Inderesin mielipiteet ja vaikutus piensijoittajiin

Oletko sinä se Julie, joka lähti rekkamiehen matkaan: Kaseva : Julie - YouTube

1 tykkäys

Pitää tosiaan erotella kaksi eri asiaa, miten suositukset vaikuttaa kurssiin ja miten itse yhtiön liiketoiminnan kehitys vaikuttaa kurssiin. Näitä on toki vaikea mustavalkoisesti erotella ja parhaillaan analyysi jatkuvasti ennakoi liiketoiminnan suuntaa ja sitä kautta ennakoi osakekurssia.

Mallisalkkumme saisi huomattavaa etua, jos veivaisimme osakkeita muutamien viikkojen tähtäimellä Inderes-efektin lypsäen. Tämä ei tietenkään toimisi pidemmän päälle ja siksi teemme pitkäaikaisia poimintoja. Pientä etua salkku kyllä saa lähtötilanteessa, mutta pitkässä juoksussa vaikutus dilutoituu, koska liiketoiminnan kehitys määrittää kurssin (Remedy ei myy pelejään enemmän siksi, että ostimme osaketta mallisalkkuun :slight_smile: ). Huomatkaa myös, että jotta voimme myydä mallisalkusta, pitää meidän ensin antaa osakkeelle vähennä/myy-suositus ja odottaa sitten kaksi päivää (jolloin kurssi usein laskee ja Inderes-efekti on salkulle negatiivinen). Painotus on ollut pääasiassa pienissä yhtiöissä muun muassa siksi, että olemme nähneet niissä parasta tuotto/riski-suhdetta ja koska meillä on niissä selkeä informaatiokilpailuetu ollessamme usein pienissä yhtiöissä ainoa, joka yhtiöitä vaivautuu penkomaan pintaa syvemmältä…

9 tykkäystä

Inderes-efekti on voimakkaimmillaan, kun osaketta ostetaan mallisalkkuun. Vaikka kurssi olisi osta-suosituksesta noussut jo aiemmin, niin se nousee vielä huomattavasti mallisalkkuun lisäyksen hetekellä. Mallisalkun myyntitilanteessa vaikutus kurssiin ei ole ollenkaan niin merkittävä. Johtuen kaiketi yleisestä markkinatilanteesta ja sijoittajien halukkuusta löytää uusia sijoituksia eikä vähentää omistuksiaan.

Suhteessa yleiseen markkinaan kyllä, mutta mallisalkun pesaajiin nähden ei. Tämä ei tosin ole Inderesin syy ja jokainen tehkoon valintansa, että kannattaako ostot efektin vaikutuksen jälkeen.

Aivan pienempien yritysten kohdalla voisin olettaa, että inderesin mallisalkkuun lisääminen vaikuttaa kyllä melko positiivesti kurssitasoon ja sijoittajan sallimiin kertoimiin. Lisäksi mallisalkkuyhtiöt saavat huomattavasti enemmän näkyvyyttä, joten vaikutus on melko pitkäkestonen. Voisin jopa olettaa, että esim. verkkokauppa.comin kurssia kannattelee jonkin verran Inderesin näkemys yhtiöstä, niin paljon ja positiivisesti sitä on käsitelty. Tämäkin vaiktus toki ajanmittaan myös katoaa, muuta efektin vaikutus voi säilyä kurssissa melko pitkääkin. Jopa sen koko mallisalkkutaipaleen ajan.

Tämähän ei ole mikään ongelma, mutta se vaikutus on olemassa ja se on syytä tiedostaa.

3 tykkäystä

Joo, Martelankin kurssia kannattelee se, että se löytyy mallisalkusta…(kikattelua)

Kyllä. Mitään varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole, joten absoluuttista totuutta asiaan ei saada. Inderes sai aikanaan kovan kiinnostuksen Martelaa kohtaan ja varmasti se huomio nosti yleisen kiinnostuksen Martelaa kohtaa uudelle tasolle. Nousumarkkinassa tämä kiinnostus yleensä näkyy kohonneina arvostustasoina ja uskon, että ilman Inderesin antamaa huomiota Martela olisi vielä alhaisemmalla tasolla. Ja kuten sanoin, täyttä varmuutta ei ole, mutta omalla mutulla näen asian noin.

Jos viittasit Martelan kurssilaskuun, niin se ei kerro yhtään mitään siitä kannatteleeko jokin asia kurssia vai ei. Martelan kurssi voisi mennä vaikka 10 senttiin ja silti sitä voisi teoriassa (ja näin myös käytännössä) kannatella se, että se löytyy mallisalkusta.

1 tykkäys

Olen eri mieltä. Isoja ja likviideja yhtiöitä seuraa laumottain analyytikoita, jolloin todennäköisyys että Inderes pystyy tarjoamaan lisäarvoa on pieni. Piensijoittajankin kannattaa keskittyä juurin pieniin ja epälikvideihin yhtiöihin koska suhteellisen heikompi tiedon saatavuus tarjoaa mahdollisuuden ylituottoihin. Itseasiassa on laskettu että epälikvidius tuo jo itsessään korkeamman tuoton (isolla otannalla, ei tietenkään vältämättä yksittäisen yhtiön kohdalla).

Komppaan jukka.luoma1. Näin se valitettavasti menee. Minä myyn hatulliseni osakkeita ja syön köyhempänä miehenä Inderesin innoittamana saman hatuullisen laihoja lohtuja.

to 30. elok. 2018 klo 18.10 Dan Naumov (inderes@discoursemail.com) kirjoitti:

“epälikvidius”? Mitä vittua tuo sana tarkoittaa suomen kielessä???

to 30. elok. 2018 klo 19.31 Joni Knaus (joniknaus@gmail.com) kirjoitti:

Tarkoittaako, että jollakin on perse niin sanoakseni auki, eikä ole mahdollisuutta vaihtaa asuntoa tai polkupyörää. “Epälikvideillä arvopareilla osto- ja myyntitoimeksiantojen ero on leveä”.

to 30. elok. 2018 klo 19.39 Joni Knaus (joniknaus@gmail.com) kirjoitti:

Epälikvidius tarkoittaa että arvopaperilla tai instrumentilla ei juurikaan käydä kauppaa ja siten omistuksen realisointi ei vältämättä onnistu kauhean nopeasti. Korkeat spreadit ovat tällöin hyvin yleinen sivuoire.

Johtopäätös: sijoita epälikvidiyteen ja kusetukseen, saatat voittaa. Mutta minä olenkin marxilaisesta maaperästä, pienviljelijakylästä, minkäs helvetin takia minä jutskailen joiden hankkenin poikian kanssa täällä …

to 30. elok. 2018 klo 19.47 Joni Knaus (joniknaus@gmail.com) kirjoitti:

Niin olisiko aika herätellä MARTELA keskustelua taas.
Nyt maksa alle kolmosen 2.90 EUR -4.61% ja tarjoalla on rohkeille.

Tulisiko tästä vielä joskus jotain ?

Vähennä on suositus ja tulossa kolmas tappiollinen tilikausi.
Löytyykö rohkeita nyt ostolaidalle??

Niin ja kuuluuko tällainen yhtiö pörssiin?
Koko on ku kyläkaupalla ( siis oikealla kyläkaupalla, Keskinen on tähän verraten jättiläinen )

Jordan Belfortin (Wolf of Wall St) Stratton Oakmont taisi suositella asiakkailleen hyvinkin epälikvidejä osakkeita.

Euroopassa on hyvin rajallisesti Fortune 500 tason yrityksiä.

Siksi, se hieman häiritsee, että Inderes analysoi vain Suomalaisia ja ehkä tulevaisuudessa Eurooppalaisia firmoja. Tosin Eurooppalaisia poliitikkoja varmasti häiritsee ihmiset, jotka syövät ruohoa, jotta voivat ostaa mahdollisimman paljon Trump Economy osakkeita. .

Jos tätä ajattelee yrityksen liiketoiminnan kannalta, niin on ihan järkevää keskittyä alueelle jossa sillä on kilpailuetu ja kyky tuottaa asiakkaalle lisäarvoa.

2 tykkäystä

On mukava lukea tällä palstalla, kun Inderes korostaa riippumattomuuttaan ja pyrkimystä puolueettomaan analyysiin, ja vieläpä pitää käsittääkseni toivottavana, että näitä asioita haastetaan esim. palstalaisten taholta. Tämä asia tuli mieleen, kun satuin lukemaan Petri K:n Kamux-ketjuun linkittämän toimitusjohtajan osakkeiden oston. Teillä on positiivinen suositus Kamuxista. Sitten tsekkasin yhden toisen mielessä olleeni toimitusjohtajan omien oston (taisi olla suhteessa suurempikin osto) viime aikoina, ja tästä ette olleet kyseisen firman keskusteluun linkanneet. Tuosta firmasta teillä on negatiivinen suositus. Sattumaa?

Sinällään pieni asia tuo edellä, ja itse en ole näitä palstoja vielä juuri seurannut, niin en osaa sanoa, onko teillä satunnaista, että ylipäätään tuollaisia uutisia linkitätte tai kyse on yksittäisten analyytikoiden käytännöistä. Mutta annanpa teille mahdollisuuden jälleen päästä perustelemaan puolueettomuuttanne. Asiaa voi tarkastella ylipäätään positiivisten ja negatiivisten uutisten korostamista vaikkapa juuri täällä keskusteluissa. (Ja tietenkin voidaan ajatella, etteihän näillä keskusteluilla ole väliä, oli sitten keskustelijana ammattianalyytikko tai tavis.)

Sanoisin, että tässä vaiheessa enemmän satunnaista. Osa analyytikoista on aktiivisempia foorumilla, kuin toiset. Jotkut eivät ole täällä ollenkaan (luonnollisesti painostan heitä henkisesti tänne mm. mulkaisemalla vihaisesti heitä toimistolla ja muilla keinoilla mitä teal-organisaatiossa voi käyttää).

Luonnollisesti jos sinulla syntyy vaikutelma, että joku analyytikko (tai kuka tahansa muukin keskustelija) ei ole puolueeton/objektiivinen, niin kannattaa haastaa täällä näkemyksestä.

3 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Ihan oikeasti, minulla on hyvä luotto teihin eikä mainitsemaasi vaikutelmaa minulla ole. Eli vähän kuten yritin sanoa, osin olin tietämätön ja toisaalta ajattelin tarjota pientä haastetta “helpossa” asiassa. Jos keksin joskus jonkun vaikeamman, toki tuon sen ilmi. :slightly_smiling_face:
Ja tosiaan, eipä edes aktiivisia ketjuja ole kaikista firmoistanne, ja osasta on niitä yhteisketjuja, eli voi olla turhaakin kaikkia tiedotteita analyytikoiden tänne tuoda.

1 tykkäys

Pakko vielä palata Martelaan ja sopii tälle palstalle siksi että monet peesasi Martelassa Inderesiä ja kivillehän se meni.

Martelan kalustetoimitukset menevät alueellisten jälleenmyyjien kautta ja näyttää että kate jää jälleenmyyjien firmoihin.
Kahden alueellisen Martela-kauppiaan luvut katsoin ja molemmat oli pärjännyt ihan hyvin, siis samaan aikaan kun emo kyntää pakkasella.

Tämä on klassinen tilanne missä siis emon osakkeenomistajan etu saattaa olla toissijainen… Ehkä tässä pieni selityskin, maybe.

Toimiala on vaikea mutta tuntuu että osa arvoketjua pärjää kivasti.

Vastaan tässä ketjussa, koska strategiaketju ei ole se oikea paikka.

Analyysiraporteissa pitäisi löytyä perusteltuna vielä tarkemmin, mihin tavoitehinta ja sitä kautta suositus perustuvat. Laajassa raportissa on käyty vielä tarkemmin esimerkiksi ennusteita jne. läpi.

Jos sinulla on mielessä yhtiö, jonka ennusteissa perustelut on hataria niin kannattaa rohkeasti pingata ja haastaa analyytikkoa foorumilla. : )

Viime kädessä on vaikea tietää, mitä siellä toisen ihmisen pään sisässä liikkuu, mutta kyllä ensisijaisesti meillä puhutaan sijoittajille hyvien “keissien” esiintuomisesta ja vastaavasti negatiivista suositusta lätkäistään kun osaketta X ei mitenkään nähdä hyvänä sijoituskohteena. Toki hyvät keissit voi olla hyviä myös meidän työntekijöille sijoittaa, mutta muista parin päivän karenssiajat, tutkimusajan kaupankäynti on seis, ei saa kontrata suositusta jne. Tuo ilmaisu “suositukset ja kaupankäynti koplattuna yhteen” ei vastaa todellisuutta siis, ne hinkkaa yhteen välillä yhtä kivasti kuin hiekkapaperi hampaisiin.

4 tykkäystä

Minun käsittääkseni sopimuksissa ei ole määritelty määrää sinänsä, mutta on luvattu kommentoida aina kun yhtiöltä tulee sijoittajille relevantteja uutisia. Sen lisäksi laaja raportti tulee noin kerran vuodessa viiva puolessatoista vuodessa. Kaikkia yhtiöitä seurataan silti yhtä intensiivisesti: meillä ei ole sitä mallia että analyytikot seuraa vasurilla joitain firmoja ja tarkemmin toisia. Kaikista pitää pystyä tekemään hyvää analyysia.

Toisten yhtiöiden sijoittajatarina muuttuu useammin, kuin toisten. Jotkut firmat etenevät kuin maalin kuivuminen seinässä. Tämä selittänee suurimman osan raporttien päivitysfrekvensseistä. Myös kurssiliikkeet vaikutttavat tietysti, kun pitää suositusta villata.

6 tykkäystä