Pallas Air ( ennen Lifa Air)

Lifa Air Oyj:n puolivuosikatsaus 1.1.–30.6.2022 (tilintarkastamaton) – Liikevaihto ja tulos laskeneet

Suluissa esitetyt luvut viittaavat edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon, ellei toisin ilmoiteta.

Tammi-kesäkuu 2022 lyhyesti

  • Liikevaihto oli 2 912 (15 644) tuhatta euroa
  • Käyttökate oli -2 455 (8 318) tuhatta euroa
  • Liiketulos oli -3 125 (7 984) tuhatta euroa
  • Osakekohtainen tulos -0,44 (0,80) euroa
  • Tulokseen vaikuttavat kertaluonteiset kulut olivat 1 576 tuhatta euroa

Liikevaihto laski -81,4 % , ooops.

Toimitusjohtaja Vesa Mäkipään kommentit ovat ikävää luettavaa omistajille. Melkeinpä kaikki mennyt pieleen.

15 tykkäystä

Ei nyt ihan osunut analyytikon ennusteeseen. :smiley: Suositus toki oli oikein.

20 tykkäystä

Tämä tarina on kyllä nousumarkkinan loppuhuipennus, vaikka toki vasta keväällä juuri juuri saikin ipon läpi. Kevään ohjeistus oli aivan uskomatonta satuilua. Voidaan puhua suuresta huijauksesta, mikä meni täydestä eläkeyhtiöillekin ja erilaisille rahastoille. Ihan tosissaan ilmeisesti uskoivat, että maskibisnes käy edelleen kuumana.

Jos jotain hyvää pitää sanoa, niin tuskin tätä kovin moni valveutunut yksityissijoittaja omisti.

37 tykkäystä

Jos itse omistaisin tätä, niin miettisin vakavasti rikosilmoituksen tekemistä. Melkonen puhallus.

14 tykkäystä

Listautumisen alla, vain puoli vuotta sitten, Lifa Air satuili tähän tyyliin:
“Tilikauden 2022 liikevaihdon yhtiö odottaa olevan 18–24 miljoonaa euroa ja käyttökatteen 5–8 miljoonaa euroa. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa noin 60 miljoonan euron liikevaihto vuoteen 2026 mennessä.”

9 tykkäystä

Omistajalistalta löytyy kuitenkin joitain tunnettuja rahastoja ja sijoittajia, kuten Saarion Seppo.

2 tykkäystä

Huhtikuun IPOsta ollaan nyt tultu tonttiin melkein -80%

Pidän aika mahdottomana tilanteena sitä, että huhti-kesäkussa olisivat asiat jotenkin menneet äkisti niin pieleen, etteikö tällainen tulema olisi ollut jo johdon tiedossa siinä kohtaa kun noita satuiluja kerrottiin.

Tässä jää kyllä jo kirkkaasti kakkoseksi jenkkilän pahimmatkin Spac-huijaukset, joita 2020-21 nähtiin. Aika erikoista, jos tästä ei jotain tutkintaa aloiteta.

Edit: olihan tämä jo näemmä Nassen tarkkailun alla:

22 tykkäystä

Jos hallitus karkaa, mielessä karkaajilla on varmasti vapautuminen vastuusta. Mutta vastuu karkaamista edeltävistä tapahtumista ei katoa minnekään.

En tosin muista edellistä kertaa, kun hallitus olisi saatu oikeasti vastuuseen. Harvoinhan syytäkään tosin on.

6 tykkäystä

Vaikken tähän ole penniäkään sijoittanut, piti oikein listata avaintapahtumia aikajanalle, on tämä sen verran vekkuli tapaus.

2021

  • Hallitus nimetään (varmaankin listautumista silmälläpitäen). Alla oleva tieto on esitteestä, jonka perusteella kaikki tulevat hallitukseen uusina (listautumisen kiilto silmissä?)

  • Talousjohtaja aloittaa tehtävässä / johtoryhmässä myös 2021.

6.4.2022 Listautumisanti-ilmoitus

  • Esitteessä komea ohjeistus vuodelle 2022: " Lifa Air odottaa tilikauden 2022 liikevaihdon olevan 18–24 miljoonaa euroa ja käyttökatteen 5–8 miljoonaa euroa. Yhtiö tavoittelee keskipitkällä aikavälillä 25–30 prosentin liikevaihdon keskimääräistä vuosittaista kasvuvauhtia (CAGR) sekä vähintään 20 prosentin käyttökatemarginaalia. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa noin 60 miljoonan euron liikevaihto vuoteen 2026 mennessä."

27.4.2022

20.6.2022

20.6.2022

29.6.2022

3.8.2022

2.9.2022

15.9.2022

  • H1 tulos ulkona. H1-liikevaihto laski 81 % ja oli 2,9 MEUR. H1-liikevoitto laski selvästi vertailukauden 8,0 MEUR:n tasosta ja oli -3,1 MEUR
35 tykkäystä

Joko johto on tietoisesti johtanut sijoittajia vielä huhtikuussa harhaan, tai sitten siellä on vakavissaan uskottu että syksyllä tullaan näkemään pandemian uusi aalto ja myyntipiikki.

34 tykkäystä

Minusta kyllä ihan oma vika jos tähän on rahojaan laittanut. Toimari näytti täysin joltain helppoheikiltä Inderesin haastattelussa tokmanni-tier ropeli kaulassaan. Toisella foorumilla jo kommentoin sillon miten tässä tulee käymään. Uskooko joku noihin ennusteisiin ja lupauksiin mitä IPOissa annetaan? Yleensähän niissä JUURI ensi vuonna toiminta kääntyy voitolliseksi ja 2v päästä onkin jo velatkin maksettu. Tässä nyt scammattiin toisin päin.

28 tykkäystä

Rikosilmoituksia vaan liikkeelle yritystä, sen hallitusta ja johtoa sekä annin järjestäjää kohtaan, muuten tämä ipo-pelleily ei lopu koskaan. Fiva on täysin hampaaton näiden kusetusten kanssa, joten oikeutta pitää hakea ihan itse.

Mielenkiintoisinta on kuitenkin se, että ipossa voit valehdella suut ja silmät täyteen ilman mitään seuraamuksia. Kuitenkin mm. Mifid2 luo tiukat raamit ja Fiva valvoo perinteisiä pankkeja ja sijoitusneuvontaa suurennuslasin kanssa: valtavat taustaselvitykset pitää tehdä, mihinkään ei saa ottaa suoraan kantaa ja kaikki pitää dokumentoida, suunnilleen vessassakaan ei voi käydä ellei siitä kirjata tapahtumaa ylös.

11 tykkäystä

No itse asiassa ipossa et voi valehdella mitään. Tulevaisuutta koskevat lausumat ovat aina epävarmoja, tämähän kerrotaan selvästi jokaisen firman disclaimerissa. Kyllähän muutaman miljoonan vaihtoa tekevä nakkikioski voi unelmoida vaikka miljardin euron liikevaihdosta, mutta se on puhtaasti sijoittajan tyhmyyttä jos uskoo kaiken mitä rahanpyytäjät väittävät.

Lifa Airissa oli jo listautumisvaiheessa niin monta vaaran merkkiä näkyvissä, että pitää olla harvinaisen puupää jos tähän on rahojaan pistänyt.

Sitä kyllä ihmettelen miksi moni entuudestaan varakas yrittäjä/toimitusjohtaja on valmis tuhoamaan maineensa loppuelämäksi muutaman miljoonan euron takia.

18 tykkäystä

En sijoittanut enkä ole yllättynyt tilanteen kehittymisestä.
Oli yksi kevään pomminvarmoista epäonnistumisista.
Kun firma on näitä koronahyötyjiä, mitä tapahtuu maskien kysynnälle kun pandemia hiipuu ja on siirrytty lähes normaaliin elämään?

Taustalla vielä se, että lv oli kova koronan huipussa kun maskien hinnat olivat kysynnän ja tarjonnan epäsuhteesta todella todella korkealla, ja myyntivolyymit korkealla. Nyt kun tilanne on kääntynyt vahvasti toisinpäin, voin vain kuvitella että maskeista ei välttämättä saa enää edes omia kustannuksiaan pois. Kun myyntivolyymi on myös romahtanut, tässä nähdään tulos.

2 tykkäystä

Joo, disclaimerilla pystyy taklaamaan paljon ja varsinkin useamman vuoden päähän ulottuvat “lätkämailat” ovat mitä suurinta iltasatua. Tarkoitan tässä lähinnä sitä, että jo keväällä annin ollessa käynnissä oli varmasti yrityksen tiedossa, ettei homma rokkaa entiseen malliin. Yleensäkin näissä ipoissa yrityksen tilanne meikataan uusimman tilikauden osalta “antikuntoon”, se on ihan normaalia. Mutta kun katsoo vaikkapa tämän casen aikajanaa, joka tuossa aiemmin esitettiin, niin kyseessä on päivänselvä kusetus. Asia oli toki useimmille selvä jo keväällä kun antimateriaaleista selvisi, että rahat valuvat pikku mutkan kautta omistajien taskuun.

Itse Lifa Airin lisäksi vähintään yhtä syyllinen on se taho, joka ottaa tällaisia tapauksia hoitaakseen, siinä ei paljoa etiikkaa ja moraalia ole. Tyhmiä sijoittajia löytyy aina, sen takia jonkun pitäisikin tutkia nämä räikeimmät tapaukset jälkikäteen - jollei näitä onnistuta taklaamaan jo alkuunsa.

11 tykkäystä

Myyntivolyymi oli romahtanut jo 9 kk ennen listautumista.
Lifa Airin liikevaihto on ollut 7/2021-6/2022 yhteensä 5,111 M€. (Viimevuoden liikevaihto asiakastiedolta 17,843 M€ - 15,644 M€ tiedotteesta + 2,912 M€ tiedotteesta.)
Tappiota on tullut 7/2021-6/2022 yhteensä 5,951 M€. (Viimevuoden liikevoitto asiakastiedolta 5,158 M€ - 7,984 M€ tiedotteesta - 3,125 M€ tiedotteesta.)
Listautumisessa liikevaihtoennuste on ollut 18-24 M€ = 1,5-2 M€/kk. Maaliskuun lopussa liikevaihtoa olisi pitänyt tulla tasaisella vauhdilla tälle vuodelle 4,5-6 M€, reippaalla kasvullaodotuksellakin vähintään 3 M€, jotta tällaisia ennusteita pystyy antamaan satuilematta.
Oisko aihetta tutkia tätä enemmän? Eikä tällaisessa tule jo hallituksen jäsenillekkin vastuuta?

8 tykkäystä

Piti ihan itsekin avata tämä päivän kaiken huomion varastanut H1-raportti. :smiley:

Sieltä saatiinkin roimasti velkaa taloon tuon yritysoston kautta.

Onkohan kirja-arvo kurantti?

Bonuksena: mitähän tuo Korko Plus rahasto tekee tuolla? :smiley:

Lisäys: Se onkin yhdistelmärahasto… :smiley:

@Mauri kun Twitterissä pällistelit tätä.

16 tykkäystä

Tässä on vielä hienon iltalypsyn paikka, mikäli pääomalainojen antajana on ollut pääomistaja ja korkoprosentti näille lainoille taivaissa.

Lifa Air hankki 57 prosenttia Lifa Air Internationalin osakkeista kasvattaen omistusosuutensa Lifa Air Internationalissa 100 prosenttiin ja kauppahinta osakkeista oli yhteensä 2,85 miljoonaa euroa.

Mitähän konkreettista tällä rahalla sitten saatiin muille kuin pääomistajille, että kannatti maksaa noin hurja summa yhtiön puolikkaasta? Tuolla rahallahan olisi saanut ostettua vaikkapa prosentin omistusosuuden Harviasta, eikä olisi tullut velkaa taseeseen :grimacing:

21 tykkäystä

Tosiaan! Suokaa anteeksi, että oivalsin vasta nyt: Tässähän tänään taidettiin ensimmäistä kertaa julkaista tarkempia tietoja myös vuoden 2021 liikevaihdosta ja käyttökatteesta, kun julkaistiin H1-vertailuluvut. Ja näiden avulla voidaan (ymmärtääkseni ensi kertaa) laskea H2’21 liikevaihto ja käyttökate.

Joka on näyttänyt niin rumalta, että IPO:ssa annettu tulevaisuudenkuva on ollut täysin ristiriidassa sen kanssa, mihin suuntaan liiketoiminta oli jo siihen mennessä kehittynyt. @Pohjolan_Eka kiinnittikin samaan asiaan huomiota jo twitterissä.

33 tykkäystä

Vastaavan ipo-kusetuksen teki Enersense, joka ennen listautumista esitteli hienoja numeroita, mutta ensimmäinen osari pörssissä oli täyttä kuraa. Silloinkin yhtiön johdon tiedossa oli satavarmasti mitä on tulossa, mutta pääomistajalle eurot olivat tärkeämpiä kuin maine ja kunnia. Mitään toimia Fivalta tai muualta ei seurannut eli homma meni laillisesti.

Lifa kertoi rehellisesti 2021 liikevaihtonsa ja 2022 huuhaa-ennusteet menee disclaimerin piikkiin. Ipo-rahojen kierrätys avainhenkilöille tytäryhtiön oston kautta oli sekin kerrottu selkeästi etukäteen. En puolustele Lifa Airin touhua, mutta se ei näytä olleen laitonta. Sijoittajalle kaikki oli nähtävissä etukäteen, jos jaksoi edes pintapuolisesti perehtyä esitteeseen ja käytti omia aivoja liikevaihdon kehityksen suhteen.

Pankkiireilla tai analyytikoilla tunnetusti ei ole erityisen korkeaa moraalia, kun rahaa on tarjolla.

15 tykkäystä