Kesko - Kaupan alan osaaja

Surullisia uutisia tällaiset ovat, mutta tämänkin uutisen seurauksena Keskon tukkuriasema taas parantunee hieman lisää:

Vihannespörssin liikevaihto pyörii jossain 15 miljoonan euron pinnassa. Eli ei mikään jättiyhtiö, mutta ihan kunnioitettavan kokoluokan yritys kuitenkin.

Iloisia uutisia puolestaan ovat tällaiset, ja varmasti myös hyödyllisiä Keskon käyttötavaramyyntiä ajatellen:

32 tykkäystä

Tässä Kästin hyvä tviittiketju Keskosta. :slight_smile:

https://x.com/sijoituskasti/status/1810929816545132616

Loppuosa tviittiketjusta, kannattaa lukea kuitenkin X:ssä, jos mahdollista







Kuva
image

43 tykkäystä

Tämä on myös Onnisen kannalta relevantti uutinen:

17 tykkäystä

Näyttäisi siltä tämänkin päivän perusteella, että sijoittajissa alkaa olla uskoa Keskon liikevaihdon ja tuloksen kasvuun jatkossa. Että ostovoima kasvaa, rakentaminen ja remontoiminen vihdoin nousee, autokauppa alkaa käydä. Näin itse uskon.

6 tykkäystä

Tai sitten on vain osinkohuumaa ilmassa. Itse olen lappua taas hieman kevennellyt ja nyt odottelen, josko sinne 16 euron hintoihin taas palattaisiin, ja pääsisi täydentelemään. Maanantaina saataneen kesäkuun myyntiluvut näkyville. Ja kohta puoleen tietenkin tulee osari, jonka suhteen on mielenkiintoista nähdä joudutaanko ohjeistukseen tekemään jotain tarkennusta.

Itse en kyllä jaksa uskoa, että rakentamisessa nähdään vielä mitään suurempaa elpymistä. Autokaupan ja kotinikkareiden rautakaupan ostoksilla voidaan nähdä kesällä pieni kulutuksen aikaistuminen ennen alv-nousua. Ja syyskuun luvut voi olla samasta syystä sellaiset, että niiden julkistamisen aikaan kannattaa olla ostovaraa olemassa lapun lisäämiselle.

20 tykkäystä

Keskon kesäkuun myynti.

  • Päivittäistavarakaupan myynti oli kesäkuussa 536,1 milj. euroa ja se laski 7,8 %
  • Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti oli kesäkuussa 396,1 milj. euroa. Myynti laski 4,0 % ja vertailukelpoisesti se laski 13,9 %.
  • Rautakaupan myynti kasvoi 7,6 % ja laski vertailukelpoisesti 12,9 %. Teknisen kaupan myynti laski vertailukelpoisesti 14,6 %.
  • Autokaupan toimialan myynti oli kesäkuussa 88,4 milj. euroa ja se laski 19,6 %. Autokaupassa myynti laski 19,7 %.
  • Kesko-konsernin myynti oli kesäkuussa 2024 yhteensä 1 019,0 milj. euroa ja se laski 7,5 %.
27 tykkäystä

Tuossa vielä kommentit kesäkuun osalta

PT-kaupassa kehitys melko vaisua, eikä toimituspäivien määrän pienenemisen taakse voida näillä luvuilla täysin vedota.

Mikä raportilta jäi mainitsematta, että Ruotsissa on K-rauta → K-Bygg konversion seurauksena myös suljettu myymälöitä, jolla ollut vaikutusta myyntiin.

Autokaupassa on hyvä huomioida heikko markkinakehitys, ja käytetyissä autoissa Kesko itseasiassa on voittanut markkinaa.

34 tykkäystä

Kahdeksan prosentin miinus päivittäistavarakaupassa, plus ehkä enemmän odotetut miinukset rakennus- ja autokauppapuolella. Foorumin optimisteille tuli kertaheitolla metrikaupalla lunta tupaan, keskellä kesää.

Vaikka miinus pieneltä osin selittyy myyntipäivien määrällä, ovat selitykset muilta osin vähissä. Keskon strategia on selvästi rakennettu toisenlaiseen talous- ja kulutustottumustilanteeseen kuin missä maailma tällä hetkellä makaa. Alankin pikku hiljaa odotella ulostuloja toimenpidelistojen kera, jotta tilanteeseen voidaan edes näyttää reagoidun.

En myöskään usko tilanteen tästä oikenevan ennen kuin parantanut taloustilanne aikanaan näkyy yhteiskunnassa laajemminkin mm. lisääntyneenä rakentamisena ja kulutuksen lisääntymisenä. Tähän ei ympäröivässä maailmassa tällä hetkellä juuri ajureita näy, vaan graafit osoittavat juurikin päinvastaiseen suuntaan. Kesko on tässä tietysti paitsi indikaattori, myös ensimmäisiä kärsijöitä.

Kevensin eilen kolmanneksen positiostani miettien teenkö sijoitusvirheen. Nyt näyttäisi että tein, mutta erilaisen kuin mitä pelkäsin.

7 tykkäystä

Mitä mieltä olette keskon ruokakauppojen hinnoittelupolitiikasta. Itse ihmettelen miksi Kesko pitää kynsin hampain kiinni selvästi muita kauppoja kovemmasta hinnoittelusta. Perus ruokatuotteet on järjestään kalliimpia kuin kilpailijoilla. Tämähän on fakta. Ilmeisesti kuitenkin tabu, koska yp poisti edellisen viestini jossa tätä ihmettelin.

Mielestäni hinnoittelu on juuri se syy miksi asiakkaat ovat paenneet Keskon ruokakaupoista.

25 tykkäystä

Korkeampi hinta=isompi kate=hyvä osakkeenomistajille, jos ei vaikuta myynnin määrään.
Kaikki ei voi olla halvimpia.

4 tykkäystä

Kirjoittelin jo aiemmin että s-kauppa pyyhkii k-ryhmällä nyt lattiaa, mutta moni täällä ei uskonut. Katsotaan kun s-ryhmän luvut lyödään pöytään että onko höpötykseni olleet väittämäni mukaisia.

Tähän on monta syytä. Automaatiovarasto, halvemmat hinnat, yleinen taloustilanne jossa ihmiset talouden tiukkenemisen johdosta siirtyvät “halvempiin” kauppoihin.

4 tykkäystä

Ruotsin “S-ryhmä” eli Axfood (ei osuuskauppa) raportoi markkinan myötäisiä Q2-lukuja. Tämä on jatkumoa premium-toimijoiden ja halpuutuskauppojen kasvueron kaventumisesta. Tätä nähtiin 2024 lopulla ja Q1’24:llä.

Raportin mukaan kuluttajien hintaherkkyys on jatkunut ja vertailukelpoinen kasvu oli täysin linjassa markkinan 2,2 %:n kasvuun.

Keskon ruotsalainen verrokki ICA aloitti Keskoa aikaisemmin voimakkaammat hintakampanjoinnit, jotka saattavat olla yksi eroa tasoittava tekijä. Nähtäväksi jää onko Keskon lupailemat hintamielikuvan parantamistoimet riittävät markkinaosuuksien kasvattamiseen Suomessa.

Raportti löytyy täältä: Axfood interim report Q2 2024 (ENG) (cision.com)

17 tykkäystä

Tähän voitanee lisätä vielä se fakta, että S-ryhmällä on lupa operoida ohuemmalla kannattavuudella, kun taas osakkeen omistajat odottavat Keskon raportoivan hyvää kannattavuutta. Ja lisäksi S-ryhmän volyymit on Keskoa suuremmat, jolloin näistäkin saadaan hyötyä alempaan hinnoitteluun.

19 tykkäystä

Ja edelleen voidaan jatkaa, että Keskolla ei ole mitään yhtenäishinnoittelua käytössään, vaan kauppiaat määrittelevät hintatason. Lisäksi vertailua tulisi tehdä tyyliin Salet vst. K-Marketit, S-Marketit vst. K-Supermarketit ja Prismat vst. Citymarketit. Ei se hintaero nyt niin suuri ole näiden välillä ja olen huomannut, että monissa premium-elintarvikkeissa Citymarketit ovat pikemminkin pitäneet hintansa entisellään kun Prisma on niitä nostanut.

Mitä kuukausilukuihin tulee, niin karseathan nuo ovat kaikin puolin. Moni on elätellyt mielestäni aika harhaista kuvitelmaa tiettyjen toimialojen elpymisestä nyt kesällä. Mutta kyllä täytyy sanoa, että tällä kertaa pessimistikin pettyi. Mielenkiinnolla odotan, miltä Keskon tulosohjeistus näyttää osaripäivänä.

28 tykkäystä

Pistetään nyt vertailuksi niin voitte peilata

10 tykkäystä

Ja ei pidä unohtaa että tämän lisäksi vertailua pitäisi tehdä myös alueellisesti. Meillä täällä Suursavon alueella on Prismassa aivan eri hinnat elintarvikkeissa kuin esimerkiksi Lahdessa joka on Hämeenmaan aluetta. Meille lähimmät Prisma ja Cittari ovat saman katon alla joten hintojen vertailu on helpompaa…

Otetaan vaikka nyt kesäisesti esimerkiksi perunat, grillimakkara(a-laatu) ja lohi. Nämä kaikki tulee haettua Cittarista koska ovat siellä selkeästi halvempia kuin prisman puolella.

Eli olkoon mielikuva mikä on mutta jos haluaa koota edullisen ostoskorin niin täytyy käydä molemmissa. Lidl on ainoa jolla on samat hinnat kaikissa liikkeissä Helsingistä Rovaniemelle.

18 tykkäystä

Tähän pitää jatkoksi todeta sekin, että koska Keskon ruokakaupoissa toiminta on ruokakaupan osalta yrittäjävetoista, ja yrittäjä tarvitsee ilman muuta muutaman sadantonnin vuosittaisen siivunsa, ei Kesko tuolla yritysrakenteella pysty koskaan kilpailemaan puhtaasti hinnalla, S-ryhmällä kun on varaa pudottaa hintaa aina pikkuisen enemmän. Päinvastoin ajateltuna tämä ruokkii myös S-ryhmän ja myös tavarantoimittajien tuloksia, kun niidenkään ei ole pakko myydä aivan viimeisellä hinnalla.

Tätä enemmän kyse on kuitenkin hintamielikuvasta jota voi haastaa mainonnalla. Kesko ei ole lähtenyt halpuutuskisaan nähdäkseni puhtaan strategisista syistä vaan panostaa enemmän valikoimaan ja laatuun. Tämä ei nykyisessä taloustilanteessa ole puhutteleva viesti. Toisaalta halpuutuskisaan lähtö tietäisi tappiota yllä mainitsemastani syystä. Nyt ei siis vain ole Keskon rakenteella toimivan ruokakaupan aika. Tästä syystä tarvittaisiin edellä penäämääni reagointia.

8 tykkäystä

Joillekin ratkaisee enemmän hinta - toiset arvostaa enemmän valikoimaa. Mutta kyllä myös Keskonkin kaupoissa voi käydä kohtuu halvalla. Esimerkiksi tarjouksia on tosi usein ja myös paljousalennuksia. S-kaupoissa ei puolestaan ole juuri koskaan tarjouksia vaan ovat lähtöhinnaltaan ehkä hieman halvempia. Mutta ei monet S-marketit mielestäni ainakaan mitään halpoja ole

20 tykkäystä

Tänään aamupäivällä kävelin taas tapani mukaan K-Supermarkettiin ja nappasin mukaani hävikkihyllystä mm. valmissalaatteja ja täytettyjä patonkeja -40 % hintaan. Kassalla hinnasta lähti vielä 10 % kauppiaan lisäetuna veks. Ei tullut taaskaan fiilis kalliista kauppareissusta.

Siinä kauppaan kävellessä kuitenkin (yleensäkin varsin huonosti pitävän) sijoitussuunnitelmani vastaisesti naputtelin pari osakkeiden myyntitoimeksiantoa. Ensiksi aamuavauksessa kevennystä á 16,8 ja vielä toinen erä á 16,9, kun kurssi vastoin odotuksiani lähti avaushinnan jälkeen nousuun. Keskon osake reagoi jokseenkin aina kuukausilukuihin viiveellä, joten peliliikkeet kannattaa usein tehdä aamulla. Ajattelin aamulla, että pääsen nappaamaan jo loppuhuutarista nuo laput takaisin, mutta ei laskenut kurssi ihan niin jyrkästi. Mutta jos ensi viikolla sitten osinkodipin + jonkun todennäköisen tavoitehinnan laskun myötä pääsisi ostamaan nuo laput takaisin. Sitten taas ylipainoa salkkuun sen jatkoksi, jos kurssi möyrii enemmän.

OP tiivisti ajatukset aamukatsauksessa näin: “Huhti-kesäkuun kumulatiivinen myynti jäi noin 1,5 % Q2-ennustettamme ja noin prosentin Varan konsensusennustetta alhaisemmaksi. Päivittäistavarakaupassa myynti jäi sekä ennustettamme että konsensusta alhaisemmaksi. Rakentamisen ja Talotekniikan kaupassa myynti jäi aavistuksen ennusteestamme, mutta se oli konsensusta parempi. Autokaupassa myynti oli linjassa ennusteemme kanssa ja se jäi konsensuksesta.”

Huomioitavaa kuitenkin on, että toukokuun lukujen jälkeen OP kertoi Keskon olevan ennusteita edellä. Eli yhden kuukauden negatiivinen yllätys on silloin ollut suurempi kuin mitä edellisistä lauseista voisi päätellä. Tuskin säilyy OP:n 19,5 euron tavoitehinta osta-suosituksen kera. Ja ehkä päivitys saadaan Q2-ennakon muodossa jo ennen osaria. Odottaisin myös osinkoennusteiden laskevan lähemmäksi Inderesin esittämiä maltillisia arvioita.

Hieman kyllä alkaa noita lukuja katsellessa mietityttämään joidenkin yrittäjien taloudellinen kestokyky. Esim. urheilukaupassa kesäkuun myynti oli vielä pari vuotta sitten 13 MEUR, josta on nyt sulanut kolmannes pois.

26 tykkäystä

OP:ltä jotain minimaalista ennusteiden laskua, mutta osta-suositus ja 19,5 euron tavoitehinta ennallaan. Tämä toki itselle pettymys, koska nyt ollaan taas kyttäämässä sitä ostopaikkaa ja odotin hieman enemmän synkistelyä viikon alkuun :slight_smile:

15 tykkäystä