MAGMA ja muut megacap-teknot

Microsoft nostaa osinkoa 11 % ja aloittaa kevyen 60 miljardin omien takaisinosto-ohjelman :smiley:

19 tykkäystä

Mikähän Facebookkia tänään laskee? En löytänyt selvää syytä, niin päätin palata takaisin omistajaksi ja esim. 25:n fwd PE tuntuu juuri ja juuri siedettävälle.

1 tykkäys

Oliskohan tämä syynä:Osakkeenomistajien väite: Facebook maksoi miljardeja Zuckerbergin suojelusta | Kauppalehti

4 tykkäystä

Eiköhän isompi juttu ole se että raportoitiin että Facebook ottaa odotettua enemmän osumaa applen muutoksista mainostrackkaukseen.

Ja jutun referoima ilmoitus

5 tykkäystä

Sanoisin että tuo Appleen liittyvä ilmoitus on varmaankin suurin tekijä tässä.

Wall Street Journal julkaisi myös hyvän juttusarjan viime viikolla, jossa kerrotaan miten Facebook on mm. pimittänyt sisäistä tutkimusta SoMe:n vaikutuksista ja soveltanut mm. suoraan bänniin johtavia käyttäjäsäännöksiä täysin eri tavalla isojen tilien kohdalla. The Facebook Files - WSJ.

Tämä saattaa rapauttaa joidenkin sijoittajien luottamusta yhtiöön. Hiukan ehkä kaukaa haettu, mutta tällä voi olla varsinkin pitkällä aikavälillä vaikutuksia ja nostaa regulaation uhkaa taas kerran pinnalle, mikä voi hermostuttaa markkinoita.

4 tykkäystä

Katsoin ihan mielenkiinnosta, miten viime marraskuun AWS outage vaikutti Amazonin kurssiin ja vastaus on, että ei mitenkään. Sen vaikutus Internetiin (“kohu”) oli kuitenkin huomattavasti suurempi kuin tämän eilisen Facebookin kömmähdyksen.

1 tykkäys

Joo, ehkä näen enemmän riskiä tuossa tietovuodossa ja sen aiheuttamassa paineessa regulaatioon.

Jos olisi tämä kurssireaktio vain tuo outage taustalla, niin olisin kauhonut lisää.

1 tykkäys

Google Search rival DuckDuckGo: What to know about the private search engine - CNET
jo 100 miljoonaa hakua päivässä. vihaan, että tietoja kerätään ihmisistä ja käytetään hyväksi. jospa tämä pakottaisi googlen lopettamaan sen.

1 tykkäys

Ainakaan mainonnan hinnoissa ei näy, kuva alla. FB on niin tärkeä markkinointikanava sekä isoille ja pienille yrityksille niin en jaksa uskoa että ”whistlerblowerit” saa yrityksiä muuttamaan strategioitaan.

2 tykkäystä

Politikot haluaa rahaa sekä valtaa ja sitä FB:ltä ja kumppaneilta on saatavilla.

Perinteinen media haluaa mainoksensa eli rahansa ja valtansa takaisin. Siksi myllyttävät näitä kohuja. Vähän kun näihin perehtyy niin huomaa että lakituvassa ei juuri mahdollisuuksia.

Viimeisessä kohussa pieni osa nuorisosta oli kyselyn mukaan kokenut palveluiden käytöstä ahdistusta. En vähättele heidän ongelmia mutta veikkaan että samalla “kysymysten” asettelulla saman suuruinen osuus olisi kokenut ahdistusta esim. koulusta tai omista vanhemmista.

1 tykkäys

Näin juuri. Kun perinteinen media riepottelee Facebookia (usein ihan aiheestakin, toki itsekään eivät ole puhtaita pulmusia) niin moni lukija ei ehkä ymmärrä että siinä runtataan samalla pahinta kilpailijaa mainostuloista eli täytyy hieman myös kysellä jääviyden perään.

Samaan aikaan karavaani kulkee:

1 tykkäys

Apple julkaisi äsken uudistetut MacBook Pro -kannettavat tietokoneet (eli ”läppärit”), ja nähdäkseni eräänlainen ympyrä sulkeutui.

Applelle kauhean 90-luvun jälkeen MacBookit olivat 00-luvulla iPodien ohella sellaisia onnistuneita tuotteita, jotka alkoivat ryminällä nostaa firman brändiä ennen iPhonen julkaisua. Softa ja rauta toimivat yhteen tyylikkäässä paketissa, samaan aikaan kun Microsoft tuskaili muun muassa epäonnistuneen Vistan kanssa.

10-luvulle tultaessa MacBookit jatkoivat suosionsa kasvua kun uusi MacBook Air otti Yhdysvalloissa nopeasti dominoivan aseman ultrabook-markkinalla (eli hyvin ohuiden ja kevyiden läppäreiden kategoriassa). Koneiden laatu hioutui entisestään, ja edelläkävijyys kosketusnäyttöteknologiassa auttoi heitä kehittämään kosketuslevystä niin tarkan ja monipuolisen, että harva enää kaipasi hiirtä normihommissa.

Esinäytös tuleville ongelmille nähtiin alkuvuodesta 2015, kun Apple julkaisi vielä selvästi Macbook Airia ohuemman ja kevyemmän MacBookin. Yltääkseen tähän Apple oli suunnitellut kokonaan uudenlaisen näppäimistömekanismin, jota se kutsui ”perhosnäppäimistöksi”. Siinä näppäimillä oli hyvin lyhyt painallussyvyys, mikä teki tuntumasta sangen erikoisen. Lisäksi koneen portit oli karsittu äärimmäiseen minimiin. Koska koneeseen ei mahtunut lainkaan tuuletusta, Intel-prosessoriksikin oli pitönyt valita heikkotehoinen versio, jotta se ei kuumenisi.

Loppuvuodesta 2016 Apple uudisti kokonaan MacBook Pro -koneet, ottaen lukuisia elementtejä edellisen vuoden Macbookista – ”Pro-käyttäjätkin” joutuivat nyt opettelemaan perhos-näppäilyä ja tulemaan toimeen karulla porttivalikoimalla, useimmiten melkoisten dongle-viritysten avulla. Jobsin vanhan tutkaparin, desing-guru Jony Iven johdolla litteys ja keveys dominoivat ja käytettävyydessä tehtiin vaadittavat kompromissit. Jobs oli pitänyt aiemmin huolta että käytettävyydessä ei juurikaan tehdä kompromisseja tyylin nimissä, mutta Tim Cookista ei vastaavaan ollut. Vastaavia ongelmia Iven visioinnissa oltiin nähty iPhone-puolella, kun esimerkiksi syksyn 2014 ykkösteemana oli luoda väkisin maailman ohuin puhelin, vaikka se merkitsi kompromisseja muun muassa akunkeston suhteen sekä laatuongelmia, pahimpana se että puhelin saattoi taipua taskussa.

Keväällä 2018 alkoi tulla nopeaan tahtiin uutisia, että perhosnäppäimistössä on vakavia ja laajoja luotettavuusongelmia. Mikroskooppisetkin pölyhiukkaset saattoivat vioittaa näppäimiä joutuessaan niiden alle, jolloin koko näppäimistö piti törkyiseen hintaan vaihtaa. Lopulta Apple suostui vähättelevään sävyyn myöntämään ongelman, mutta alkoi sentään antaa näppäimistön vaihdon ilmaiseksi mikäli se johtui tästä tyyppiviasta. Seuraavan vuoden aikana Apple yritti korjata ongelmaa erilaisilla purkkaratkaisuilla, mm. ympäröiden näppäimiä silikonilla. Menestys ei ollut kaksista, ja jotkut johtavat Youtube-arvostelijat alkoivat kääntää selkänsä MacBookeille kieltäytyen enää suosittelemasta niitä katsojilleen.

Syksyllä 2019 MacBookien maine alkoi olla, jos nyt ei riekaleina, ainakin vakavasti vaurioitunut. Näppäimistökatastrofin ohella koneiden tehot ja akunkesto eivät enää esiintyneet mitenkään edukseen suhteessa nopeasti kehittyneisiin premium-Windows-ultrabookeihin. Samaan aikaan Jony Ive lähti yhtiöstä.

Lopulta keväällä 2020 Apple myönsi lopullisesti virheensä ja siirtyi takaisin normaaleihin näppäimistöihin. Koneiden muut lievät heikkoudet olivat kuitenkin edelleen ratkaisematta. Kesällä 2020 Apple paljasti yllättäen pitkään valmistellun suunnitelman hylätä Intel-prosessorit ja alkaa käyttää omia ARM-prosessoreitaan. Vastaanotto vaihteli innostuneesta skeptiseen. Microsoft oli kokeillut omia prosessoreitaan Surface X -hybridilaitteessaan, mutta se oli jossain määrin flopannut johtuen isoista yhteensopivuusongelmista kaikenlaisten appien ja ohjelmien kanssa.

Marraskuussa 2020 Apple julkaisi ensimmäiset alemman hintaluokan MacBookinsa omalla prosessorilla, ja tulos oli hämmästyttävä onnistuminen; laitteiden tehot olivat huomattavasti aiempaa kovemmat, ja tämä saavutettiin erittäin energiatehokkaasti ilman minkäänlaista jäähdytystarvetta. Akunkesto oli huikea. Erilaisissa testeissä tonnin ARM-MacBook pärjäsi tehoissa kolmen tonnin Intel-Macbookille, joka lisäksi huusi testien aikana kuin sika pienenä kuluttaen akkua nopeaan tahtiin, samaan aikaan kun ARM-versio oli äänetön ja akkupihi. Yhteensopivuusongelmatkin olivat pelättyä vähäisemmät, ja tilannehan paranee jatkuvasti.

Äsken Apple päivitti loppuihin Pro-koneisiinsa uudet entistäkin selvästi vahvemmat ARM-prosessorit, ja korjasi vihdoin myös porttiongelmat palauttaen monipuolisen valikoiman koneiden kylkiin. Nähdäkseni nuo uudet koneet ovat nyt markkinoiden parhaita ultrabookeja, enkä oikein näe miten Intelin prosessoreilla ja Windowsilla varustetut Dellit, Lenovot ja kumppanit pystyvät jatkossa kilpailemaan noiden saumattomasti optimoitujen koneiden kanssa premium-luokassa.

Tietenkään kaikkea tätä ei pidä ylidramatisoida, iPhone on aivan dominoiva osa Applen kassavirtoja, ja niistä löytyy kyllä kritisoitavaa lähtien Lightning-portista, näyttölovesta ja alhaisesta virkistystaajuudesta perusmalleissa. Mutta silti: Kuuden vuoden korpivaellus on päättynyt, ja Apple on jälleen huipulla kannettavissa tietokoneissa.


PS. Tästä ne karseat ongelmat 6,5 vuotta sitten alkoivat. Ironista on että markkinoilla ei taida edelleenkään olla tietokonetta joka olisi yhtä seksikkään näköinen kuin tuo jo aikaa sitten lakkautettu MacBook. Ive kiteyttää asian heti alussa, se mitä hän todella sanoo on: ”This is my obsession.”

32 tykkäystä

Sisäpiiritietojen mukaan Facebook aikoo tehdä ensi viikolla samanlaisen uudelleenbrändäyksen kuin Google teki vuonna 2015, kun emoyhtiön nimeksi vaihdettiin Alphabet. Samalla tavalla Facebook siirtyy Instagramin ja kumppaneiden rinnalle vain yhdeksi palaksi emoyhtiötä, jonka nimeä ei vuodettu, mutta ideana on että se edustaa jonkinlaista ”metaversea”, virtuaalista avaruutta.

Vaikuttaa ihan fiksulta idealta mielikuvien kannalta, Facebook-nimessä alkaa olla painolastia ja kulahtaneisuutta?

16 tykkäystä
11 tykkäystä

Ei paljoa Alphabet kalpene. Kumpikin firma ylsi näköjään 50 prosentin kasvuun pilvipalveluissa. Alkaa näyttämään siltä, että Alphabetin liiketoiminta alkaa jo hiljalleen skaalautumaan tappioiden pienentyessä

edit: mitähän tuosta sijoittajasivuston nettiosoitteesta pitäisi oikein ajatella :sweat_smile:

8 tykkäystä

Eeppinen tulos Alphabetilta, mutta mihis muuallekaan mainostajat kaataisi rahansa. :smiley:

Googlessa itseäni vaivasi vuosia marginaalien rapistuminen, kun rahaa kaadettiin other betseihin ja isoon Capexiin. Nyt tuo on ennusteissa pomppaamassa Microsoftin erinomaiselle tasolle. Microsoft taitaa olla näistä suurista teknoista se kannattavin tällä hetkellä.

Alimpana Facebook, jonka kannattavuus oli aikoinaan täysin terästä mutta on nyt jatkuvassa laskupaineessa megalomaanisten kokoisten investointien vuoksi.

16 tykkäystä

Koostuuko nuo FB:n isot invesotinnit metaversumiin tehtävistä panostuksista vai jostain muista? Sijoituskohteena FB on erittäin mielenkiintoinen, mutta mahdollinen lisääntyvä sääntely ja tietojenkäsittelyyn liittyvät skandaalit/epäilykset/tms asettavat ainakin itselle melkoisen kysymysmerkin tulevan ylle.

1 tykkäys

Mikäli tarkastelet arvostustasoja niin voi välittömästi todeta, että kyllä sinne aika paljon on hinnoiteltu kaikkea mahdollista

Mikäli tästä huolimatta epäilyttää niin todennäköisesti kannattaa katsella jotain ihan muuta

2 tykkäystä

Pitkälti niistä, 10 miljardia vuodessa investointeja Facebookin uuteen Reality Labs yksikköön jossa metaverse-hanke on mukana. Toisaalta Facebook ilmoitti myös aloittavansa 50 miljardin omien osakkeiden osto-ohjelman. Eli merkittävä investointi tulevaisuuteen on kuitenkin 1/5 siitä summasta millä ostellaan osaketta. Markkinat eivät nyt näytä tykkäävän tästä, samalla tietysti lyhyellä aikavälillä on haasteita edelleen Applen yksityisasetusten muutoksissa ja makrotalouskin painaa kun mainostajat ovat vähentäneet panostuksia johtuen ennen kaikkea tuotantoketjuissa olevista haasteista - kun ei ole tavaraa mitä myydä niin ei kannata markkinoida. Lyhyen aikavälin haasteet yhdistettynä isolla riskisellä betsillä aika kauas tulevaisuuteen niin aika ymmärrettävää että Wall Street ei ole innoissaan missä kuitenkin yleensä on fokus 1-2 kvartaalia eteenpäin.

Huomenna on muuten Facebookin kehittäjätapahtuma ja siellä tullaan kertomaan uutta metaverse-hankkeesta. Ja ehkä myös se uusi brändikin.

9 tykkäystä

Amazonin liikevaihto kasvoi +15 %. Samalla tulos, millä ei siis ole kummemmin väliä tälle yhtiölle, laski kun Jassyn sanoin ”asiakkaat menevät lyhyen aikavälin voittojen edelle” (lue = panostamme täysillä pitkän aikavälin omistaja-arvon luomiseen kvartaalihöpinän sijaan).

AWS on nyt ~60 miljardin dollarin myyntiä tekevä bisnes paksuilla marginaaleilla. Koko Amazonin liikevaihto kolkuttelee 500 miljardia dollaria.

Kurssi on mörninyt jo tovin eikä yksi maailman suurimmista yhtiöistä herätä paljoa keskustelua.

18 tykkäystä