inderesPodi ja sen tulevaisuus

Olipas jälleen kerran loistava tuo uusin podi. :star_struck:

Täältäkin plussaa nimenomaan podi/audio formaattiin.
Jo mainitut akku ja puhelimen käytettävyys ovat tärkeitä. Lisäksi spotifyista voi kuunnella 1.2x nopeudella.
Jos saisin valita kuuntelisin kaikki yhtiö-päivitykset, roastit ja muut spotifyistä.

8 tykkäystä

→ Uusin podcast kuunneltu
→ Suomen Osakesäästäjien jäsenyys avattu :+1:

7 tykkäystä

Olisi erittäin mielenkiintoista saada Tuomas Malinen @Marianne_Palmu n ja @Juha_Kinnunen haastatteluun.
Olen kyllä tietoinen, että Malinen on kerran ollut vieraana, mutta siitä on jo 1v ja 4kk aikaa. Ja mielestäni Malisen näkemykset (pankkikriisi, great reset) on nykyään pykälää lähempänä toteutumista.
Ja jos olisi mahdollista saada hieman haastamista haastatteluun, niin vielä parempi.

6 tykkäystä

Mielenkiintoinen ja hyvä jakso tää viimeisin. Suosittelen kaikille! Eniten jäi mietityttämään tämä Saulin @Sauli_Vilen liittovaltiokiima ja näin tyhmempänä haluaisin kuulla perusteluja tälle. Kun omassa päässäni huonoinkin mahdollinen Suomen hallitus tekee suomalaisille parempaa politiikkaa kuin mahdollinen liittovaltion hallitus, jossa suomalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat aivan nollassa. Lisäksi en näe suomalaisten kannalta hirveän houkuttelevana sitä vaihtoehtoa, että itsemääräämisvallan luovuttamista lisäksi elintaso laskee. Koska liittovaltion solidaarinen ote nostaisi heikkojen jäsenosavaltioiden elintasoa ja vastaavasti heikentäisi parempien. Jos Suomi olisi taloudellisesti heikoimpien joukossa ja omaisi ison väkimäärän, jolla saisi sitä vaikutusvaltaa, niin tilanne olisi toki hieman erilainen.

Lisäksi liittovaltion edustamat arvot eivät mitenkää automaattisesti ole markkinaliberaaleja, jolla olisi niitä kuuluisia taloudellisia hyötyä. Voihan hyvinkin olla, että liittovaltio pyrkii sosialismin keinoin eteenpäin. Myöskään en pidä houkuttelevana, että jos Afrikasta lähtee 20 miljoonaa ihmistä paremman elintason Eurooppaa kohti, niin päätösvalta ihmisten vastaanottamisesta ja sijoittamisesta on liittovaltiolla. Suomen osavaltio on harvaan asuttu ja täällä on paljon lääniä, niin Suomessahan on hyvin tilaa, vaikka 25 miljoonalle uudelle eurooppalaiselle.

3 tykkäystä

“Liittovaltiokiima” on kyllä varsin huono termi kuvaamaan omia ajatuksiani EU:hun liittyen. EU on mielestäni erittäin hyvä asia ja sen hyödyt peittoavat haitat kirkkaasti. Rauha, vapaa liikkuvuus yms. ovat asioita jotka parantavat joka ikisen EU kansalaisen elämää ja edistävät myös yritysten kasvumahdollisuuksia. Euro on puolestaan mielestäni ihan katastrofaalinen epäonnistuminen ja sitä ei koskaan olisi pitänyt tehdä, ainakaan nykymuotoisena. Euro on ihan valtava ongelma ja se natisuttaa koko EU:ta liitoksistaan.

Optimaalinen ratkaisu olisi varmasti euroalueen purkaminen ja EU:n asteittainen FIKSU integraatio ilman euron sanelemaa pakkoa (esim. rajavalvonta, sisäinen/ulkoinen turvallisuus yms) olisivat asioita joissa EU:lla olisi mielestäni paljon tarjottavaa jäsenmailleen. EU:n Nykyinen tilanne on ongelmallinen, koska integraatiota tehdään juuri ongelmallisen euron sanelemana/ehdoilla pakon edestä. Lisäksi tilannetta pahentaa se, että tämä integraatio tehdään kansalta kysymättä. Mielestäni on outoa ja jopa pelottavaa, että Suomessa ei puhuta tästä asiasta enempää (sanoin tämän myös podissa).

Ongelmana tässä skenaariossa on, että euroalueen purkaminen olisi todella hankalaa ja siinä on iso riski, että myös EU lähtee murenemaan. Vastasin tähän kysymykseen tuolla toisessa ketjussa. Inderesin kahvihuone (Osa 2) - #4495 by Sauli_Vilen
Olisinko valmis purkamaan euroalueen ja ottamaan riskin EU:n murentumisesta ja isosta finanssikriisistä? En ole varma ja jos pakon edessä pitäisi toinen vaihtoehto valita, niin todennäköisesti valitsisin euron säilyttämisen. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että nykyinen “salaintegraatio” on huono tie ja mielestäni tämä pitäisi tehdä paljon demokraattisemmin ja meillä pitäisi olla selkeämpi pitkän tähtäimen visio sen sijaan, että aina reagoimme uuteen kriisiin ns. “purkkaratkaisulla”.

@Marianne_Palmu varmasti palaa haluasta täydentää myös tätä vastausta :smiley:

11 tykkäystä

Kiitti nopeasta vastauksesta! Kiima oli ehkä väärä sanavalinta minulta. Jotenkin podia kuunnellessa tuli toi vaihtoehdottomuus esille, mikä sai itseni masentumaan xD

EU:n saavutuksia rauhan saralta tuskin kiistää kukaan. Uskaltaisitko antaa edes promillen todennäköisyyden sille, että ne EU ja EURO-pamput ottaisivat lusikan kauniisti käteen ja myöntäisivät euron epäonnistuneen ja rikkoisivat hallitusti nykyisen kaltaisen rahaliiton? Tai, että rahaliitossa tapahtuisi muutos, että euroja olisi esimerksi kolmella eri kurssinoteerauksella ja valuutalla? Saksa olisi Euro-A:ssa, Suomi Euro-B:ssä ja Italia C:ssä tyylisesti?

2 tykkäystä

Hyviä podeja on taas ollut viime aikoina, mutta laitetaan nyt muutama uusikin toive taas jalkeille:

  • Markkinakatsaus koronapandemian väistyessä (vähän samaan tapaan kuin @Juha_Kinnunen ja @Sauli_Vilen veti viime keväänä pariin otteeseen koronan iskiessä)
  • Analyysiä ja esimerkkejä paljon puhutuista kestävistä kilpailueduista - mitä ne ovat, miten syntyvät, miten niitä ylläpidetään sekä miten sijoittaja ne tunnistaa ja hyödyntää?
  • Sijoittaja- ja markkinapsykologia (olisiko tähän mahdollista saada jopa jotain käyttäytymistaloustieteilijää tms. vieraaksi?)
4 tykkäystä

Juhan kanssa vedetään koronapodi tällä viikolla.

@Petri_Kajaani kanssa vedetään kilpailuetu podi myöhemmin keväällä.

Markkinapsykologiasta on tulossa jakso HV:ssä myöhemmin keväällä (tämä oli kirjoissa jo ennen ehdotustasi :sweat_smile:)

17 tykkäystä

No perhana. Äijillä on ratkaisut melkein valmiina jo ennen kuin saa ehdotuksen sanotuksi. :100:

Lisää siis vielä yhden listalle. Vedit Sauli @Petri_Kajaani n kanssa timanttisen Peter Lynch -podin viime vuonna. Jos on vastaavia tunnettuja sijoittajia, joita joku Inderesin analyytikko fanittaa tai on muutoin seurannut ahkerasti, niin tällaiset henkilökuvat ovat aina todella kiinnostavia.

9 tykkäystä

Sijoittajahaastatteluja olisi mukava saada lisää. Mikko Mäkisen haastattelu oli aivan timanttinen. Kuulijoita riittäisi varmasti esimerkiksi @Arimatti_Alhanko tai @timontti haastatteluille :wink:

18 tykkäystä

“Markkinatilanne ja arvostustasot” on kyllä podiotsikoista ehdoton suosikkini!

1 tykkäys

Tämä euron jako kolmeen ratkaisisi hintakilpailukykyongelmat kertaheitolla, harmi vaan että EU- ja europäättäjät eivät taida olla foorumin viisaita ajatuksia lukemassa ainakaan vielä. :slight_smile: Epäonnistumistakaan on vaikea myöntää, joten tällä viimeisen 10 vuoden ajan tunnetulla kriisistä kriisiin -toimintatavalla ja EKP:n tuella kitkuttaminen näyttää olevan se todennäköinen vaihtoehto. Tämän EU/euro-ajatuksen ongelmana ovat myös jähmeät rakenteet. Jotta valuutta-alue toimisi, pitäisi sen sisällä olla joustavat hinnat ja työvoiman vapaa ja toimiva liikkuvuus. Teoriassa tähän on luotu mahdollisuudet, mutta käytännön toteutus on jäänyt pahasti puolitiehen mm. kieli- ja kulttuurierojen vuoksi.

2 tykkäystä

Metakognitiiviset taidot ovat mielestäni avainasemassa sijoittajana kehittymisessä, kunhan rahoitusteoria ja tilinpäätösanalyysi ovat hanskassa.

Mikäli @Juha_Kinnunen , @Verneri_Pulkkinen tai @Sauli_Vilen uskaltautuisivat psykologin kanssa samaan podikoppiin, niin ehdottaisin aiheeksi sijoittajan psykologiaa.

Sijoittaja on persoonana osallisena jokaisessa sijoituspäätöksessä ja kognitiiviset vinoumat saattavat vaikuttaa merkittävästi pitkän ajan tuottoihin, jos omia systemaattisia virheitä ei tunnista tai kykene korjaamaan.

8 tykkäystä

Eiköhän meille riittäisi ihan yksinkertainen jako Pohjois- ja Etelä-euroon. Siirtymäajan jälkeen, kiitos. Raha on 98%:sti diginumeroita, mutta niin kauan kun setelit on käytössä, on hyvä tietää, että jokaisessa setelissä on jo nyt sarjanumerossa kerrottu, mistä se on kotoisin. En nyt sano, että äkkiä käyttämään S-alkuiset Italian eurot. Lisätietoja seteleiden ihmeellisestä maailmasta: sete.li.

Jos podi-aiheita saa ehdottaa, niin olisi mahtavaa kuulla sijoitusyhtiön perustamiseen liittyvä jakso. Varmaan monella täällä on ainakin hetkellisesti mieleen juolahtanut tuokin ajatus sijoitusyhtiön perustamisesta.

6 tykkäystä

En ole juuri perehtynyt asuntosijoittamiseen, joten pitää tiedustella:

Tämän päiväisessä koronapodissa mainittiin että myös asuntosijoittajan tuottovaatimukset ovat laskeneet. Mutta seuraavassa lauseessa todetaan että vuokrat ovat nousseet asuntojen hintojen mukana, jonka lisäksi asuntosijoittaja saa jonkinmoista myötätuulta myös korkotilanteesta.

Eli eikö asuntosijoittajan tuottovaatimus ole vielä “korkeahkolla”, jos vuokrat ovat tulleet myös ylös (vaikkei ehkä yhtä paljon kuin asuntojen hinnat) ja korot menneet alas?

Varmasti huomasitkin, mutta ohessa yleisön pyynnöstä, toivottavasti viimeinen laatuaan :crossed_fingers::grimacing: inderesPodi 101: Koronan opetukset (22.4.2021) | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

10 tykkäystä

No tottahan toki. Kiitoksia vaan!

Oli niin pitkä, että autotallia siivotessa kun kuuntelin, niin jäi melkein puolet vielä lenkillä kuunneltavaksi. :sunglasses:

1 tykkäys

Kuuntelin nyt podin loppuun ja sain idean uudesta podista:

Inflaatio ja sen vaikutukset sijoittamiseen.

Mitä on inflaatio? Miten sen kehittymistä seurataan ja arvioidaan? Miten inflaatio vaikuttaa erilaisiin yhtiöihin ja erilaisiin markkinoihin? Millaiset yritykset kärsivät/hyötyvät inflaatiosta, miksi? Miten yritykset ja sijoittajat voivat reagoida inflaatioon ja sen odotuksiin? Nouseva inflaatio vs. laskeva inflaatio?

Mites olis @Sauli_Vilen ?

9 tykkäystä