Litium-kentällä eletään mielenkiintoisia aikoja. LAC:n ympärillä on ollut juuri nyt vähän hiljaisempaa, mutta vuosikatsausta ja erityisesti katsausta Argentiinan operaatioiden ramp up:iin odotetaan mielenkiinnolla. @Pohjolan_Eka tuskin pistää pahakseen, vaikka kirjoitan tähän ketjuun muutaman sanan juuri tällä hetkellä mielenkiintoisemmasta Sigma Lithiumista?
Tutustuin Sigmaankin Ekan vinkistä, ja yhtiön omien presisten perusteella firma näytti niin hyvältä, että se vaikutti alkuun jopa huijaukselta. Tutustuin lisää, ja päädyin siihen että kyse ei ole huijauksesta, vaan pikemminkin jenkki(/kanukki-)tyylisestä pienestä liioittelusta. Päädyin itse sijoittamaan myös Sigmaan, vaikka en tuohon NPV-laskelmaan täysin uskokaan.
Yhtiön itsensä mukaan sen NPV olisi noin 15 Miljardia usd. Sen yritys ja markkina-arvo pyörivät tällä hetkellä noin neljänneksestä tuosta, eli markkinatkaan eivät ole ihan samaa mieltä tuosta nettonykyarvosta, tai osake on hillittömän aliarvostettu. Sigmahan on lyhyesti liikemiesten ja -naisen pyörittämä kaivosyhtiö, jolla on hienot assetit Brasiliassa, ja joka aikoo polkaista maailman mittakaavassa merkittävän määrän litium-spodumeeni -tuotannon pystyyn muutamassa vuodessa. Kaivosta on valmisteltu vuosia, mutta suunniteltu ramp up tulisi todennäköisesti olemaan maailmanennätys toteutuessaan. Sigma pyrkii hyötymään litiumpulasta tuottamalla nopealla aikataululla akkukemikaalien raaka-ainetta. Itse litium-kemikaalia yritys ei tuota. Sigman taustalla oleva sijoitusyhtiö on laittanut osuutensa firmasta myyntiin ennen kaupallisen tuotannon alkua.
Muutama päivä sitten julkaistiin uutinen, jonka mukaan useampi kiinalaisyritys olisi kiinnostunut Sigman ostamisesta. Uutisen mukaan tarjous tulisi olemaan 4-5 miljardia USD. Tämä nosti Sigman kurssia 10 % luokkaa.
Tianqi expects to bid USD 4bn-USD 5bn, said one of the sources familiar. Sigma had a market cap of USD 3.5bn based on yesterday’s (16 March) closing price.
Tätä ennen on huhuttu Teslan olevan kiinnostunut yrityksestä, mutta tässä ei liene juuri faktaa taustalla. Elon Musk on sanonut, että suurin pullonkaula litiumtuotannossa on tällä hetkellä litium-kemikaalin puutteellinen ja keskittynyt jalostuskapasiteetti. Tähän ei Sigman ostaminen auttaisi.
Tänään puolestaan julkaistiin short report, joka lyttää koko Sigman huijaukseksi. Sigman kurssi notkahti tästä, mutta näyttä jo palautuvan. Puolen tunnin lukemisella suurehko osa raportista on puuta heinää, ja raportti on sisäisestikin ristiriitainen. Muutama ihan validi pointti siinä kuitenkin on, jotka mielestäni nimenomaan selittävät Sigman omien laskelmien ja markkinan näkemän yritysarvon eroja. Suurimpana näistä lienee tuo suunnitellun ramp up:in nopeus. Sigmalla on vähän omia työntekijöitä eikä aikaisempaa kokemusta kaivostoiminnasta, vaikka tietysti yksittäisillä johtajilla sitä on. Siitä huolimatta Sigma mainostaa polkaisevansa pystyyn maailman mittakaavassa merkittävän spodumeenituotannon ymmärtääkseni nopeammin kuin kukaan tähän asti. Melko varmasti voi sanoa, että tässä tulee ongelmia, jotka eivät näy Sigman omissa materiaaleissa. Teslan ramp up-ongelmat ovat ehkä jonkinlainen vertailukohta, ja kotimaan kaivostoiminnasta tulee surullisenkuuluisa Talvivaara mieleen. Tämä lienee tiedostettu Sigmallakin, ja uskon että tämä on yksi syy siihen, miksi firma on myynnissä. Osaava ostaja pystyy ehkä paremmin ajamaan tuotannon ylös ja selvittämään eteen varmasti tulevat ongelmat. Lisäksi ostaja voi saada synergiaetuja, jos osaa rakentaa tuotannon yhteyteen myös varsinaisen akkukäyttöön tulevan litiumin valmistuksessa tarvittavan kemikaalitehtaan. Tämä vaatii täysin omanlaistaan osaamista, joka tämän hetken Sigmalta puuttuu. Toisaalta Sigma pystyy mainostamaan olevansa maailman vihrein litiumkaivosyhtiö, kun se pelaa vain kovan kiviaineksen kanssa, ja jättää kemikaalien kanssa lutraamisen muille.
Toinen short reportin relevantti kohta liittyy kustannuksiin. Sigman itse esittämät kustannukset (sekä pääoma- että käyttökustannukset) näyttävät erittäin pieniltä verrattuna mihin tahansa. On todennäköistä, että nämä nousevat, kun selvitellään ramp up-ongelmia ja päästään oikeasti kokeilemaan tuotantoa. Toistaalta short raport laskee tuotot Goldman Sachs:in aivan älyttömään hintaennusteeseen perustuen. Oman tutustumiseni perusteella Sigman itse käyttämät hinnat (jotka on kyllä yhtiön raporteissa varsin epämääräisesti esitetty), voivat olla ihan perusteltuja. Analyytikot ovat tällä hetkellä erittäin erimielisiä litiumin hintakehityksestä, mutta itse pidän todennäköisenä, että litium-pula jatkuu 2030-luvulle, eikä kustannuskäyrälle ole siksi paluuta. Todennäköisesti Sigmalla on LG:n kanssa joku kiinteähintainen sopimus litium-konsentraatin myyntihinnasta, mutta tämän yksityiskohtia ei ole julkistettu.
Pääosa short reportista on joko liioittelua tai aivan puuta heinää, ja näin tuntuu markkinakin kurssireaktion perusteella päätelleen. Esimerkiksi mainitut sisäpiirin myynnit selittyvät suurelta osin sillä, että CEO-parille tuli avioero, ja Sigman operatiivisesta toiminnasta ulos jäänyt co-CEO Calvyn Gardner myi osakkeitaan. Väitteet lapsityövoimasta ja alipalkkauksesta ovat naurettavia, kun lukee rapsan perusteet näille. LinkedIn:stä on katsottu kokonaan väärää firmaa, kun väitetään ettei Sigmalla olisi siellä työntekijöitä
Jos myyntihuhuissa on totuuspohjaa, saattoi sen sijaan shorttarille tulla kiire positionsa kanssa?
Summa summarum: itse uskon, että Sigma tulee myydyksi tulevan vuoden aikana, ja mahdollisesti jo nopealla aikataululla. Sen todellisen arvon määrittäminen vaatisi sellaista osaamista, jota minulla ei ole. Todennäköisesti tuo 4-5 miljardia on ihan järkevä holkkuma, ja siinä on 7-33 % upside nykykurssilla. Ilman mitään riskiadjustointeja yhtiön esittämiä arvoja käyttäen upside olisi 300 %. Itse pysyn toistaiseksi mukana. Vauhti ja vaaralliset tilanteet tulevat todennäköisesti jatkumaan.