Macy's Inc - Tavarataloketju arvosijoittajalle

Kauppakeskusyhtiöiden arvostukseen liittyen. Niissähän usein arvoidaan esim tavoitehintoja ja tunnuslukuja käyttäen EPRA NAV -lukuja jonkinlaisena “lattiana”. Nykyisessä markkinatilanteessa on mielenkiintoista nähdä, missä vaiheessa NAV:eja aletaan laskea. Sillä vaikka kauppakeskuksen tilat olisi vuoden vaihteessa arvioitu hintaan X ja nyt firman arvostus on vaikka 80% NAV:sta (0,8X), ei siitä voi vielä päätellä mielestäni liikaa.

Jos (iso jos) tämän episodin perusteella ihmisten kuluttamiseen ja ostokäyttäytymiseen tulee merkittäviä muutoksia, niin eihän tuo X pidä enää arvoaan. Kauppakeskuksen tiloille on aika rajattu markkina - toiset kauppakeskusoperaattorit. Eli liiketoiminnanrahavirrat ja itse kiinteistöjen arvot liittyvät läheisesti toisiinsa. Esim Sellon arvo kauppakeskus tilana on Y, mutta vaikka toimistotilaksi muutettavana se lienee tonttina Z (Z<Y). Joku hinta toki tiloilla ja sijainnilla on muillekin, mutta vaikea uskoa että se olisi sama kuin neutraalissa tilanteessa arvioitu NAV. Eikö tässä ole mahdollisuus “toisen tason” negatiiviselle kierteelle (erityisesti huonompien tilojen ja sijaintien suhteen).

Jos joku huomaa ajattelustani virheen, niin kertokaa toki. Ei ole omaa core-osaamista.

1 tykkäys

Minua hämää se kun en oikein osaa hahmottaa näitä kulurakenteita. Myynti on siis laskenut vähintään 50 % Q1:sellä. Rivi “cost of sales” kuvaa myytyjen tavaroiden hankintakustannuksia, jossa on otettu huomioon myös tavaran arvon heikkeneminen ja palautukset.

Tässä Macy’sin tuloslaskelmatietoja viime vuodelta:

Ensimmäisen kvartaalin bruttokate oli siis 2101 miljoonaa. Tästä puolet on 1050,5 miljoonaa. Tappiolle mennään kun otetaan huomioon liiketoiminnan muut kiinteät kustannukset, joita johto tosin on yrittänyt hillitä. Seuraavalle kvartaalille pitää ostaa tavaraa, varmaankin vähemmän kuin mitä vertailukaudella. Yhtiön likviditeetti on heikentynyt.

Macy’sillä oli taseessa omaa pääomaa 6377 miljoonaa 1.2.2020. Omavaraisuusaste 30,12 %. Yhtiö ottaa siis velkaa 1,5 miljardia (credit facility) kattaakseen kustannuksensa. Jos oletetaan että kustannukset ovat suunnilleen samat mitä viime vuonna, tappio olisi
1050,5 (bruttokate) - 2112 (SG&A) - 54 (velanhoito) = -1115,5 miljoonaa.
Tämä tarkoittaisi omavaraisuusasteen heikkenemistä kun otetaan vielä jaettu osinkokin huomioon: (6377 - 1115,5 - 116,90) / 21294 = 25,50 %, jos oletetaan että taseen koon pitäisi olla sama kuin viime vuoden kakkoskvartaalin alussa. Liiketoimintojen supistaminen vahvistaa omavaraisuusastetta.

Kyse on siis likviditeetistä. Yhtiön pitäisi selviytyä jos pandemia loppuu kesällä. Tuollaisen miljardin velan takaisinmaksu syö kyllä tulosta ainakin pari vuotta. Tavaratalojen operatiiviset vivut on aika huikeita. Tavaratalojen tehtävä on saada myytävää sisään ja ulos nopeaan tahtiin. Kiinteiden kustannusten mitoitus perustuu tähän, eikä missään laskelmassa oleteta että koko liike olisi vain kiinni kuukausitolkulla.

Degree of operating leverage (DOL) = bruttokate / liikevoitto.
Macy’sin viime vuoden kertaeristä oikaistu DOL oli 9389 / 1162 = 8,08.

1 tykkäys

Macy’s järjesti haastattelutilaisuuden, jossa analyytikko Chuck Grom haastatteli yhtiö toimitusjohtaja Jeff Gennettiä ja talousjohtaja Paula Pricea:

Otin tilaisuudesta vähän muistiinpanoja. Yhteenvetona johto korosti moneen kertaan yhtiön kulurakenteen joustavuutta ja hyvää kassanhallintaa kriisissä.

  • Yhtiön tavoite nyt säästää rahavaroja.

  • Kaupat avataan asteittain, riippuen tavaratalojen kannattavuudesta. Alussa rajalliset aukioloajat ja minimimäärä henkilökuntaa.

  • 6-8 viikon kuluessa suurin osa liikkeistä avataan.

  • Myynnin odotetaan alussa olevan vain 20 % normaalista ja lisääntyvän hiljalleen.

  • Varasto oli hyvässä kunnossa ennen covid-19 kriisiä. Varaston suhteen on joustavuutta riippuen kysynnästä.

  • Huhtikuun verkkomyynti on ollut odotuksia parempi.

  • 68 / 775 liikkeistä avataan jo ensi maanantaina. 50 lisää toukokuun 11. päivä.

  • Home, active wear, beauty, toys, games vahvoja kategorioita.

  • Mekot, miesten puvut heikkoja kategorioita.

  • Johto on tyytyväinen nettimyymälän toimintaan.

  • Varastosta tulee paljon alaskirjauksia.

  • Johto on varovainen odotetun kysynnän suhteen myös Q3 ja Q4:lla.

  • Huhtikuun kuluessa toipumista on näkynyt (stimulus check vaikutusta vaikea arvioida).

  • Capital budget 50 % ennen covidia ilmoitetusta, yhtiön koko on nyt pienempi.

  • Yhtiö on tyytyväinen rahavirran hallintaan, 1,5 miljardin credit facility vieläkin käyttämättä.

  • Yhtiö ei menetä juurikaan käteistä tällä hetkellä.

  • Haastatteleva analyytikko arvioi 40 miljoonan käteiskustannuksia viikossa, CFO Paula Price arvioi toteutuneen häviön olevan pienempi. Muuttuu lähitulevaisuudessa viivästettyjen kulujen tullessa maksettavaksi.

  • SG&A oli kiinteitä kustannuksia ennen covidia, nyt kustannusrakennetta saatu muutettua vaihtuvaksi (esim. mainonta vähentynyt), vuokranmaksua on saatu viivästettyä.

  • Yhtiön tase oli hyvässä kunnossa ennen kriisiä verrattuna muihin alan yhtiöihin. CFO kokee yhtiön neuvotteluaseman olevan velkaneuvotteluissa hyvä.

  • Ulkomailta kokemusta, että kivijalkaliikkeiden myynti vähentynyt muissa kaupoissa 30 - 50 % kauppojen avaamisen jälkeen verrattuna tilanteeseen ennen kriisiä.

  • Covid muuttaa vähittäismyyntiä, mutta myös kilpailutilannetta. Kilpailijoita putoaa pois.

  • Credit card revenue tuloslaskelmassa ei voi olla negatiivinen luottotappioiden vuoksi, koska Macy’s ei omista näitä saatavia, vaan toimii partnerin kanssa.

7 tykkäystä

@Sauli_Vilen, haluatko perustella osakejahti-videolla (kohta 47:03) esittämääsi väitettä, että Amazon tuhoaa Stockmannin ja Macy’sin?

Amazonin nousulla ja Stockmannin vaikeuksilla ei näytä olevan ajallista yhteyttä. Stockmannin ongelmia on ollut mm. väärin valittu strategia ja ylihintaiset yrityskaupat, joilla ei ole luotu arvoa.

Amerikassa on joutunut vaikeuksiin monia tavarataloketjuja kuten J.C. Penney, Neiman Marcus ja Stage Stores. Yhteistä kaikille vaikeuksissa oleville yrityksille on vuosia jatkunut tappioputki. Sen sijaan Macy’s ei ole ollut tappiollinen ennen tätä koronakriisiä. Macy’sin ja Amazonin suora vertailu on hankalaa, koska Amazon sisältää paljon kaikkea muutakin bisnestä kuin tavaran myyntiä. Amazonin laajentuminen streamauspalveluihin ja mainosmyyntiin netissä ei ole pois miltään tavaratalolta. Mielikuva tästä parista on se, että Macy’s on vanhanaikainen kivijalkadinosaurus ja Amazon on dynaaminen uuden ajan yhtiö.

Kivijalkadinosaurusmittarina toimii hyvin Return on Assets -tunnusluku (nettotulos jaettuna taseen loppusumman keskiarvolla). Jos firmallasi on valtava tase joka tuottaa heikosti niin tämä luku sen kertoo.
Amazon 10 vuoden keskiarvo: 3,17 %
Macy’s 10 vuoden keskiarvo: 5,48 %

Yleensä halvoissa osakkeissa on parempi tuotto-odotus kuin kalliissa.
Amazon P/B 18,41
Macy’s P/B 0,26

Tämän vuoden tulokset tulevat olemaan kamalia Macy’sille, mutta minulla on sellainen fiilis että tässä on kuitenkin parempi tuotto-odotus kuin Amazonissa ajan kuluessa. Markkinat näkevät vain tämän hetken ja ovat kyvyttömiä ennustamaan tulevaa.

2 tykkäystä

Macy’s julkisti tänään ennakkotietoja Q1 liikevaihdosta (helmi-huhtikuu). Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi osavuosikatsauksen julkistaminen venyy heinäkuun ensimmäiseen.

Kvartaalissa oli 90 päivää kun viime vuonna päiviä oli 89. Liikkeet olivat suljettuna 44 päivää. Jos myyntiä ei olisi siirtynyt verkkoon, odotettu liikevaihdon lasku olisi ollut 44/90 = 48,9 %. Nyt myynti putosi kuitenkin vertailukelpoisesti noin 45,8 %.

Ylläoleva liiketappio ei ota huomioon liikearvosta tehtäviä alaskirjauksia, joten sitä kannattaa peilata Macy’sin tilikauden päätöksen aineettomista hyödykkeistä oikaistuun omaan pääomaan, joka oli 2030 miljoonaa. Yhtiön taseessa on myös 26,1 miljoonaa omaa osaketta. Yhtiön kassapositio on vahva ja on jatkanut vahvistumistaan toukokuussa liikkeiden avauduttua. “We anticipate having sufficient liquidity to execute our 2020 priorities”.

Toimitusjohtaja Jeff Gennettin mukaan 4. toukokuuta lähtien avattujen myymälöiden asiakaskysyntä on ollut “moderately higher” verrattuna ennakko-odotuksiin. Liikkeistä on avoinna 190 / 775. Yhtiö on muuttanut Polaris-strategiaansa ja keskittyy entistä vahvemmin verkkokauppaan.

Osake on ainakin tänään ollut mukavassa 4,64 % nousussa vaikka laskupäivää vietetään. Jos tämä yhtiö selviää niin tulee aika mehevä investointi. Sauli Vilén saa luikkia koloonsa.

1 tykkäys

@Juippi tässä kommentissa on syy liputukseen, jonka takana tällä kertaa olin minä. Sijoitusfoorumin sääntöjen kohdassa I lukee “Ketään ei saa mollata, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin” ja kohdassa II) “Keskustelu asialinjalla --”. Vähintään kohta II ei tässä kommentissa täyty, ja kohta I on myös likimain kyseenalainen, kun käytännössä piikität tuossa Saulia, vaikka voisi ihan asiallisestikin tilannetta kommentoida. Kommentti muilta osin on erinomainen, ja erittäin hyvää analyysiä tuossa on, mutta tuo sitatoimani kohta on täysin asiaton ja tarpeeton. Omilta osin kommentoin liputusasiaa sen verran, että itse liputan vain ja ainoastaan silloin jos joku rikkoo Sijoitusfoorumin sääntöjä, en liputa koskaan huvikseni, vaan minulla on sille aina perustelut.

Over and out.

1 tykkäys

Pitää paikkansa ettei muita saa mollata, mutta tuossakin pitää huomioida konteksti jossa asioita esitetään:

  1. piikittely kohdistuu auktoriteettiasemassa olevaan analyytikkoon, ei toiseen palstan jäseneen.
  2. kyse on nimenomaan piikittelystä eikä haukkumisesta.
  3. piikittely esitetään osana laajempaa viestiä eikä se ole viestin pääasiallinen sisältö.
  4. piikittely ei ole loukkaava, vaan luonteeltaan humoristinen.
  5. piikittely on vastaus piikittelyn kohteen aiempaan kommenttiin “Amazon syö Stockmannin ja Macy’sin” (ks. aiempi viesti).
5 tykkäystä

Minäkin tulkitsin tuon enemmän humoristisena, mutta kohteliasta olisi toki pingata toinen tuohon viestiin :wink:


Jatketaan Macys keskustelua. Päätellen Macysin -90 % laskeneesta osakkeesta vuodesta 2015 jokin on kyllä syönyt firmaa, jos ei Amazon… :mask:

Oletko arvioinut, kuinka monta liikettä Macys joutuu lopulta sulkemaan vähittäiskaupan murroksessa, ja kuinka paljon tuo sulkeminen kustantaa kaiken kaikkiaan?

Lisäys: vaikka yhtiöllä on tuo 1,5 miljardin kassa niin velkaa on yli viisi miljardia, mikä on monta kertaa yli viime vuodenkin ok tuloksen. Onko tuo velka minkälainen riski? Yhtiön markkina-arvo on siis 1,5 miljardia…

6 tykkäystä

Ehdottomasti pitää, ja tämän pyrin parhaani mukaan tekemään.

Tämä ei sikäli itsessään oikeuta piikittelyä, asiallisen tai jopa vähän suorasanaisemman kritiikin kylläkin.

Piikittely ja haukkuminen voi olla aivan yhtä loukkaavia (tai ennemminkin piikittely voidaan koeta haukkumisena) ja tämä pitää ottaa huomioon viestiä lähettäessä - itse kohde, jolle piikittelyä esitetään, ei ole mikään syy piikittelyn/haukkumisen sallimiselle, ellei kyseessä ole esim. lähiystävä/lähituttu, jossa tapauksessa tilanne onkin monimutkaisempi, ja ehkä hankalampi ulkopuoliselle liputtajalle havaita ns. normaaliksi tilanteeksi.

Pitää paikkansa, mutta viestin muun sisällön määrä ei oikeuta asiatonta kommentointia - se osuu pahimmillaan todella pahasti toiseen tilanteesta riippuen, oli viestin muu osuus kuinka pitkä ja asiallinen tahansa. Tämä ei nyt välttämättä koske juuri Saulia, mutta liputuksen tarkoitus on olla yleisluontoista (tasa-arvoista kaikkien käyttäjien kesken).

Tässä myönnän tehneeni virheen. Oon ehkä miettinyt, että sun kirjoitustyyli olisi tarkoituksella aika “huumoritonta” (tämä siis ei todellakaan pahalla, vaan ennemminkin hyvällä siinä mielessä, että oot todella asiallinen kaveri, ja pyrit pitämään esim. valuaatiokeskusteluja asiapohjalla, mikä on loistava juttu) ja siten tulkitsin ton enemmänkin ei-humoristiseksi kommentiksi

Mutta onko Saulin näkemys Macy’sin ja Amazonin keskinäisestä asemasta syy piikitellä häntä itseään kyseisestä näkemyksestä? Mutta ymmärrän pointin :slight_smile:

Tässä nyt hiukan pidempi vastaus, toivottavasti avasi ajatuksiani, tän enempää ei floodata Macy’sin ketjua!

Asiasta kolmanteen mietin kans tuota Amazon Macys asetelmaa. Eikö tämä pandemia (tai siis sen vaikutukset kaupanalan yrityksille) ole juurikin yksi konkreettinen esimerkki että Amazon vain on etulyöntiasemassa Macysiin nähden ja moniin muihin nähden? Macys voi olla lyhyellä aikavälillä tuottoisampi kuin Amazon mutta se ei poista sitä tosiasiaa Amazonin vahvuuksista. Tämän pandemian myötä Amazon on vain saanut lisää pisteitä kotiin ja Macys on valahtanut tappiolliseksi, siinä voisi olla myös syy miksi yhtiöiden hinnoittelussa eroa kuin yössä ja päivässä.

Ehkä markkinat ovatkin lyhytkatseisia (se ei olisi mitään järin uutta) mutta entä jos markkinat sittenkin katsoo vähän pidemmälle? Että tämä pandemia vain kiihdyttää tätä kaupan alan murrosta ja jotkut kuluttajien perinteiset käyttäytymismallit muuttuvat pysyvästi. Markkinoita ei kannata aliarvioida. Sanoit @Juippi että Macys keskittyy entistä vahvemmin verkkokauppaan. Yhtiö olisi ehkä tuhoon tuomittu jos se ei tekisi ollenkaan niin. Mutta ei verkkokauppaan laajentuminen automaattisesti kesää tee, onhan Stokkallakin hieno ja toimiva verkkokauppa nykyään. Miksi joku verkkokauppa pärjää paremmin kuin toinen? Amazon on esimerkiksi rakentanut jakeluverkostoaan pitkän aikaa ja pystyttänyt lukuisia jakelukeskuksia.

Voi toki olla että tässä on pihviä ja tämä vuosi jää vain Macysin historiassa rumaksi muistoksi, toivotaan näin. Mietin vain kun tuli tämä Amazon puheeksi tässä :thinking:

3 tykkäystä

Macy’s oli vuonna 2018 ylivoimaisesti suurin muodin verkkokauppias USA:ssa. Amazon oli tilastokakkonen. 20% muodista myytiin verkossa vuonna 2018. Q4/2019 Macy’s myynnistä 25% tuli verkon kautta.

Vaatekaupassa Amazon loisti poissaolollaan. En ymmärrä, miten tuo on mahdollista, kun Amazon on kuitenkin iso muodin myyjä.

1 tykkäys

Macy’s on kyllä varsinainen arvosijoittajan unelma. Hinta laskee 90% ja YoY kirja-arvoa tulee jatkuvasti lisää kovaa tahtia. :joy:

image

No vakavasti nyt. Macy’s on jonkin verran tullut syödyksi 2010-luvun puolivälistä, mutta ei äkkiseltään katsoen sitä tahtia kuin hinnan lasku antaisi ymmärtää. 10-vuoden keskiarvoon ROE:n tai ROA:n suhteen tuskin ongelmitta tässä voi vedota. Eihän osakkeen hinnanmuodostus tapahdu menneen 10 vuoden perusteella. Lisäksi Macy’s ei ole ollut viimeisen 10 vuotta arvostettu n. $5 per osake eli ei mennyt kovempi tuloskunto ole huomaamatta jäänyt.

image

Luvut ovat hyviä, jos liiketoiminnalla on jatkuvuutta jollakin tasolla koronan jälkeen. Sitähän tässä kai pelätään, ettei ole. Näillä arvostustasoilla Macy’ssiltä ei silti odoteta liiketoiminnan kehityksen suhteen mitään, selviytymistäkin vain puolittain.

1 tykkäys

Macy’s käynnisti tuon Polaris-strategian vastauksena retailin ja kauppakeskusten ylitarjontaan Yhdysvalloissa. Tavoite oli, että vuoteen 2021 mennessä portfolio olisi fokusoitunut niin, että 78 % myynnistä tulisi 250 parhaasta kaupasta ja noin 125 vähiten kannattavaa liikettä suljettaisiin. Macy’s menee siis selvästi kannattavuus edellä.

Kustannusten osalta tavoite oli säästää vuoteen 2022 mennessä 1,5 miljardia, josta 600 miljoonaa katteissa ja loput 900 miljoonaa SG&A:sta. Tämä on aika hauskaa sikäli että osakekannan markkina-arvo on tosiaan tuo 1,5 miljardia. Ohjelmaa muutettiin nopeuttamalla organisaation koon supistamista, nettikaupan kehitystä, käyttöpääoman hallintaa ja kannattavuutta. Macy’sin kannattavuutta on viime vuosina painanut tämä organisaation uudistus. Viime vuonna oltaisiin tehty $2.91 osakekohtaista tulosta ja 2018 $4,18.

Velkatilannetta helpottaa se, että Macy’sin kiinteistöt ei ole arvostettu taseessa käypään arvoon, vaan hankintahintaan, josta tehdään poistoja. Kiinteistöt on arvioitu noin 10 miljardia tasearvoaan arvokkaammiksi läheisten toteutuneiden kauppojen perusteella (ks. aiempi viesti 18. maaliskuuta).

Macy’sin omistamissa kiinteistöissä ei ole kiinnelainoja. Tilikauden päätöksessä kiinteistöjä oli 775, joissa on 839 “boxed propertyä”. Nämä ovat kai varsinaisia myymälöitä? Myymälöistä 40,8 % on kokonaan omistettuja, 45,8 % leasing-sopimuksella, 12,9 % omistettu vuokratontilla ja 0,6 % osittain omistettuja. Amazon käyttää paljon enemmän leasing-sopimuksia. Tavarataloina huonosti toimivista kiinteistöistä luopuminen ja saaduilla rahoilla velkojen vähentäminen parantaa omavaraisuusastetta.

Toki Macy’sillä on myös vahvat vapaat kassavirrat. Viiden vuoden keskiarvo näissä on 1,14 miljardia. Tänä vuonna capexit on puolitettu 400-500 miljoonaan koronan takia.

2 tykkäystä

Korppikotkia kiinnostaa nuo kiinteistöt, esim. Amazonin JC Penney osto-huhuissa osin ajatuksena kiinteistöt ja niiden sijainti.

Joskin jos pitkässä juoksussa retail-kauppa kuihtuu niin saa nähdä mikä arvo lopulta niillä kiinteistöillä on kun kaikkia tuskin tarvitaan (en tiedä tarkkaan sijainteja joten en osaa sanoa voiko niitä konvertoida muuksi jne.).

Voiko capexia leikata kestävästi?

Näyttää arvostuksen perusteella siltä, että markkina uskoo Macysin polttavan kassansa piakkoin loppuun ja tämä bisneksen kassanpoltto syö kiinteistöjen arvon (alá Stockmann -resepti). Muutosaloissa peräpeiliin tuijottaminen on vaarallista, vakaissa bisneksissä voi laskea jotenkuten keskiarvoja menneistä vuosista jos tietää mitä tekee. Ehkä tiedätkin. Aikoinaan deep value investor Bruce Berkowitz uskoi Searsin kanssa samaan kiinteistöjen arvon pelastavaan renkaaseen. Lopulta Sears ajautui konkurssiin ja vuosien 2000–2010 “fund manager of the decade” joutui sulkemaan rahastonsa pari vuotta sitten. Deep value on todella vaikea laji…

Jos Macys joutuisi tukeutumaan antiin olisi jälki katastrofaalista kun velkaa on monta kertaa yhtiön markkina-arvoa enemmän.

2 tykkäystä

Suosittelen kaikkia kiinnostuneita katsomaan hiljattain julkaistun pääomamarkkinapäivän videon jonka linkitin aiemmin. Kiinteistöstrategiasta kohdasta 1:59:00 lähtien. Pääomamarkkinapäivä oli ennen koronan laajenemista pandemiaksi, joten aikataulut ja strategiat ovat menneet osittain uusiksi, mutta tuosta saa kuvan siitä mitä johto ajattelee tästä retail-bisneksestä.

Kun esitetään väite, että Amazon syö muut retailerit, pitäisi argumentoida että miten täsmälleen näin tapahtuu. Kaiken sen perusteella mitä olen Macy’sistä lukenut, se vaikuttaa olevan pikemminkin Amazonin kuin Stockmannin kaltainen. Sears ja J.C. Penney tekivät vuosia pelkkää tappiota, joten näiden firmojen liiketoiminta ei ollut kestävää. Macy’s tekee täysin odotetusti tappiollisen kvartaalin, koska sen kaikki liikkeet sulkivat ovensa koronan leviämisen estämiseksi (duh!).

Kannattaa huomata, että vaikka nettikauppa kasvaa tasaisesti, edusti se silti vain noin 11 % vähittäiskaupasta ennen koronaa. Niin Macy’sillä, Amazonilla kuin Verkkokauppacomilla on kivijalkamyymälöitä, koska tällä tavalla kasvatetaan asiakkaiden arvoa. Monikanavainen asiakas on 2,3 kertaa arvokkaampi kuin pelkästään netissä asioiva. Kivijalkaliikkeet kasvattavat asiakastyytyväisyyttä ja mahdollistavat jopa henkilökohtaisen palvelun, mikä lujittaa asiakassuhdetta.

Kuten @MoneyWalker tuossa aiemmin linkittikin, Macy’sillä on vahva jalansija nimenomaan näissä uusissa teknologioissa ja se on panostanut niihin jo varhaisessa vaiheessa, toisin kuin yleisesti uskotaan. Koronakriisissä ollaan keksitty jakeluautot, joista asiakkaat voivat noutaa tuotteensa, vaikka liikkeet ovat olleet kiinni ja nämä on asiakkaiden keskuudessa otettu hyvin vastaan.

3 tykkäystä


“Virus” iski Macy’s:iin jo vuonna 2015.

2 tykkäystä

En oikein keksi sellaista skenaariota, jossa tämä olisi huono sijoitus lukuja pyörittelemällä. Johto ilmoitti konffapuhelussa odottavansa positiivista käyttökatetta Q2:selle ja asteittain paranevaa vuoden loppua kohden. Myyntilukemat toukokuussa avatuissa myymälöissä oli heti 50 % normaalista, eikä 20 % kuten aluksi pelättiin. Tähän mennessä tiedetään että Q1:seltä tulee vähintään 1000 miljoonan tappio ja liikearvon alaskirjauksia. Alaskirjausten määrää ei kerrottu, koska niitä vasta arvioidaan, mutta heitetään tuohon työluvuksi toiset 1000 miljoonaa. Vuonna 2019 firma teki 8,8 % oman pääoman tuottoa, kun johto ilmoitti ettei se ole suoritukseen tyytyväinen ja käynnisti reformin.

Oletetaan että loppuvuosi menee ±0 ja kaikki reformiyritykset epäonnistuu. Pääoman tuotto jämähtää tuohon oikaisemattomaan 2019 tulokseen. Vuoteen 2021 lähdettäessä pääoma olisi 6377 - 117 (maksettu osinko) - 2000 = 4260 miljoonaa. Osakkeita ulkona helmikuun 29. päivä: 309 645 426 kappaletta. Osakekohtainen oma pääoma: $13,76. Osakekohtainen tulos 8,8 % oman pääoman tuotolla $1,21. Tuotto kun osakkeesta maksaa 5 dollaria: 24,2 %. En tiedä mitä tuottovaatimuksia muilla on, mutta minusta tuo on aika kohtuullinen korvaus tästä riskistä.

Pääoman tuotto ei tietysti ole kirkossa kuulutettu, mutta oma pääoma voi laskea vain neljästä syystä:

  1. firma tekee tappiota.
  2. firman laajan tuloksen erät kuten valuuttakurssivaikutukset ovat tappiollisia.
  3. firma jakaa osinkoa.
  4. firma ostaa omia osakkeitaan takaisin (osakekohtainen OPO laskee jos P/B > 1).
2 tykkäystä

Koska rakastan putoavia puukkoja, niin ostin tätä kuukausi sitten touhutonnilla. Siitä ollaan tultu dollarin verran alaspäin ja Macys ilmoitti, että tappiota tuli miljardin verran. Ei hyvältä näytä?

Heillä on kuitenkin ihan hyvin myyvä verkkokauppa, todella arvokkaita kiinteistöjä (ainakin normaalitilassa) ja strategia, jossa pyrkivät eroon huonommin tuottavista liikkeistä. Kassakin on kohtuullisessa kunnossa ja firma selviäisi ilman myyntiä muistaakseni puolisen vuotta(?). Lippulaivakiinteistön myynnillä firmasta voisi tulla velaton jos se siihen haluaa lähteä. Uskon, että firma selättää kriisin, mutta kaikki on kiinni siitä miten talouden avaaminen lähtee käyntiin. Toinen pitkä lockdown voi ajaa puljun konkurssin partaalle. Osake minulla lyhyessä pelisalkussa .

2 tykkäystä

Onkohan tuokaan realistinen oletus, että tulos ”jämähtää” viime vuoteen? Pörssi selkeästi hinnoittelee jotain aivan muuta skenaariota, todennäköisesti raskaita tappioita lähivuosille. Onko talon kannattavuus kiveen hakattua? Tuo velkamassa on myös härö oli kiinteistöissä paljon piiloarvoa tai ei.

Jos jokin osake on käsittämättömän halpa omasta mielestä, mutta se on laskenut vuosia, pitää todellakin miettiä intensiivisesti mitä muut tässä näkee mitä itse ei näe. Ja saatat siis olla myös oikeassa, mutta suomalaisen yksityissijoittajan mahdollisuudet jenkkimarkkinan deep value -tapauksissa ilman alan erikoisosaamista tai muuta on vähintään rajalliset.

3 tykkäystä