Keskustelua tietoteknisistä laitteista, sovelluksista ja ongelmista

Kiitos jeesistä!

Kameran asennan 2m päähän 5G ulkomodeemista ja wifi mesh-laite on seinän toisella puolella muutaman metrin päässä autotallissa jakamassa langatonta verkkoa sinne. Olis hyvä kun modeemista sais suoraan piuhan tuohon mut ei ole siinä kaapelille paikkaa. Täytyy langattomana mennä, ehkä riittää yhteys puuseinän läpi?

4 tykkäystä

Itselläni on kyseisessä kiinteistössä sisällä (n. 10m kamerasta) langaton reititin, jossa on RJ-45 -paikkoja vapaana, mutta toimi riittävän hyvin ilman piuhaa.

Amazon.de:stä ilmaisen postituksen raja nousi juuri sataan euroon, joten se on vähän harmi homma. Taitaa posti olla halvimmillaan kympin luokkaa. Jos päädyt sieltä tilaamaan kannattaa ostaa SD-kortti samalla sieltä. On huomattavasti halvempaa. Esim. tämä →

Tuo Reolink on muuten luotettava merkki myös. Muistaakseni mm. Verkkokaupan valikoimissa.

3 tykkäystä

Hmm, tämä ei kyllä taida pitää paikkaansa. 2.4 GHz:llä saavutetaan pidempi kantama kuin 5 GHz:llä. Nopeudessa 5 GHz toki päihittää 2.4 GHz:n, mutta vain jos ollaan tarpeeksi lähellä. 2.4 GHz voi toimia pidemmillä etäisyyksillä paremmin.

6 tykkäystä

Olet oikeassa. Olisin voinut selittää hieman paremmin. Yleisesti matalampi taajuus läpäisee paremmin esteitä ja kantaa pidemmälle, mutta 2,4GHz:n yhteyden nopeus laskee etäisyyden kasvaessa helposti niin huonoksi, että se ei riitä reaaliaikaisen kuvan katseluun kamerakäytössä. Monissa uusissa reitittimissä on myös antennit suunniteltu paremmin 5GHz:n yhteyksille (kuin aiemmin).

Tämä on siis oma kokemukseni toisesta kohteessa, jossa jouduin päivittämään kameran 5GHz WLANia tukevaksi juuri tästä syystä. Kuva pätki 2,4GHz:n yhteydellä. Jos portti on muutaman sadan metrin päässä täytyykin sitten vetää piuhaa tai hommata 5G-yhteys tms.

Parempi siis aina, kun molemmat taajuudet ovat mahdollisia. Osa laitteista osaa käyttää niitä myös yhtäaikaa.

5 tykkäystä

Onko näkemystä/ kokemusta:

Onko uudemmat puhelimet nirsompia internetyhteyden laadun osalta? Vaihdon puhelimen alle vuoden ikäiseen malliin ja putoilee useita kertoja päivässä netistä.

Vai voisiko olla kyseessä ikäero(zoomer- boomer) ja että vehkeet eivät (vielä) tule juttuun toistensa kanssa? Sit kun pääsevät huumoris samalle tasolle, ni alkaa juttukin luistaa.

Specsit sinällään pitäisi olla yhteen sopivat.

Kyseessä siis vanhahko reititin. Vanhat vehkeet puhelin, läppäri yms. pysyvät netissä ilman ongelmia.

Moni muu osaa varmaan neuvoa tässä paremmin kuin minä, mutta pohjaksi olisi hyvä tietää tarkemmin joitakin juttuja:

  • Onko käyttöjärjestelmän hyvin tärkeää olla Android tai iOS, vai onko melko samantekevää kumpi?
  • Mitkä ovat vaativimpia puhelimella tehtäviä hommia? Onko raskasta pelaamista tai muuten vaativia applikaatioita?
  • Jos käynnissä on samanaikaisesti useita vaativia hommia, onko tärkeää että puhelin pystyy ”pitämään niitä elossa” mahdollisimman hyvin niin ettei sen tarvitse aina ladata uudestaan kun siirrytään asiasta toiseen?
  • Kuinka tärkeää on puhelimen nopeus arkisissa hommissa kuten nettisivujen avaamisessa ym?
  • Kuinka tärkeää valo- ja videokuvaamisen laatu on? Tuleeko puhelimen muistissa olemaan paljon kuvia ja videoita?
  • Kuinka tärkeää hyvä akunkesto on?
  • Kuinka pitkään puhelinta on tarkoitus pitää?
  • Onko haussa verraten pieni ja kompakti, keskikokoinen vai mahdollisimman suuri puhelin?
  • Mikä on budjettihaarukka?
5 tykkäystä

Kiitos hyvästä ja kattavasta vastauksesta.

Avasit asiaa hyvin pragmaattisesta näkökulmasta. Itse kuitenkin yritin lähinnä saada vähän vainua, että missä nyt mennään puhelimien suhteen ja mitä ihmiset ihan oikeasti suosivat. Minulla on erillinen virtalähde ja myös Samsungin T7 Shield 1TB ulkoinen asema, jota pidän ns. back-up asemana. Tosin saa ne tiedostot myös tietokoneen kautta pyöriteltyä tarvittaessa. Eli ei tarvitsisi edes olla mitenkään älyttömän iso sen puhelimen oma tallennustila. Kuvien, sekä videoiden ottaminen on ehdottomasti tärkeää, kun tulee paljon tehtyä yhdessä perheen kanssa. Lähinnä lasta tulee kuvattua ja yhteisiä hetkiä isovanhempien kanssa.

Vähän olen tässä nyt alkanut kääntymään iPhonen oston puolelle, mutta mitä täällä muut tuumaa. Millaisia kokemuksia ihmisillä on puhelimista, pitäen mielessä myös tuon hyödyn irtiottamisen nimenomaan sijoitusasioiden pyörittämisen näkökulmasta myös (esimerkiksi vaikka Nordnet-sovelluksen käyttäminen, tai virtuaaliyhtiökokouksen seuraaminen yms).

3 tykkäystä

Äitini on vanha aika epätietotekninen ihminen ja menen hänen kanssaan ostamaan uutta kännykkää.

Hänellä on ollut halpa Samsungin älypuhelin, jolla hän on laittanut WhatsAppiviestejä kavereilleen ja sen lisäksi hän on kännykästä selannut uutisia.

Hän pitää kännykkää mielellään taskussaan, niin se ei saa olla liian iso.

Olemme todennäköisesti huomenna menossa hakemaan hänelle mahdollisimman halpaa Samsungin älypuhelinta, hänen noin viisi vuotta vanhan älypuhelimen tilalle. Käytämme apunamme myyjää, joka saa siirrellä tiedot yms.

Olen itse 80-luvun lapseksi tosi epäkätevä tietoteknisissä laitteissa ja siksi kysynkin teiltä; tuleeko teille jotain muuta mieleen, mitä minun ja äitini tulisi huomioida, kun ostamme hänelle uutta puhelinta?

Kiitos avustanne jo etukäteen! :slight_smile:

4 tykkäystä

“älä osta samsungia”?

No, toisaalta jos sellaiseen on jo tottunut niin eipä se maailman huonoin vaihtoehto ole. Huomaa vaan että jos ostat sen halvimman, saat mistä maksat. Hidas, huono näyttö jne.

Hyvää kännykkärautaa (ts. ei aivan kura näyttö, ei aivan kura piiri) saa jossain 300-400e hintaluokassa, alle sen niin sitten alkaa kompromissit hinnan painamiseksi alas tuntumaan selvästi.

1 tykkäys

Vanhuksille ei liian pientä luuria kannata ostaa jos näön tai sormien tarkkuuden kanssa on yhtään ongelmaa. Iso OLED (nykyään varmaan suurin osa?) on silmille hyvä ja sormille on enemmän tilaa osua oikeaan. Vastapainona sitten se koko.

Jos on Samsungiin tottunut, niin se voi olla ihan hyvä valinta nytkin.

3 tykkäystä

Tämähän on kuin omaa arkeani. Käytän kännykkääni siihen asti, että pankkipalveluiden päivitykset päättyvät. Edellinen puhelin oli joku Nokian Lumia, mikä piti poistaa käytöstä 2018. Vieläkin mennään samalla luurilla sen jälkeen. Omasta sai maksaa jo 2018 yli tuplasti extraa, että sai “compact” version taskuun. Mentiin jo hyvin lähellä Applen hintoja. Oli silti tärkein prioriteetti, että rauta on OK, mutta on mahdollisimman pieni puhelin.

Miehenä kesäsin, niin taskut on aika rajalliset. Naisena käsilaukka antaa paljon anteeksi. En ole edes seurannut vuoden 2018 jälkeen, mutta tuntuu kokojen vaan kasvaneen, kun katsoo maailmalla ympärilleen.

Käyttöliittymää ei ainakaan kannata vaihtaa… myyjä saa myydä… mutta kannattaa pysyä totutussa, vaikka päivityksien myötä pikkuisen on aina muutosta.

3 tykkäystä

Kiitos vastauksista, saimme jotain lisäajateltavaa.

Tuossa juttelin äitini kanssa ja nykyistä isompi ei saa olla. Hänen nykyinen älypuhelimensa on älypuhelimeksi aika pieni. Tosiaan taskussa tykkää pitää puhelinta ja näkö riittää aika hyvin sekä sormien toiminta.

Nykyistä puhelinta osaa jotenkin käyttää, joten seuraava puhelin tulisi olla hyvin samanlainen käyttää.

Vaikka äidin kanssa on aika tarkka mielikuva, millaista puhelinta haetaan, niin voisi tosiaan siellä liikkeessä katsoa niitä isompia ja parempiakin puhelimia, vaikka ihan varmuudeksi. Voi olla, että mieli muuttuu. Itelläkin muuttui mieli ja nyt on isompi näyttö puhelimes ku ennen. :slight_smile:

Tosiaan myyjältä pyydetään sitä, että jos hän siirtäisi tiedot uuteen puhelimeen jne. Katsotaan, mitä myyjä yrittää myydä puhelimen lisäksi. :smiley:

1 tykkäys

@Sijoittaja-alokas

Näyttökoko kasvaa ja kehys puhelimessa pienenee. Puhelin saattaa näyttää isommalta, vaikka todellisuudessa vain näyttö on uudessa isompi. Kannattaa fyysisesti verrata rinta rinnan vanhaa ja uutta puhelinta.

3 tykkäystä

@Sijoittaja-alokas Katselin vähän mitkä budjetti- ja ”premium economy”-puhelimet ovat tällä hetkellä Suomessa suosituimpia. Gigantilla suosituimmat Samsungit ovat Galaxy A34 ja Galaxy A14. Eka maksaa 300 e, jälkimmäinen 200. Mutta jälkimmäisessä on vain 4 gigaa muistia ja 64 gigaa tallennustilaa, mitkä ovat kyllä heikot speksit. Applen puhelimissa 4 gigan muisti toimii vielä kohtalaisen hyvin, mutta käsittääkseni Androidilla se on niukka. Ja kun puhelinta on tarkoitus käyttää useita vuosia, hidastumisen vaara on olemassa.

Sen sijaan A34 näyttää oikein pätevältä laitteelta. Se on julkaistu hiljattain, ja siihen luvataan käyttispäivitykset neljäksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi, käytännössä maksimi mitä Android-puolella luvataan edes huippumalleissa. 300 euron puhelimessa on 6 gigaa muistia ja 128 gigan tallennustila. 50 euroa enemmällä saa 8 gigaa muistia ja 256 gigaa tallennustilaa. Jos koolla ei olisi väliä, sanoisin että puremalla hammasta ja panostamalla sen 350 euroa saisi kyllä jämäkän laitteen useiksi vuosiksi, jopa viideksi.

Mutta sen koko on 6,6 tuumaa, mikä lienee mahdottoman iso äidille :disappointed: Samsungilla ei taida nykyään juuri olla pieniä puhelimia. Kun Gigantin sivuilla laitoin vaatimuksesi alle 6 tuumaa ja tallennustilaksi vähintään 128 gigaa (mikä mun mielestä minimivaatimus), antoi ainoastaan Applen puhelimia. Hankala yhtälö tuo pieni Samsung edullisesti mutta kuitenkin niin että siedettävä käyttää. Onko kauppa pakko tehdä huomenna vai voiko kartoittaa vaihtoehtoja liikkeessä ja miettiä sitten vielä?

Tässä vielä arvioita tuosta A34:stä (hinnat pudonneet vs tuossa jutussa mainitut):

4 tykkäystä

Ei ole ja on tässä aikaa miettiä jonkin aikaa. :slight_smile:

Kiitos kattavasta vastauksesta!

Lähetin kuvakaappaukset näistä vastauksista äidilleni ja varmaan äiti isällekin niitä näyttää. Keskustelemme näistä ennen kuin menemme liikkeisiin, mutta tutustumme varmaan eri vaihtoehtoihin ja vertailemme vanhaa puhelinta näihin uusiin puhelimiin.

Ja tuo edullisuus on sellainen toive, josta voi varmasti joustaa, koska kyllä vanhuksillani varaa on - ovat vain “vähän” nuukia. :smiley:

Mut joo, kiitos vielä hyvistä vastauksista - saattaa hyvin olla, että joustamme kriteereissämme. :slight_smile:

4 tykkäystä

Juuri tällaista laitetta tarkoitin kuin sanoin että 300-400 euron haarukasta saa jo sellaisen joka ei ole ihan kauhea.

Pienuus onkin sitten isompi vaatimus. Tässä on kaikki Android 12 ja Android 13 puhelimet joiden näyttö on 5.5" tai pienempi. Siis koko maailmassa. Näistä suurinta osaa ei edes saa suomesta.

3 tykkäystä

Xcover 5 saa ainakin suomesta,
Aivan hyvin sopii käteen.

1 tykkäys

Joo, heikkoutena vain se että on 2 vuotta vanha malli ja päivitykset päättyvät Android 13 kohdalle ilmeisesti, eli sen ostaminen 2023 on vähän niin ja näin.

3 tykkäystä

En tiedä semmosista, tänö vuonna ostin ja myötäänsä pyytää päivittämään.

Aivan olen hyvänä puhelimwna pitänyt🙂

1 tykkäys

Itse olen selvinnyt vähemmällä muistimäärällä ja tallenustilalla käyttämällä ns. puhdasta Androidia eli käytössä on Nokia 50G. Kun laitevalmistajan omia sovelluksia ei pyöri kuormittamassa niin tehoa ja muistia ei tarvitse niin paljon. Käsittäkseni Motorlalla puhdas Android ja pikaisella selauksella sattui tämä silmään 250 Euron hintaluokassa. Kommerntoikoon Kale, jos vehkeessä jotain vikaa. Muuten havaintona, että 5G nostaa hintaa puhelimessa, onko se tarpeen niin sanoisin, että aika moni jotain striimejä katsoo ja kiva, netissä riittää puhtia. Itse valitisisin, jos pidemmän ajan puhelinta haluaa.

Perheeseen olen muutamia Nokiaoita lapsille hommannut. Pienenmpi teho riittänyt ja näyttö on se osa joka sitten rikkoontuu yleensä. Puhdas Android ja pitkät päivitykset hyviä puolia. Tuossa sitten piirun alle 200€ malli, jonka itse ainakin vilkaisin ja vertaisin tuohon toiseen. Tekstissä näkyy miksi tämä käy “pitkäaikaiseksi puhelimeksi”. Noista kolmesta joku on 5 vuoteen rikki tai loppu.

5 tykkäystä