Magnora ASA - Vihreän siirtymän aallonharjalla

Magnora on noin 150 M€ kokoinen norjalainen uusiutuvan energian kehitysyhtiö. Siinä missä rakennusyhtiöt pyrkivät rakentamaan ja tuotantoyhtiöt pyrkivät tuottamaan, Magnoran kaltaiset kehitysyhtiöt toimivat pitkälti uusiutuvan energian hankkeiden alkupäässä, pyrkien kehittämään niitä kohti rakennusvaihetta. Sitten kun hankkeen arvo on moninkertaistunut, siitä aletaan myymään osuuksia halukkaille (farm-down), jonka jälkeen yhtiö toimii pääsääntöisesti tukitehtävissä tuottaen mm. Owner’s engineer -palveluita ja teknistä tukea koko hankkeen elinkaaren ajan.



Yhtiön taustalla on kannattava öljysektorin bisnes, josta pivotoitiin vuonna 2018 yritysjärjestelyiden seurauksena kohti uusiutuvan energian sektoria. Uusia hankkeita on saatu viime vuosina aloitettua hirmuinen määrä ja yhtiön kehitteillä olevien hankkeiden portfolio onkin siksi vahvassa kasvutrendissä. Vuoden lopussa hankkeita oli kehitteillä yli 3,5 GW edestä, joista suurin osa keskittyy aurinkovoimaan ja merkittävä osa suuntautuu Etelä-Afrikan sähköpulasta kärsiville rahakkaille markkinoille. Hankkeista harvoin omistetaan 100% itse, vaan mukana on paikallisia kumppaneita ja toimijoita, jotka kykenevät varmistamaan että tekninen toteutus onnistuu eikä kehitys kaadu poliittisbyrokraattisiin kysymyksiin.



Legacy öljybisneksestä on jäljellä enää rojalti- ja lisenssimaksuja kahdesta Floating Production Storage and Offloading -aluksia (FPSO), jotka ovat eräänlaisia öljykenttien viereen telakoitavia tankkereita.

Penguins-aluksesta saatiin 7,5 MUSD kertaluontoisia lisenssimaksuja joulukuussa 2022, jotka näkyvät helmikuun 2023 kassavirrassa ja loppuvuonna pitäisi saada vielä viimeiset 8,5 MUSD Shelliltä, mikäli luovutus onnistuu eikä Greenpeacen häiriköinnit onnistu.

Western Isles -aluksesta sen sijaan saadaan rojalteja aluksen omistajalta 0,5 $ per tuotettu raakaöljybarreli. Tuotantokapasiteetti on 44 000 barrelia päivässä seuraavan 20 - 25 vuoden ajan eli kyseessä on ihan mukava summa tuloja 100% katteella, mutta Magrona on indikoinut että tämä aluksen rojaltioikeus tullaan myymään isolla könttäsummalla lähitulevaisuudessa, jotta öljybisneksestä päästään kokonaan eroon.

Magnoralta löytyy lisäksi hallitseva omistusosuus Evolarista, joka on erittäin lupaava aurinkopaneeliteknologian startuppi. Tällä hetkellä Magnora tutkii, että myydäänkö yhtiö sijoittajille vai tehdäänkö IPO Ruotsin pörssiin.

Uudempana avauksena löytyy myös kolmasosan omistusosuus Neptunista, jonka tavoitteena on aloittaa tuottamaan vihreää vetyä ja ammoniakkia Norjan Tromsössä

Pieneksi yhtiöksi löytyy siis todella paljon mielenkiintoista aktiviteettia ja katalyyttejä kurssinousulle ja arvonluonnille. Bisnekselläkin menee ilmeisesti varsin hyvin. 2022 saatiin farm-downeista vähän alle 1 MNOK per MW, mutta 2023 osalta jouduttiin 0,5-1,5 MNOK per MW ohjeistuksesta poistamaan tuo yläraja, koska kysyntä uusiutuvan energian hankkeille on poikkeuksellisen suurta. Lisäksi johto joutuu vielä pohtimaan, että onko tuo 5000 MW edestä hankkeita vuonna 2025 liian ujo tavoite, kun tällä hetkellä se näyttää menevän yli heittämällä. Todellinen kasvuyhtiö siis :sunglasses:

74 tykkäystä

Se on hyvä, että otit Saarion opit haltuun ja Eka on varmaankin yksi parhaista kenen kanssa voit niistä jutella.

Ajatuksia, mitä itseltä näin äkkiseltään nousi Magnorasta.

Magnora muistuttaa juniorikaivosyhtiön liiketoimintaa ilman sitä riskiä, ettei kaivettavalta alueelta löydykään mitään. Muits juniorikaivosyritykseen liittyviä epävarmuuksia sen sijaan varmasti löytyy.

Kannattaa hieman hahmotella itselleen aikaikkunoita Magnoran projekteille ja mikä saattaisi olla niiden kaiken työn realisoitumisaika eli koska projekti alkaa, koska rahaa laitetaan kiinni ja koska saadaan rahat myynnistä. Mikäli projektille on ilmoitettu jokin realisoitumisaika, aikajanaa voi huoletta vetää ihan reippaasti eteenpäin. Asioilla on ikävä kyllä tapana myöhästyä. Sen jälkeen voit miettiä, onko se aikaikkuna jossa yhtiö toimii itselleen sopiva.

Seuraavaksi on hyvä pohtia, minkä verran yhtiö joutuu itse investoimaan ja millaisilla ehdoilla ennen kuin projekti ostetaan pois. Vaikka yrityksessä on osaavaa projektiporukkaa, tarvitsevat he luvitusta varten suunnittelutyötä myös ulkopuolelta. Kun projekti on varhaisessa vaiheessa, kunnollista ilmaista kilpailutustyötä eivät välttämättä vuelä saa toimittajilta. Suunnittelutyö todennäköisesti ostetaan osittain ja osittain tehdään itse. Vihreän energian hankkeisiin ainakin EU tarjoaa rahoitusta, Norjasta en tiedä, mutta haluaa yritysten myös itse maksavan osansa siitä.

Toinen asia on tontti. Pitääkö heidän ostaa itse tonttimaata ja kuinka varhain ennen projektien myyntiä.

Niiden bisnes ilmeisesti kehittää mahdollisimman kustannustehokkaasti toteutettava ratkaisu, hankkia luvat siihen ja myydä projekti lupineen, mutta onko projekteille ostajia?

Katteet projektin myynnistä muodostuvat todennäköisesti siitä, kuin kustannustehokkaan idean he ovat onnistuneet kehittämään. Vastaa kysymykseen, miksi kaikki ei tee näin.

Eri yritys, mutta tästähän esimerkiksi uutisien ilmestyessä oli paljon juttua, että saattaapi olla hyvin todennäköistä, ettei hanke toteudukaan.

Fortum taisi olla mainittuna yhteistyökumppaniksi, mutta liittyyköhän se Inkoon uuteen LNG-satamaan pikemminkin kuin että Fortum haluaisi ostaa kyseisen terästehtaan myöhemmin tai ostaa sieltä tavaraa. Mene ja tiedä.

Yksi asia, mitä on tullut näistä öljy-yhtiöiden organisaatio muutoksista pohdittua, miksi tyypillisesti yhtiö jaetaan kahtia. Epätyypillisesti esimerkiksi Neste jatkaa öljy-vihreäenergia mixeinä, mutta esimerkiksi Dong (nykyinen Örsted) ja Aker on eriyttänyt vihreän energian hankkeitaan selkeästi eri yhtiöiksi. Örsted myi öljyliikennetoiminnan ja Aker spinnasi yhtiöitä. Liittyykö tähän esimerkiksi tukiviidakkoa? Miten se vaikuttaa Magnoraan?

No jaa… Eipä noita silti aina tarvitse miettiä. Joskus osakkeella voi tehdä myös rahaa silläkin, että se on suosittu.

21 tykkäystä

Hyvä avaus Ekalta, ensimmäisenä tulee mieleen että olisi hyvä jos olisi jossain luotettaammassa pörssissä, esim. TSXV:ssä mutta yritän olla avarakatseinen ja päästä tämän puutteen yli.

Nopea kyssäri bisnesmallista, onko kaikki tulot ns. projektimallilla vai onko jotain jatkuvia tuloja? Ehkä vastaus oli jo tuolla tekstin seassa mutta nopeasti ei osunut silmään ja tähän olisi kiva kuulla vastaus.

6 tykkäystä

Sain yleisen aikaikkunan 2-5v esimerkiksi Tuulivoimalan rakennukseen chat GPT:ltä mutta en tiedä Magnorasta kun alkupään toimija on varmaankin vain riippuvainen niistä sopimusten valmistelusta ja muusta, mutta menee vähemmän aikaa kun kerta vain alkupään toimissa on mukana. Enkä tiedä sitten mistä keskeneräisiä projekteja tai niiden valmistumista voi seurata. Niitä on kuitenkin jo 3,5GW edestä. @Pohjolan_Eka jos tietäisi niin varmaan tänne voisi linkata sivuston.


En osaa tuohon siinä välissä olevaan “cooperating with partners” kohtaan vastata paljonko rahaa siinä menee. Kuitenkin varmaan jotain työkustannuksia voi arvailla esim. Paljonko normaalisti työtunnit sopimusten valmisteluun, mittaamisiin ja muuhun maksaa.



Löysin netistä pari esimerkkiä. Ovat he ainakin sanallisesti valmiita tuulivoimaa tukemaan. En sitten tiedä millaisilla ehdoilla, vai katsotaanko tapauksia yksittäin.

Tuo minusta vastaa tuohon melko hyvin. Lisäksi taitaa osaomistetuilta yhtiöiltä tulla osinkoja ja jos niitä myydään niin tulee oma osuus tuotoista luonnollisesti Magnoran kassaan.

Hyviä kysymyksiä, vastasin tosi ympäripyöreästi toki, mutta parhaani tein. Erittäin hienoa kun pääsee perustelemaan yhtiövalintojaan ja pakottaa tutustumaan yhtiöön syvemmin.

Edit tein pari muutosta alkupäähän.

15 tykkäystä

Toimari Eric Snevellä ihan ok omistus. 1,2 miljoonaa osaketta eli vajaa 2% firmasta

6 tykkäystä

2-5v jos menee 2018 eriytetyllä yhtiöllä pitäisi olla sitten jo referenssejä, joihin tutustua. Toki ChatGPT käy läpi paljon kirjoitettua dataa, enkä tiedä, miten lähdekriittinen osaa olla. Omalla alalla se antaa ainakin vääriä vastauksia, vaikka antaa hyviä vastauksia silloin, kun halutaan suuntaa antavi vastauksia.

Joskushan nuo voi jäädä 10 vuodeksikin jumiin naapureiden ja makroilmiöiden vuoksi.

Jos referenssejä ei montaa ole, kannattaa pohtia, johtuuko tuo 3,5GW hankekertymä siitä, ettei kauppa ole käynyt.

Varmaan muut toki on jo pohtineet noita. :hugs: Ajattelin vain hieman nostaa esille, kun toivoit haastoa. Itse olen keskittynyt lähinnä suomalaisiin osakkeisiin.

1 tykkäys

Vastaan nyt uudestaan kun meni puolihuolimattomasti äsken. Hienoa että haastat.

“Tavoitteena” oli 5GW niin voisi hyväksi asiaksi tulkita jos niitä projekteja halutaan paljon ja niitä nyt saadaankin. Lisäksi mm. toimarilla on paljon rahaa kiinni. Itse otin tuon enemmän viestinä johdon luotosta tulevaisuuteen ja kysyntään.

Edit: lisäksi taisi aika kovalla vuosikasvulla ne projektit kaupaksi mennä en muista prosentuaalista… Toki helppo moninkertaistaa paperille jos liiketoiminta on alkutaipaleella. Eikä olla millään tavalla vielä osakkeen hinnan tasoissa missä pitäisi olla mutta trendin suunta vaikuttaa oikealle.

Joo tosissaan en tuulipuiston rakennusaikaa meinannut löytää niin ChatGPT antoi paremman arvauksen kuin itse olisin keksinyt. Miten esim. itse haet referenssejä projektiliiketoiminnan projektien kestosta?

Yleensä itsellä on jonkinlainen haju siitä, mitä jokin projekti voisi kestää. Tuo alkuvaihe voi kestää joissain tapauksissa hyvin pitkäänkin. Ihan hyväkin niin. Silloin asioita käydään perusteellisesti läpi.

Täällä on Ympäristöviranomaisten suomalaisesta prosessista.

Esimerkiksi Norjassa on saatu nopeammin tuulimyllyjä pystyyn kuin täällä.

Aurinkoenergia projekteista löytyy esimerkiksi Fortumin sivuilta. Fortumilla taisi olla bisnesmalli, jossa se kehittää autinkovoimalaitoksia Intiassa ja myy sitten paikalliselle toimijalle. Toki Fortum taitaa valikoitua myöhäisemmässä vaiheessa mukaan kuvioihin.

Suomen hyötytuuli on yksi, jonka selvityksistä löytyy helposti saatavilla olevaa tietoa. Oosinselälle on valmistumassa 15kpl tuulivoimaloita. Kaavoitus on hyväksytty 2013. Ennen kaavoituksen hyväksyntää on tietenkin tarvinnut rutistaa jonkinlaista suunnitelmaa. Vuonna 2018 hankeoikeudet ovat siirtyneet Porin Energialta Suomen Hyötytuulelle. 2022 lokakuussa siellä raportoitiin louhinta ja räjäytystöiden jatkuvan.

https://hyotytuuli.fi/tuulipuistot/oosinselan-tuulivoimahanke/

Itseä hymyilytti pelkästään tämä ympäristöselvitysten määrä. :sweat_smile:

Muistaakseni tästä ei mökkinaapurit olleet kovin innoissaan ja huolissaan oltiin lintujen hypnotisoitumisesta. Tuohon toki pitää teknisiäkin asioita pohtia.

Tässä on jotain luoa-asioita, joita joutuu hieman kyselemään. Ei välttämättä ykkösellä mene läpi.

No joo…

Ihan vain esimerkkinä etsin nopeasti, että noissa hankkeissa voi vierähtää jokunen hetki. Toki Euroopan ulkopuolella ei välttämättä ihan tällaista härdelliä ole.

Toivottavasti täälläkin nuo lupa-asiat helpottuvat.

Yrityksiltä usein löytyy todennäköisesti referenssilistaa yrityksen sivuilta tai niitä voi kysyä yritykseltä itseltään.

4 tykkäystä

2-5 vuotta on mainio arvio, joka kattaa valtaosan yhtiön hankkeista. Jotkut yksittäiset hankkeet voivat olla nopeampiakin, kuten tuo Brittien akkuhanke tai kestää pidempään, kuten Norjan aurinkopaneelit. Koska Magnoralla on maantieteellisesti ja teknologisesti hajautettu portfolio eri kehityshankkeita joiden kehitysaikataulu voi heitellä vuosilla suuntaan tai toiseen, en itse välttämättä näe järkeväksi ajankäytöksi kaivella jokaisesta niistä tietoja yksityiskohtaisesti, pl. ehkä nuo Etelä-Afrikan isot hankkeet.

Etelä-Afrikasta puheen ollen rakkaalla öljyporausyhtiö Panorolla on siellä käynnissä hyvin outo hanke öljyfirmalle, nimittäin kartoittavat sieltä ympäristöystävällisen heliumin tuotantoa. Panoron CEO on myös Magnoran hallituksessa ja molemmilla firmoilla on maayhtiöt Etelä-Afrikassa, joten lähtisikö tässä vuoden sisään jonkinlainen joint venture käyntiin? :cowboy_hat_face:

Pienempi rahavirtoja tosiaan löytyy, mutta ne merkittävimmät tulot tulevat irtautumishetkellä. Koska hankkeita on jatkuvasti kehitteillä ja maantieteellisesti hajautetusti, niin käytännössä tulovirta on kuitenkin jatkuvaa, kun hankeportfoliosta valmistuu ja myydään tietty %-osuus joka vuosi. Odotan 2024 lähtien isoa kasvua farm-down MW myyntimäärissä, kun tämä 2021 alkanut hurja kehitysportfolion kasvattaminen alkaa näkymään valmistuvina ja myyntikelpoisina hankkeina.

Nythän valtaosa hankkeista on vielä todella nuoria ja käytännössä vain Helios vastaa firman farm-down -myynneistä. Niistä saatuja rahoja onkin nyt alettu saamaan Helioksesta osinkoina ja Magnora keskustelee jatkuvasti firman 3 founderin kanssa yhtiön tulevaisuudesta. Yksi villi kortti on ollut Helioksen IPOttaminen, mutta Magnora voisi myös ostaa founderit pois.

Hankkeissa on usein partnereita mukana, joka mahdollistaa ulkopuolisen osaamisen ja työvoiman käytön kustannustehokkaasti. Opex-kulujahan noista hankkeista ei varsinaisesti mene yhtiön omien palkkakustannusten lisäksi, joten liiketoiminta skaalaa todella nätisti kunhan päästään hankemäärien osalta riittävän suureen kokoluokkaan. Koska yhtiön näkemyksen mukaan suurin osa arvonluonnista tehdään nimenomaan hankkeen kehityksessä, ei siellä tunnu olevan hirveää hinkua lähteä mukaan rakennuttamaan tai operoimaan voimaloita itse. Tämä voi tietysti muuttua tulevaisuudessa, jos johto niin päättää.

Kehitysbisnekseen kuuluu tietysti ne perinteiset riskit byrokratian kanssa, jotka voivat viivästyttää tai pahimmillaan kaataa yhtiön hankkeita. Myös kysyntätilanne voi muuttua, riippuen sähkön hinnasta ja vihreän rahoituksen määrästä. Kuten alkuviestissä mainitsin, Magnora on poistanut ohjeistuksen hinnalta ylärajan, koska tämän hetken kova kysyntä näyttää ajavan hinnat pilviin. Kysyntäkehitystä seuraisin itse lähinnä katsomalla farm-downien vuosittaista määrää, sekä toteutunutta hintaa MNOK per MW. Jos uskoo vihreään siirtymään, niin en tässä vaiheessa olisi hirveän huolissani kysyntäpuolesta, kun tarjontaa on toistaiseksi niin rajallinen määrä.

14 tykkäystä

En tarkoittanut, että lähtisivät rakennuttamaan hanketta vaan todennäköisesti hankkeen myyntihinta ja kiinnostus ostajilta perustuu siihen,

  • paljonko pystytään tuottamaan sähköä
  • mitkä ovat tulevan laitoksen opex-kulut
  • paljonko laitoksen rakentamisen maksaa.

Nämä kiinnostavat yksityistäostajaa ellei ostajaksi päädy jokin voittoa tavoittelematon taho, jolla on velvollisuus tuottaa sähköä.

Velvollisuuksiaan pohtivat tahot pohtivat todennäköisesti myös muita energiamuotoja. :hugs:

Nämä ja paikallisten päästöoikeuksien hinnat.

5 tykkäystä

Osakkeen kurssi on laskenut harmittavan paljon, mutta bisnes menee hyvin eteenpäin. Helioksen aurinkovoimaportfolio sen kun vain paisuu. Viime kuussa Helioksen portfolion kooksi ilmoitettiin 2,3 GW ja nyt se on jo yli 3,5 GW! Magnoran osuus on siis laskennallisesti kasvanut noin 0,5 GW!

8 tykkäystä

Helios se vain tykittää hankkeita liukuhihnalta :star_struck:

7 tykkäystä

Magnoran vuosikertomus on julkaistu ja ajattelin korostaa muutaman kohdan sieltä:

Viime vuonna uusiutuvien portfolio alkoi vihdoin luomaan kassaa ja tänä vuonna yhtiön liikevaihdon odotetaan olevan yhä enenevissä määrin uusiutuvien hankkeiden varassa:

image

Yhtiöllä on monta kertaa sen markkina-arvon kokoinen määrä verotappioita, jonka vuoksi veroja ei tarvitsekaan maksaa useaan vuoteen juuri ollenkaan yhtiön omista tuloista:

Magnoran tulos näyttää paljon huonommalta kuin mitä se oikeasti onkaan, koska portfolioyhtiöiden ja verohyötyjen alaskirjaus syö tulosta. Selittää varmaan osaksi miksi markkinat eivät tunnu vielä ollenkaan löytäneen yhtiötä.

image

Kysyntä on jo niin kovaa, että osa asiakkaista haluaa tulla mukaan entistä aikaisemmassa vaiheessa. Pidemmän päälle tämä voi tosin olla uhka, jos asiakkaat alkavat muuttumaan kilpailijoiksi.

image

Magnora harkitsee myös syvempiä suhteita asiakkaiden kanssa, missä lähtisivät kanssa operoimaan voimalaitoksia. Tämä askel varmaankin jossain vaiheessa aiotaan ottaa, mutta toistaiseksi rahat tehdään kehityshankkeilla.

image

Posari tulossa 23Q2, kun ohjeistusta joudutaan nostamaan:

Evolarissa mietitään vieläkin että uskaltaako nykymarkkinassa IPOttaa:

image

Tuo Evolar on aidosti mielenkiintoinen tapaus ja sitä ei ehkä ole täysin avattu, että miten kovan luokan firma on kyseessä.

Euroopan komission uunituoreessa Investment needs assessment and funding availabilities to strengthen EU’s Net-Zero technology manufacturing capacity -paperissa yhtiö mainittiin yhtenä Euroopan teknologiajohtajista seuraavan sukupolven aurinkopaneeliteknologiassa.

Swedish Scaleups -sivustolla oli viime kuussa hyvä juttu Evolarista ja miten se on kovaa vauhtia etenemässä kaupallistamisvaiheeseen:


image

Jos Evolar voittaa teknologiakisan, niin se voi hyvinkin olla jopa Magnoraa arvokkaampi yhtiö ja minusta sen saa tässä käytännössä ilmaiseksi Magnoran muiden bisnesten mukana :thinking:

34 tykkäystä

Menee aikamoiseksi yksinpuheluksi tämäkin ketju minkä vuoksi olin hieman nihkeä sitä avaamaan, mutta laitetaan nyt tämänkin kun uudessa sijoittajapresiksessä on vaikka mitä kivaa:

Magnoran kehitysportfolio on kasvanut melkein gigawatilla viime päivityksestä! (3646 MW). Kasvu pitkälti Ruotsin aurinkovoima- ja akkuhankkeissa ja pieni määrä lisäystä Norjan aurinkovoimaan. Norjassa suunnitellaan 1000 MW investointeja kehityshankkeisiin ja pian tulee offshore-tuulivoiman huutokauppakierros, joten sieltä luulisi myös tulevan pian lisää kasvua.

On aika hyvä mahdollisuus että tuo 2025 tavoite saavutetaan jo tämän vuoden aikana, jonka vuoksi posari ja ohjeistuksen nosto Q2 aikana on lähes väistämätön :partying_face:

Bisnesmallin ymmärtämisessä oli ilmeisesti aiemmin epäselvyyksiä. Tuttuun kaavioon on nyt lisätty Magnoran logo, jotta sijoittajille tulisi entistäkin selvemmäksi, että yhtiö keskittyy liiketoiminnassaan pääomakevyeen kehittämiseen, ei niinkään rakentamiseen ja operointiin:

Helios on Magnoran tärkein omistus ja sen tilanne on selkeytetty kalvoissa. Mieletöntä vauhtia ovat kasvaneet ja vihdoinkin tuosta kehitysputkesta alkaa virrata rahaa myös toiseen suuntaan osinkojen muodossa. Myynnin pitäisi kasvaa varsin merkittävästi vuonna 2024-2025 aloitettujen hankemäärien perusteella.

Muutama hyödyllinen lyhenne, mikäli eivät ole tuttuja:
CMA = Commercial Management Agreement
COD = Commercial Operation Date
RTB = Ready-to-Build
TCMA = Technical and Commercial Management Agreement

Nämä aiemmin myydyt 610 MWp on myös hienosti avattu yksitellen korteille:

Näkymät ennallaan, mutta mid-term ohjeistus tulee päivittymään lähiaikoina hyvän kehityksen vuoksi. “Sale of portfolio companies” viitaannee Evolariin.

Evolarista tuli uusi kalvo, jossa mainittiin aiemmissa kestävyystesteissä saadut hyvät tulokset. Kestävyys on ollut perovskite-teknologiassa aiemmin todella iso haaste, joten tämä valaa uskoa siihen että Evolarin ratkaisu on toimiva. Kalvossa mainitaan, että asiakkailta on saatu jo ensimmäisiä maksuja ja jälleenmyyntisopimuksia saatu tehtyä. Nyt pitäisi saada tuo asiakkaan pilottilaitos käyntiin ja lisää rahoitusta aikaiseksi. Magnora on onneksi piffannut vaihtovelkakirjalainoilla, joiden ansiosta omistusosuutta voidaan kasvattaa tulevaisuudessa entisestään, ellei firmaa myydä :star_struck:

53 tykkäystä

Vaadin yksinpuhelun jatkumista! Voisitko avata tuota mahdollista Evolarin IPOttamista, miten se vaikuttaa Magnoraan sijoittaneiden omistuksiin?

20 tykkäystä

Suoraa vaikutusta ei ole, ellei Magnora päätä jakaa Evolar-omistuksiaan sijoittajille osinkoina.
Evolar tarvitsee rahaa kasvustrategian toteuttamiseen, joten IPOssa Magnora oletettavasti laimentaisi oman omistusosuuteensa alle 50%, mutta jääden silti pääomistajaksi. Sopivassa vaiheessa tulevaisuudessa kun arvonluontia on tapahtunut, alettaisiin sitten etsimään sopivaa teollista ostajaa omistusosuudelle tai koko firmalle.

IPO:n jälkeen nuo Magnoran omistamat Evolarin osakkeet arvostettaisiin markkinahintaan, mikä todennäköisesti tarkoittaisi aika hurjaa epätoivottua heiluntaa tulokseen, erityisesti jos Evolar IPOttaa jollain törkeällä bumtsibum-hinnalla.

15 tykkäystä

Välillä näissä hankkeissa riskit toteutuvat ja tulee viivästyksiä. Tässä juttu kuinka Helioksen 47 MW aurinkovoimalahanke joutui aloittamaan rakennusluvan hakemisen aivan alusta, kun hiiltynyt naapuri valitti sähköaseman sijainnista.

11 tykkäystä
7 tykkäystä

Kysymys viisaammille: Pystyykö näistä aurinkovoimalaprojektien luovutusuutisista päättelemään yhtään mille vuodelle ne tuloutuvat?

Magnorahan linjasi 2022 vuosikertomuksessaan vuodelle 2023 seuraavan tavoitteen:
“Asset sales of 200-325 MW for the full year 2023”.

Olen ymmärtänyt, että suurin osa lähiaikojen myynnistä olisi tulossa aurinkovoimaprojekteista lähinnä Helioksen kautta, koska se oli sijoittajapresentaation keskiössä. Lisäksi Norjan projektit käynnistyivät vasta tämän vuoden alkupuolella, Etelä-Afrikassa on vasta luvat haussa ja tuulivoimaloiden rakennus alkanee vasta vuosien kuluttua.

Kävin Helioksen projektit läpi ja niitä seuraamalla ja ennakoimalla voisi saada jo ihan hyvän käsityksen vuoden 2023 targetin toteutumismahdollisuudesta, mutta en ole ihan varma milloin raha vaihtaa omistajaa.

Esim. 18.1.2023 julkistettiin seuraava:
“Magnora’s portfolio company Helios is now handing over the first of two projects sold to Solgrid in Q2 2022.”

Myyty Q2 2022, mutta luovutettu 2023 alkupuolella.
Vaihtoiko raha omistajaa jo Q2 2022 vai vasta luovutettaessa 2023 alussa?

6 tykkäystä

Moi,

Samalle vuodelle tuloutuvat kun hanke myydään, mutta Magnoran (Helioksen) osallisuus myytyyn kohteeseen ei täysin pääty, koska he lisäksi tarjoavat hankkeeseen liittyviä korkean katteen asiantuntijapalveluita asiakkaille. Tämä on luonnollista koska hehän tuntevat siinä vaiheessa hankkeen kaikista parhaiten.

Tänä vuonna myyntiä on suunniteltu tulevan Ruotsin aurinkovoimaloista, Etelä-Afrikan aurinkovoimaloista ja Englannin akuista. Jos nuo kaikki menevät maaliin, niin ohjeistuksen ylälaita ylitetään, mutta haarukka on väkisinkin laaja kun yksittäiset hankkeet ovat megawattiluvuiltansa isoja ja myynnit möykkyisiä. Etelä-Afrikassa on ollut myynti käynnissä viime vuodesta lähtien, mutta uuden maan ensimmäisessä diilissä voi mennä vuosikin, koska yritykset ovat nihkeitä ottamaan riskiä uuden kehittäjän osalta. Magnora ennustaa että kun tuo Etelä-Afrikan sähkömarkkinan deregulaatio etenee ja siirrytään kohti kilpailullisia sähkömarkkinoita, niin sijoittajien kiinnostus raketoi katosta läpi.

9 tykkäystä