Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

5.6 Nokian Renkaitten IR lähetti tämän viestin.

Olemme saaneet Euroclearilta uudelleen perjantaina vahvistuksen, että osingon irtoamispäivä on 1.5., mutta jatkamme kuitenkin vielä asian selvittämistä Euroclearin kanssa.

Yhtiön julkistamissa yhtiökokousta koskevissa dokumenteissa ilmenee osingonjaon täsmäytyspäivä sekä osingon maksupäivä, jotka ovat oikein. Ns. irtoamispäivä on kauppapaikan sääntelystä johtuva ajankohta eikä ole yhtiön vaikutusmahdollisuuksien piirissä.

Ystävällisin terveisin

Annukka

Ota tuosta nyt selvää kun irtoaminen on selvästi nyt päätetty olevan 1.5 mutta irtoamispäivä on kauppapaikan sääntelystä johtuva ajankohta eikä ole yhtiön vaikutusmahdollisuuksien piirissä. On vähän sellainen savolainen juttu että vastuu siirtyy kuulijalle

6 tykkäystä

Itse ymmärrän tuon niin, että kauppapaikan sääntelyn ajankohdalla tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että kauppapaikat ovat olettaneet irtoamispäivän olleen automaattisesti 30.4 koska 1.5 ne olivat pyhän vuoksi kiinni. Toisinsanoen osakkeet olisi täytynyt pitää 2.5 asti saadakseen osingot koska 1pvä ei voinut käydä kauppaa.

Minä mistään mitään tiedä puuhastelija kun olen, mutta näin oma maalaisjärki tuon tekstin ymmärtää.

Vappu näyttää tosiaan sotkeneen sekä sijoittajat, että Nokian Renkaiden IR:n. Vielä eilen olin oikeutettu AOT:n puolella 1700 lapun osinkoihin. Tänään on osingot ilmestyneet käteisiin ( ei luonnollisesti voi vielä käyttää), mutta määrä on 1450, eli se 30.4 lisätty 250kpl ei olisi oikeutettu osinkoon niin kuin moni täällä jo veikkasi. Lopullinen varmuus saadaan viimeistään maksupäivänä, kaikki merkit kyllä viittaavat nyt siihen, että osinko irtosi käytännössä ennen yhtiökokousta.

3 tykkäystä

Laitoin tämän IR:n viestin Nordnetin private bankig:lle ja kysyin mitä rinkuloiden viesti tarkoittaa suomeksi. Vastaus oli että
Näyttäisi siltä, että Nokian Renkaat myöntävät virheensä kyseisessä viestissä. Tästä myös aiheutuu käytännössä erittäin outo tilanne, saadakseen osingon sijoittajan olisi pitänyt ostaa osaketta 1 päivä ennen yhtiökokousta (jossa osinko ja sen tärkeät päivämäärät vahvistetaan), joka on ainakin oman järjen vastaista. Tämä lyhyt tiivistelmä vastauksesta. Jätin Nordnetin private bankig:lle jatko kysymyksen että onko rinkulat toimineet lain mukaan vai riittääkö vaan sori siitä.

Jaksan ihmetellä tätä osakeyhtiölain vastaisuudesta syyttämistä (ei juuri yllä olevassa viestissä) ilman että annetaan pienintäkään viitettä, missä kohtaa päätös olisi lain vastaista tai edes ongelmallista. Minun ymmärtääkseni vuoden 2023 syntyneestä voitosta omistajat (=yhtiökokous) ovat OyL sitä estämättä varsin vapaita päättämään, miten se käytetään. Vaikka sitten jakamisesta juurikin 2.5. yhtiön omistajaluettelosta löytyville. OyL näkökulmasta vaikea keksiä mitään perusteita, miksi tuo päivämäärä olisi ongelmallinen. Kuten sanottu, monissa yhteisöissä tilikauden voitto jaetaan tilikauden loppuhetken (siis 31.12.) osakkuuden mukaan, vaikka päätös voitonjaosta toki tehdäänkin myöhemmin.

Pörssilistattujen yritysten sääntelystä nimenomaisesti en tiedä, onko siellä sitten jotain governance-vaatimuksia, jotka asiaan vaikuttavat. Mutta OyL:ssä en tosiaan itse ole nähnyt.

1 tykkäys

Vastaan vielä kerran @anon79033325 , kun kerran mainitset olevasi uusi jäsen. Verenpaineenikin on jo ehtinyt laskea :slight_smile: (vitsi, onneksi synnynnäisesti matala). Tärkein syy siihen, että juupas eipäs-keskustelut siirretään yhtiöketjuista muualle, on spämmääntyminen. Pitää ajatella myös jälkeen tulevia lukijoita, jotka haluavat lukea ketjun alusta loppuun ja tehtävä on tosi vaikea, mikäli löytyy kymmeniä viestejä samasta aiheesta. Lisäksi yhtiöketjut ovat tuhansien ihmisten seurannassa ja aina, kun ketjuun ilmestyy uusi viesti, he saavat asiasta ilmoituksen, jos ovat laittaneet ketjun tarkkailulistalle. Käytännöt ovat muotoutuneet vuosien kuluessa ja hyviksi havaittu, tätä et toki uutena jäsenenä voinut tietää.

Ensisijainen tietolähde yhtiötä koskevissa asioissa on aina yhtiön omat tiedotteet ja heidän IR. Siellä on nähtävästi kovasti venkoiltu viime päivinä, mitä tulee osingonmaksuun ja oma valistunut arvaukseni on, että asiaa selvitellään kulisseissa yhtiön, Euroclearin ja välittäjien kanssa. Itse oletan, että yhtiö vielä tulee julkaisemaan tiedotteen tai informoi omilla sivuillaan, kun lopullinen varmuus asiasta saadaan. Me emme voi asialle ennen sitä oikeastaan mitään tehdä. Ymmärrän kyllä, jos vuokranmaksusi on kiinni siitä, että osingot tulevat täysimääräisenä tilille sovittuna päivänä. Muussa tapauksessa asia ei ole elämää suurempi ja eilenhän olisi ollut mainio tilaisuus päästä eroon mahdollisen, virheellisen tiedon varassa ostetuista osakkeista, kävihän kurssi jo 8,45 e, myös osingon varmuudella, viimeistään irtoamisen jälkeinen 7,96 oli ihan hyvä ostopaikka. Ei ole tarkoitus puolustella yhtiötä ja luotan siihen, että asiasta vielä kuullaan tavalla tai toisella. Mikäli nyt osingot yksityissijoittajalta jäisivät saamatta, niin yksi mahdollisuus on Osakesäästäjien kautta yrittää saada jokin yhteinen keissi aikaan.

Inderesin foorumin idea on fundamenttianalyysi, toki löytyy myös useampi treidaus- ja teknisen analyysin ketju. Niissä voi pohtia lyhyen kaupankäynnin kiemuroita, jos olet pitkäaikaista salkkua rakentava sijoittaja, niin ei kannata osinkojen perässä juosta eli kikkailla irtoamispäivien mukaan, se harvoin hyödyttää, kun sijoitushorisontti on pitkä.

Näköjään myös @Karo_Hamalainen on nostanut asian esiin Twitterissä(nykyään X), en nyt saa linkattua hänen viestiketjua, mutta osaatte itsekin etsiä :slight_smile:

Lisätään vielä linkki foorumin sääntöihin: Sijoitusfoorumin säännöt (FAQ/Guidelines)

Ja sieltä :

11 tykkäystä

Ihan vaan yleisenä pohdintana, että mitä ihme pelleilyä? Pakkoko niitä lappuja on ostaa jonkun sekuntikellon kanssa varsinkin firmoissa jotka maksaa osinkoa vaikkapa vain kerran vuodessa. Siinä on ihan kivasti ikkunaa ilman että tulee murhetta.

Erikoinen kysymys. Eikai se mikään pakko ole tehdä yhtään mitään? Jotkut nyt vaan harrastavat päiväkauppaa, swing treidejä tai teknistä analyysia. Jotkut ostaa indeksejä. Joku taas pyrkii hyötymään osinkodipeistä ostamalla tai myymällä niitä. Sijoittajia on monelaisia, osaa heistä kiinnostaa osingonjaon kannalta merkitykselliset päivämäärät.

13 tykkäystä

Ihan vaan ratkaisuehdotusta hain kun tässä on kohtalaisen pitkään murehdittu tätä osinkoasiaa firman tössittyä päivämäärät. Itselleni ei ole käynyt vastaavaa ongelmaa, mutta strategiani on olla kohtalaisen etäällä exdividend datesta. Saatan ostaa silti osinkopapereita vaikka olisi melkein vuosikin seuraavaan osinkoon. Lasken ne kyllä sitten oston jälkeen vuotuisiin osinkoihin.

Osa ihmisistä tykkää juosta kassit kilisten 20.59 ympäri kauppaa ja se on ihan fine. Toisenkinlainen strategia on kyllä olemassa, joka lisää aika kivasti myös mielenrauhaa.

Eipä muuta tähän aiheeseen. Rauhaa ja rakkautta.

4 tykkäystä

Onko kukaan perehtynyt Helsingin pörssin sielunelämään sillä tarkkuudella, että osaisi kertoa alku- ja loppuhuutokauppojen nokkimajärjestyksestä.

Aina joskus on käynyt niin, että tasapaino on jo löytynyt ja myynti- ja ostomäärät ovat kokolailla yhtä suuria. Jos laittaa tämän saman luvun, jää todennäköisesti ilman, kun on jonossa viimeisenä.

Mutta jos alku-tai loppuhuutarissa laittaakin ostoon jonkun pennin korkeamman tarjouksen, ilmeisesti pääsee etuilemaan jonossa. Sama myynnissä: joku penni alempi tarjous niin paremmin tärppää. Tämä tarkastelu siis tilanteessa, jossa oman tarjouksen jälkeen osto- ja myyntitarjousten tasapaino pysyy paikallaan. Onko kuvittelua vai löytyykö joku kaupankäyntisääntö, joka tämän selittää?

Voisiko liittyä jotenkin siihen, että kullakin välittäjällä on oikeus parittaa omat osto- ja myyntimääräykset keskenään?

3 tykkäystä

ensisijaisesti toteumisen määrää osto/myyntitarjouksen hinta, sen jälkeen välittäjien sisäinen täsmäytys ja kolmantena toimeksiannon syöttöhetki pörssin järjestelmään, ensin tullut täsmäytetään ensin. Jos capmanin huutari päättyy vaikka hintaan 1.95 ja sinulla on ostotarjous 2.1€, niin ei ole mahdollista, että se ei täsmäytyisi.

4 tykkäystä

Ja mikä parasta, hinnaksi tulee 1,95€. Onhan siinä tietysti riski, että vastapuolen botit haistavat veren ja osto- ja myyntimääriä säätämällä pääsetkin maksamaan sen 2,1€.

2-3 senttiä suuntaan tai toiseen menee hyvin läpi enemmän vaihdetuissa, omat myynti- ja ostomäärät kuitenkin hukkuvat sekaan, jos vaihto isoa. Pienivaihtoisissa laita liikkuu heti, kun yrittää kikkailla oman hinnan kanssa. Nordnetin asiakkaana ainakin aiemmin hyvin usein jäi toimeksianto vajaaksi, jos yritti tarjota saman kuin sen hetkinen hintataso, viimeiselle minuutille toki kannattaa odottaa huutokaupoissa.

1 tykkäys

Nokian Renkaiden osinko saagakin saatiin vihdoin päätökseen. Ei osinkoa 30.4 ostaneille. Selvä hommahan se olikin alusta asti :sweat_smile::upside_down_face:

8 tykkäystä

Aa… mä ajattelin että tämä on aivan päivänselvä siitä asti, kun Euroclearin täsmäytyspäiviä ja vappua koskeva lisätieto linkattiin tänne. Sehän ihan selvästi kuitenkin määritteli, mitkä kaupat/siirrot selvitetään 1.5. ja mitkä ei. Ei käynyt mielessänikään, että euroclear ei osaisi kuvata, miten kaupat selvitetään, kun he sen kuitenkin suorittavat. Ainoa hämmennys tässä koko keississä on ollut, että miksi yhtiön IR on ollut tässä näin pitkään vielä yhtiökokouksen jälkeenkin kujalla. Ikävä väärinkäsitys tietysti, jos kokevat tarkistaneensa asian euroclearilta.

3 tykkäystä

Eli osaako joku sanoa, onko osingon irtoamisen kanssa nyt tapahtunut ”väärinkäytös”. Koska eikö tämä nyt tarkoita, että osinko irtosi, ennen kuin se oli yhtiökokouksessa siunattu.

Itse en ala kyselemään osinkojen perään siltä osin, kun koskee 30.4 ostettuja, vaikka olin yksi heistä, jolle koen IR:n antaneen vähintäänkin epätarkkaa tietoa. Sitä paitsi kurssikehitys on ollut varsin suotuisa. Toki jokainen voi kohdallaan miettiä, että onko osinkohölmöily riittävä syy luopua omistuksesta. Itse olin yhtiökokouksessa vahvistamassa osinkopäätöstä🙂 eli jatkan luonnollisesti holdaamista. Virheitä nyt vaan sattuu ja ihan mielenkiintoista nähdä jatkuuko saaga esimerkiksi Osakesäästäjien kautta.

3 tykkäystä

Yritän välttää liian syvää rintaääntä, kun yhtiöoikeuden suhteen olen korkeintaan ammattimainen harrastelija, mutta oma vakaa käsitykseni on, että ei tässä ole mitään laillisuusongelmaa. Osinko on maksettu yhtiökokouspäätöksen mukaisesti (ei tokikaan ennen sitä tai ilman sitä). Perusteet löytyvät jo aiemmista viesteistäni, joten en niitä lähde toistamaan.

Kysymys IR:n antamasta virheellisestä tiedosta ja sen aiheuttamista vahingoista ja/tai yhtiön vastuusta onkin jo huomattavasti vaikeampi. Asiaa voisi helposti argumentoida kummin päin vain:

  • yksityisoikeudellisesti lähtökohtaisesti kaupan osapuolet ovat vastuussa siitä, että ymmärtävät mistä sopivat.
  • toisaalta IR on ollut harvinaisen yksiselitteinen omassa viestissään, mikä on kyllä aidosti aiheuttanut sekaannusta ja virhekäsityksiä.

Sen arviointi, missä määrin tällaisesta virheellisestä tiedosta voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, on itselleni vähintäänkin hankalaa. En osaa ottaa kantaa ja tässä tukeutuisin lainopilliseen apuun ilman muuta asian mahdollisessa selvittämisessä.

3 tykkäystä

Niin itse ainakin päädyin tekemään oston vielä 30.4. luettuani yhtiöketjusta tämän melko vakuuttavan kirjoituksesi:

"Yhtiöketjussa keskustellaan yhtiön fundamenteista, olkaa ystävällisiä, älkääkä enää spämmätkö ketjua. Asia on selvitetty aiemmissa viesteissä useampaa kertaa, pitää vain jaksaa lukea ne ajatuksen kanssa. Yhtiön oma IR(sijoittajaviestintä) on jo vastannut asiaan eli irtoamispäivä 1.5. Yhtiökokous oli 30.4 ja siellä vasta annettiin valtuutus osingonmaksulle, joten osinko ei millään voinut irrota 30.4. Siis kaikki, jotka omistivat tai ostivat osaketta 30.4, ovat oikeutettuja kevätosinkoon 0,35 e."

Kenties se spämmääminen olisi ollut ihan hyvä, sillä uskon monen muunkin kuvitelleen, että homma tosiaan meni näin kuten kirjoitit. Toki se on jokaisen sijoittajan vastuulla selvittää itse asiat, eikä uskoa kaikkea sosiaaliseen mediaan kirjoitettua, joten tästä taas opittiin kaikki jotain.

11 tykkäystä

Kyllä tässä olin väärässä, koska Rinkuloiden huolimattoman osinkoesityksen seurauksena syntyi järjenvastainen tilanne eli irtoamispäivä olikin yhtiökokouspäivä. En muista näin käyneen koskaan aikaisemmin, “Errare humanum est”.

Siitä, että keskustelu edelleen käydään tässä ketjussa eikä yhtiöketjussa, olen edelleen täysin samaa mieltä. Ymmärrän, jos harmittaa, mikäli tässä nyt joku menetti tuhansia euroja, muutaman kympin itkemistä en ymmärrä, ajan voi käyttää hyödyllisemmin ja rahanarvoisemmin. Vaikea kyllä nähdä kenenkään olevan tappiolla kurssikehitys huomioonottaen.

Siinä olet oikeassa, älä koskaan usko mitään pureksimatta, mitä sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan. Yhtiön IR:ää sen sijaan on syytä uskoa 99,99% tapauksista.

Mutta mukavahan sitä on aina syntipukkeja löytää omille päätöksille🙂

Ja mainittakoon, että tuo lihavointi lainatussa tekstissä on @Marky_Mark :in, ei minun alkuperäisestä tekstistä.

Puhuin tekstin boldauksesta eli korostamisesta, sitä en tehnyt alkuperäisessä viestissä @Niinpaljonturskaa :slightly_smiling_face:

7 tykkäystä