Kemira - Globaali kemianyhtiö

Petrillä on ollut ilmeisesti tylsää sunnuntai-iltana. :slight_smile:

image

Kemiran perjantaina raportoimat Q4-luvut peittosivat odotukset kirkkaasti. Myös vuodelle 2023 annettu ohjeistus viitoittaa selvästi odotettua parempaa tuloskehitystä. Olemme kohottaneet selvästi vuoden 2023 ennusteitamme, minkä lisäksi myös lähivuosien ennusteemme nousivat.

https://www.inderes.fi/fi/vuoden-lopun-tuloskunto-oli-hurja

6 tykkäystä

Solidium alkaa myymään Kemiran osakkeita pois.

Solidium omistaa tällä hetkellä noin 15,8 miljoonaa Kemiran osaketta, eli noin 10,2 prosenttia kaikista Kemiran osakkeista. Kemiran osake on kivunnut noin 58 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

Solidium käyttää osakemyynnistä saatavat varat pääasiassa yleisiin rahoitustarpeisiin.

5 tykkäystä

Jaahas. Tumpelo Solidium myi 2 e alella per osake 8 milj. Kemiran osaketta. Eihän tätä kukaan järkevä sijoittaja käsitä.

5 tykkäystä

No mutta pörssien auettua sinullakin on mahdollisuus ostaa tuohon hintaan Kemiraa. Riippuen tietysti millainen paniikki tästä syntyy markkinoilla.

1 tykkäys

En viitsi enää lisätä muhkeaa Kemira pottiani joka hankittu 11 e keskihinnalla per osake, mutta veronmaksajana harmittaa solidiumin tyhmyys.

5 tykkäystä

Avaatko vähän mikä tässä on nyt niin tyhmää? Mieleeni tulee kaksi eri tulkintaa: Miksi myydä alennuksella tai Miksi myydä ylipäätään?

Ensimmäiseen vastauksena, että tuon kokoisia osakepotteja ei voi vaan hissukseen dumpata laitaan ilman että se iskisi kurssiin vielä kovemmin. Kun tuollaisia iso eriä myydään kerralla on erittäin tavallista myydä ne alennuksella tai käyttää hintana esim x edellisen päivän keskiarvoa. Tuo ~16€ oli alle kuukausi sitten osakekurssi.

Jälkimmäiseen on vaikeampi vastata, mutta eikös Kemira treidaa parhaillaan aika pitkälti ATH-arvossaan. Jos sitä haluaa myydä (mistä ikinä syystä), niin milloin sitten olisi parempi aika? Lisäksi analyytikoiden konsensus tavoitehintakin taitaa olla nykyhintaa alempana eikä kasvuoletuksetkaan ole suuria lähivuosille. Jos on tehty päätös irtautua Kemirasta, niin en oikein keksi miksi nyt ei olisi ihan ok hetki heille keventää omistustaan. Veronmaksajan näkökulmasta oleellinen kysymys on, mitä he sillä rahalla seuraavaksi tekevät. Mutta sen pohtiminen sopii ehkä enemmän Solidiumin omaan ketjuun: Solidium - Valtion omat salkunhoitajat ylituottoa metsästämässä

6 tykkäystä

mainittiinko siellä jossain millä hinnalla kemira olisi myynyt/ on myymässä, en minä ianakaan bongannut sitä tietoa.

16,2€/lappu näyttää olevan myyntihinta kun katsoo Nordnetistä.

2 tykkäystä
1 tykkäys

Mielenkiintoista nähdä onko Paasikivet olleet ostopuolella.

Osakkeiden ostajat eivät ole tiedossa. Solidium kertoo myyneensä osakkeet suomalaisille ja kansainvälisille instituutiosijoittajille.

2 tykkäystä

Pitkäjänteiselle sijoittajalle Solidium tarjosi kyllä ostopaikan. Tulosluvut tai liiketoiminnan näkymät ei muuttuneet yhtään sen huonommiksi vaikka pääomistaja myykin pikku alennuksella. Täysin overkill reaktio. Voisko tulla sit vastapalloon reaktio ylöspäin jos paasikivet nähdään ostopuolella?

4 tykkäystä

Päteekö tässä “Kun valtio myy, kannattaa ostaa” -ajatus? (Vrt. Seppo Saarion kirjassa yksi vinkki “Kun valtio yksityistää, osta”.)

Muitakin hyviä Saarion pörssiraamatussa mainitsemia ikivihreitä löytyy tähän Kemiran tilanteeseen:

40. Osta, kun kurssi kohoaa uuteen ennätykseen (eilen taisi olla Kemiran osakekurssi ATH-lukemassa)

41. Jyrkkä nousu houkuttelee myymään. Tämä johtaa siihen, että hätäisimmät myyjät (= valtio) puhdistetaan markkinoilta :slight_smile:

5 tykkäystä

Aika normaali reaktio. Usein vastaavissa kaupoissa lappuja päätyy myös jollekin hedgefundeille tms. jotka ostavat alennuksella ja laittavat samantien laitaan keräten nopean pienen tuoton.

En usko, että tulee vastaavaa reaktiota, jos Paasikivet olisivat olleet tankilla ja se tulee julki. Kurssi korjannee sitten, kun myyntipaine helpottaa eli nuo pikavoittojen metsästäjät ostettu pois. Tai sitten ei.

Ei tietoa vaan 100% spekulaatiota.

2 tykkäystä

Oras Invest ostanut 1 553 000 osaketta.

20 tykkäystä

Kemira nousee maaliskuun aikana taaas päälle 18 euron, Solidium ei varmaan nyt lisää nokian Renkaita kun sais halvalla, halusivat maksaa reilu vuosi sitten yli 30 e, taitavaa verorahojen hävittämistä.

7 tykkäystä

Lisää: Kemira

Kemikaaliyhtiö Kemira on huippukunnossa, mikä on näkynyt myös osakkeen arvostuksen kiristymisenä. Valtion sijoitusyhtiö Solidium päätti kotiuttaa voitot, mutta kaikki isot omistajat eivät ole sijoituksessaan vielä valmiita. Osan Solidiumin potista ostivat tukkualennuksella Paasikivet, jotka omistavat nyt 21,6 prosenttia yhtiöstä.

Yksityissijoittajana osakkeista joutuu maksamaan todennäköisesti vähän enemmän, mutta kärsivällinen lisää Paasikivien mukana. Kemira on hyvin johdettu firma, jonka tuotteet ovat elimellinen osa metsäklusteria. Yhtiön tiedetään hakevan yritysostokohteita ja pidemmällä aikavälillä kasvua on puristettavissa biopohjaisista tuotteista.

13 tykkäystä

Käsi ylös kuka osti tänään lisää kemiraa…?

Löytyyhän tuo tietysti suomeksikin, mut, but, laitetaanpa näin, jotta ns. “ulkitkin” ymmärtää…

No jooh:

  • Kemira ja Metsä Group ovat sopineet kehittävänsä yhdessä uuden metsäteollisuuteen liittyvän uusiutuvan tuotteen tai raaka-aineen vuoteen 2027 mennessä…

  • Kemira ja Metsä Group perustavat yhteisen tuotekehitystyöryhmän. Kiinnostavimmat kehitysvaihtoehdot liittyvät Kemiran kehittämiin uudenlaisiin prosessi- ja päällystysteknologioihin, jotka valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista

11 tykkäystä

Kemira pohdiskelee Oil & Gas -liiketoiminnan myyntiä. Alla hyvin tiivis Taloussanomien juttu:

Tässä on vielä virallinen tiedote asiasta:

7 tykkäystä

Tässä olisi vielä analyytikon kommentit Oil & Gas -liiketoimintojen strategisesta arvioinnista.

Kemiran Oil & Gas -liiketoiminta kattaa liuskeöljy- ja -kaasuliiketoiminnan, öljyhiekkojen vedenkäsittelyn sekä kemiallisesti tehostetun öljyn talteenoton ja se raportoidaan Industry & Water -segmentin alla. Strategiset vaihtoehdot pitävät sisällään liiketoiminnan mahdollisen myynnin, joka arviomme mukaan kattaa liiketoiminnan osien tai koko liiketoiminnan myynnin.

Jotkin sisäpiirilähteet kertoivat, että tästä em. bisneksestä voisi saada yli 300 miljoonaa.

Lähteet arvioivat Mergermarketille, että Kemira suunnittelisi kertovansa potentiaalisille ostajille yksikön tämän vuoden käyttökatteen nousevan 50 miljoonan euron yläpuolelle. Yksi lähteistä arvioi, että yksikön kauppahinta voisi olla 6–7 kertaa yhtiön käyttökatteen verran. 50 miljoonan euron käyttökatearviolla laskettuna tämä tarkoittaisi 300–350 miljoonaa euroa.

“Mahdollisen kaupan yksityiskohtien lisäksi yksi Mergermarketin lähteistä paljasti sivustolle kiinnostavan yksityiskohdan Kemiran myyntiaikeiden taustalta. Lähteen mukaan Kemiran myyntiaikeisiin olisivat nimittäin vaikuttaneet yhtiöön kohdistuvat ESG-odotukset.”

9 tykkäystä

Sas se, tämä on vallan maksumuurin takana, niinkuin melkein kaikki nykyään, mutta “otsikossa” onkin jo se jutun juoni hyvinkin pitkälti julki tuotuna…

…Kemiran ulkomaalaisomistus pomppasi Solidiumin myyntien jälkeen korkeimmalle tasolleen vuosiin…


Noh, tällastahan tuossa reunalla “jutun sisällä” siis assosioitiin:

  • Maanantaina julkaistut tuoreet omistajaluettelot valottavat kuitenkin sitä, ketkä kaikki Solidiumin Kemira-kakkua ovat todennäköisesti päässeet jakamaan…

  • Kemiran kolmanneksi suurin suomalaisomistaja Varma kasvatti Kemira-positiotaan maaliskuun aikana 900 000 osakkeella. Lisäysten myötä Varma omistaa nyt Kemirasta 3,4 prosenttia.

  • Kemiran aiempien suuromistajien lisäksi suurimpien omistajien listalle nousivat maaliskuun aikana Säästöpankin rahastot, jotka kahmivat itselleen satoja tuhansia Kemiran osakkeita. Säästöpankin osakelisäysten tarkka määrä ei julkisista omistajaluetteloista selviä, mutta se on voinut korkeimmillaan olla noin 600 000 osaketta.

  • Ulkomaisten sijoittajien osakeomistuksista ei ole Suomessa saatavilla yhtä tarkkoja tietoja kuin suomalaisomistajien omistuksista. Euroclearin omistajatiedoista kuitenkin selviää, että Kemiran ulkomaalaisomistus pomppasi Solidiumin osakemyyntien jälkeen yli 34 prosenttiin…

…Kansainvälisten omistajien tietoja kokoavan Holdings-tietokannan mukaan Kemiran suurimpia ulkomaalaisomistajia olisivat tällä hetkellä brittiläinen Impax Asset Management (4,5 prosenttia osakekannasta) sekä amerikkalaiset Dismensional Fund Advisors (3,3 prosenttia) ja Vanguard (2,1 prosenttia), kaikki Holdingsin omistajatiedot eivät kuitenkaan ole vielä päivittyneet Solidiumin osakemyyntien jälkeen…

11 tykkäystä