Kehittyvät markkinat:
Itselläni on ollut isohko paino Emerging Marketissa ja tähän asti se on ollut kyllä väärä valinta tuottomielessä. Toisaalta nämä ostanut pitkään salkkuun eikä fundamentit ole muuttunut, eli siinä mielessä ei ole ollut syytä vähentää näiden painoa. Arvostustasot on kyllä laskenut mutta se ei haittaa kun olen ollut ostonappula kädessä.
Nyt aivan viime viikkoina salkku myös mennyt ylös vaikka muualla tuntunut olevan laajempaa laskua. Tämä yleensä kertoo että salkussa on alaspainettua ja epäsuosittua tavaraa ja jonkinlainen pohja saavutettu. Mutta en kyllä pois sulje riskiä sille että mentäisiin vielä enemmänkin alas.
Kehittyvillä markkinoilla tuottoa on jo pitkään laskenut erityisesti paikallisten valuuttojen hintojen lasku. Osakekurssit on saattanut paikallisessa valuutassa kolminkertaistua, mutta euroissa niiden hinnat on saattanut tulla -50% alas. Tämä on isoin toteutunut riski mikä kehittyviin markkinoihin on kohdallani liittynyt. Tämä trendi ei ole vaikuttanut vielä täysin loppuneen, joskin ruplan ja juanin kurssit näyttäisi tehneen ainakin hetkellisen käänteen. Joka tapauksessa välttäisin markkinoita joissa valuutan arvo on trendinomaisessa laskussa. Näissä matalat arvostuskertoimet ovat syystä matalia.
ETF-rahastoissa rahoituspalveluiden osuus on usein myös iso. Itse en näitä rahoitusektoreiden yhtiöitä salkkuuni haluaisi vaikka ilmeisesti hyötyvätkin inflaatiosta tai ainakin korkeammista koroista. ETF:ien vastapuoliriski myös askarruttaa enkä näe niiden seuraamista kovin kehittävänä toimintana. Näiden syiden takia olen yrittänyt etsiä suoria osakeostoja.
Telenor ja telekommunikaatio:
Yksi seuraamani kohde on Norjan pörssistä Telenor, jolla merkittävä osuus liikevaihdosta tulee Keski- ja Kaakkois-Aasiasta. Telenorissa myös pidemmän aikavälin kasvupotentiaalia IoT ja 5G puolella. Arvosijoittajan näkökulmasta telekommunikaatiosektorin luvut näyttävät myös hyviltä ellei jopa erittäin hyviltä. Ainut ongelma on telekommunikaatiosektorin iso velkaantuneisuus. Telenorilla toisaalta pääomistajana on Norjan valtio eli rahat siltä ei varmastikaan tule loppumaan, ja positiivisella kassavirralla velat saa melko lyhyellä aikajänteellä maksettua pois jos osingonjaosta luovutaan muutamaksi vuodeksi. Telenor on kyllä suuhteessa muita yhtiöitä kalliimpi.
Telekommunikaatiosektorilla on myös monia muita houkuttelevia kohteita ja monissa on painoa kehittyvillä markkinoilla. En ole kuitenkaan täysin varma onko pitkään kestänyt matalapaine vieläkään ohi. Nämä saattavat olla myös alttiita inflaation nousulle etenkin kun 5G investoinnit ovat edessä.
Gazprom:
Keväällä tartuin Gazpromiin. Tässä on poliittista riskiä enemmän kuin tarpeeksi. Edelliselle vuodelle ja mahdollisesti tälle vuodelle tuloksessa on ollut paljon matalapainetta kun kaasun hinta kävi erittäin matalalla.
Toisaalta isot kymmenien miljardien eurojen investoinnit ovat valmistumassa seuraavina vuosina mikä nostaa liikevaihtoa merkittävästi. Myös kaasun hinta näyttäisi olevan normalisoitumassa korkeammalle tasolle Euroopassa. Gazprom myös investoinut kasvaviin Keski-Aasiaan ja Kiinaan kaasumarkkinoihin mikä luo kasvua pitkälle tulevaisuuteen. Gazpromista on tulossa myös maailman suurin heliumin tuottaja muutaman vuoden sisällä.
Gazpromille riskinä on että globalisoituva LNG markkina saattaa syödä Euroopan markkinaosuuksia, mutta toisaalta LNG infrastruktuurin kehittyminen ja maakaasun “commodifioituminen” nostaa kaasun kysyntää globaalisti mikä tuskin haittaa maailman suurimpien kaasureservien omistajaa pitkällä aikavälillä.
Maakaasu on fossiilisena energiamuotona syrjitty, mutta en itse usko että siitä päästään täysin eroon vielä seuraavaan 30 vuoteen. Voi käydä jopa päinvastoin. Kun kivihiilestä luovutaan niin se korvautuu tällä hetkellä tuulivoimalla, auringolla, lämpöpumpuilla ja maakaasulla. Tämä näyttäisi johtavan maakaasun kulutuksen kasvuun jopa maissa joissa ollaan voimakkaasti fossiilisten käyttöä vastaan. Maakaasu korvaa myös öljyn käyttöä esimerkiksi meriliikenteessä. Maakaasussa siis “stranded assets” riski on mielestäni pienehkö ainakin seuraavan 30 vuoden perspektiivissä joskin Euroopassa sen kasvupotentiaali on rajallinen. Gazpromilla saattaa olla myös kasvua “blue hydrogen” markkinalla, mutta tämä on relevanttia liikevaihdon ja kassavirran kannalta vasta tulevaisuudessa.
Mikäli inflaatio ja korot lähtevät nousuun, ja metallien hinnat jatkavat nousuaan, niin tämä syö etenkin uusiutuvien suhteellista kilpailukykyä. Uusiutuvat energiamuodot ovat usein pääomaintensiivisiä ja vaativat paljon metalleja. Näkisin että metallimarkkinalla tapahtunut hintojen nousu pohjautuu osittain tähän spekulointiin uusiutuvien kasvavasta metallien tarpeesta. Uusiutuvia kuitenkin tullaan työntämään markkinalle eri keinoin ympäri maailmaa, eli uusiutuvissa kasvu ei varmastikaan lopu, mutta reaalinen kassavirta investoijille voi olla hyvin pieni mikäli korot ja metallien hinnat nousevat.
Myös maakaasun fracking toiminta Yhdysvalloissa voi olla matalapaineessa rahan ja metallien hintojen noustessa sekä Yhdysvaltojen ilmastopolitiikan kiristyessä. Tämä parantaisi Gazpromin suhteellista asemaa kaasumarkkinalla.
Fortum-Uniper:
Fortum-Uniper on toinen lappu jossa saa voimakkaan altistuksen maakaasuun ja osittain myös Venäjään, mutta tässä arvostuskertoimet ovat melko paljon korkeammat kuin Gazpromissa, enkä ole aivan varma onko poliittinen riski yhtään sen pienempi EU:n kuin Venäjän energiamarkkinalla. Fortumilla toki paljon vesivoimaa mikä jauhanee energiaa vielä myös vuonna 2100, mutta tuo menee jo oman sijoitushorisonttini yli. Vesivoimassa on myös selkeä Windfall-riski mikäli vesivoima tuottaa “liian” hyvin sen omistajille äänestäjien maksaessa kalliita sähkölaskuja. Joka tapauksessa harmittaa ettei tullut tartuttua Fortumiin korona-dipissä.
Ostonappi:
Ostonapin ja kiinteän seurannan alla on siis tällä hetkellä Telenoria ja Gazpromia, mutta olen toivonut tähän toukokuista ostodippiä mutta sitä ei näihin kohteisiin ole oikein tullut. Nyt odottelen alkuvuoden tuloksia jotta näkee hieman onko oma tutkani näiden kohdalla yhtään paikkaansa pitävä ennen kuin lähden tankkaamaan.
Käteistä on kertnyt salkkuun reilusti eli laajempi markkinaturbulenssi dippeineen olisi kyllä tervetullut, mutta orastava inflaation kiihtyminen vaikuttaisi olevan suurin riski tuon käteiskassan holdaamisessa. Inflaation voima on nähty jo kertaalleen EM ETF:ien kohdalla… “Cash is trash” jotkut sanovat.