Kesko - Kaupan alan osaaja

Ehdin vasta nyt tsekata tuon. Kiitos Antille kysymykseni esittämisestä ja Jormalle vastauksesta. Tällä kertaa ei väistetty kysymystä (viittaus Helanderin aiempaan vastaukseen samaan kysymykseen), vaan vastattiin siihen harvinaisen selväsanaisesti.

Muutenkin mielenkiintoinen video taas kerran.

30 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Keskosta. Tämähän alkaa hiljalleen vaikuttamaan kiinnostavalta. :slight_smile:

Alaotsikot:

  1. Kesko odottaa suhdannekäännettä ensi vuonna
  2. Elpyvä ostovoima tukee Keskoa
  3. Osinkotuotto pysyy muhkeana
17 tykkäystä

“Analyytikot odottavat Keskolta 5,5 – 6,3 vuoden vuotuista osinkotuottoa, mikä on edelleen korkea tuotto kotimaisten pörssiyhtiöiden joukossa.”

Menemättä lauseen kirjoitusvirheeseen ja sen tarkoituksen ymmärtäen, huomautettakoon että esim. Inderes povaa osinkotuotoksi tältä vuodelta noin 4,5 %.ia.

Kun Puolan ja Baltian osuus Keskon RT:n liikevaihdosta on luokkaa 8 %, niiden markkinoiden elpymiselle on viime päivien uutisoinnissa annettu mielestäni vähän turhan suuri painoarvo.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko kuluttajamyynnissä heinä-elokuussa jotain aikaistettuja hankintoja alv-muutosten vuoksi. Syyskuun lukemista odotan synkkiä rautakaupan kuluttajamyynnin, autokaupan ja käyttötavaramyynnin osalta.

Paljon on viime aikoina puhuttu taas päivittäistavarakaupan hintamielikuvasta. Mielestäni tällä hetkellä Keskon toiminta sillä saralla on aika laiskaa, vaikka muuta onkin vakuuteltu. Nyt kun katson esim. Citymarketin päivän huipputarjouksia, tarjoaa kauppa jauhomakkaraa, limuja ja kanansiipiä. Meno on kuin takavuosien Siwassa. Paljoa paremmalta ei näytä omaplussa-edut: sipsejä, margariinia ja sitä rataa.

15 tykkäystä

Tälläkin viikolla pyörittelen päätäni K-kauppojen tarjouksille ja ennen kaikkea omaplussa-eduille, joilla ei ole kyllä ole kovinkaan suurta yhtymäkohtaa meidän talouden kulutustottumusten kanssa. Positiivisena huomiona, viimeksi pienessä lähikaupassa käydessä siellä oli pidempi kassajono kuin mitä olen siellä vuosiin nähnyt. Eikä kyse edes ollut siitä, että kassalla olisi ollut tumpelo myyjä, jonka vuoksi jono ei liiku.

Tänään poimin pari viikkoa sitten osarin alla myymäni laput enimmiltä osin takaisin. Ei nuo tullut välityskulujen jälkeen kuin noin 0,5 euroa lapulta edullisemmin takaisin. Se on pieni pettymys, sillä odotin jyrkempää osarireaktiota. Rauhalan vakuuttelut RT-puolen menon paranemisesta selvästi vakuuttivat. Ensi viikolla saataneen heinäkuun kuukausilukeman ja nähdään faktojen kautta, onko rautakaupassa oikeasti käynyt ovi vilkkaammin. Itse olen hieman skeptinen, mutta olenkin ikipessimisti.

Olisin voinut odotella myytyjen lappujen takaisin poimimista pidempääkin, mutta laskevat korot saivat kiirehtimään hankintaa. Vuoden euribor laski tänään jo 3,238 %:iin. Tämä alkaa jo tulla mukavasti läpi esim. asuntovelallisten arkeen ja korontarkistuksen osuessa tähän hetkeen vuoden euriborin kanssa velkaspedeileville korkotaso laskee yli 0,8 %. Jos tuolla ei vielä lähde rautakaupan kuluttajamyynti ja autokauppa nousuliitoon, niin jotain positiivista liikehdintää voisi olettaa syntyvän. Ainakin, jos globaali pörssipanikointi hellittää ja huomataan, että ei se maailmanloppu tullut vieläkään.

23 tykkäystä

Voisin kuvitella, että nimenomaan ottavat tuon tavaksi. Ja ei se mielestäni kauhean moitittavaa ole. Nyt uuden rytmityksen myötä kvartaaliosingot tulee pitkin vuotta tasaisesti kolmen kuukauden välein.

6 tykkäystä

Miten voi ottaa tavaksi maksaa vain kolme kertaa kalenterivuoden sisällä ja samanaikaisesti tasaisesti kolmen kuukauden välein?

5 tykkäystä

Vuodelta 2023 maksetaan osingot tämän vuoden huhti-, heinä- ja lokakuussa sekä ensi vuoden tammikuussa. Jos rytmitys pysyy jatkossa samana, niin tuleehan siitä tätä vuotta lukuun ottamatta neljä osinkoerää vuodessa.

Keskon vanhassa mallissa maksettiin tosiaan edellisvuoden tuloksen osingot neljässä erässä seuraavan vuoden aikana. Mutta koska ensimmäisen erän voi maksaa vasta huhtikuussa, oli osinkojen rytmitys melko epätasaista kalenterivuoden osalta tarkasteltuna.

20 tykkäystä

Joo, tämä vuosi erilainen, kun vain kolme osinkoa. Mutta tosiaan heti tammikuussa kilahtaa taas tilille. Ennen tätä Keskon päätöstä ei tainnut Hesan pörssissä olla yhtään firmaa, joka maksaa tammikuussa. Näin ollen omassa salkussa osinkoa tulee nyt eri firmoista kaikkiaan kahdeksana kuukautena, kiitos Keskon!

11 tykkäystä

Onpa mukava nousupäivä Keskolla (ainakin vielä). DNB nosti tavoitehinnan 17 eurosta 19 euroon ja pidä-suositus vaihtui osta-suositukseksi.

42 tykkäystä

Onko nousulle muitakin selityksiä? Ei tuo osakemäätä/hinta ehkä ihan yksityissijoittajien toimesta jaksa tollasta liikettä tehdä🤔

1 tykkäys

En kyllä itse keksi muita tälle päivälle osuvia syitä. Paitsi tietenkin yleinen pörssiriemu. Tietenkin voi ajatella, että laskeneiden korkojen luulisi heijastuvan Keskon kurssiin positiivisesti, mutta yleisessä pörssiluisussa se ei ole päässyt Keskon osakkeeseen vaikuttamaan. Josko kurssi ei kauheasti lasketellutkaan sen enempää osarin kuin muunkaan myötä.

Tuo korkokehitys on itsellä nyt se syy, että en enää tohdi painaa myy-painiketta Keskon kohdalla näillä kurssitasoilla, vaikka veivaamista lapulla olenkin tänä vuonna ahkerasti harrastanut. Jos kurssi taas laskettelee tämän nousun jälkeen sinne 16 euron tuntumaan, niin täytyy varmaan viedä pulloja kauppaan tai jotain, ja ostaa lappua lisää.

Onneksi tuli maanantaina ostettua likimain sama lappumäärä takaisin kuin mitä paria viikkoa aikaisemmin myin. No muutamalla sadalla osakkeella jäi vajaaksi, mutta vahvassa ylipainossa on lappu salkussa…

15 tykkäystä

Clas Ohlsonin odotukset ylittänyt myynti heinäkuussa vaikutti myös.

https://attachment.news.eu.nasdaq.com/ac050a6481f9827e3e2da772174498e28

Ja yleinen nousupäivä tänään.

2 tykkäystä

Tällainen eilinen uutinen oli mennyt itseltä ohi, että RTV sulkee viisi myymälää:

Nopealla silmäyksellä kaksi myymälöistä sijaitsee paikkakunnilla, joista löytyy K-Rauta.

RTV:n liikevaihto on kehittynyt (osin yrityskauppojen ansiosta) ihan hyvin, ainakin lähihistorian ennätys oli vuonna 2022 ja vuonna 2023 ylitettiin silloinkin vuosien 2020-2021 taso.

Sen sijaan liiketulos on ollut jo vuosia laskusuunnassa, ja uusia sopeuttamistoimia lienee luvassa, ellei markkinakäännettä parempaan nähdä:

Vilkaisin myös verovelkarekisteriä, ja sen mukaan “maksamatonta verovelkaa on vähintään 10 000 euroa”. Tilanne näyttäisi olevan siis yllättävänkin tukala.

Vielä aivan hiljattain RTV on panostanut yritysostoihin ja viime vuonna sille päätyi Carlsonin rautakaupat.

@Arttu_Heikura mielestäni puhutaan K-Raudan osalta niin merkittävästä kilpailijasta, että olisi mukava kuulla näkemyksiä aiheesta.

19 tykkäystä

Tuli melko pitkä vastaus, boldasin tärkeitä asioita niille, jotka ei jaksa lukea :smiley: Puuttumatta liikaa RTV:n asioihin niin kyllähän sen liikkeiden poistuminen tuo markkinalle lisätilaa. Tällä hetkellä se ”lisätila” saattaa haihtua heikkoon markkinaympäristöön, mutta pitkällä aikavälillä RTV:ssä käyneet joutuvat etsimään uuden asiointipaikan.

Jos mietitään K-raudan Suomen lukujen kautta, niin keskimääräinen K-rauta tekee Suomessa noin 7 MEUR liikevaihtoa per vuosi perustuen toteutuneen 12kk lukuihin. RTV:n myymäläkohtainen myynti on 2023 ollut hieman alle 4 MEUR, joten karkeasti alle 8 MEUR:n kokoista markkinarakoa olisi K-raudalle tarjolla, mikäli oletetaan että kaikki myynti siirtyisi suoraan Keskolle niillä paikkakunnilla, joissa Keskon läheltä on suljettu RTV. Näinhän ei varmaan niillä paikkakunnilla (Lappeenranta) käy, josta löytyy muuta tarjontaa. Menemättä liian syvälle RTV:n ja K-raudan tuotevalikoimien poikkeavuuksiin, niin tämänkin kautta saattaa myyntiä siirtyä muualle. Ts. mikäli K-raudasta ei löydy vastaavaa tuotetta mitä RTV:stä sai.

Jos pelataan pitkää peliä niin nuo yllä luetellut luvuthan ovat oikeasti suuremmat, sillä kummankin liikevaihtotasoa on syönyt haastava markkinaympäristö.

Pitää myös muistaa, että Suomessa useampi vähittäiskaupan toimija laajentaa kauppaverkostoja. Esim. Puuilolla puuttuu noista RTV:n suljettujen myymälöiden paikkakunnilta 4/5:stä myymälä (vain Lappeenrannassa on Puuilo). Nuo paikkakunnat kuulostavat melko Puuilo-konseptille sopivilta, joten uskon tämän olevan ensimmäisinä kärkkymässä RTV:n lopettaneita kauppapaikkoja. Biltema on myös kertonut laajentavansa Suomen verkostoaan, mutta se on keskittynyt suuremmille paikkakunnille. Rusta on myös toinen tekijä ja Puuilon alkuperäisten perustajien Hammer (tämä kyllä on sanonut keskittyvän Uudellemaalle). Tokmannilta nyt puuttuu vain Laihialta myymälä, mutta tämän laajentuminen on viimevuosina ollut aika verkkaista**. Pointti on se, että ottajia riittää.** EDIT: Jula jäi tästä mainitsematta.

Tarkalleen en muista viimeajoilta sitä, mitä vauhtia K-raudan myymäläverkosto on kasvanut, mutta perustuen ulkomaiden laajentumiseen niin Kesko on ollut viime aikoina vastahakoinen laajenemaan uusille paikkakunnille perustamalla uusia myymälöitä (vs. vaikka Puuilo, Tokmanni, Rusta jne.). Jos jollain on tästä tarkempaa tietoa, niin saa valaista :blush:

Ja niin Keskon ja RTV:n välinen yrityskauppa voidaan melkein kättelyssä poissulkea, sillä tähän todennäköisesti puuttuisi kilpailuviranomaiset. Ellei sitten tehdä joitakin liiketoimintakauppoja, jossa Kesko ostaa yhden tai muutaman RTV:n kaupan alueilta, jossa sen markkinaosuus on pieni.

Tämähän voisi olla hyvä kysymys pääjohtajalle Q3-haastikseen @Antti_Jarvenpaa

23 tykkäystä

PTY:ltä tuli tänään tilastoja kauppojen alkoholimyynnistä lakimuutoksen jälkeen

3 tykkäystä

Kiitos Arttu hyvistä ajatuksista. K-Rautoja oli viime kvartaalin lopussa Suomessa 123 kpl. Määrä on pysynyt melko stabiilina, sillä kolmena edellisenä vuotena määrä on vastaavana ajankohtana ollut 122 kpl, 124 kpl ja 128 kpl.

Itsekään en mihinkään yrityskauppoihin usko, missä Kesko olisi RTV:n liiketoiminnan tai sen osien ostaja. Mutta liioin en usko, että RTV:n karsimisoperaatiot jäisivät tähän. Ei siitä kauaa ole, kun firmalla oli yhdet muutosneuvottelut, jossa haettiin kuitenkin säästöt muualta kuin irtisanomisista tai myymäläsuluista. Nyt tämä uusi kuvio tuli varsin pian sen jälkeen. Ja tosiaan, tuon kokoluokan yrityksessä verovelan kertyminen mielestäni kertoo paljon tilanteen tukaluudesta.

Niistä edellisistä muutosneuvotteluista:

8 tykkäystä

Esa Juntunen tarinoi blogissaan Keskosta:

33 tykkäystä

Samaa mieltä tästä. En näe Keskolle oikein mitään syytä miksi tulisi ollakaan kiinnostunut RTV:n liiketoiminnan ostamisesta. Työskentelen vähän alaa liippaavissa hommissa ja uskon, että RTV:n asiakaskunta ohjautuu ihan ilmankin aika hyvällä prosentilla joka tapauksessa Keskolle. Keskon kilpailukyky tuossa segmentissä on kohtuullisen hyvä suurimmalle osalle potentiaalisista asiakkaista.

Ja RTV:n osalta on sanottava että kyllähän tuo todella pahalta nyt näyttää. Heillä on jonkun verran rampautunutta ollut toimintakyky jo viime syksystä asti ja ei näytä olevan parempaan olevan menossa. Jos koko henkilöstö lomautetaan max 90 päiväksi, niin aika perusteltu arvaus on kyllä se, ettei sieltä enää ole muuta ulospääsyä kuin konkurssi tai yrityskauppa/isohko pääomaruiske omistajilta.

20 tykkäystä

Ainakin Pirkanmaalla viime keväästä lähtien Citymarketit lähteneet ruokakaupan hintakilpailuun.Liha-kala ym tuotteiden hinnat täysin kilpailukykyisiä Prismaan ja Lidliin verraten.Selvästi markkinaa pyritäään valtaamaan takaisin.Itsekin lisännyt ostoja Cittarista

24 tykkäystä

Luulisin, että rtv on ihan kannattava projekti liiketoiminta alla, mutta varmaan myymälöiden kanssa on isommat ongelmat sitten.

Tokihan heillä varmaan on aika isot vuokrat / kiinteistöjen kulut.

Toki asuntorakentamisen Alho on varmasti myös hankala homma.

Hankalaksi vaan menee jos ei asiakkaat uskalla luottaa että saa tavarat rahaa vastaan, niin aika hankalaa voi olla tehdä businesta.

1 tykkäys