Investor AB - Wallenbergien kruununjalokivi

Itselläni Investor AB on jo pitkään vuorotellut salkun suurimpana sijoituksena Berkshire Hathawayn kanssa. Jos kurssi pysyy näissä hinnoissa tai laskemaan tulen lisäilemään tämän vuoden aikana pari kolmekin ostoerää (kuten muitakin long-term rivejä).

Investorin kanssa voi sinällään olla levollisin mielin vaikka rytisisi, koska se tarkoittaa myös yhtiölle potentiaalista paikkaa lisätä omistuksia portfoliossaan.

18 tykkäystä

Investor AB on kirkkaasti oman salkkuni suurin yksittäinen sijoitus (toki salkkuni on sen verran hajautettu, että isoinkaan omistus ei muodosta mieletöntä siivua kokonaisuudesta).

Lisään omistustani vähintään kerran vuodessa. Mitään tarkkaa speksiä ei itselläni ole ns. osto-ohjelmalle. Yleensä heitän poppamiestyyliin tiskille kananluina osinkotuoton (vrt. historiallinen tuotto), substanssialennuksen (vrt. historiallinen substanssialennus) ja yleisen markkinatilanteen. Jos nämä asettuvat hyvään asentoon, niin yritän vielä teknisistä käppyröistä tulkita (ja omalla teknisen analyysin osaamisella tämä on lähes noituutta jo itsessään) olisiko hyvä oston paikka. Ja sitten vain ostamaan.

Tämän vuoden kiintiöosto on vielä tekemättä eli tulen ainakin yhden erän tässä syksyn/talven mittaan nappaamaan. Kananluut alkavat olla siinä asennossa, että kohta voisi olla hyvä oston paikka.

13 tykkäystä

Olisiko kiinnostusta ja koetteko tarpeelliseksi ketjua, jossa keskusteltaisiin sijoitusyhtiöistä rakennetusta osakesalkusta? Voisi keskustella, mitkä on parhaat ja laadukkaimmat sijoitusyhtiöt salkkuun jne. Näitä sijoitusyhtiöitä on sen verran paljon, että keskustelemalla voisi saada hyvän kuvan erilaisista vaihtoehdoista ja jakaa tietoa. Jos haluatte, voin avata uuden ketjun tälle.

Pistäkää vaikka sydäntä jos kannatatte ajatusta :slight_smile:

Edit: avattu

32 tykkäystä

Ehdottomasti olisi, holdingyhtiöiden perkaaminen on ainakin omasta mielestäni erittäin antoisaa. Kyseessä on sen verran epätavallinen mutta silti kiinnostava yhtiötyyppi, että oma ketju on varsin perusteltu. Ja kun tuo holdingyhtiöiden kirjo on niin laaja kuin se on, niin vertailu eri firmojen välillä auttaa varmasti niiden arvioinnissa.

4 tykkäystä

Itsellä Investor on salkun suurin sijoitus. Minusta nykyinen P/B 1on edullinen Investorin kaltaiselle yhtiölle ja yleensä aina pyrin vähä ostamaan P/B mennessä alle yhden. Toki esimerkkinä Suomesta löytyi investointiyhtiöitä joita sai aina alle 1 P/B. Mutta 1 on jonkinlainen raja minulle. Jossakin sijoituskirjassa sanottiin, että P/B ollessa 1 ei odoteta sijituksen tuottavan mitään ja Investorin kohdalla oikeastaan aika käsittämätön ajatus.

Toinen kummallisuus on tuo subsatassi alennus. Investorissa saat hyvät yhtiöt halvemmalla kuin ostamalla ne pörssistä. Taitaa olla 15% pitkäaikaisen subsatanssialennuksen keskiarvo. Minusta jo 10% on hyvä, mutta 15% raja on toinen ihan hyvä hankintataso.

Osto-ohjelmasta: Ostan Investoria kokoajan pikkuisen lisää. Veivaan teknisellä analyysillä swingtreidausta 2000-3000€ panoksella, joka 8-12% omistuksestani. Yleensä joka kaupalla ostan vähintään 1 osakkeen Investoria lisää. Jos esimerkkinä myyn 50 kpl niin ostan sitten 51 kpl vähintään. Vaihtelen osakkeita sarjasta toiseen, jos kurssi on sopiva.

Sijoitusyhtiöt olisi kiinnostava. Itsellä on exel taulukko reilusta sadasta osakkeesta, jotka pisteytetty. Investoria laitetaan salkkuun lisää niin pitkään kuin se pysyy taulukon kärkipäässä. Salkussa on ihan hyvä siivu Barkshire Hatahawaytä. Sitä pyrin ostamaan noin P/B:llä 1,2, koska silloin Buffett yleensä alkaa ostamaan omia osakkieta.

23 tykkäystä

Itsellä on Investorin ja Berkshiren tankkaamisessa kaksi strategiaa. Toinen on aleneviin kursseihin ostaminen ja toisessa vältetään ajatukset että onko osake kallis vai ei. Tässä jälkimmäisessä strategiassa on oleellisessa osassa verraten hyvin tuntemani sykliset osakkeet. Eli ostan OST:lla tällaisia syklisiä osakkeita, joissa on pieni downside, mutta iso upside. Toisaalta myyn samat reilusti nousseet osakkeet, kun downside on iso mutta upside enää pieni. Tällä rahalla sitten ostan Investorin ja Berskhiren kaltaisia verraten hyvin hajautettuja porskuttavia laatusijoitusyhtiöitä. Tässä menetelmässä pitää todellakin olla erityistä osaamista arvioida tiettyjen syklisten osakkeiden arvostustasoja.

3 tykkäystä

Salkkuni toiseksi isoin positio. Ei ole varsinaista osto-ohjelmaa, mutta aina välillä kun alennus on >15% lisään. Tällä hetkellä on hiukan isompikin substanssialennus ja mikäli käteistä vaan löytyy, niin 170 SEK kieppeillä on tarkoitus taas lisätä.

1 tykkäys

Kiva, että ketjuun on tullut aktiviteettia.

Omalta osaltani hyvin pitkälti tämän foorumin ansiosta, jonkun aikaa seurailtuani, ostin korona-aikana ekaa kertaa salkkuun. Mielestäni varsin vakuuttavaa, pitkäjänteistä tekemistä Wallenbergeiltä ja maine ei ole turha.

Tammikuussa Ukrainan tilanteen kiristyessä puhdistin positioitani ja myös Investor tuli myytyä. Olen varma, että palaan kyllä omistajaksi ei-niin-kaukaisessa tulevaisuudessa.

5 tykkäystä

Investor on salkkuni kolmanneksi suurin sijoitus. Berkshire on suurin. Tankkailen Investoria pari kertaa vuodessa aina osavuosikatsauksen jälkeen. Seuraan miten salkkuyhtiöt kehittyy ja erityisesti katson NAV-alennusta.

Investor raportoi NAV:n raportoituna ja oikaistuna. Esimerkiksi 6/2022 raportoitu NAV oli 199 kruunua per osake ja oikaistu (adjusted) 177 kruunua. Oleellinen ero näissä on se, että ei-listatut yhtiöt tulee ns. kirja-arvolla ja oikaistuun on huomioitu niissä oletetut arvonmuutokset. Tästä itselle olen muodostanut nyrkkisäännön on, että 177 kruunua on minulle osta-taso ja 199 korkein arvo, jolla voin ostaa. Haen tällä sopivaa turvamarginaalia. Toki ostoon riippuu myös salkun kokonaistilanne.

18 tykkäystä

Vielä pieni kommentti Investoriin. Tämä lähinnä toivomus Joulupukille.

Investorin velkaantumispolitiikka sanoo seuraavaa:

Leverage Policy

Our target leverage is between zero and ten percent of total adjusted assets over a business cycle. Given the nature of our business, leverage can fluctuate above and below the desired level over time. However, leverage should not exceed 20 percent over any longer periods of time. Our leverage policy allows us to capture opportunities in the market and support our holdings, while taking our tax status into consideration.
(korostus oma).

Nyt, kun näyttää siltä, että likviditeetti kuivuu kasaan keskuspankkien toimien myötä, taloustilanne kääntyy ja inflaatio jatkaa jylläämistä. Toivomus Joulupukille onkin, että Investor alkaisi käyttämään tasettaan ostamalla hyviä yrityksiä tai tekemällä lisäsijoituksia nykyisiin. Investor on siinä kokoluokassa, että harva pystyy tekemään yhtä isoja yritysjärjestelyitä. Toki pääomarahastot kilpailevat samoista firmoista, mutta niiden rahoitus on heikommalla pohjalla nyt kuin vielä vuosi sitten. Eli toivottavasti näemme merkittäviä peliliikkeitä Investorilta seuraavien vuosien aikana. Ja mikäli ostettavaa ei löydy, niin omaa osaketta voisi myös ostaa, kun alle tasearvon sitä jo nyt saa.

21 tykkäystä

Kepler Cheuvreux’n analyysi - Google käännös

Hyvässä kunnossa taantumaan

Sijoittaja on erittäin vahva. Sen laadukkaiden pörssiyhtiöiden ja listaamattomien yhtiöiden salkku mahdollistaa yhtiön menestymisen jatkossakin osakemarkkinoita paremmin, kuten se on tehnyt joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden ajan. Olemme päivittäneet tavoitehintaamme osakemarkkinoiden viimeaikaisen myllerryksen seurauksena, joka vaikuttaa listattuihin ja listaamattomiin salkkuihin. Toistamme suosituksen Osta ja laske tavoitehinta 187 (198) kruunuun.

Tärkeitä tuloksia

Myönteinen näkemyksemme Investorista perustuu ensisijaisesti yhtiön vahvaan historiaan ja sen kykyyn ylittää jatkuvasti osakemarkkinoita, mitä se on tehnyt joka vuosi viimeisen 10 vuoden aikana. Listattu salkku koostuu korkealaatuisista pörssiyhtiöistä, joilla on vahva tulos suhdannesyklin aikana. Patricia Industries on listaamaton salkku ja se toimii houkuttelevilla markkinoilla (pääasiassa terveydenhuolto), jolla on vahvat kasvumahdollisuudet sekä orgaanisesti että fuusioiden ja yritysostojen kautta. Investor on suuri sijoittaja EQT-rahastoihin, joiden IRR on >20 prosenttia.

Ennuste arvostelu

Arvioimme substanssiarvoksi 207 kruunua/osake verrattuna aikaisempaan ennusteeseemme 220 kruunua/osake, mikä johtuu listatun salkun (90 prosenttia) alhaisemmasta arvosta ja Patricia Industriesin alemmista kertoimista (10 prosenttia). Osakkeella käydään kauppaa houkuttelevalla 18 prosentin alennuksella, mikä on mielestämme erittäin houkutteleva taso osakkeen vahvaan historiaan nähden. Tavoitehintamme 187 kruunua/osake perustuu ennalleen 10 prosentin alennukseen.

https://www.swedbank-aktiellt.se/analyser/2022/09/19/investor.csp

20 tykkäystä

Täällä on yksi Investorista pitävä sijoittaja. Osake muodostaa tällä hetkellä tosin vain 5% kokonaisuudesta itselläni, mutta suunta on ylöspäin. Näen siinä selkeää pitkäntähtäimen potentiaalia ja ajatuksena on lisätä omistuksen osuutta salkusta pikkuhiljaa.

6 tykkäystä

Investorin Q3 julkaistiin eilen. Toimarin kommentti on hyvä kiteytys - vaikeat ajat sopivat meille hyvin, tiedämme mitä teemme.

“During the third quarter, all three business areas generated positive growth in adjusted net asset value, and our wholly- owned subsidiaries within Patricia Industries reported record sales and profit. Going forward, there is a clear risk that the macro environment will become more challenging, but we are well positioned, and know from history that significant long-term value can be created in tough times.
Johan Forssell, President & CEO of Investor

26 tykkäystä

Aavistuksen kevyempää tilastoa - ison ruotsalaisen välittäjän Avanzan lukuja mihin ruotsalaiset raharikkaat sijoittavat tällä hetkellä. Investor listan kärjessä sekä kruunuissa että omistajien määrässä.

26 tykkäystä

Kumpaa osakesarjaa juuri tätä yhtiötä kannattaa omaan salkkuun hankkia? Ainahan ei ole kiveenkirjoitettu, että ero on ainoastaan äänivallassa, vaikka se yleisimmin onkin vain ero.

1 tykkäys

B sarjaa, koska isompi osinkoprosentti ja parempi likviditeetti. Nonneroille plussana myös isompi lainoitusaste.

4 tykkäystä

Tasahinnoissa todennäköisesti A:ta, erihinnoissa halvempaa (tällä hetkellä B:tä). Molemmilla sama osinko, A:lla vain enemmän ääniä. Likviditeettiin en kiinnittäisi juurikaan huomiota tässä tapauksessa sillä vaikka B onkin A:ta noin 20x vaihdetumpi, on A:n vaihto silti ihan riittävä.

4 tykkäystä

Okei, osinkoprosentin sait kun B-sarjaa saa halvemmalla, vai maksetaanko b:lle lähtökohtaisesti suurempaa osinkoa? Tämmöisen firman kohdalla en kammoksu a:sarjan likviditeettiä, ellei ole sijoittamassa miljoonia kruunuja.

1 tykkäys

Sama osinko maksetaan. Tarkennetaan sen verran, että halvempaa sarjaa siis ostaisin, joka on Investorilla yleensä tuo B-sarja. B-sarjalla lisäetuina parempi likviditeetti ja isompi lainoitusaste Nordnetissä.

2 tykkäystä

Aikoinaan äänivaltaista A:ta sai halvemmalla. Ilmeisesti heikomman vaihtomäärän vuoksi. Siksi päädyin ostamaan sitä.

1 tykkäys