Lohilo Foods - Globaalia kasvua superfoodeilla ja energiajuomilla

Vaikea uskoa, että yhtiö alkaisi rakentamaan tai edes olemaan mukana laajamittaisemmin padel-hallien rakentamisessa/operoinnissa, jos nyt ainakin alkuun keskityttäisiin tähän “ydinliiketoimintaan”.
Aika villejä on Lohilon kurssiliikkeet, kun aamulla käytiin 53:ssa, sitten 69 => 58 => 62 => 58. Kohtuullista heiluntaa. Salkussa sen verran paljon nyt Lohiloa, että toivoisi vähän pienempää volaa :grinning:
Ehkä joku analyytikkoseurantakin tekisi hyvää, niin olisi piensijoittajalla joku “turva” mihin tukeutua.

7 tykkäystä

Jännä nähdä kyllä miten Lohilon brändi lähtee kehittymään ja miten sitä saadaan rakennettua. Mikäli brändistä tulee laajalti tunnettu Aasiassa/Euroopassa, niin hyväksyn noihin oheishärpäkkeisiin kuten vaatemallistoihin ja padelkeskuksiin mukaan lähtemisen. Näin aluksi kannattaisi mielestäni keskittyä siihen ydintoimintaan ja siihen, minkä osaa.

Noin muuten ainakin Suomessa olen muutamalta kaverilta kuullut, että padelkeskukset ovat ilmeisesti ihan helkkarin tuottavia. Kysyntä on koko ajan tapissa, hinnat ovat poskettomia, koska sen tuntihinnan voidaan jakaa neljälle eikä toiminta vaadi edes henkilökuntaa paikalle.

7 tykkäystä

Oli aikaimoista volatiliteettia viimeisen viikon, mutta markkina näyttää pikkuhiljaa löytäneen osakkeelle käyvän hinnan. Siitä onko arvostus vielä kohdillaan voi toki olla montaa mieltä :wink: Veikkaukseni että ketsuppipullo aukeaa isosti 2021 Q3 - 2022 Q1, kun kasvupanostukset Aasiaan alkavat näkyä rivillä. 53SEK taso toiminee suht. hyvänä tukena jatkossa. Samalla hinnalla toteutettiin myös suunnattu osakeanti yrityskaupassa :+1:

14 tykkäystä

Lohilo piirtelee bull flagia ja RSI huitelee tuntigraafilla 36% tasoilla. SEK51 tasoilla vahvahko tuki. Mahdollinen breikki ylös haistettu.

Itse olen tässä mukana toistaiseksi pitkällä aikahorisontilla, mutta nousujen haistelu on aina mukava harrastus.

29 tykkäystä

Pahasti off topic, mutta mistä näitä kuvaajia, piirtelyjä, termejä (bull flag ja bull ish) yms. voi opiskella lisää? :nerd_face:

2 tykkäystä

Ohjaan kysymyksesi tänne ja tänne. Lue ketjut ja jos et saanut kaikkea vastausta niin voit kysyä siellä.

Sinänsä voit hakea investopediasta perustietämyksen tavanomaisista indikaattoreista ja miten niitä luetaan konventionaalisesti, mutta soveltamisessa ja näkökulmien etsinnässä kannattaa lukea näitä ketjuja, mitä ajatuksia ihmiset ovat jakaneet.

Voi olla, että haluat katsoa Nordnet Traders Club -jaksot alusta.

4 tykkäystä

Vähän vaikuttaa siltä, että joku vedättää tämän kurssia ihan tahallaan treidausmielessä. Vai miltä kuulostaa kahden osakkeen ostot?

Eiköhän tämä ole niin tiukasti hype-kategoriassa, että osakkeen kanssa puuhastelevat niin robotit, treidaajat kuin rahastotkin. Myyntilaidalla taitaa odotella aika armeija miettimässä, että riittääkö 30% vai odotellakko lisää, sen verran hurjaa kyytiä tultiin ylös viime viikkoina.

1 tykkäys

Ei Lohilo ole fundamenttien puolesta millään asteikolla kallis tai “hype” -osake :smiley: Tässä nousussa korjattiin vain kaikista räikein hinnoitteluvirhe. Tehdessäni ketjun firma treidasi P/S 1,7 ja nyt tuosta noustu 50%. Millä tavalla ollaan hype hinnoittelussa, kun kertoimet on tätä luokkaa, mutta liikevaihto kasvoi viime vuonna 74% ja vienti +300%.

Laskin käteen ja luvut pöytään ennen kuin tullaan tällaista mutuilemaan :wink: Kaikki ei välttämättä ole tehneet yhtä hyvin kotiläksyjä ja osa hakee vain pikavoittoja. Sisäpiirin ja instituutioiden omistuksessa on Inderesin lähteiden pohjalta 76,26% ja täten free-float melko pieni.

24 tykkäystä

Onhan tämä happotesti kyllä. Myyntipainetta ei itse asiassa näyttäisi olevan juurikaan, aika pienellä volyymillähän tämä laskee. Nousun päätteeksi se yleensä tarkoittaa voittojen kotiuttelua tai huipulla ostaneiden tulemista toisiin ajatuksiin. Ostolaita sen sijaan on aika tiheä tässä reilun 50 SEK tasossa, ja tämän alittaminen tarkoittaisi että markkinat yrittävät perua aiemman breakoutin.

Nyt P/S vuodelle 2020 on todella taas sellaisen 2.7 ja näkymät ovat edelleen hyvät ja tähän päälle tulee tuo sitemmin julkaistu yritysostokin. Kuluvalle vuodelle ollaan alle 2 tasossa aika helposti. Lisäksi osake kelpasi 53 SEK hintaan vaihdon välineenä hyvin, en sikäli olisi huolissani valuaation perusteista.

5 tykkäystä

Juu, mikä on tämä mysteeri AVA joka vähän väliä ostelee 2kpl erissä :smiley:

Hyvä ostopaikka, varsinkin jos nyt alle 50 sek menee

:warning: Luvassa karhuilua ja opponointia :warning:

Mitkä muut kertoimet? :slightly_smiling_face: Ymmärrän toki että kasvuun pitää panostaa ja tämä monesti syö katteita, mutta näin kovaa vauhtia laskevat marginaalit ja maltillinen kasvu omissa tuotemerkeissä ei lupaa vielä Monsteri-tulevaisuutta. Omat tuotemerkit ovat ensiarvoisen tärkeitä kuluttajatuotteissa, koska jakelua pystyy tekemään moni muukin ja näissä katteet jäävät (ymmärtääkseni juuri tästä syystä) paljon alemmalle tasolle kuin omien tuotemerkkien kanssa. Uusi johto on varmasti osaavaa ja saa aikaan myynnin tuplauksen hyvin nopeaan (ehkä jo tänä vuonna), mutta mielestäni tätä jo odotetaankin, jotta esim. 50 SEK:n kurssi (tai 700MSEKin arvostus) olisi perusteltu. Etenkin jos kasvupanostukset jatkuvat näin isoina.

Muutamia poimintoja Q4-tulostiedotteesta:

  • Liikevaihdon kasvu (Q420/Q419): 42%
  • Omien tuotemerkkien myynnin kasvu: 25%
  • Omien tuotemerkkien bruttokate: 42% (Q419) → 27% (Q420)
  • Osakekohtainen tulos: -1,10 SEK (Q419) → -1,24 SEK (Q420)

Mielestäni firma ei siis kasva tarpeeksi nopeasti (etenkään omien tuotemerkkien kautta), jotta sille voisi perustella edes P/S 2 -kerrointa. Mutta jos tuon hyväksyy, niin myynnin tänä vuonna tuplaamalla on tässä vielä jonkin verran upsideä. Oma R/R ei kuitenkaan täyty, joten viime viikolla (tarkemmin harkitsematta ostetut) laput lähti tänä aamuna myyntiin.

Omat kokemukset osto- ja myyntilaidoilta ovat aika vastakkaiset kuin @Helel :llä: myyjiä riittää etenkin 51-52 SEK-tasoilla, ja AVA (ruotsin Nordnet?) näyttäisi olevan jo viidettä päivää isoin netto-ostaja. Joko putoava puukko maistuu, tai sitten suunnanmuutos on ennakoitu hyvissä ajoin :wink:

Laitetaan aiemmin verrokiksi heitetyn Fodelian (forward looking -21) tunnusluvut (Inden ennusteesta):

  • Myynnin kasvu 43%
  • P/S-luku 1,75
  • Firma on voitollinen

Saa (ja pitääkin) haastaa! Tein tämän kirjoituksen hieman tarkoitushakuisestikin karhulasit päässä, koska ketjussa on tähän mennessä ollut hieman liian pinkit kakkulat käytössä.

Nämä AVAn 2kpl:een ostot tehdään aina myyntilaidasta, eli kurssitaso yritetään saada näyttämään paremmalta kuin se on.

25 tykkäystä

Hyvä, pitääkin opponoida! :slight_smile:

Mielestäni firma ei siis kasva tarpeeksi nopeasti (etenkään omien tuotemerkkien kautta), jotta sille voisi perustella edes P/S 2 -kerrointa. Mutta jos tuon hyväksyy, niin myynnin tänä vuonna tuplaamalla on tässä vielä jonkin verran upsideä. Oma R/R ei kuitenkaan täyty, joten viime viikolla (tarkemmin harkitsematta ostetut) laput lähti tänä aamuna myyntiin.

Olen hieman eri mieltä siitä että kasvua olisi pakko hakea ainoastaan omilla tuotemerkeillä ja tulisi tuijottaa pelkästään sitä riviä. Omista tuotteista saa kovimmat katteet, ja uskon että juuri tämän vuoksi tehtiin strategisesti tärkeä yritysosto (voitollinen firma) kohdennetulla osakeannilla. Distributed brands 27% kate ei ole missään nimessä huono luku. Kannattaa myös Q4 luvuissa muistaa, että se on yleensä Lohilolle heikoin kvartaali, koska kuluttajamix:issä näkyy jäätelöiden puuttuminen.

Kirjoitin aikaisemmin että odotan erityisesti 2021 Q3 alkavia tuloksia, koska aletaan saada ensimmäistä vihiä Kiinan / Aasian alustoilla tapahtuvasta myynnistä. Juuri ostetun firman Superfruit Scandinavia tuotteet saadaan sinne heti kun jakelu voi käynnistyä. Ostetun firman EBITDA SEK 1.5 million. Erittäin hyvä ostos, jolta odotan EBIDTA SEK 2 - 2,5M vuonna 2021. Voi tulla kovemmatkin luvut.

Raportista lainattu Google translate läpi:

Faster growth in proprietary brands. The fourth quarter has historically always been a weaker quarter as ice cream sales are affected by seasonal variations. After the third quarter contributed to a generally positive market situation in the grocery industry to increased demand in Sweden. At the same time, we saw a continued increasing demand for LOHILO products after new items, such as Boot Camp BCAA in beverages and Damnglassen, received very well during the quarter, consumers (+ 25%).

Tänä vuonna tehtiin tappiota, toki vähemmän yllättäen, koska isot panostukset kasvuun. IPO:n jälkeen kassa on kuitenkin kunnossa ja kiitoradan pitäisi riittää 1 - 2 vuotta riippuen kuinka isoja panostuksia kasvuun laitetaan 2021 - 2022. En Lohilon suorittamisella olisi tästä huolissaan. Uskon että kasvun onnistuessa instituutioille suunnattu osakeanti menisi todennäköisesti hyvin kaupaksi. 53 SEK kelpasi tällä tuloksella myös yrityskaupassa ja kaupan mukana lock-up periodi, joten eivät ole ainakaan puoleen vuoteen myymässä.

Miltä arvostus tuntuisi, jos kuluvalle vuodelle tai viimeistään 2022 voisi odottaa break even:iä, olettaen että vastaava tai jopa kiihtyvä kasvutahti jatkuu? Omaan suuhun melko herkulliselta :yum:

6 tykkäystä

Tässähän vertailin Q4-tuloksia keskenään, joten kehitys edellisvuoden samaan jaksoon ei mielestäni ollut kovinkaan vahvaa. Jäätelöä tuskin ollaan viemässä Kiinaan asti, vaan sinne menee nuo paremmin kuljetusta kestävät tuotteet (kuten supermarjat ja kollageenijuomat).

Jos 2022 voisi odottaa 100M€ myyntiä (viime vuosi n. 25M€) ja break-even tulosta, niin firmalle voisi antaa P/S-kertoimen 2-3. En usko tämän korkeampaan, koska edelleenkään tämä bisnes ei skaalaudu (SaaSin tapaan), ja marginaalit kutistuvat ajan myötä. Tällä saisi n. 200-300M€:n arvostuksen, eli kurssi ottaisi 3-4x loikan parissa vuodessa. Tämä skenaario voi olla mahdollinen, mutta samoin muut (vähemmän härkämäiset) skenaariot. Toisekseen, pysyvämmät nousut nähtäneen tässä tapauksessa vasta tulevana syksynä, kun todisteet muodostuvat tuloslaskelman yläriveille ja viivan alle.

Toisena hyvänä verrokkina mainittakoon se Monster, jolla on tällä hetkellä P/S n. 10, mutta nettomarginaali käsittämätön 30+%. Lohilolla on tekemistä, että saavat edes bruttokatteet tälle tasolle.

7 tykkäystä

No nyt jäivät karhulta hampaat kotiin. :face_with_hand_over_mouth:

Teit tiukat kasvuoletukset, mutta ihan nollatuottoskenaarioksi tuota ei voi sanoa. 80-100% p.a. seuraavalle kahdelle vuodelle.

Ei taida Lohilo ainakaan näillä näkymin olla Monsterin veroinen, mutta eihän mikään kai ole. Monster kuulemma on maailman paras osake :grin: Ei tämä huonossa seurassa ole lainkaan.

Mutta rehellisyyden nimissä et ole väärässä riskistä, että asiat eivät toteudu kaavaillulla tavalla. Tältä odotetaan yhä voimakasta kasvua ja että asiaankuuluvat panostukset kantavat hedelmää.

6 tykkäystä

Hyvä kuitti :joy: Tässä olisi tietysti voinut mainita, että jos ei optimistisinkaan skenaario ole riittävän “raketti”, niin huonoissa skenaarioissa, joissa kasvu jää esim. alle 50%:n (kuten Q4/20 vs. Q4/19), voi kurssi jopa laskea(!). Eli turvamarginaalia puolivillaiseen suorittamiseen ei juuri ole, ja mahdollinen upside on riskiin suhteutettuna melko maltillinen.

2 tykkäystä

Nyt kiinnostaa kovasti että miksi bisnes ei skaalaa ja marginaalit kutistuvat ajan myötä. Minä kun luulin että ihmiskunta siirtyi käsityöläistaloudesta teolliseen valmistukseen nimenomaan siksi että tehdastuotanto skaalaa hyvin ja kustannus per tuotettu yksikkö laskee kasvavien volyymien mukana :grimacing: . Olin myös siinä käsityksessä että marginaalit kasvavat brändin vahvistuessa, koska kuluttajat ovat valmiita maksamaan vahvan brändin tuotteesta enemmän kuin geneerisestä verrokista.

24 tykkäystä

Voi olla liian lyhyt horisontti. Tämä case ei ratkea tänään eikä huomenna. Puolivillaa ei saa silti tulla, se on ihan totta. Oma mahdollinen nollatuottoskenaarioni nojaa vajaan 30% kasvuun vuodelle 2021 ja kertoimen supistumiseen, eli tällä saavutettaisiin nykyhinnalla P/S 2 2021.

Jos sallii korkeamman kertoimen, niin sitten kasvua ei siihen yltämiseksi tarvittaisi niin paljon, mutta toisaalta hitaampi kasvu ei oikein puolla korkeaa kerrointa. Toisaalta voimakas kasvu ei oikein puolla kertoimen supistumista. Jos kasvu jää alle 25% niin sitten kerrointen supistuessa voi alkaa puhua turskaskenaarioista

Tässä ajattelu on, että jos vaikka Q3:n jälkeen todetaan kasvun vuodelle olevan n. 30% mutta jatkuvan ensi vuonna samanlaisena, niin sijoittajaa voi kiinnostaa jo tulevan vuoden kerroin. Nämä ovat kyllä melkein mille tahansa yhtiölle todella kovia kasvulukemia mutta tältä on lupa odottaa paljon huomioiden nuo avaukset ja miten tähän asti on mennyt.

Tässä on herkkyysanalyysi arvostuksen kehitykselle kokonaisuudessaan riippuen hyväksyttävästä kertoimesta ja liikevaihdon kehityksestä. On olemassa tuo turskanurkka vasemmalla ylhäällä, joka pitää sisällään odotuksen kasvun katkeamisesta ja kertoimen supistumisesta. En nyt laittanut mitään yli 50% LV-kasvua mukaan tähän. En myöskään mitään yli P/S 3 lukemia, pysytään maltillisina.

Tämä on laskettu 52 SEK osakekohtaiseen hintaan tosin. Nykytilanteeseen pääsee, jos jakaa taulukon lukemat suhdeluvulla (nykykurssi/52). Turskalle pääsee kuitenkin vielä 10% LV-kasvulla ja 2 pinnassa olevalla P/S kertoimella vuodelle 2021.

Luvut ovat aina exit-hetkellä sijoituspääoman monikertoja nykyhetkeen (eli esim. 2 = +100%). Näissä on mukana Superfruit osto vakiotermin lisäyksenä viimevuoden LV:n verran, eli Superfruitin ei odoteta kasvavan vuonna 2021.

Jos olettaisit noin, niin tuossa taulukossa ei nykyhinnalla enää olisi punaisia rivejä. Kuten sanoin, tässä Superfruitilta odotetaan nollaa vuodelle 2021.

Tälläkin osakkeella voi yhä hävitä rahaa, mutta se edellyttää nykyhinnalta käytännössä, ettei luvattua kasvucasea olekaan olemassa, viime vuoden yli 70% oli vain kertaluontoinen sattumus eikä päästäisi enää edes Q4 2020 lukuja lähelle vaan että vuodelle 2021 tulisikin joku 15%.

Odotusarvo on kuitenkin hyvin positiivinen ja karhucase vaatii taakseen “jos asiat jostain syystä vain ei menekkään niin” -faktorin. Tosin, tässä sellaisella olettamalla on tavanomaista enemmän rahkeita käydä toteen, kun track recordi on vielä niin lyhyt.

17 tykkäystä

Realistinen analyysi :+1: Miltä taulukko näyttäisi, jos härkämäisesti ajattelisi Nordic Superfruitin vaikka 1,5x tai 2x liikevaihdon, koska Q1 aikana saadaan latu auki suoraan kuluttajamyyntiin Kiinassa Alibaban TaoBao platformin kautta?

Tiedän, katson tätä yrityskauppaa hyvin toiveikkaana, koska tiedän miten esimerkiksi aikaisemmin risteilyillä Kiina / Aasia turistit ostivat Tax Free myymälät tyhjiksi kaikista pohjoismaisista terveystuotteista mustikasta koivuun. Ja en usko tämän trendin muuttuneen koronan vuoksi, enemmän odotan sielläkin suunnalla terveys- ja luontaistuotteiden menekin kasvavan.

5 tykkäystä

Pistipähän silmään niin jaetaan tiedoksenne, jos joku kokisi tärkeäksi tiedoksi. Itse en pidemmän kaavan kautta osaa ajatella. Founderi myy, mutta jospa se ois se klassinen kylppäriremppa :slight_smile:

3 tykkäystä