poistua”. Siis mikä aika? Oliko Veron tili Twitterissä vain joku määräaikainen kokeilu? Yleensä tuolta tililtä on tullut aika varsin vapaamielisiä viestejä, mutta nyt mentiin kyllä syvälle yritysviestinnän perseenreikään.

12 tykkäystä

Hieman foliohattuteoriaa:
Helsingin pörssistä poistettiin pienten ja keskisuurten yritysten osalta välittäjätiedot samoihin aikoihin (-22 lopussa), kuin Hex alkoi mörnimään. Isojen osalta tämä tapahtui jo aikaisemmin.
Sumuverhon takana on varmasti helpompi toimia…ja esim riskirahastojen kilpailu on aika kovaa peliä.
En ole törmännyt tähän teoriaan aikaisemmin, tulipahan vaan mieleeni.

1 tykkäys

Näinä valtionhallintoon kirpeästi kohdistuvien säästöjen aikana luonnollisesti mekin katsomme, mihin viestinnän resurssit riittävät ja miten käytämme työaikaamme entistäkin tehokkaammin. Datamme on näyttänyt jo pidempään, että ennen niin toimiva ja monin tavoin fantastinen X ei toimi enää vuorovaikutuksen saati asiakasneuvonnan alustana.

Ilmeisesti pitää leikata ja nyt sitten leikataan viestinnästä.

1 tykkäys

Jarno Saarisesta on tehnty erinomainen sarja. :slight_smile:

Wikipedia:

Jarno Karl Keimo Saarinen (11. joulukuuta 1945 Turku20. toukokuuta 1973 Monza, Italia) oli suomalainen ratamoottoripyöräilijä ja lajinsa ensimmäinen suomalainen soololuokkien maailmanmestari, vuodelta 1972.

Saarinen ajoi ensimmäiset MM-kautensa yksityisajajana ja huolsi ja viritti moottoripyöränsä itse. Hän myös saavutti maailmanmestaruutensa yksityisajajana vuonna 1972. Kaudelle 1973 Saarinen liittyi Yamahan talliin ja aloitti kauden viidellä peräkkäisellä GP-voitolla. Hän kuoli kauden neljäntenä kisaviikonloppuna Monzan radalla tapahtuneessa kisaonnettomuudessa.

Jarno Saarinen vuonna 1970.

14 tykkäystä

[truthsocial - verohallinto] puuttuu

image

5 tykkäystä

Palasin myös tänään Sammon osakkeenomistajaksi. Mutta tähtäin on pitkä, vuosikymmeniä.

Vakuutusbisnes lukeutuu kaikkein parhaimpiin bisneksiin, sen tiesi jo Warren Buffett. Kärjistäen sanottuna ihmisille myydään ilmaa ja jollei voittoa tule tarpeeksi, voidaan hintoja korottaa.

Digitalisaatio ja tekoäly tulee painamaan alan kustannukset minimaalisiksi ~10 vuoden aikajänteellä. Disruptio alalla alkaa olla vaikeaa, jollei mahdotonta, paitsi jos on Googlen hartiat.

IF on pohjoismaiden paras vakuutusyhtiö. Nyt Topdanmark tullaan nielaisemaan ja liittämään siihen. Mittakaavaetu on vakuutusalalla huomattava etu, jollei jopa tärkein. Kyse on kuitenkin bisneksestä, jossa yhdelle aiheutuneen vahingon maksavat kaikki yhdessä. Pari miljoonamyrskyä riittää kaatamaan pienet alalta, mutta sellainen myrsky ei koskaan osu kaikkiin Pohjoismaihin (+Englanti) yhtäaikaa.

Sinänsä Sammon lasku tänään ei yllättänyt. Topista maksetaan preemiota ja toteutumiseen liittyy edelleen epävarmuutta.

10 tykkäystä

Aah, Commodore 64, tasavallan tietokone. Aito on tietysti aina aito, mutta retropelitunnelmiin voi päästä myös uustuotantoa olevalla kloonilla, ehkä vähän bluffia, mutta close enough:

Etuna on sekin, ettei tarvitse a) pelätä alkuperäisen Commodoren virtalähteen kärtsäämistä, ja b) voi kytkeä suoraan HDMI-piuhalla nykyaikaiseen näyttöön.

Veljet ja siskot: Onnistuuko S&P 500 indeksirahaston osto Suomessa? Googlailinkin, mutta en oikein löytänyt selkokielistä vastausta ja ajattelin kysyä täältä.

Kyllä onnistuu. Varmasti jokaisen välittäjän tarjonnassa on ainakin yksi - jos ei useampi - ETF, jotka seuraavat seppoa.

3 tykkäystä

Nyt minä ei ymmärtää. Eihän tämä tällainen olisi mitenkään mahdollista. Siis että jos poliisi lopettaisi nopeusseurannan vallan kokonansa, niin sitten ylinopeuden ajajia olisi yhtäkkiä enää vain 50%.

9 tykkäystä

Suomessa vain pienituloisilla on varaa ajaa ylinopeutta. Eli tehdään kaikista suomalaisista suurituloisia ja ongelma on ratkaistu.

8 tykkäystä

Tuossa yksi suosituimmista, ellei suosituin sepeä seuraava etf. Pienet kulut ja löytynee jokaiselta kotimaiselta välittäjältä.

8 tykkäystä

Olihan tiukka Monopoly-matsi tietokonetta vastaan, kun 4 tunnin jälkeen peli päättyi tilanteeseen, jossa minulta loppui rahat ja viimeinen kilpailija oli pakkasella 279 dollaria :smiley: Tulee vähän hesuli mieleen…

44 tykkäystä

En kyllä tiedä lähtisinkö tällä potentiaalilla vielä ostamaan Mendusta… @Antti_Siltanen

6 tykkäystä

jahas, jahas, reverse split sai näköjään bitit hetkeksi vinoon, nyt homma jo kuosissa meidän ripeän tekkitiimin ansiosta!

7 tykkäystä