Lähi-idän turvallisuustilanne ja aggressiot

Kuulemma tulitaukoneuvotteluissa on tapahtunut jotain edistystä, mutta sen toteutuminen vaikuttaa edelleen erimielisyyksien takia hyvin epävarmalta. :point_down:

A senior Israeli official tells NBC that it is unclear if a proposal for a pause in fighting in Gaza and the release of hostages will come to fruition.

“I don’t think it’s more than 50/50 it will materialize,” the unnamed senior official says.

2 tykkäystä

Nyt käy kapinallisille huonosti…

15 tykkäystä

Kohta se selviää, miten pitkät jonot huoltoasemalla on maanantaina.

The debate inside the White House is tense, according to a U.S. official, as the administration weighs options that some believe will send a clear message to Iran-backed proxy groups to stop the attacks while others fear they could trigger broader fighting in the region that the Biden administration has strenuously sought to avoid.

At the same time, Biden is [under pressure from many Republicans to act even more forcefully – with some calling on him to strike directly inside Iran.

4 tykkäystä

Tunnetusti öljyn hinta toimii geopolitiikan peilinä, niin on ollut tälläkin kertaa. Viime aikoina öljyn hinta on heilunut aika paljon ihan twiittien perusteella muun muassa rauhanneuvotteluista, tosin torstaina oli vuorossa lähinnä vain algoritminen ostaminen.

2 tykkäystä

Toiminta jatkuu aktiivisena Lähi-idässä, esim. on vaikea pysyä perässä miten monta Iranilaista Israel eliminoi per viikko Syyriassa. Toisaalla USA:ssa on näemmä tehty laskelmia, että homma leviää käsiin, aika vetäytyä parempiin asemiin ennen kuin Lähi-idän sodan seuraava vaihe käynnistyy.

7 tykkäystä

Tässä yksi mahdollisuus tämän illan kouhkaamiselle. Syytä ei vielä kerrottu.

Edit

9 tykkäystä

NY Timesin pitkäjuttu Hamasin tunneleista sairaalan alla. Ilmaislinkki alla.

Itselle jutun informaatioarvo on lähes nolla, koska toi kaikki on ollut jo pitkään tiedossa jos konfliktia on jaksanut tarkemmin seurata.

Tuskin kotimaan voimakaksikko Yle/Hs tätäkään suostuu uskomaan. Itselle ei mene jakeluun miksi Hamas tunnelien tunnustaminen faktaksi on kotimaan medialle kovin vaikeaa. Noista tunneleista on ollut juttuja länsimaisissa lehdissä pitkin 2010-lukua.

17 tykkäystä

Jonkinlaista hyvin pientä toivonkipinää ilmassa Hamasin panttivankien vapauttamisesta ja tulitauosta. Ensi kuussa alkaa Ramadan ja Israel on sanonut hyökkäävänsä Rafahiin Ramadanin aikana, jos 100 jäljellä olevaa panttivankia ei vapauteta.Kairossa Israelin ja Hamasin neuvotteluja välittää Qatar, Egypti ja Yhdysvallat. Netanyahu ei vissiin ole kovin innostunut diileistä vaan Hamasin tuhoamisesta ja on jo aloitellut Rafahin pommituksia.

Negotiators race to secure Israel-Hamas hostage and ceasefire deal ahead of Ramadan | CNN Politics

4 tykkäystä
2 tykkäystä

Vaikuttaa aika lailla siltä, että huthit toimivat paitsi Iranin, niin myös Venäjän käskyjen mukaan, kokeillen reaktioita erilaisiin tuhotöihin.

1 tykkäys

No niin. Siinä on sitten ensimmäinen Houthien isompi onnistuminen. Tämä ei lopu, ennen kuin jompi kumpi seuraavista on tapahtunut:

  • Iran ja Venäjä Venäjä nujerrettu sotilaallisesti ja taloudellisesti ja Houthien aluetta hallinnoi Yhdysvaltojen (tai miksei vaikka Ranskankin) johtaman liittouman rauhanturvajoukot

  • Scholzin diplomatia voittaa kaikkien sydämet

Toivon jälkimmäistä ja kehottaisin alkamaan toimimaan ensimmäisen mukaisesti. Tällöin jälkimmäisen teho on parempi.

4 tykkäystä

Olen pessimistisempi Gazan sodan lopputuksen suhteen Israelin kannalta, miten palestiinalaisten mielialat kehittyvät jatkossa ja mikä vaikutus Netanjahun valitsemalla strategialla on maailmalle kuin Venäjän tuhomissodan lopputuloksesta Ukrainassa. Alla ote Hesarin pääkirjoituksesta.

Hamasin lokakuinen hyökkäys oli kuin punainen vaate härän edessä: sen tavoite oli provosoida Israel hyökkäämään Gazaan. Israelissa se toki ymmärrettiin, mutta niin raakaa terroristihyökkäystä oli mahdotonta jättää kostamatta. Israelin selviytyminen vihamielisten naapurivaltioiden keskellä on perustunut maan liki voittamattomina pidettyjen asevoimien pelotteeseen.

Tämä pelote olisi heikentynyt, ellei Israel olisi vastannut Hamasin taisteluhaasteeseen, mutta nyt se uhkaa heiketä siksi, ettei Israel ole saavuttanut tavoitteitaan. Israel ilmoitti pyrkivänsä panttivankien vapauttamiseen ja Hamasin tuhoamiseen, mutta kumpikaan ei ole onnistunut.

3 tykkäystä

On varsin erikoista, kun terroristit hyökkäävät Israeliin ja tekevät massamurhia ja paetaan siviilien keskelle tulittamaan israeililaisia, niin sitten ollaan niin kauhian kaltoin kohdeltuja.

22 tykkäystä

Israel ilmeisesti iskenyt Iranin lähetystöön Damaskuksessa. Sen verran monessa paikassa uutisoitu, etten usko olevan outo aprillipila.

Tässä yksi:

https://twitter.com/BreakingPointsN/status/1774830394111648113

BBC

Lisäinfoa tuosta iskun pääkohteesta, Zahedista:

https://twitter.com/academic_la/status/1774879918519935480

Yksi poiminta tuosta pidemmästä twiitistä:

  1. Zahedi is the replacement for Suleimani and by far the most important person in organizing Hezbollah and associated Shi’ite militias in the region. He has been very successful in reorganizing Hezbollah after it was harmed by previous assassinations and the Syrian civil war. This is a blow to Iran since it is hard to find yet another replacement with the skills and contacts Zehadi had.

That is doubly true since his deputy was also killed. In addition, five other senior officials were killed.

3 tykkäystä

Tämä punaisen meren tilanne alkaa vaikuttaa koko maailmantalouteen rahtikustannusten nousun ja inflaation sitkeyden kautta. Israelille tämä on toki kiusallista, sillä paine sotatoimien lopettamiseen kasvaa pattitilanteen jatkuessa. Tämä kaikki voisi toki johtaa kenties parempaan, mikäli kahden valtion malli punnerrettaisiin länsimaiden painostuksella väkisin maaliin. Mikäli Gazan avovankilamallia jatketaan kaiken tämän jälkeen, on vain ajan kysymys, milloin seuraava eskalaatio tapahtuu.

3 tykkäystä

Jos katsoo historiaa, niin seuraava eskalaatio tapahtuu väistämättä muutaman vuoden päästä. Israelin ympäristössä kun sattuu olemaan valtioita ja väestöä, jonka ensisijainen tavoite on Israelin valtion tuhoaminen ja juutalaisväestön hävittäminen.

Ihan muistutukseksi Israel ei aloittanut tätäkään, vaan se lähti liikkeelle Hamasin hyökkäyksestä.

26 tykkäystä

Tiedän kyllä, että Israel on monien mielestä syytön aivan kaikkeen, mutta kuten preidenttimme Stubb sanoi (siteeraan siis Stubbia näissä luvuissa, koska muutoin luvut leimataan tällä sivustolla epäuskottaviksi), ovat Israelin sotatoimet johtaneet pitkälti yli neljänkymmenentuhannen syyttömän siviilin kuolemaan ja tuo aivan pöyristyttävät mittasuhteet saanut vedenvuodatus pitää saada loppumaan, aloitti tuon kuka tahansa. Israel kun ei edes kymmenistä tuhansista kuolleista huolimatta tule saavuttamaan tavoitteitaan.

Gazalaissiviilien kuolema ei ehkä maailmanpolitiikan sivuja pitkään kääntele, mutta konfliktin vaikutukset maailmantalouteen ovat jo niin mittavia, että toivotaan sen johtavan rauhanomaisen ratkaisun nopeaan läpi runnomiseen. En usko, että maailma kovin pitkään jaksaa katsella punaisen meren tilannetta ja umpikujaan etenevää Israelin operaatiota Gazassa.

2 tykkäystä

Itse asiassa gazalaisviranomaiset ovat itse jo kauan sitten ilmoittaneet laskevansa kaikki (siviilit ja terroristiryhmien jäsenet) kyseisenä aikana kuolleet tuohon ilmoitettuun lukuun kuolinsyystä riippumatta. Eli jos on kuollut syöpään, niin on luvussa mukana.

Ei myöskään kannata unohtaa Hamasin taistelevan tietoisesti siviilien seassa, eikä se välitä siviiliuhreista lainkaan.

Tottakai tuo saisi loppua, mutta se syyllinen noihin sotatoimiin on Hamas.

28 tykkäystä

Aivan… Gazassa tosiaan kuolee tällä hetkellä ihmisiä vauvasta vaariin puutteellisen ravinnon, nesteytyksen ja terveydenhuollon takia, mutta varmaankin siellä on joku syöpätapauskin joukossa, mikä ei liity millään tavalla Gazan pommittamiseen. Inhimillinen hätä ja kärsimys on joka tapauksessa niin suurta, että mielestäni on enää jokseenkin sivuseikka, onko Gazan pommituksissa kuollut 38 000 vai 44 000 siviiliä.

15 tykkäystä

Oikeampi luku tämän Hamasin hyökkäyksen seurauksista Gazan kuolleisuuteen saataisiin vertaamalla kuolleita vastaavalta ajanjaksolta aiempana vuonna. Gazassa on asukkaita wikipedian mukaan yli 1,6 miljoonaa. Ihan ns. normaalikuolleisuuskin on tuossa määrässä ja elintasossa aika suuri.

2 tykkäystä