Japani sijoituskohteena - Nousevan vai laskevan auringon maa?

Japanin 80-luvun kuplan puhkeamisen jälkeen maan talous on jäänyt polkemaan paikalleen deflatoriseen talousympäristöön. Kuluvan vuoden aikana inflaatio on kuitenkin viimein noussut 3 prosenttiin. Samaan aikaan muut kehittyneet valtiot tuskailee 10% inflaatiossa.

Vaikka Japani ei vaikuta olevan valtavirran suosiossa sijoituskohteena, voiko se toimia osana sijoittajan portfoliota, joka ei usko inflaation nopeaan taittumiseen tai nykyisten arvostustasojen kestävyyteen?
Nikkei-indeksin mediaani ttm P/E on 14,25 kun vertailuna S&P 500 P/E on 19,25.

Kuriositeettina Warren Buffet on viime vuosina laittanut pelimerkkejä kiinni Japaniin ostamalla 5% siivut viidestä suurimmasta listatusta yhtiöstä: Warren Buffett's Berkshire Hathaway buys stakes in Japan's five leading trading companies

Tässä ketjussa voi keskustella Japanin talouden tulevaisuudesta sekä Japanilaisista yhtiöistä :slight_smile:

22 tykkäystä

Mikäli Japanilaiset osakkeet olisivat jonkin suositun välittäjän kuten Nordnetin kautta ostettavissa, ja mikäli yhtiöiden osavuosikatsaukset olisivat saatavissa englanniksi, niin sitten olisi kiinnostavaa seurata myös japanilaisia osakkeita. Nyt Japanin markkinan seuraamista hidastanee tuo kielimuuri ja osakkeiden kaupankäyntimahdollisuuden puuttuminen suosituilta välittäjiltä.

9 tykkäystä

Kiehtova alue. Nordnetista tiimaillu ajatuksen tasolla paria rahastoa, molemmissa juoksevat kulut suhteellisen isot 1,60%:

Evli Japan B (suurimmista firmoista ei silmään osunu yhtään tunnettua)
image

ja

Handelsbanken Japan Tema (siellä oli Nintendo, Sony, Toyota).
image

7 tykkäystä

Rahastojen puolella edullisin vaikuttaa olevan Storebrand Japan 0,21% kuluilla. Storebrand Japan A EUR – Vertaa ja osta rahastoja | Nordnet

ETF:issä löytyy mm. iSharesin Japani 0,15% kuluilla iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD (Acc) – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet

9 tykkäystä

Useita japanilaisia osakkeita, kuten esimerkiksi Sony ja Toyota, voi toki ostaa NYSE:n kautta. Tällöin kauppa kuitenkin tapahtuu dollareissa.

6 tykkäystä

Inderesin sivuilta löytyy muuten Sifterin [1] tekemää analyysia ainakin kahdesta japanilaisesta yrityksestä Sony Corporation [2] [3] ja Disco Corporation [4].

Sifterilla on myös oma keskusteluketju täällä foorumilla: Sifterin analyysit, keskustelut.

[1] Sifter Global Rahasto
[2] Sony Corporation Sifterin silmin
[3] Sony Corporation sijoituskohteena
[4] Disco Corporation Sifterin silmin

6 tykkäystä

Mandatumin kautta pystyy ostamaan japsiosakkeita suoraan.

7 tykkäystä

Ja se on halvempikin kuin esim. Nordnet.

3 tykkäystä

Op Aasia indeksirahaston pääpaino (63,7%) on Japanissa.

11 tykkäystä

OP:lla on myös:

OP Japani:

OPJAPANI

ja

OP-Japanin Tähdet:

OPJAPANITÄHDET

4 tykkäystä

Japani on kiinnostava maa, missä asuu yli 125 miljoonaa ihmistä. Siellä on pitkät perinteet, mutta onko se oikeasti muuttunut aikojen kuluessa riittävästi.

Omakohtaisten kokemusten mukaan Japani on ehkä hiukan liian hierarkkinen ja osin senkin takia tehoton. Se, mikä yllätti minut, oli heikko englannin kielen taito. Hierarkkisuudesta oli hyvä esimerkki, se että vanhempien ihmisten kunnioitus oli esteenä tiedon jakamisessa, koska nuori työntekijä ei voi nousta vanhemman esimiehensä yläpuolelle tietotaidossaan. Se rajoitti tiedonkulkua. Lisäksi tehottomuus ilmentyi esimerkiksi siten, että jos tiimin esimies oli pitkään toimistolla, alaiset eivät voineet lähteä koteihinsa aiemmin, jolloin todennäköisesti tuli turhaa joutokäyntiä ja työpäivät venähtivät pitkiksi. Sen lisäksi työmatka usein vie pitkiäkin aikoja tehokkaasta junaliikenteestä huolimatta.

Olen seurannut Japanin kehittymistä mielenkiinnolla. Se on iso markkina, mutta se on kuitenkin suuren haasteen edessä, kun väestö ikääntyy. Pystyykö Japani uusiutumaan?

18 tykkäystä

Vaikka Japanin kymppivuotisen ohjauskoron nostaminen 25 pisteellä ei kuulosta paljolta, voi se indikoida mihin raha tulee jatkossa virtaamaan: 90-luvulta lähtien japanilaisten varat ovat virranneet ulkomaille jenin ja Nikkein alettua sulamaan. Esimerkkinä japanilaiset ovat US bondien suurin netto-omistaja ja jos kotimaasta alkaa saamaan bondeista kelpo tuottoa ja jeni vahvistuu, alkaa raha löytämään takaisin kotimaahansa.

Pohdinnan paikka on myös jos edellä mainittu trendi käynnistyy, virtaako raha myös Nikkeihin vai lähinnä bondeihin ja pankkitileille. Entä miten jenin vahvistuminen vaikuttaa japanilaisiin yrityksiin?

Aihe on melkoisen moniulotteinen ja siitä on helppo luoda härkä- ja karhuskenaarioita. Oma veikkaus kuitenkin on että trendi parantaa Nikkein tuotto-odotusta suhteessa Sepeen. Mitä ajatuksia ja näkemyksiä teillä syntyy?

Aiheesta kiinnostuneille suosittelen lukemaan/kuuntelemaan Macro Compassin artikkelin:

6 tykkäystä

Japani polkee paikallaan jästipäisen ja konservatiivisen mentaliteetin takia. Kyseistä mentaliteettia edustaa erityisesti vanhempi sukupolvi, mutta nuorten korvien välissä puhaltaa jo edes osittain uudet tuulet.

Mitä tapahtuu, kun nuorista tulee aikanaan äänienemmistö? Sitä jään mielenkiinnolla odottamaan. Odottavan aika voi tosin olla pitkä…

3 tykkäystä

Sentimentti on viimein kääntynyt Japanin yli 30 vuotta kestäneestä pessimismistä ainakin lyhyen aikavälin optimismiin, vuoden alusta Nikkei-indeksi on noussut 26%.

Optimismiin on tosin hyvät perustelut jotka käydään videolla läpi.

Tiivistetysti kohentuneen sentimentin ajurit:

 • japanilaisten yhtiöiden parantunut ja paranemaan päin oleva oman pääoman tuotto, jonka suurin tekijä on yrityskulttuurin muuttuminen sijoittajaystävällisemmäksi

 • edellämainittujen vaikutus arvostuskertoimiin

 • Buffetin viime aikaisten tankkausten peesailut

7 tykkäystä

OP:lta hyviä huomioita Japanin markkinoista riskeistä ja mahdollisuuksista.

Muutama poiminta, mutta kannattaa kuunnella.

 • Japanin keskuspankki elvyttää
 • Realikorko vahvasti miinuksella
 • Korkoa ei voi nostaa inflaation edellyttämälle tasolle, talous ei kestä
 • Japanin 10 v korko kiinnitetty 0,5 %
 • Velkaa on paljon: julkinen velka 225 % ja yksityinen 185 % BKT:sta
 • Keskuspankki omistaa valtion lainoja 130 % BKT:sta (FED 33%)
  Videolla myös käydään hyvin läpi valuutta vaikutuksia ja korkoeroja.
6 tykkäystä

…Jos Shinzo Aben aloittamat uudistukset jatkuvat, Japanista voi “tuuliaikakautensa jäkeen” viimeinkin tulla ns. “uusi mahdollisuuksien maa” sijoittajille…???

On Tuesday, Japan’s Nikkei 225 index crossed 33,000 for the first time since 1990.
We decided to have a look at Japan’s stock market to see what’s driving the outperformance against other global benchmarks and whether it’s sustainable:

 • The Nikkei 225 index is now up about 30% year-to-date compared to the S&P 500 and MSCI world indexes which are up 14% and 12% respectively. That 30% gain is a little misleading as the Nikkei is priced in Yen, but even priced in USD it’s up 20% for the year…
 • A years-long effort to improve corporate governance in Japan and increase shareholder value has met with limited success. However, that may all be about to change.

 • Foreign investors have also begun to pay attention after seeing the gains on Berkshire Hathaway’s Japanese investments.
  In 2020 Warren Buffett began buying shares in Japan’s five largest conglomerates (shown below), some of which are now up more than 200%.

 • The corporate environment and the economy could be completely transformed as companies focus on shareholder returns rather than maintaining the status quo:

…Joten pidemmän aikavälin kuva alkaa olla aina vain yhä kiinnostavampi…

Maalin onkin annettu kuivua ja ruohon kasvaa jo tarpeeksi pitkään Japanin maalla, sanojen varsinaisissa merkityksissä…?

“Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas.”
— Paul Samuelson

:thinking:

2 tykkäystä

Kyllä, Japanin maaperä on ollut mielenkiintoinen sijoittajalle pitkään, jonka iso yleisö on nyt huomannut.

Heikentynyt jeni saa viennin vetämään ja tuo samalla upside-mahdollisuuden valuuttojen puolella viimeistään siinä vaiheessa kun USAssa alkaa koronlaskut.

Reilusti negatiivinen reaalikorko luo ainekset osakkeiden kuplaantumiselle, tuhannen taalan kysymys on milloin voidaan puhua kuplaantumisesta. Oma näkemys on että ei vielä toviin.

30% Nikkein nousu puolessa vuodessa on sen verran pystysuora että sulattelua voi tulla matkan varrelle, jonka vuoksi jäitä on kuitenkin hyvä pitää hatussa :smiley:

Nämä tosin omaa vastuutonta spekulaatiota.

9 tykkäystä

Taitavat olla myös ns. ADR-osakkeita, joissa on pieni jatkuva sivukulu mm. osingoissa. Halvinta olisi omistaa suoraan Tokion pörssistä ostettua.

3 tykkäystä

Haluaisin ostaa Japanin pörssistä, Buffetinkin ostamaa “Itochu Corporation”:ia. Mistä sitä voisi ostaa ja voinkohan ostaa OP:lta ollenkaan? Omistaa mm. Metsä Fibrestä n. 25%

1 tykkäys