Lääketeollisuuden teknologisia huipputuotteita etsimässä: tasaista tylsää vai vuoristorataa?

Francis Collins (NIH:n johtaja) mainitsi jossain melko tuoreessa haastattelussa että ns. opioidiepidemia on yksi suurimmista terveydenhuollon haasteista Pohjois-Amerikassa. Kyseessä siis tehokkaiden opiodi-kipulääkkeiden väärinkäyttö. Pelkästään USA:ssa 128 ihmistä kuolee niihin päivässä (vuoden 2018 tilasto). En tunne aihetta paremmin, mutta hieman nettiä selailtuani huomasin että monenlaiset lääkefirmat yrittävät kehittää joko uusia parempia lääkkeitä riippuvuuden hoitoon, tai sitten vaihtoehtoisia kipulääkkeitä, jotka voisivat korvata opioideja kivun lievityksessä, mutta eivät altistaisi samalla tapaa riippuvuudelle. (ilmeisesti ainakin vaikutuksen on oltava hieman hitaampi).

Nythän tällaisen alan lääkeyhtiöt voivat jäädä hieman aliarvostetuiksi, nyt kun kaikki harrastelijasijoittajat (itseni mukaan lukien) juoksee COVID-19 -rokotteiden/lääkkeiden perässä. Löysin ainakin tällaisia yrityksiä:

Cara Therapeutics (CARA)
Heron Therapeutics (HRTX)
Alkermes (ALKS)
BioDelivery Sciences (BDSI)
Trillium Therapeutics (TRIL)

Onko kukaan täällä sijoittanut näihin? Tai jos innostuit nyt tutkimaan niin herättääkö joku näistä mielenkiintoa?
Kiinnostaako ylipäätään vahvat kipulääkkeet? :joy:

4 tykkäystä

Pfizer yhteistyöhön SideKickHealth kanssa

Suomi mainittu :finland:

3 tykkäystä

Vastaanpä näistä kipulääkemarkkinoista itselleni vielä että yksi näihin lähes yksinomaan erikoistunut yritys on Centrexion Therapeutics Corporation (CNTX) ja myös muutoinkin tosi kiinnostava Vertex Pharmaceuticals (VRTX, joka muuten taitaa olla myös CF-lääkkeiden, kystinen fibroosi, markkinajohtaja) kehittelee tähän markkinarakoon kipulääkettä VX-150, faasi II alussa.

2 tykkäystä

Pfizer ja BioNTech edistyy Covid-19 rokotteen kanssa, Phase 1/2 menossa uudemman mRNA version tutkimuksessa.

Heti heilahtaa kurssi, kun tämän suuntaista uutista tulee. Muut hyvät uutiset on enemmän vain laskeneet kurssia viime aikoina…

Disclaimer: Pfizeria on salkussa :grin:

2 tykkäystä

Hyvä uutinen kyllä! Vasta-aineita muodostunut (ilmeisesti toivottuja määriä annostuksiin nähden) ja rokotteen sivuvaikutukset pieniä, toivotaan että hyvät uutiset jatkuu. Itsellä Biontech pitkässä salkussa suht isolla painolla. Uskon että mRNA-teknologia tulee muutenkin olemaan kova juttu tulevaisuudessa, jos vaikka ei tässä koronarokotteessa tulisikaan lopullista läpimurtoa. Vieläkään hinta ei ole lähtenyt älyttömään nousuun jos vertaa muihin saman suuntaisia uutisia esittäneisiin koronaprojekteihin, ja Biontech:n pipeline on oikeasti laaja (vaikka useimmat lääkkeet alkuvaiheessa toki). Tuli vähän mainostettua nyt. :grinning:

3 tykkäystä

Tiesin kyllä itse tuon Talc powder casen, mutta en kyllä näe että tämä olisi se “triggeri”
Tuohan on markkinoilla ollut jo aika kauan valloillaan ja yhtiö valittaa tuosta ja korvaussummat vielä tippuu. Sitäpaitsi, 2mrd$ on aika pisara meressä 350mrd$ yhtiölle. Toki mainehaitta eri.

Tuosta on kovasti käyty kiistaa, että missä laboratoriossa ja kenen vermeillä on testattu, onko asbestit tullut sieltä kiinteistöstä vai ei…

Joo en ole itse yhtiötä seurannut, mutta varalta aattelin nuo laittaa tiedoksi. On tuossa myös riskinä, että korvaussummat kasvavat, mikäli valitus korkeimpaan oikeuteen ei tuo muutosta yrityksen kannalta ja muut vastaavat yritystä vastaan nostetut oikeusjutut seuraavat nykyistä päätöstä, jolloin korvaussummat voi nousta paljonkin. Toki nuissa sitten jokainen case vie oman aikansa ennen päätöksiä.

"Alun perin yhtiö määrättiin vuonna 2018 maksamaan vahingonkorvauksia 4,4 miljardia dollaria 22 naiselle.

Valitustuomioistuin kuitenkin puolitti tiistain päätöksessään korvaussumman, koska sen mukaan osa kantajista oli osavaltion ulkopuolelta, eikä heitä siten kuulunut huomioida oikeusjutussa.

Johnson & Johnson on kertonut aikovansa valittaa päätöksestä Missourin korkeimpaan oikeuteen.

Yritystä vastaan on nostettu Yhdysvalloissa tuhansia oikeusjuttuja, joiden mukaan se ei ole varoittanut kuluttajia siitä, että sen talkkipohjaisten tuotteiden sisältämä asbesti aiheuttaa syöpää.

Viime kuussa yhtiö ilmoitti lopettavansa vauvantalkin tuotannon Yhdysvalloissa ja Kanadassa osittain juuri jatkuvien oikeusjuttujen takia.

Tuotetta myydään kuitenkin edelleen muualla maailmassa."

Seuraako kukaan tuota BBS-Bioactive Bone Substitutes? Osakeanti ylimerkittiin ja osakekanta kasvoi 6 571 525 kappaleeseen, aiemmin 5 204 820 kappaletta. Kurssi pudonnut patenttiuutisten ajalta (7-8€) 4.4euroon. Ei ihan noin paljon laimentunut osakekanta, onko kärsimättömiltä sijoittajilta usko hiipunut? Euroopan myyntiluvat puuttuu edelleen, viimeiset eläinkokeet kesken. Annista kerätyt varat menevät edelleen niiden myyntilupien hankkimiseen, joita on ilmeisesti jo useampi vuosi yritetty hakea?

2 tykkäystä

Hamlet pharma tänään +6% enkä löydä uutista. Tietääkö joku mikä pompun taustalla?

2 tykkäystä

Hyvä kysymys. Vastaan omilla mietteillä, en ole asiantuntija, mutta mukana kohtalaisella positiolla.
Kaikkiaan lääkkeellisten laitteiden ja lääkkeiden markkinoille saanti on säädeltyä ja hyvin hidasta. Yleensä rahoitusta haetaan useammankin kerran projekteille, ja siksi siis tanakka tutustuminen projektiin tai sen tuotteeseen on tarpeen, ja varsinkin luja visio tulevaisuudesta. Näen tämän kuuluvan megatrendiin (tulevaisuuden vanheneva väestö ja geriatria sekä urheilutrendi yleensä). Eiköhän aika moni ole kärkyllä ja odottaa EU-myyntilupien saantia eli piikkiä osakkeen hintaa, joka sai kaikki välityskanavat tukkoon viimeksikin, kun tuli positiivista signaalia.
En aio myydä vielä sittenkään, vaan odotan tulevaisuutta. Hyvän patentin ja firmojen rahakkaita ostajiakin on sitten yleensä liikkeellä.

2 tykkäystä

Tollanen tuli vastaan. noista vois löytyä vielä potentiaalia, dynavaxia löytyy jo salkusta.

4 tykkäystä

" Anticipated large, global Phase 2b/3 safety and efficacy study may begin as early as July 2020"

BioNTech ja Pfizer sai FDA:lta ohituskaistaa mRNA -kehitykseen

3 tykkäystä

Noista tuo Atara Biotherapeutics (ATRA) on ollut seurantalistalla lähiaikoina, mutten ole kyllä vielä lähtenyt mukaan. Pitää tutkailla tuota Pipelinea vielä tarkemmin.

1 tykkäys

Yksi mielenkiintoinen micro cap - luokan(markkina-arvo 248milj.$) lääkeyritys on Redhill Biopharma. Kaksi kaverusta perusti firman 2009 ja alkoi ostaa oikeuksia ja jatkokehittää jo olemassa olevia lääkkeitä uusiin käyttötarkoituksiin. Yleensä sellaisiin joihin ei hoitoja juuri ole ollut saatavilla. Listautuivat Nasdaq:iin 2012. Pipelinessa 6 lääkettä tällä hetkellä mm. maha-suolitulehdukseen, MS-tautiin, Crohnintautiin. Myös kaksi lääkettä muuan COVID-19 -tautiin lähdössä faasi 2/3-testeihin pian, lupaavin tuloksin. Mun mielestä tässä on aivan valtavasti potentiaalia, vaikka toki näin pienet lääkefirmat on riskimpiä sijoituksia. Lääkkeiden onnistumismahdollisuuksia parantaa että ne on re-purposed osastoa, joten turvallisuudesta ja muusta on jo tutkittua tietoa pohjalla. Tässä firmassa on hyvää myös se että vaikka testaa lääkkeitä myös koronaan, ei osakkeen hinta ole saanut ainakaan mitään COVID-19 - hypeä osakseen.

Tässä vanhempi kirjoitus aiheesta 10/2018:
How ex-ASX biotech Redhill became the one that got away

“Redhill is addressing massive unmet needs: its latest presentation cites a potential $US4.83 billion market for Talicia, $US10 billion for Crohn’s disease and $US500 million for NTM.”

Corporate presentation Redhill Biopharma 7/2020

Onko kukaan täällä sijoittanut tähän? Millaisia ajatuksia tämä herättää? Disclaimer: Itsellä pieni positio tässä lafkassa.

1 tykkäys

En itse ole seurannut nuita koronan lääkkeiden kehittelijöitä niin en osaa sanoa tarkasti - mutta kannattaa pitää mielessä kuinka kestävä tuote se on yhtiön kannalta pitemmässä juoksussa? Onko 80% kurssinousut oikeasti pitemmälle katsottuna kestävä?

Itselläni J&J salkussa joka on hieman jäljessä rokotteen kanssa kärjestä. He kehittävät sitä 0% profit hintaiseksi. Toiseksi, se on kuin pisara meressä J&J:n portfoliossa - joten sillä ei ole merkitystä pitemmässä juoksussa minusta osakkeeseen/arvostukseen.

Se mitä tarkoitan on se, että jos yhtiö on jo noussut 80% - kuinka suuri osa liikevaihdosta ja tuloksesta sitten tulee ‘mahdollisesta’ rokotteesta ja kauanko se tulovirta kestää… (ts. romahtaako kurssi hypen jälkeen?)

8 tykkäystä

Samoilla mietteillä täällä.

Itse en uskaltaisi ottaa kuin äärimmäisessä hädässä rokotteen, jonka ihmiskoeaika ja sivu- tai haittavaikutuksien tutkimukset olisivat 3 vuotta vähemmät. Varsinkin, jos ei tiedetä uusimistarpeen tiheyttä eli immuniteetin kestävyyttä. Eri ihmisryhmillä ja roduillakin vasta-aineitten vasteet lienevät eri pituiset.
Kertokaapa omista ajatuksista asian suhteen?

2 tykkäystä

Beyond Air Inc. (XAIR) on tehnyt poikkeuksellisella teknologiallaan minuun vaikutuksen. Kannattaa perehtyä. Typpioksidia monenlaisten sairauksien hoitoon siis, mutta heidän laitteensa tekevät kaasun suoraan ympäröivästä ilmasta, eikä kaasupulloja tarvitse kuljetella ympäriinsä.

Tiedotteen jälkeen aika reipasta kurssinousua BBS:n lapulla, 16,5% tällä hetkellä. Hyvä homma että CE–merkinnän saaminen nytkähti taas eteenpäin :ok_hand:

7 tykkäystä

Varmasti mietityttää tuon rokotteen ottaminen. Muistissa on Pandemrixin adjuvantin sivuvaikutukset.