Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

  • Miltä sivustolta näkisi amatöörin ymmärtämässä muodossa kuinka suuri osa firman X lapuista on shortattuna

Ja jatkokysymyksenä

  • Päivittyykö vinkkaamasi sivusto after- ja pre-markettien aikana?

Ponneaineena kysymykseen Quantumscape. Eilen +30 %, nyt after- + pre-marketissa toinen samanmoinen. Netin huutelupalstalla väitetään, että porukka yrittäisi shortata tätä (alle tunnin vanha kommentti), mutta lappuja ei olisi saatavilla. Luotto lähteeseen 0, mutta kiinnostaa onko tuo mitenkään todennettavissa?

1 tykkäys

Toivottavasti edes suunnilleen oikea paikka kysyä, mutta voisiko joku antaa vinkkiä miten kannattaisi edetä jos haluaisi aloittaa sijoittamisen ja käytettävissä olisi heti 1000e. Ostaa tuolla rahalla muutamaa eri osaketta, laittaa johonkin rahastoihin tms vai unohtaa koko juttu koska alkupääoma liian pieni? Olen lukenut netistä kaikenlaisia vinkkejä, mutta tuntuu että aina seuraava artikkeli kumoaa sen mitä jossain toisessa on sanottu.

Lisäkysymys: Jos tuon tonnin käyttää osakkeisiin ja jatkossa säästää n.100e kuukaudessa niin kannattaako se säästää johonkin rahastoon vai kuinka?

Kiitos jo valmiiksi jos joku jaksaa vastata! :blush:

3 tykkäystä

Minä laittaisin tonnin yhteen lappuun, jos olisi pakko valita yksi niin Kamux jossa mielestäni hyvä tuotto-odotus. 100e voi sijoitaa vain jos on halvat välityskulut, nordealla taisi olla 1% ilman alarajaa?

Tämä ei ole neuvo/suositus, sanon mitä tekisin itse.

4 tykkäystä

tuossa pisteessä itse laittaisin A) tilille ja ottaa muutama sijoitusopus käteen samalla kun säästelee, B) jos en jaksaisi/kerkeäisi perehtyä osakesijoittamiseen niin pistää johonki kuukausisäästö ETF himmeliin matalilla kuluilla

4 tykkäystä

Se, mitä rahalla kannattaa tehdä, riippuu ihan siitä, minkälainen suunnitelma sulla on ja mikä on sun riskinsietokyky.

@anttirs kommentit olivat todella hyviä. Yksi vaihtoehto on myös valita joku tai jotkut rahastot, joihin aloittaa sijoittamisen samalla kuin miettii tarkemmin. Varat voi sijoittaa niin kerralla kuin ajallisesti hajattaen. Tuollaisilla kertasummilla saattaa jopa rahastot (niin passiiviset kuin jotkut aktiivisestikin hoidetut) voittaa etf-tuotteet. Nordnet taitaa olla edullisin, mutta sielläkin kulut 100 euron kk määrällä 2,5% ja joka toinen kuukausi laskennallisesti 1,25% per sijoitettu pääoma. Ja niistä jos haluaa joskus luopua, myyntipalkkiot tulevat vielä päälle. Rahastoissa ei tyypillisesti ole merkintä- eikä lunastuspalkkiota (toki kannattaa varmistua ennen päätöstä).

Ja tämä ei ole sijoitussuositus, mutta itse varmaan tuollaisella määrällä, josjakun kysymys ei olisi hätävarakassasta, sijoittaisin johonkin matalakuluiseen (max 1% kulut) rahastoon ajallisesti muutamalle kuukaudelle tai vuosineljännekselle hajauttaen. Jos omasta pankista ei sopivaa löydy, Seligsonin Phoebus on ollut foorumilaisen suosima.

1 tykkäys

Tein juuri samat pohdinnat pojan salkulle. Alkupääoma oli noin 2000 euroa ja joka kuukausi lapsilisien(90e) verran säästämistä. Päädyin hajauttamaan kuuten eri rahastoon. Painotus teknologiaan, uusitutuviin, ruotsalaisiin pienyrityksiin ja usa. Tähän asti mennyt ihan hyvin.

2 tykkäystä

Miten tämä menee, jos saan myytyä vain osan osakkeista toimeksiannolla päivän aikana? Meneekö siitä täysimääräisesti toimeksiannon hinta (5€ tällä hetkellä), kun en pysty enää edes muokkaamaan kyseistä toimeksiantoa.

Riippuu varmaan välittäjästä, Nordnetillä menee myös osittain toteutuneesta toimeksiannosta täysi hinta, mutta hinnan muokkaaminen ja loppujen osto/myynti ymmärtääkseni pitäisi myös olla mahdollista samaan hintaan, kunhan tapahtuu samanpäivän aikana.

3 tykkäystä

Pistin 61e (näin alkuun) Taaleri rahastoon. Osakekertymänä oli vakaita arvonluojia Hesan pörssissä. Katselin tuossa pankkien aukiolopäiviä ja päivittäin liitteen mukaan tehtäisiin kauppaa. Tarkottaako tämä nyt siis myös viikonloppuja? Suljetut pankkipäiväthän on esim itsenäisyyspäivä jne muut juhlapäivät.

Cutoff klo 13.

Aleksi98 - FTH odottelee jo kärsimättömänä mahdollisia 100k-300k tuottoja (ainoasta vain toistaiseksi) olevasta rahastosta 10v säteellä.

1 tykkäys

Pankkipäivät on vain arkipäiviä. Eli merkintäsi toteutetaan aikaisintaan maanantaina sen päivän toteutuneeseen kurssiin. Rahastosijoittamisesta saa hieman mielenkiintoisempaa kun tutkii niiden sisältöä vaikka Morningstar palvelun avulla.
https://www.morningstar.fi/fi/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000J4SW&tab=3

2 tykkäystä

Ymmärräthän, että 100k tuotto 10v päähän vaatii seuraavaa: n. 8% vuosituotto, 550e kuukaudessa koko sen 10 vuoden ajan.
300k tuotto taas n 1600e/kk, samalla tuotto-odotuksella.

En ole aivan varma, käsitätkö välttämättä täysin pelin henkeä. Pörssissä kaikki eivät voita, sijoitukset eivät aina kymmenkertaistu viidessä vuodessa, eikä raha todellakaan sada laariin vain siksi, että on sijoitussalkku. Nyt oikeasti suosittelen jäitä hattuun, unohdat hetkeksi nuo isot ‘100-300k’ tuotot, ja hoidat perusasiat kuntoon. Kun oppirahat on maksettu, kokemus on karttunut ja tietämys lisääntynyt, alat vasta miettimään milloin saat sen ‘ison kalan’.

Ajattele asia niin, että jos saisit nyt miljoonan, olisiko sinulla taito ja kyky ylläpitää, tai saati kasvatttaa sitä? Pohdi siis omia varainhoitotaitojasi, perustuen ‘trackrecordiisi’, eli suorituksiisi markkinalla.

E: alun tuottoesimerkit siis tarkoitettu, että salkkusi koko tällöin 100k/300k. Eli ei edes se tuotto…

16 tykkäystä

Kiitos tästä. Koitan opetella lukemaan tätä. Vihaan noita numerodatahommia vain. Tykkään suullisista tulevaisuusnäkymistä ja datasta enemmän. Olen aivan nolla matikassa ja numeroiden pyörittely ei ole minun juttu. Sen takia on vaikea keskittyy pitkään johonkin numerodatalliseen sheettiin. Jotain ymmärrän paremmin, jotain en alkuunkaan tai vasta pitkän opiskelun jälkeen.

Jos numerot ei nappaa niin käy läpi kaikki rahaston sisältämät firmat: nimi, sektori, kotimaa, historia ja ennusteet. Sen jälkeen voit pohtia onko rahasto oikea valinta juuri sinulle.

2 tykkäystä

Numerot ei nappaa, jos niiden arvoa ei ymmärrä. Mikäli pohdit hetken niin huomaat niiden arvon itsellesi. Jos pankkitilillä on 5,93 tai 5930,-, niin huomaa aika konkreettisesti numeroiden merkityksen ja eron.

2 tykkäystä

Jäi firman ohjelman myötä haltuun nippu osakkeita Uuteen-Seelantiin, NZE-pörssiin. Hallinta on computershare-palvelun kautta.

Myynti ei ole ihan vielä ajankohtainen, mutta kunhan ajat vähän kohenee, on nousua odotettavissa ja myynti rupeaa kiinnostelemaan.

Vastatiliksi tuonne käy vain paikallinen tili. Tilin voi kyllä avata, mutta nostaminen tai siirto vaatii henkilöllisyyden todistamisen paikan päällä.

Myynnit voi myös nostaa shekkinä, mutta näitäkään ei voi Suomessa lunastaa järkevästi.

Onkohan mitään keinoa hoitaa hallintaa järkevästi Suomesta käsin? Kaikki mieleen tuleva on kyselty, eikä keinoja ole löytynyt. Käynti paikan päällä on toki mahdollinen, kun koronat on lusittu.

Onko kokemusta miten näitä kannattaisi hoitaa? Esim. Paikallinen luotettava taho vois ehkä auttaa valtakirjalla tms. Vai?

2 tykkäystä

Tämä kyssäri kuuluu tänne mieluiten @Pipari :slight_smile: Tervetuloa Foorumille!

1 tykkäys

Pistä heidän embassyyn kysymys että miten tuon voisi hoitaa fiksuiten?

Jos tuo työnantajasi(?) kautta on sinulle tullut, niin kait sieltäkin jotain tukea voisi olla saatavana. Erityisesti jos ovat myötävaikuttaneet tilanteeseesi (antaneet suomalaiselle NZ osakkeita bonuksena tms)? Tiedän tapauksia, jossa yhdysvaltalainen firma on auttanut entisiä työntekijöitään saamaan rahansa ulos vastaavissa tilanteissa (ovat siis maksaneet bonukset osakkeina, jotka ovat olleet lock-upissa kun työsuhde on päättynyt jne)

Kiitos! Meitä jäi tähän parisenkymmentä, jotka jättivät ohjelman lopettamisen myötä osakkeet myymättä. Eipä arvannut, että tämä teettää näinkin paljon työtä.

No, onpahan päämäärää. Ootellaan vaan kun tilanne palailee, eli osakkeet nousee ja lennot laskee :slight_smile:

Tää käytiin omistajanvaihdoksen myötä läpi ja tuli vaihtoehdot, että myy silloiseen hintaan tai jätä omiin nimiin tuonne computersharelle.

Oli todella alhaalla silloin, eikä raaskinut millään myydä alehintaan.