Japani sijoituskohteena - Nousevan vai laskevan auringon maa?

Japanin 80-luvun kuplan puhkeamisen jälkeen maan talous on jäänyt polkemaan paikalleen deflatoriseen talousympäristöön. Kuluvan vuoden aikana inflaatio on kuitenkin viimein noussut 3 prosenttiin. Samaan aikaan muut kehittyneet valtiot tuskailee 10% inflaatiossa.

Vaikka Japani ei vaikuta olevan valtavirran suosiossa sijoituskohteena, voiko se toimia osana sijoittajan portfoliota, joka ei usko inflaation nopeaan taittumiseen tai nykyisten arvostustasojen kestävyyteen?
Nikkei-indeksin mediaani ttm P/E on 14,25 kun vertailuna S&P 500 P/E on 19,25.

Kuriositeettina Warren Buffet on viime vuosina laittanut pelimerkkejä kiinni Japaniin ostamalla 5% siivut viidestä suurimmasta listatusta yhtiöstä: Warren Buffett's Berkshire Hathaway buys stakes in Japan's five leading trading companies

Tässä ketjussa voi keskustella Japanin talouden tulevaisuudesta sekä Japanilaisista yhtiöistä :slight_smile:

20 tykkäystä

Mikäli Japanilaiset osakkeet olisivat jonkin suositun välittäjän kuten Nordnetin kautta ostettavissa, ja mikäli yhtiöiden osavuosikatsaukset olisivat saatavissa englanniksi, niin sitten olisi kiinnostavaa seurata myös japanilaisia osakkeita. Nyt Japanin markkinan seuraamista hidastanee tuo kielimuuri ja osakkeiden kaupankäyntimahdollisuuden puuttuminen suosituilta välittäjiltä.

9 tykkäystä

Kiehtova alue. Nordnetista tiimaillu ajatuksen tasolla paria rahastoa, molemmissa juoksevat kulut suhteellisen isot 1,60%:

Evli Japan B (suurimmista firmoista ei silmään osunu yhtään tunnettua)
image

ja

Handelsbanken Japan Tema (siellä oli Nintendo, Sony, Toyota).
image

7 tykkäystä

Rahastojen puolella edullisin vaikuttaa olevan Storebrand Japan 0,21% kuluilla. Storebrand Japan A EUR – Vertaa ja osta rahastoja | Nordnet

ETF:issä löytyy mm. iSharesin Japani 0,15% kuluilla iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD (Acc) – vertaa ja osta pörssinoteerattuja rahastoja | Nordnet

9 tykkäystä

Useita japanilaisia osakkeita, kuten esimerkiksi Sony ja Toyota, voi toki ostaa NYSE:n kautta. Tällöin kauppa kuitenkin tapahtuu dollareissa.

6 tykkäystä

Inderesin sivuilta löytyy muuten Sifterin [1] tekemää analyysia ainakin kahdesta japanilaisesta yrityksestä Sony Corporation [2] [3] ja Disco Corporation [4].

Sifterilla on myös oma keskusteluketju täällä foorumilla: Sifterin analyysit, keskustelut.

[1] Sifter Global Rahasto
[2] Sony Corporation Sifterin silmin
[3] Sony Corporation sijoituskohteena
[4] Disco Corporation Sifterin silmin

6 tykkäystä

Mandatumin kautta pystyy ostamaan japsiosakkeita suoraan.

7 tykkäystä

Ja se on halvempikin kuin esim. Nordnet.

3 tykkäystä

Op Aasia indeksirahaston pääpaino (63,7%) on Japanissa.

10 tykkäystä

OP:lla on myös:

OP Japani:

OPJAPANI

ja

OP-Japanin Tähdet:

OPJAPANITÄHDET

4 tykkäystä

Japani on kiinnostava maa, missä asuu yli 125 miljoonaa ihmistä. Siellä on pitkät perinteet, mutta onko se oikeasti muuttunut aikojen kuluessa riittävästi.

Omakohtaisten kokemusten mukaan Japani on ehkä hiukan liian hierarkkinen ja osin senkin takia tehoton. Se, mikä yllätti minut, oli heikko englannin kielen taito. Hierarkkisuudesta oli hyvä esimerkki, se että vanhempien ihmisten kunnioitus oli esteenä tiedon jakamisessa, koska nuori työntekijä ei voi nousta vanhemman esimiehensä yläpuolelle tietotaidossaan. Se rajoitti tiedonkulkua. Lisäksi tehottomuus ilmentyi esimerkiksi siten, että jos tiimin esimies oli pitkään toimistolla, alaiset eivät voineet lähteä koteihinsa aiemmin, jolloin todennäköisesti tuli turhaa joutokäyntiä ja työpäivät venähtivät pitkiksi. Sen lisäksi työmatka usein vie pitkiäkin aikoja tehokkaasta junaliikenteestä huolimatta.

Olen seurannut Japanin kehittymistä mielenkiinnolla. Se on iso markkina, mutta se on kuitenkin suuren haasteen edessä, kun väestö ikääntyy. Pystyykö Japani uusiutumaan?

16 tykkäystä

Vaikka Japanin kymppivuotisen ohjauskoron nostaminen 25 pisteellä ei kuulosta paljolta, voi se indikoida mihin raha tulee jatkossa virtaamaan: 90-luvulta lähtien japanilaisten varat ovat virranneet ulkomaille jenin ja Nikkein alettua sulamaan. Esimerkkinä japanilaiset ovat US bondien suurin netto-omistaja ja jos kotimaasta alkaa saamaan bondeista kelpo tuottoa ja jeni vahvistuu, alkaa raha löytämään takaisin kotimaahansa.

Pohdinnan paikka on myös jos edellä mainittu trendi käynnistyy, virtaako raha myös Nikkeihin vai lähinnä bondeihin ja pankkitileille. Entä miten jenin vahvistuminen vaikuttaa japanilaisiin yrityksiin?

Aihe on melkoisen moniulotteinen ja siitä on helppo luoda härkä- ja karhuskenaarioita. Oma veikkaus kuitenkin on että trendi parantaa Nikkein tuotto-odotusta suhteessa Sepeen. Mitä ajatuksia ja näkemyksiä teillä syntyy?

Aiheesta kiinnostuneille suosittelen lukemaan/kuuntelemaan Macro Compassin artikkelin:

5 tykkäystä

Japani polkee paikallaan jästipäisen ja konservatiivisen mentaliteetin takia. Kyseistä mentaliteettia edustaa erityisesti vanhempi sukupolvi, mutta nuorten korvien välissä puhaltaa jo edes osittain uudet tuulet.

Mitä tapahtuu, kun nuorista tulee aikanaan äänienemmistö? Sitä jään mielenkiinnolla odottamaan. Odottavan aika voi tosin olla pitkä…

2 tykkäystä