Keskustelua välittäjistä

Ovatko Nordean investor palvelut todella niin surkeat, mitä ihmisten kommentit antaa ymmärtää?

Ovat

mutta jos käyttöliittymä aiheuttaa harmaita hiuksia, niin en sellaista halua.

Ilmeisesti kuitenkin Investorista on välittynyt väärä kuva, jos nimenomaan käyttöliittymä huolettaa, eikä se että Investoriin ei pääse, toimeksiannot eivät toimi ja jos tulee joku splitti niin sylkevät päälle ja nauravat että korjaa köyhä itse hankintahintasi, tai että yhtiötapahtumiin reagoiminen onnistuu sähköisten palveluiden sijaan siten, että saat viikko deadlinen jälkeen kirjeen jossa neuvotaan soittamaan johonkin puhelinnumeroon.

5 tykkäystä

Liity vaikka osakesäästäjien jäseneksi, niin Mandatumin Traderissa jenkkilästä ostojen minimiksi tulee 6 EUR / laaki.

https://www.osakeliitto.fi/jasenyys/pankki-ja-valittajaedut/mandatum-life/

Ja vaikka et päätyisi Mandatum Traderiin, niin osakesäästäjien jäseneksi suosittelen silti liittymään. :slight_smile:

3 tykkäystä

Olen aloitteleva sijoittaja, ja tarvitsisin nyt kokeneempien apua. Perustin AOT tilin Nordnettiin, mutta pienten n. 500e kertasijoitusten takia haluaisin avata toisen tilin jenkkiosakkeita varten. Ovatko Nordean investor palvelut todella niin surkeat, mitä ihmisten kommentit antaa ymmärtää?

Eivät. Itsellä on molemmat, Nordnet on ollut jo n-vuotta ja koronan iskettyä tullut kaupusteltua pääasiassa Nordean (Investorin) kautta jossa nyt kohtuu mehevä salkku. Nordnettia on aika passiivisena itsellä, oikestaan bull/bear:t menee enempi Nordnetin puolelle, sillä valikoima on nykyään selvästi isompi siellä, Nordean puolella ovat vähentäneet saatavilla olevia bull/beareja.

Itseasiassa, Nordean Investorin kurssikäyrät ovat mielestäni paremmat kuin Nordnetin peruskäyttöliittymän, jotka ovat turhan yksinkertaistetut/epätarkat. Samoin löytyy perus teknisen analyysin työkalut, joilla voi arpoa olisiko paperiin x nyt hyvä myynti vai ostopaikka. Oma Tradeview lisenssi on jäänyt käyttämättä kun omaan tarpeeseen on saanut rittävästi pyöriteltyä Investorin kautta ne muutamat RSI:t ja keskiarvot mitä on milloinkin zoomaillut. Jos tietää mitä haluaa (ostaa/myydä), Investor toimii hyvin, jos taas haluaa enempi selailla listoja ja löytää ideoita, Nordnetissa on runsaammat listaominaisuudet.

Nordean OST löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla, mutta jos käyttöliittymä aiheuttaa harmaita hiuksia, niin en sellaista halua. Entä onko Nordealla Stop-Loss toimintoa?

Jos ei jostain syystä pidä Investorin käyttöliittymästä, niin voi toki mennä myös verkkopankin kautta joka on yksinkertaisempi ja hieman muistuttaa enemmän Nordnetin käyttöliittymää. Tässä kannatta huomioida, kuten yleensä, keskustelupalstoilla löytyy ehdottomia mielipiteitä monista asioista, kuten minkälainen UI on paras, mutta nämä kannattaa pitää kunkin omina henk. koht. mielipiteinä. Salkun kaupankäynti onnistuu UI:n puolesta mainiosti.

Stop-Loss löytyy pohjoismaisiin, mutta jenkkipörssistä puuttuu ainakin viimeksi chekattuna (sama oli käsittääkseni myös Degiron kanssa).

Toinen pohtimani vaihtoehto olisi eToro. Minulle suhteellisen tuntematon, mutta ilmeisesti ihan käypä ja todella houkuttelevat välityspalkkiot. Mielummin toki suosisin suomalaista, ihan jo verotuksen helppouden kannalta.

Jos tarkoitus on perustaa OST, niin et voi tehdä sitä ulkomaiselle välittäjälle (esim. eToro, Degiro). Samoin eToro kannattanee jättää verotuksellisista syistä väliin.

1% kulu-limitti pienistä kaupoista poistuu jenkkipörssistä, mutta säilyy kaikissa ETF:ssä. Näin ollen alimmalla tasolla minimikulu on 8e + mahd valuutanvaihto. Toisaalta, moni jenkkipaperi heiluu sen verran kovasti, jopa päivän sisäisesti, että 8e on pieni siihen verrattuna.

Absoluuttisesti ajatellen, jos ostelet pieniä määriä jenkkipörssiin, voisit säästää hieman välityspalkkiosta ulkomaisella välittäjällä, mutta sitten et voi hyödyntää OST:n verovapautta tilin sisällä ja joudut tekemään itse veroilmoituksen täydennykset. Jos teet voitollisia kauppoja, voit siis säästää hieman kuluista ulkomaisella välittäjällä, mutta menetät moninkertaisesti verotuksen kautta kun et voi hyödyntää OST:n sisäistä verovapautta.

Omalla kohdalla miettinyt myös samaa, sillä itsellä on jenkkiosakkeet Nordeassa, mutta eipä ole tullut tehtyä, sillä jos splittaan salkkuni kahteen osaan, niin joudun jakamaan myös käteispottini kahtia. Silloin reagointikyky nopeisiin kurssiliikkeisiin pienenee, sillä raha ei siirry reaaliaikaisesti ulkomaisen välittäjän tilille. Toisekseen, kun veroraportit tulevat automaattisesti (oikein), niin ei tarvi niistä stressata, veroilmoituksessa on ihan riittävästi puuhaa muutenkin, ainakin omassa tapauksessa. Ja ainakin omassa tapauksessa se että pankeilla on toimivat vahvan tunnistamisen työkalut (tunnusluku appis), tuovat hieman mielenrauhaa salkun kanssa (jenkeissä on tyhjennetty mm. kryptosalkkuja häkkeröimällä asiakkaiden tunnukset ja kaappaamalla asiakkaan puhelinliittymä, SMS-varmennuksen ohittamiseksi)

6 tykkäystä

Unohda eToro. Se on cfd kauppa. Itse käytän Degiroa jenkkiosakkeisiin. Kulut alle taalan per kauppa eli pikkusummatkin on ok

2 tykkäystä

Jos et välitä graafeista, niin Danske + osakesäästäjien jäsenyydellä tai Akavan jäsenyydellä pääsee aika halpohin välityspalkkioihin (minimi 5e ulkkareihin ja suomalaisiin lappuihin)

Mandatum olisi muuten varmaan paras, mutta eivät osaa lähettää verottajalle tietoja.

2 tykkäystä

Kunhan tämän oppivat niin salkku siirtynee Mandatumille.

Kirjoitan lähinnä tämän tänne siksi, että jos joku Mandatumilta laudalla sattuu pyörimään, niin tietävätpähän että mistä kiikastaa.

3 tykkäystä

Juuri näin. Mandatum, julkinen anteeksipyyntö veroilmoituksen mokaamisesta puhdistaisi ilmaa. Mandatum saisi myös lähestyä tänä vuonna heinän mokastataan kärsineitä asiakkaitaan rahallisella hyvityksellä. Valitettavasti vastuun kantaminen ei näytä kuuluvan pankkiirin toimintatapaan. Tehkää nyt Mandatum jotain.:wink:

1 tykkäys

Onkohan enää mitään syytä valita Degiroa Interactive Brokersin sijaan - nyt kun myöskään alle $100k salkuilla ei ole minimi-kk-veloitusta? Eli onko mikään Degirossa IB:tä paremmin? Muutama asia on huonommin, sillä käyttäjän pitää valita joko se, että omat osakkeet altistetaan lainaukselle tai vaihtoehtoisesti käyttäjän pitää maksaa ryöstöhintaa siitä, että vastaanottaa osinkoja. Musta tuo tekee Degirosta aika huonon vaihtoehdon.

1 tykkäys

Yksi syy on Degiron pitkä lista aidosti ilmaisia ETFiä, jolloin pienten pääomien hajauttaminen ei tule kalliiksi. Eipä ne pienet määrät kyllä maksa IBKRlläkään kuin pari euroa. Toinen syy voisi olla iso valikoima minifutuureja. (niiden käyttämiseen tosin vaativat ottaa käyttöön marginaalin, jota en aloittelijana halunnut.) Muita syitä en keksi.

1 tykkäys

Halleluja!
Nordea saanut mahdolliseksi asettaa hankintahinnan osakkeille joiden hinnat on mennyt sekaisin splitistä. :smiley:
Hankintahintaa ei ole kuitenkaan mahdollista itse asettaa tietyille erille vaan pitää itse laske keskihinta ostoille ja sitten sen pystyy laittamaan hankintahinnaksi koko potille.
Ehkä ensi vuonna niitä pystyy sitten korjailemaan ostoerittäin tai sitten Nordean atk-järjestelmä ei mene splitistä rikki. :open_mouth:

4 tykkäystä

Hyvä päivitys. Olen pitänyt IB:tä vähän kokeneemman ja varakkaamman säästäjän vaihtoehtona.
Kun kysyttiin jenkkiosakkeista ja eTorosta niin yhdistelmä vertautuu enempi Degiroon kuin “oikeaan” välittäjään laajalla instrumenttivalikoimalla.

Meininki on tällä hetkellä pörssissä ilmeisesti niin hurjaa, että jopa OP:n kaupankäyntipalvelut ovat jumissa ainakin itselläni. Kellään muulla samaa ongelmaa?

Kyllä tuntuis OP pelaavan.

2 tykkäystä

OP on ollu jumissa koko päivän. Tuli yksi ostokin tuplana, peruin toimeksiannon palvelun mukaan onnistuneesti eikä näkynyt useaan tuntiin toteutuneissa, sitten ihmettelin iltapäivällä kun linkitetyn tilin saldot pakkasella ja osakemäärä olikin tuplat että mitäs ihmettä. Ei ollut siis synkassa toteutuneet, salkku eikä tilin saldo. Nyt 6h myöhemminkään ei näy toteutuneissa kaupoissa vieläkään tämä osto, vaikka myin nuo liiat jo poiskin. Eikä ostot pitäisi olla edes mahdollisia jos linkitetyllä tilillä ei ole oston verran katetta.

Piti oikein soittaa OP:lle että mitäs tämä on, niin “valitettavasti jumii tänään, kaikki on kuitenkin käyttäjän vastuulla”. Tuli useampi satanen takkiin ja meni luotto täysin, ei pysty luottamaan että sitten joskus tiukan paikan tullen OP:n järjestelmä on pystyssä ollenkaan.

Varoituksen sana teille muillekkin…

3 tykkäystä

Onko kellään tietoa miten Nordnetin valuutanvaihtokulut käytännössä veloitetaan? En ole siis itse vaihtanut valuuttaa vaan olen antanut Nordnetin tehdä sen automaattisesti, mistä pitäisi mennä 0.25 % kuluja per toteutunut toimeksianto. Tapahtumat ja laskelmat-sivulla ei kuitenkaan ole koskaan näkynyt mitään sellaisia kulurivejä eikä myöskään yksittäisten toimeksiantojen laskelmissa ole koskaan ollut mainintaa. Niissä näkyy ainoastaan valuuttakurssi ja varsinainen välityspalkkio, mihin niitä ei ainakaan ole sisällytetty.

Mulla on käytössä valuuttatili ja kihlatulla ei. Kerran tehtiin kaupat samana päivänä ja itse tein valuutanvaihdon omalla tilillä. Ne kulut on sisällytetty sillä tavalla, että ilman valuuttatiliä valuutat vaihtuu kulujen verran huonommalla kurssilla.

Uskoisin, että Nordnet tekee valuutanvaihdoilla hyvää tiliä. Tuntuu todella oudolta nykypäivänä, että tuollaista ihan peruskulua joutuu etsimään kissojen ja koirien kanssa. Tuo (ja kaupankäyntikulut myös) pitäisi ilman muuta löytyä erittelystä ja niitä pitäisi pystyä selailemaan tapahtumista ihan niin kuin talletuksia ja nostojakin.

5 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Mielenkiintoinen systeemi.

Juuri näin sen minustakin pitäisi olla :+1:

Kyselin myös tuolla kysy sijoittamisesta-ketjussa aiemmin että onko valuutanvaihtokulut verovähennyskelpoisia mutta kukaan ei vastannut. Näillä tiedoilla vaikka olisikin niin aika vaikea olisi vähentää kun ei ole mitään erittelyäkään tarjota verottajalle.

Nordnetilta saa edellisen vuoden kuluraportin jossa nämä on eriteltynä Nordnet

Esimerkki omasta salkusta

10 tykkäystä

Joo tuosta olen myös niitä katsellut, mutta ihan kiva niitä olisi tutkia useamminkin kuin kerran vuodessa. Samoin kaupankäyntikulut saisi olla paremmin tutkittavissa. Nyt ne näkyy erikseen jokaisen kaupan kuitissa sekä vuosiraportissa.

Mandatumin jätti tuon valuutanvaihtokulun asiakkaan tappioksi

Ilmoitti verottajalle kaupat suomen pankin vaihtokurssin mukaa, eikä omansa joka on 0,3% huonompi