Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Minkä kotimaisen talon palvelut valitsisitte, jos ja kun olisitte irroittamassa käteispositiosta pesämunaa kirjaimellisesti oman eläkkeen kerryttämistä varten?

Itte oon saanut tarjouksen Madatumin tuulipuvuille suunnatuista palveluista, joka ei vaikuta mahdottoman huonolta. Pitäisi vielä ettiä kaks tai kolme kilpailevaa vaihtoehtoa, mutta tällä hetkellä eläkkeensä puolesta pelkäävä milleniaali ei oikein kohtaa itselleen sopivaa markkinointia / mielenkiintoista tuoteta. Ratkaisun kun pitäisi olla sellainen, että jos sitä ei jaksa joku vuosi olla ruopsuttamassa ja kuopsuttamassa, niin se ei ainakaan tuota tappiota vaikka se olisi tovin vahtimatta.

1 tykkäys

Haaveena olisi saada toiselle näytölle automaattisesti vaikkapa minuutin välein päivittyvä “teleprompteri”, joka kertoisi pörssiyhtiöiden tiedotteista ja tärkeistä uutisista. Esim. taannoisessa Wulff-kaupassa nopea tiedonsaanti olisi ollut valttia.

Onko joku toteuttanut tällaista, ja mitä palstaa seuraatte? Kauppalehden tiedotteisiin mahtuu todella paljon turhaa tauhkaa, mutta onko se silti paras vaihtoehto?

1 tykkäys

Ostaa/myy ketjussa aika moni tankkailee, jopa päivittäin. Onko tästä jotain tutkittua tietoa miten kannattavaa toiminta on ostaa usein lisää vs. että ostaa vaikka kerran kuussa sokkona lisää? Jos on päättänyt panostaa yhtiöön niin tietysti kannattaisi ostaa heti maksimimäärällä jos kerran oletus on nouseva kurssi. Mutta riskit kasvaa.
Tankkailu voi tapahtua laskupäivinä tai sitten nousevaan kurssiin, kummallekin mielestäni perusteensa. Jos laskupäiviä on harvoin, dipeistä tankataan harvemmin eli enemmän kerrallaan.
Millaisella logiikalla prosijoittajat tankkaavat? :sunglasses:

2 tykkäystä

KIINTEISTÖRAHASTOT NORDNETTIIN?

Onko kellään tietoa, tuleeko nordnettiin kiinteistörahastoja milloinkaan “euro-valuutan muodossa” ?

Olisin kiinnostunut lähtemään mukaan toimintaan.

1 tykkäys

Mistä katsotte osakkeiden ostot/myynnit? Esim joku rahasto myynyt 10000 jotain osaketta ja vaikka nordnet ostanut srn 10000. Suomi-osakkeet riittää.

Välittäjän sivuilta (esim. Nordnet) näkee ihan hyvin, mutta paras ilmainen työkalu mihin olen törmännyt löytyy:

3 tykkäystä

Oletan tämän kuvan olevan Nordnetistä(Kopion Harvia-foorumilta) . Miten saan tämän näkyviin, enkä vain viimeiset ostot/myynnit.

Jokaisen osakkeen sivulla oikeassa reunassa on välittäjätilastosarake.

1 tykkäys

Kysymyksiä verotuksesta.
Möin helmikuussa 2021 bitcoineja 100 000e edestä. Hankintameno-olettamaa käyttäen maksan veroa summasta: 100 000e - 100 000e * 0.2 = 80 000e.
30% veroa summasta 30 000e: 30 000e *0.3 = 9000e
ja 34% yli menevästä osasta (50 000e): 50 000e * 0.34 = 17 000e
Näin ollen veroa tulee maksettavaksi 9000e + 17000e = 26 000e. Ymmärsinkö oikein?
Koska voitot on realisoitu vuoden 2021 aikana, tulee minun maksaa ko. summa (26 00e) vuonna 2022? Millon verovuosi päättyy? Eli mikä on eräpäivä, jolloin ko.summa viimeistään maksettava?

1 tykkäys

Verovuosi päättyy 31.12, lukuunottamatta yrityksiä joilla tilivuosi on määritelty muuksi ajanjaksoksi.

Voit maksaa tuon pääomatuloveron vero.fi palvelussa oma-alotteisesti, mikäli odotat verotuspäätöstä joudut maksamaan pientä korkoa.

2 tykkäystä

Näistä voi myös soittaa verottajalle tai chattailla vero.fi:ssä. Yllättäen Verottajalla aspa toimii hyvin verrattuna muihin virastoihin.

2 tykkäystä

Oliko niin, että jos vaikka myyn arvo-osuustilillä ETF:ää, niin voin samalle arvo-osuustilille ostaa jotain tilalle vaikka heti näillä kaupasta saaduilla rahoilla? Vai pitikö odottaa T+2, ettei mene korkoa tms? T+2 silloin, kun nostaa rahat tililtä pois?

Riippuu välittäjästä. Yleensä rahat voi käyttää heti ostamaan muita osakkeita/ETF:iä jotka ovat saman selvityssäännön piirissä koska osto tapahtuu vasta aiemman myynnin jälkeen myöskin selvityksessä.

Rahan ulos ottaminen vaatii tuon odottelun, samoin rahan vaihto toiseksi valuutaksi.

4 tykkäystä

Ok, välittäjänä Nordnet. Saksan pörssin ETF:ää myin ja tilalle tuli vähän sertifikaattia (Ruotsin lipun alla). Vähän isompaa riskiä pienellä summalla.

1 tykkäys

Jep, niissä pankeissa/välittäjissä, joilla joutuu odottelemaan tuon T+2, niin vaihto lajista toiseen on vaikeuskertoimeltaan varsin suuri.

2 tykkäystä

Nordnetin kohdalla ei tietääkseni pitäisi olla ongelmaa ellei mukana ole valuuttamuunnosta tai rahastoja. Ja valuuttamuunnoksenkin voi tehdä myöhemmin - ja Nordnet suosittelee että se tehdään vasta seuraavana päivänä jotta kulutkin ovat mukana oikein laskennassa jos haluat vaihtaa täsmälleen oikean määrän.

2 tykkäystä

Eli voitot on realisoitu vuonna 2021, joten ne tulee ilmoittaa vuoden 2021 veroilmoitukseen ja maksaa viimeistään vuoden 2022 syksyllä? Mikäli maksan verot vasta syksyllä 2022, joudun verotettavan summan lisäksi maksamaan korkoa ? miltä aikaväliltä? kuinka suuri korko on?
Lähinnä mietin, onko järkevää maksaa verot heti vai sijoittaa ko. 26 000e vuodeksi ja maksaa verot vastas syksyllä 2022?

2% tällä hetkellä (“Huojennettu viivästyskorko” jos ei itse maksa ennakkoon vaan odottaa). Jos odotusarvo on että saat tuota paremman tuoton muualla niin kannattaa maksaa vasta kun verottaja on käsi ojossa. Toisaalta jos saat jostain lainaa tuota halvemmalla niin silloin tämä verokarhulta otettu laina ei kannata.

Kannattaa tosin olla hyvin varma pääoman säilymisestä jos sijoittaa rahat siksi aikaa muualle. Verottaja ei omaa huumoria yhtään jos kertoo karhulle syksyllä että “No mutta kun pistin ne veroihin varatut rahat Dogecoiniin jonka piti mennä kuuhun ja poof ne meni nollaan, ei ole rahaa mistä maksaa” :money_with_wings:

4 tykkäystä

Kiitos selvennyksestä. Ajatus oli lähinnä sijoittaa johonkin suhteellisen pieniriskiseen kohteeseen (ei siis kryptoihin). Mitkä olisi tällaisisa kohteita jotka voittaisivat tuon 2%, mutta ovat suhteellisen pieniriskisiä?

2 tykkäystä

Sijoitusneuvojen antaminen on kiellettyä, mutta voisit käydä läpi vakavaraisia, hyvää osinkotuottoa maksavia yhtiöitä.

2 tykkäystä