Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Mietiskelin tässä, että Kamuxin nousua nostaa tässä nyt jo sekin ettei Helsingissä näy tällä hetkellä mitään läheskään yhtä vakuuttavaa rakettia löytyvän. H1 ilmoitukset on loppusuoralla, ja ne mitä on jäljellä eivät kyllä kovin kummoisilta enää vaikuta. Eli paremman puutteessakin tungetaan jo Kamuxiin.

Mitäs mieltä tällaisesta ajatuksesta?

Etsi tarpeeksi hyvät laput, minkä jälkeen suorita buy & hold -strategiaa. Ei tarvitse koko ajan vilkuilla Mr. Markettia :slight_smile:

Ei välttämättä toimi kovinkaan hyvin tänä vuonna, mutta muuten ihan hyvä idea.

3 tykkäystä

Buy & hold on itsellänikin tavoitetila, ja salkku rakennettu tällä hetkellä sen mukaan. Tämä vuosi on kuitenkin ollut raskas, vaikka opettavainenkin, joten loma ajattelusta ja päätöksenteosta on alkanut kiinnostaa, kun tuottoprosentit on nyt itselleni hyvät.

Kamux ketjussa vähän pyöriteltiin. Siltä pohjalta kohtuullisen houkutteleva. Jos ei olisi jo kaikki rahat kiinni hyvissä kohteissa. Lisäpääomaa odotellessa.

Luottolimiitit on nyt neuvoteltu a, mutta ei taida olla paikka käyttää :sweat_smile:

1 tykkäys

Kesällä tuli pidettyä taukoa pörssistä lomailun ohessa, mutta muuten seurailen käytännössä päivittäin. Mukava päivänaloitus käydä läpi inderesin aamukatsaus kahvikupposen kera :slightly_smiling_face:

Olen lisäksi sijoitellut sen verran lyhyen aikaa toistaiseksi, että opittavaa vielä riittää rutkasti. Koen seuraamisen mielenkiintoisena ja jos se joskus alkaa tökkimään, otan varmasti taukoa hommasta ja asettelen portfolion vaikka sellaiseen kulmaan ettei tarvitse stressata vaikka ei seuraisikaan.

Itsellä ei käteiset oikeastaan polttele taskussa. Sijoitan vasta kun löydän sopivan kohteen, vaikka siihen kuluisikin kauan aikaa. Tämä buy & hold homma on mielestäni muutenkin sitä että suurin osa ajasta kuluu pohtimiseen ja seuraamiseen ja peliliikkeiden osuus on murto-osa kokonaisuudesta. Luulen että turhalla veivailulla vaan saisi enemmän tuhoa aikaan. Jos kaipaisin jossain kohtaa enemmän peliliikkeiden tekoa tai ns. “actionia” niin pitäisi varmaan alkaa perehtymään treidaamiseen.

7 tykkäystä

Viitaten vähän tuohon Remedy-keskusteluun ja Redeyen aamun suosituspäivitykseen, niin itsestä tuntuisi että indereksen kannattaisi antaa compounder-yhtiöille tällainen ”pidemmän aikavälin fair value range” myös tuon pelkän targetin sijasta. Sama pätisi myös transformaatiossa oleville isoille jäteille? Tätä olen kyllä aikaisemminkin ehdottanut.

Tuota rangea on nähtykin menneisyydessä laajojen rapsojen yhteydessä (Remedy 2017-2018, Qt 2017-2018) mutta käytäntö on jäänyt kyllä taka-alalle.

Hyviä puolia:

  • kun eri skenaariot on kirjoitettu oletuksineen karkeasti auki, on yksityissijoittajan helpompi ymmärtää millaista skenaariota on hinnoiteltu sisään eri kurssitasoilla… sanotaan vaikka jos Remedyn kurssi sahaa tasolla 33€ ja inden target on 20€

  • tämä lisäisi yksityissijoittajan pitkän tähtäimen orientoitumista… otetaan vaikka esimerkki Sampo ketjusta, jossa @Sauli_Vilen erittäin ansiokkaasti kävi ”tupakka-aski laskelman” Sammon potentiaalista 5v tähtäimellä… tykkäyksiä viestillä on tullut ainakin 300 ja SEN PITÄÄ olla selvä palaute inderesille… tai toisena esimerkkinä, kenties Qt:sta ei olisi joku hypännyt ”26€ / vähennä” suosituksella niin helposti pihalle, jos taustalla olisi tukea fair value rangen ja skenaarioiden muodossa edes karkeasti?

  • itselläni on paljon helpompi asennoitua Sampoon pitkällä tähtäimellä, koska ilman Saulin laskelmia minun olisi käytännössä mahdoton hahmotella Sammon ”fair value rangea” ja siten PITKÄN AIKAVÄLIN tuotto-odotusta. Nyt asennoituminen PITKÄJÄNTEISEEN omistajuuteen on huomattavasti helpompaa, riippumatta siitä toteutuuko Saulin laskelma vai ei

  • eikös inderes ensisijaisesti kannusta pitkän aikavälin omistajuuteen? :sunglasses:

  • Sampo ja Fortum ovat transformaatiossa. Fortuminkin osalta Juha on heittänyt videoissa ilmoille, ”että pystyisin tapauksessa X perustelemaan huomattavasti korkeamman hinnan…” eli näitä kannattaisi kirjoitella hieman auki :+1:

No mutta tällaista tänään.

Paina sydäntä, jos tykkäät tästä ajatuksesta. Annetaan siten palautetta inderesille.

Ainakin sieltä on lupailtu uudistusta tähän suositusjärjestelmään ”kesän lopulla”.

77 tykkäystä

Viisaita sanoja! Harri taisi olla sedän sijoituskoulussa luokkansa parhaita … :thinking:

@SijoitusSeppo oli oman luokkansa priimus ja se näkyy, niin massen hankinnassa kuin foorumikirjoituksissa :heart_eyes: Ainakin Kamuxilla Seppo näyttää veivaavan. Vai jopa treidaavan??

Masse-setä, FA, veivi on eri juttu kuin treidi, tarkkana termeissä :cowboy_hat_face:

6 tykkäystä

Juuri näin, Masse on ollut tarkkana Sepon termikoulussa, kympin oppilas :wink: (on selvästi ensimmäisiä suuruudenhulluuden piirteitä kun alkaa puhumaan itsestään kolmannessa persoonassa :smiley: ).

Eli osakkeilla veivataan ja viputuotteilla treidataan. Osakkeita on salkusta 95% ja pitäähän niitä veivata ettei aika käy tylsäksi. Lisäksi n. 1-2% salkusta kiinni swing-treideissä, lisäviiht… eikun -tuottojen toivossa :grin:

Sijoittaminen on viihdettä, josta välillä pitää maksaakin.

15 tykkäystä

Mitäs yltiöpoitiivista QT:n suunnalla tapahtuu?

1 tykkäys

Tämä alkaa jo valjeta. Kauan siinä menikin. Ikiliikkuja on vihdoin syntynyt. Se on nimittäin Qtn osakekurssi, joka vaan menee eikä pysähdy. Heureka ottaisi varmasti vastaan jos joku kehtaa lahjoittaa muutaman heille.

4 tykkäystä

Kylläpä oli taas jäätävä fronttaus Verneriltä vkl, kun kattoo tätä kasvuyhtiöiden keulintaa maanantai-aamuun. Se ois taas “arvo” muuttunu päivässä näköjään puolet keskiarvoisesta vuosituotosta positiiviseen suuntaan. :money_mouth_face:

6 tykkäystä

Mikä hiton korona???

Masse-setä, FA, korkeintaan pientä ryppyä rakkausnauhassa :sweat_smile:

8 tykkäystä

Saataisko myös Tokmanniin Saarion nousua hiukan :wink: ?

Inderes efekti kalpenee Seppo Saario efektin alla.:smiley:

8 tykkäystä

@KSijoittaja
Tarkoitus ei ole mitenkään pilata tunnelmia, tai olla pessimisti, mutta 50-70% tuottoprosentti kuukausittain on melkoisen haasteellinen tavoite. En tiedä oliko viestisi vitsi tms. mutta varmuuden vuoksi vain, kannattaa olla maltilla pelissä :slight_smile: Sinullakin ikää sen verran vähän (jos -98 on syntymävuotesi), että aikaa kyllä on!

Enkä tiedä mitä tarkoitat markkinoiden hyvin- tai pahoinvoinnilla, mutta markkinat määrää hinnan, joten niiden mukana kannattaa aallon harjalla heilua.

edit. Ja jos viestisi lähti siitä liikkeelle, että ihmiset postaa omia tuottojaan foorumille, suosittelen ajattelemaan asiaa siltä kannalta, että mitä sitten, jos on jäänyt tästä noususta tuotot saamatta? Jos lähtee nollista liikkeelle, ei se 50% nousu maaliskuusta olisi vielä miljoonina tilillä, vaan nyt maksat oppirahaa siitä, että pitkällä tähtäimellä isommalla salkulla saat käytettyä tilanteen vieläkin paremmin hyödyksi!

10 tykkäystä

Sekaisin olevilla markkinoilla sitä kai parhaiten voi tuottoja tehdäkin?

Ei sillä, että itse olisin tehnyt. Laitoin salkun sivuun enkä vilkaissutkaan sinne suuntaan, kun alkoi rytisemään. About 30% salkun arvosta suli. Mutta se oli silloin ja nyt on nyt. Tappiot eivät realisoituneet, kun en myynnyt.

Toki se on helpompaa silloin kun rahaa on niin vähän, ettei se venettä paljoa keikuta :joy:

Sannan 6h-työpäivän linjapuheelle ei ole oikein näkynyt kommentteja. Nyt Prof. Puttonen on uskaltanut Twitterissä vähän haastaa:

Vesa Puttonen
@InvestmentTraps

2t

Pitkään on odotettu rakenneuudistuksia, jotta Suomi saadaan taas kilpailukykyiseksi. Nyt niitä alkaa vihdoin hahmottumaan.

  • Tehdään pysyvästi vähemmän töitä - Määrätään eläkeyhtiöt ostamaan ne yhtiöt, joita valtio ei vielä omista - Otetaan lisää lainaa, kun se on niin halpaa.

Masse-setä, FA, joutuukohan Puttonen nyt “karanteeniin”?? :thinking:

18 tykkäystä

Puttonen on liputettava!

5 tykkäystä

No nyt! :joy:
20200824_214919

67 tykkäystä

Voi olla, että indereksellä tämä koetaan ”selkeän kommunikoinnin” kannalta hankalaksi ehdotukseksi… ja lisäksi täällä foorumilla on lienee vain innokkain indereksen käyttäjäkunta… mutta kysynpä foorumilta silti anonyymisti:

Olisiko sinun sijoittamiselle hyödyksi, jos indereksen yhtiöraporteissa (tai yhtiösivuilla) esitettäisiin 12kk tavoitehinnan lisäksi myös ”fair value range” hieman pidemmälle ajalle (esim 2-4 vuotta)? Tämä koskisi yhtiöitä, joissa se on tarkoituksenmukaista esittää (esim ns. compounderit).

  • Kyllä olisi hyötyä
  • Ei olisi hyötyä
  • En osaa sanoa
0 äänestäjää

Asiaa taustoittava kirjoitukseni:

10 tykkäystä