Kryptovaluutat ja -maailma

Hyökkäys on paras puolustus. Jos syytät kaikkia kilpailijoita vilunkipelistä niin yksi syy voi olla se että oma toiminta ei kestä päivänvaloa.

11 tykkäystä

Eikä kestäkkään.

12 tykkäystä

Vetäisin myös talletukset binancesta pois. Tässä on oikea riski että binance joutuu Usan pakotelistalle. Samalla myös muista pörsseistä omaan lompakkoon.

8 tykkäystä


https: //twitter.com/DesoGames/status/1591736159386103812

Aika selkeetähän tämä on mielestäni ollut jo alusta lähtien että kukaan cryptoversessä ei ole puhtailla papereilla liikkeellä. Siis toistan kukaan… En tiedä mitä mieltä ihmiset tapahtumien jälkeen kryptovaluuttojen arvosta.

Enkä ole siis levittelemässä mitään fudia asiasta, jokainen uskokoon siihen mihin huvittaa.

11 tykkäystä

Nostaisin varat pois Crypto.comista jos ne eivät olisi lukossa. Tässä voi paska osua tuulettimeen vähän joka puolella.
Olen itselleni perustellut että Crypto.com ei nyt ainakaan mikään puhdas pyramidihuijaus ole perustuen siihen kuinka huonosti he ovat asiakkaitaan kohdelleet tämän vuoden aikana. Jos haluat varastaa mahdollisimman suuren potin rahaa ei olisi mitään järkeä ajaa asiakkaita pois huonontamalla kaikki etuja ja palveluita kymmeniä kertoja lyhyen ajan sisään. Tämä ei kuitenkaan sulje pois muita hämäryyksiä.

15 tykkäystä

Taisin tuon joskus linkata Bitcoin spesifiin ketjuun :slight_smile:

Tämä on minustakin tärkeää muistaa. Mutta pitää myös ymmärtää se konteksti josta tuo prinsiippi riippuu. Matemaattisessa rahoitusteoriassa jonkin assetin arvo on sen tuottamien kassavirtojen ja itse aasetin arvon odotusarvo nykyhetkessä. Bitcoin ei tuota kassavirtaa joten sen arvo on vain sen kolikon arvon odotusarvo. Jos merkitään nyt Bitcoinin hintaprosessia B_t, joka on siis jonkin sortin satunnaiskävely, eli stokastinen prosessi. Sinänsä sillä ei ole väliä mikä sen prosessin jakauma on, vaan sillä että se on sellainen että se voi saavuttaa arvon 0. Jos asetetaan mikään rajallinen sijoitushorisontti T, niin ajanhetkellä t<T sijoituksen arvo on siis \mathbb{E}(B_T\mid\mathcal{F}_t). Tuo prinsiippi seuraa kun T\to\infty. Tällöin siis voidaan osoittaa että kaikille satunnaiskävelyille joilla 0 on absborvoiva tila, pätee että P(B_T = 0) \xrightarrow{T \to \infty} 1, eli todennäköisyys sille että satunnaiskävely löytyy tilasta 0 jonne se jää on 1, kun aikahorisontti “menee äärettömään”. Tällöin tietenkin myös tuon äärettömän aikahorisontin odotusarvo menee nollaan. Millä tahansa aikahorisontilla T<\infty, tuo odotusarvo on positiivista. Assetilla jolla on absborvoiva nollatila, mutta joka maksaa osinkoa tai korkoa, tuo äärettömän aikahorisontin odotusarvo pysyy suurempana kuin nolla. Lisättäkööt simuloitu kuva esittämään mitä tarkoittaa.


Eli siis nollaan osuvat polut jäävät nollatilaan. Jos simulointia jatkaisi ikuisesti, kaikki polut päätyisivät nollaan.

Tämä asia on jokseenkin ammattijargoninen ja akateeminen. Sikäli mikäli kuin mitään fyysistä todennäköisyysmittaa ei voida asettaa assettien arvoille (jos osaa niin on rikas), niin tällä asialla on välittömiä vaikutuksia lähinnä ihmisille joita kiinnostaa rahoitusmatematiikka, mutta ihan hyvä pitää mielessä muidenkin sillä Bitcoin ei tuota tosiaankaan mitään ja sen tulevaisuuden arvo riippuu täysin siitä pysyykö se relevanttina. Osakkeessa tai korkoa maksavassa instrumentissa käteen jää se korko tai osingot, mutta Bitcoinissa ei mitään, mikäli hinta osuu nollaan.

PS. Tajusinpas vasta nyt että täällä foorumilla onkin toiminnassa Mathjax plugin. Helpottaa matikan kirjoittelua :slight_smile:

19 tykkäystä

Ja tämä eroaa kullasta miten?

Kannattaa muistuttaa itselleen, miksi FTX kaatui ja pystyykö esimerkiksi crypto.com(tai jokin muu exchange) kaatumaan samasta syystä. Crypto.comilla ei ole samanlaista pyramiidihuijaus tokenia kuin FTX:llä ja näillä näkymin heillä on myös 1:1 kaikki asiakastalletukset, jota FTX:llä ei ollut, vaan luotettiin siihen, ettei isoja joukkonostoja tule, jotka aiheuttaisivat nopeasti maksukyvyttömyyden. En puolusta nyt erityisesti crypto.comia, koska näitä on monia muita samassa asemassa olevia, mutta kannattaa silti miettiä lähtökohtia.

Ja itse olen myös pohtinut, kun kaikki nyt huutaa vaan että kaikki cryptot pois exchangeista ulkosiin walletteihin, niin mitä tapahtuu kun tarpeeksi suuri osa hodlaa vaan ulkosissa walleteissa ja suuri osa treidaajistakaan ei uskalla enään treidailla, koska se vaatii cryptojen pitämistä exchangen walletissa? Pystyvätkö treidifirmat enään toimimaan, kun tulot tippuvat? Mitä tämän jälkeen tapahtuu cryptoille?

7 tykkäystä

Niin siis niinkuin sanoin, tuo on jokseenkin akateeminen asia että absborvoiva tila tarkoittaa että nykyarvon pitäisi olla nolla. Mutta siis muuten erosta kultaan puhutaan tuossa Talebin kirjoituksessa jonka Verneri_Pulkkinen linkkasi ylemmäs tähän ketjuun, joten suosittelen lueskelemaan sitä.

1 tykkäys

En tiedä miten FTX tokeni toimi mutta miten se eroaa Cronoksesta?

Pääpointti kai se että ftx pelasi ilmeisesti asiakkaiden rahoilla ja käytti omaa tokenia lainojen vakuutena.

8 tykkäystä

Tosiaan tulikin tossa ylempänä, että FTX tokenia käytettiin lainojen vakuutena.

Jos nyt oikein oon ymmärtänyt, niin FTX osti asiakkaiden sijotuksilla(cryptoilla) FTX tokenia, joka sai sen hinnan nousemaan pikkuhiljaa ja näin sitä pystyttiin käyttämään isompien lainojen vakuutena.

Cronoksen kohdalla näin ei toimita.

5 tykkäystä

“Akateeminen asia” ei tarkoita muuta kuin argumenttia, joka on julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä.

Luin artikkelin. Alla tärkeimmät kohdat miksi Talebin mielestä kultaa ei koske samat johtopäätökset kuin bitcoinia, vaikka kassavirtaa tai osinkoa ei myöskään heru vastaavasti:

“Koska pitkä historia ja koska ei muuta muotoaan”. Vähän käsien heiluttelua omaan makuun.

7 tykkäystä

I rest my case

10 tykkäystä

@Trivial

En ymmärrä pointtiasi. Jos 20% asiakkaiden holdeista on SHIBiä, niin heidän on pakko pitää ne 20% lompakoissa, koska asiakkaat omistavat ne? Jos asiakas ostaa SHIBiä sun exchangesta ja holdaa sitä siellä, niin ethän sä saa muuttaa sitä holdattavaa SHIBiä eri tokeniksi, tai muuten tulisi pyramidin kaltaisia piirteitä.

Voitko tarkentaa jos tässä oli joku muu juttu, mitä tarkotit.

10 tykkäystä

Tarkoitan akateemisella asialla sitä, että asialla ei ole välitöntä intressiä muuta kuin ihmisille joita kiinnostaa matemaattinen rahoitusteoria.

No ei oikein. Jos kullan pörssiarvo menee nollaan, sinulla on jäljellä edelleen kultaharkko jolla on käyttöarvoa. Ei ole oletettavaa siis, että kulla on absorvoiva nollatila. Toinen talebin pointtihan oli se, että Bitcoinin olemassaolo itsessään vaatii jatkuvaa intressiä sen elossapitoon. Bitcoinia ei ole ilman louhijoita jotka kuluttavat energiaa muiden transaktioiden prosessointiin. Kulta ei vaadi tällaista jatkuvaa intressiä yläpitoon. Kulta säilyy vaikka sen heittää laatikossa merenpohjaan tuhanneksi vuodeksi.

12 tykkäystä

Pitäkää ne kolikot ledgerillä yms älkää niillä välittäjillä. Ja ei, Kiinalaismiehen Binance ei ole luotettavampi kuin Crypto.com

Ei tarvii sitten miettiä kuka vei rahat.

Ei mulla muuta :smiley:

6 tykkäystä

Eihän tuossa ollut edes kaikki reservit.
Toiseksi tuulipuvut holdaavat paljon meemi kolikoita joten niitä kuuluukin olla paljon walleteissa.

8 tykkäystä

Pointti lienee siinä että laajemman bankrunnin tapahtuessa yleisesti ottaen kaikkien kolikoiden arvo laskee suhteessa usdollariin. Tämä toki aiheuttaa painetta tetheriin joka lienee se viimeinen poistumakanava enne fiatiksi realisoimista.

Mutta jos tai kun exchangella on käytännössä missä tahansa muussa kryptokolikossa varallisuus versus että se olisi oikeassa fiat rahassa tai fiat rahaksi helposti muutettavassa assetissa. Kryptokolikoiden arvo voi heittää erittäin nopeasti lähelle nollaa joka laskee luonnollisesti tuota exchangen likividiteettipoolia.
Toki se että exchange jäädyttää nostot ym voi hidastaa valuuttapakoa mutta yleisesti ottaen tämä kaikki lisää systeemiäkohtaan kohdistuvaa riskiä/painetta. Kaikki perustuu kryptovaluutassa luottamukseen. Tällä hetkellä tuo luottamus ei kovinkaan vahvalta vaikuta julkisessa kuvassa.

Kuten aikaisemmin sanottua uskoisin että viimekädessä odotan mitä tapahtuu kun päästään dominoiden kaatumisessa tetheriin asti. Siinä vaiheessa vasta aletaan testaamaan systeemin todellista kestävyytä ja kantokykyä ja veikkaisin että tetherillä kuten monella muullakaan ei liene sen puhtaammat paperit olemassa.

4 tykkäystä

Siis sitten kun tulee joukkokato, niin asiakkaat saa tokenista sen hetkisen markkinahinnan. Ja tokenille aina tarvitaan ostaja kun sen myy, samallla tavalla kuin osakkeissa. Ja se ostaja on aina toinen asiakas, ei exchange. Ihan samalla tavalla kun osakemarkkinoilla. Tämän takia on tärkeetä säilyttää ne tokenit, eikä muuttaa niitä rahaksi tai muuksi tokeniksi. Juuri tuolla tavalla FTX kusi hommansa, kun se muutti osan asiakkaiden omistamista tokeneista FTX tokeneiksi ja joukkokadon tullessa, FTX tokenin arvo laski, eikä ne saanut niitä muutettua enään määrällisesti vastaamaan asiakkaan omistaman tokenin määrää, joka johti ketjureaktiona nopeasti maksukyvyttömyyteen.

Crypto.com tekee juuri niinkuin pitääkin näillä näkymin. Toivotaan ettei tule ilmi jotain muuta ikävää.

5 tykkäystä