Magnora ASA - Vihreän siirtymän aallonharjalla

Uskon, että kyse on juuri tuosta, että Magnorasta tulee isojen sijoittajien silmissä täysin vihreä. Tuo Triangular merger oli minulle täysin uusi tuttavuus, mutta jos se toimii kuten luulin ymmärtäneeni, vaikuttaa vähän silmänkääntötempulta. Legacy siis ilmeisesti jää kaiken tämän veivauksen jälkeen erillisenä listattuna yrityksenä Magnoran tytäryhtiöksi, jolloin osakkeiden uudelleenjakoa ei tarvita.

Edit: Tästä näkyy nyt ihan perinteisiäkin spin-off -tulkintoja, esim. seuraavan linkin takana, jonka mukaan uuden yhtiön osakkeet jaettaisiin nykyisen yhtiön omistajien kesken:

Täytyy laittaa taas hetkeksi jäitä hattuun ja odotella millainen konsensus ilmoituksesta syntyy. Joka tapauksessa mukavaa, että uudelleenjärjestely etenee. Olen ollut sitä mieltä, että epävarmuus uudelleenjärjestelyn lopputuloksesta on pitänyt osakkeen hintakehitystä panttivankina. Mielestäni tämä tulee olemaan se ajuri, joka taas vapauttaa osakkeen arvonkehityksen.

8 tykkäystä

The shareholders of Magnora ASA are called to an extraordinary general meeting to be held at the offices of law-firm
Schjødt at Tordenskiolds gate 12, Oslo on 19 February 2024 at 09:00 (CET).
All shareholders are urged to give proxy to vote the shares, or to cast votes electronically in advance via VPS. Votes cannot be cast by phone during the meeting


kuva


14 tykkäystä

Heitän nyt tällaisen tänne tuomatta sen enempää lisäarvoa keskusteluun itse, mikäli jollain on aikaa ja innostusta pureskella informaatiota. Lienee jostain norjan osakeyhtiörekisteristä tms. kaivettuja tietoja: https://www.brreg.no/wp-content/uploads/Fisjonsplan-19.01.2024.pdf?fbclid=IwAR1onvCmUhhUSoTyVnk4YDxSjLM037oja0Nugz7iIvJphVux9yjeN_vYWQE

Jos jollain on osaamista, joilla saa tekstin irrotettua tuosta pdf:stä ja kännettyä suomeksi tai englanniksi niin kiva. Erityisesti kiinnostaisi tuo kohta “3.2 skattemessig gjennomføring”, joka suomennoksena lienee “Verotuksellinen toteutus”, eli todennäköisesti käsittelee legacybusineksen vanhojen tappioiden verovähennyksien käsittelyä tässä uudessa järjestelyssä.

"Verolain mukaan siirtoyhtiön (MGN ASA) nimellinen ja maksettu osakepääoma jaetaan samassa suhteessa kuin reaalisten nettoarvojen jakautuminen; eli 67,63 % siirtävälle yhtiölle ja 32,37 % Hankkiva yhtiö (PT1 AS) "

3 tykkäystä

Windows snipping toolin kuva-tekstiksi ja google translate suomennos ole hyvä:

Verotuksen täytäntöönpano
Jakautuminen toteutetaan Norjan verotuksellisesti täysin verotuksen jatkuvuudella verolain luvun 11 säännösten mukaisesti. Tämä koskee sekä Luovuttavaa Yhtiötä että Luovuttavan Yhtiön norjalaisia ​​osakkeenomistajia. Jakautuminen toteutetaan verovaikutteisesti verolain mukaisesti. Jakautumisvuoden voitto jakautumisen toteutumiseen asti jaetaan siten, että tulos on suurin piirtein oikea suhteessa Yhtiöiden harjoittamaan liiketoimintaan tai sen osaan.
Luovuttavan Yhtiön nimellis- ja maksettu osakepääoma jaetaan verolain 11-8 §:n 1 mukaisesti samassa suhteessa kuin todellisten nettoarvojen jakautuminen; eli 67,63 % Siirtävälle Yhtiölle ja 32,37 % Vastaanottavalle Yhtiölle (“Pörssi”).
Se, että jakautuminen toteutetaan verotuksen jatkuvuudella, tarkoittaa sitä, että kaikki Siirtävälle Yhtiölle siirrettyyn liittyvät veropositiot Siirrettävässä Yhtiössä siirretään ennallaan ja ilman, että Siirtävälle Yhtiölle aiheutuu veroja tai arvonkorotusoikeuksia. Kaikki veropositiot, jotka eivät liity siirtävän yhtiön varoihin tai velkoihin, siirretään/säilyttää yhtiö, joka jatkaa liiketoimintaa, josta veroasemat syntyvät. Jos ei voida määrittää, mihin liiketoimintaan veroasema liittyy, on veroasema jaettava Siirtävän Yhtiön ja Vastaanottavan Yhtiön kesken Vaihtosuhteen perusteella.
Jakautumista ei pidetä verotuksellisena realisoitumisena norjalaisille osakkeenomistajille, joilla on jakautumisen ja sulautumisen jälkeen täsmälleen sama määrä Siirtävän Yhtiön osakkeita samoin verotuksin kuin ennen jakautumista.
Ulkomaisten osakkeenomistajien verokohtelu on säännelty kunkin maan verosäännöillä. Joissakin maissa jakautumista voidaan pitää verotuksellisena liiketoimena. Kaikkia ulkomaisia ​​osakkeenomistajia kehotetaan neuvottelemaan oman lainkäyttöalueensa veroasiantuntijoiden kanssa.

Helpottamaan jatkossa norjalaisia kuvadokkareiden kääntämistä. Jos on windows, niin tosiaan ottaa snipping toolilla tai shift+win+s kuvan ja sitte painaa alla ympyröityä nappia, niin siitä saa tekstin, jonka voi laittaa translateen.
image

6 tykkäystä

Tosiaan maltillisella 10% kvartaalikasvullakin tuo Magnoran asettama tavoite 9000 MW vuonna 2025 saavutetaan näillä näkymin 24Q2 aikana. Nyt jos mietitään, että alkuperäinen vuoden 2021 puolessavälissä asetettu tavoite oli 5000 MW vuonna 2025, niin onhan tämä kasvuvauhti aivan mielipuolisen kovaa. Magnora-posari lieneekin väistämätön lumien sulaessa, vaikka projekteja alkaakin nyt tuloutumaan kiihtyvään tahtiin tuosta kehitysvaiheesta, eikä tuohon 20% kvartaalikasvuun varmastikaan siksi enää tulla pääsemään. Pidän markkinoiden kurssikäyttäytymistä ja erityisesti norjalaisten sijoitusfoorumien hiljaisuutta kovin kummallisena. Nyt ollaan vieläkin jumissa samalla kurssitasolla kuin toukokuussa 2023, vaikka bisnes on mennyt valtavasti eteenpäin ja näkymät ovat kaikin puolin äärimmäisen positiiviset. Harvoin näkee että voitollista kasvuyhtiötä saa näin halvalla :woozy_face:

25 tykkäystä

Vaihto ihan kuollutta ja ainoa osakkeen ostelija on näköjään F1 FUNDS AS, jonka Managing director/CEO on eräs herra Fredrik Daylemani Sneve, kuka vaikuttaisi olevan Magnoran toimitusjohtaja Erik Sneven veli. Olenkohan vahingossa pistänyt rahani kiinni veliosakkeeseen? :cowboy_hat_face: @Sijoittaja-alokas

37 tykkäystä

Hyvä uutinen Helioksesta!

27 tykkäystä

Mikäli verrataan tähän aiempaan kalvoon tilanteesta vuoden 2023 lopussa, niin hieman yli kuukaudessa Magnoran osuus Ruotsissa on noussut 3654 MW → 4000 MW eli +9,4% ja Suomessa 303 MW → 466 MW eli +54%.

Nämä nostavat MW Under development minimissään 7765 MW → 8274 MW ilman että otetaan huomioon muiden maiden positiivista kehitystä. Minulla oli kirjoissa posari Q2 aikana, kun tuo “9000 MW vuoteen 2025 mennessä” -ohjeistus pitää kirjoittaa uusiksi, mutta nyt näyttää vahvasti siltä että posari saadaan jo maaliskuun aikana. Josko tämä käsittämätön kurssiluisu saataisiin siitä kääntymään :man_shrugging:

33 tykkäystä

Yhtiön arvostus on kieltämättä vaivannut minuakin, ja lukemani mukaan myös muita tämän foorumin ulkopuolella, lähinnä siksi, että kuva alkaneesta vuodesta vaikuttaisi huomattavasti kurssireaktiota positiivisemmalta. Uutena osakepoimijana olisin myös mielissäni, jos pystyisin perustelemaan viimeaikaisen kehityksen itselleni.

Yhtiön aiemmat portfolio- ja myyntitarget-posarit ovat lähinnä muistikuvia pettymyksen tunteista kurssireaktiota kohtaan, joten en osaa olla hirveän luottavainen myöskään jo nurkan takana häämöttävän posarin suhteen. Ymmärtääkseni yhtiötä paremmin, kokeilin visualisoida miten eri tapahtumat ovat vaikuttaneet kurssikehitykseen, jos vaikka onnistuisin näkemään metsän puilta. Ripottelin kuvaajaan viimeisen 12 kk tapahtumia ainakin niille kohdin, joissa kurssissa näkyy tai mielestäni kuuluisi näkyä elonmerkkejä. Ainakin posarien osalta muistikuvat olivat oikeita. Joku toinen voi tulkita kuvaajan muulla tavoin, mutta minun on vaikea nähdä tuota muuten kuin yhtiön uudelleenjärjestelyn aiheuttaman innostuksen ja opportunismin jälkeisenä pattitilanteena, jossa osa kalliimman hankinnan tehneistä sijoittajista on kyllästynyt kuukausien odotukseen ilman konkreettisia muutoksia yhtiörakenteessa. Uudelleenjärjestelyn ilmoittamisen jälkeen käytännössä erinomaisetkaan uutiset eivät ole enää saaneet pientäkään etukenoa aikaiseksi.

Pidän yhtiötä vähän osakepoimintapornona, joka yhdessä historiansa, pirstaloituneisuutensa ja kausiluonteisten voittojenkotiutusten vuoksi näyttäytyy keskivertosijoittajalle aika hankalasti tulkittavana. Voin rehellisesti myöntää, että en olisi vuosi sitten tajunnut yhtiön potentiaalista luultavasti mitään, ellei se olisi tullut foorumin kautta vastaan valmiiksi pureskeltuna. Aloin kaivelemaan yhtiötä, koska eräs kokenut sijoittaja :thinking: näki tässä selvää potentiaalia, joten ymmärsin oppivani matkalla jotain.

Koska useimmat muutkin yhtiötä selvittäneet tuntuvat istuvan kyydissä aika rauhallisin mielin, nykytilanteessa taitaa olla kyse taas vain rahansiirrosta kärsimättömiltä kärsivällisille. Vanhoilla kärsivällisillä omistajilla ei ole kiire lisäostoksille, koska hinta tuntuu putoavan jatkuvasti. Uudet omistajat joko ostelevat myös putoaviin kursseihin tai odottavat lisätietoja yhtiörakenteen muutoksista.

32 tykkäystä

Poiminta fortum-videolta. Suomen ja ruotsin hintatasot voivat selittää alakuloa yhdessä korkotason kanssa.

Mutta muistetaan:

19 tykkäystä

Hienoa työtä, Kultapossu1 :clap: Tuo valaisee osakkeen kurssin kehitystä todella hyvin - olen itsekin ihmetellyt, kun mitään ei tapahdu, vaikka tulee hyviä uutisia tämän tästä ja kurssi vain laskee. Itse en myöskään olisi tätä yhtiötä ostanut, jollei olisi ollut käytössä Ekan laatimia selvityksiä + tasokkaita kirjoituksia foorumilta; olen niiden + yhtiön materiaalien pohjalta tehnyt itselleni pitkiä muistiinpanoja ja siten uskaltanut pysyä kyydissä + lisäilläkin kurssin mataessa. Saataisiinpa tuo yhtiöjärjestely nyt pikaisesti maaliin niin, että isot ESG-toimijat heräävät mukaan ja saadaan kurssikin nousuun :pray:

9 tykkäystä

19.2. on ylimääräinen yhtiökokous, jossa päätetään tuosta legacy-bisneksen erottamisesta ja yhtiön osittaisjakautumisesta. Kokousmateriaali oli sen verran kryptistä lakijargonia, etten siitä saanut kunnolla selvää. Toivottavasti kokouksen jälkeen annetaan asiasta mahdollisimman selkokielinen tiedote. :thinking:

8 tykkäystä

Ehkä isoin ongelma itselläni tämän sinänsä mielenkiintoisen firman kanssa on se kun tuntuu että yrityksen raportointivaluutta on nokkien, sekkien tai eurojen sijaan mwh. Eli on oikeasti vaikea saada otetta että minkä arvoisia oikeassa rahassa nämä kasvavat megawattitunnit ovat.

Jos joku rohkea uskaltaisi heittää täysin ilman sitoumuksia parhaat arvionsa tuloksesta/epsistä tuleville vuosille niin arvostaisin kovasti.

26 tykkäystä

Sijoitin taannoin 90 kruunua Helioksen tilinpäätökseen 1/2022-4/2023.
Antaisko tämä vähän kättä pidempää laskuihin?
Helios_Annual_report_2023-04-30_compressed.pdf (2,5 Mt)
Tuossa kuvakaappauskäännös ehkä oleellisimmasta kohdasta.


Oisko tärkeimmät tiedot ne, että ajanjakson aikana noin 5000 MW:n kokoisesta kehityshankeportfoliosta 555MW:ia siirtyi loppuvaiheeseen ja 147 MW:ia myytiin (3% hankekannasta 16kk:ssa). Sekä että se tuotti vajaa 130 msekkiä lv:tä (0.88 msek/MW), josta jäi vajaa 90 msekkiä viivan alle (68%).

Lisäys: On varmaan hyvä tarkentaa, että @Kultapossu1 kuvan Helioksen 60msek osinko taisi olla koko osinkopotti, josta Magnoran osuus on 40%. Helioksella oli käteistä 145 msekkiä 4/23.
Screenshot_2024-02-08-22-31-42-40_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f

24 tykkäystä

Helsingin Sanomissa oli ihan mielenkiintoinen juttu Fortumin Rauramosta (https://www.hs.fi/talous/art-2000010216544.html), josta muutama lainaus sopinee myös tähän ketjuun:

  • Juuri nyt menossa korkeiden korkojen luoma tuumaustauko. Odotettuja investointeja vihreään siirtymään ei tapahdu odotetussa rytmissä. Valmiina on kuitenkin oltava, sillä tuuli voi kääntyä nopeastikin.
  • Fortumilla strategia päivityksessä tavoitteena v. 2026 800 MW:n edestä uusiutuvan energian hankkeita tilassa, jossa rakentaminen voidaan aloittaa
  • Tuuli on suurin osa portfoliota, mutta auringon osuus kasvaa. Aurinko oli tarjonnut Rauramolle ahaa-elämyksen, koska se sopii hyvin vesivoiman kanssa yhteen (vesivoimaa ajetaan talvikuukausina ja varastoidaan kesän aikana, jolloin paistaa)
    → Magnora varmaankin ihan hyvin asemoitunut jos/kun vihreiden investointien tuulet alkavat kääntyä suotuisimmiksi

En ole vielä sijoittanut yhtiöön, muutama riskitekijä mietityttää, joihin kuulisin mielelläni riskejä alentavia argumentteja:

  • Käytännössä kolmaosa projekteista on Etelä-Afrikassa. Tämä nostattaa ensimmäiset karvat pystyyn, kun ajatellaan poliittisia ja lainsäädännöllisiä riskejä. Maa on käytännössä Venäjä-ystävällinen maa. Jos jakolinjat Lännen ja BRICS -maiden välillä jatkossa tästä vielä voimistuvat, niin voidaanko nähdä skenaario, jossa länsimaisia investointeja aletaan käsitellä epäsuotuisasti Etelä-Afrikan hallinnollisissa elimissä, joita tällaisissa hankekehitysprojekteissa varmasti riittää?
  • Olen ymmärtänyt, että yhtiön liiketoimintamallin ytimessä on luvitusprosessit. Kuvitellaan skenaario, jossa epäsuotuisa investointiympäristö jatkuukin pidempään, eikä yhtiö saa myytyä eteenpäin portfoliossa olevia hankkeitaan. Onko riskiä, että portfoliossa on hankkeita, joissa on luvat saatuna tai työstössä tekniikalle x, joka vanhetuukin käsiin? Olen ymmärtänyt, että luvitusprosessissa täytyy melko tarkasti speksata mm. teknologiset valinnat, joita voi olla myöhemmin vaikea vaihtaa tai prosessi joudutaan käynnistämään tietyiltä osin uudestaan, mikä laskee olennaisesti projektin arvoa?
  • Yhtiön luvuissa melko paljon korostetaan nyt kehityksessä olevaa kapasiteettia (MW), joka hienosti kasvaa. Itseäni kiinnostaisi pelkän kapasiteetin kasvun sijaan kuulla myös siitä, kuinka paljon tästä saadaan myytyä ja missä ajassa? Kuinka paljon on valmiita, myyntikelpoisia projekteja, joita ei vaan saada eteenpäin? Ehkä ajattelen tätä liiankin yksinkertaisesti, mutta ei minua valmistavan teollisuusyhtiönkään kohdalla kiinnosta seurata pelkästään varaston loputonta kasvua. Onko missään avattu tätä puolta tarkemmin?
22 tykkäystä
14 tykkäystä

Eli spin-off –prosessi etenee, Magnoran omistajat saavat legacy-yhtiön osakkeita suhteessa alkuperäiseen omistusosuuteensa ja lopullinen jako toteutuu kesäkuussa.

Nythän saatiin jo aikataulu, joka alkaakin olla käytännössä ihan nurkan takana.

Edit: jos joku ihmettelee miksi tämäkin nyt piti kirjoittaa auki heti uutisen alle: tykkään, että näiden ilmoitusten pihvi tuodaan esiin. Jos oma tulkintani on väärä, joku korjaa sen, ja sen jälkeen todennäköisesti kaikilla on ilmoituksesta sama yhteinen tulkinta.

36 tykkäystä

Hieman ihmetyttää vieläkin kyllä ne perustelut, että miksi Legacy pitää listata eikä sitä esimerkiksi myydä loppuvuodesta. Jos mietitään, että Penguinsilla on enää 8,5 MUSD kertaluontoisia Milestone-maksuja jäljellä jotka maksetaan vuoden 2024 aikana ja Western Isles tuottaa parhaassakin tapauksessa vain 8 MUSD vuodessa ja lähivuosina vähemmän, niin pelkästään pörssiyhtiön raportointikulut ja johdon palkkiot syövät valtavan siivun Legacyn tuloista.

Onneksi ei sentään tarvita työntekijöitä, kun ei varsinaisesti ole liiketoimintaa, mutta tuolle Legacyn osakkeelle tuskin on pörssissä ostajia ja Magnoran vanhat omistajat varmasti dumppaavat osakkeet laitaan, niin tuossahan tuhoutuu valtavasti omistaja-arvoa ellei spin-off vapauta Magnoraa tekemään mittavampia yritysjärjestelyitä tai myymään koko yhtiötä. Vähän kyllä vieläkin haiskahtaa, että Hafslund olisi kiinnostunut ostamaan Magnoran pois pörssistä ja haluaa vaan äkkiä öljyistä eroon, jotta ostotarjouksen kanssa voitaisiin edetä.

30 tykkäystä

Parin vuoden sisällä on tullut oltua mukana kolmessa norjalaisessa pörssiyhtiössä, joissa on yhtiö ostettu halvalla pois pörssistä. Liekö norjalainen tapa kusettaa pienomistajia, mutta jos Hafslund tekisi tässä saman, niin on kyllä viimeinen norjalainen yhtiö, mihin rahojani laitan. Voihan se olla, että Hafslundin alkuperäinen tavoite oli saada potkua Norjan aurinkovoiman kasvattamiseen Helioksen teknologian kautta. Tässä voisi olla kyllä yhtiökokoukseen hyvä piikikäs kysymys, että mitä tällä rakenneuudistuksella oikeasti tavoitellaan.

Legacyn osalta voi olla, ettei sille löytynyt ostajaa sopuhintaan. Ei kai ne rahaa tuuleen halua dumpata?

14 tykkäystä

Kyllähän tuo jäljelle jäävä Legacy-yhtiö vähän oudolta kokonaisuudelta kuulostaa. Jotenkin olen ajatellut, että se menisi hinnan ja arvon kohdatessa myyntiin ennemmin tai myöhemmin.

Tuon koko Magnoran myyntimahdollisuuden ohella, olisiko mahdollista, että ovat yksinkertaisesti todenneet legacyn olevan sen verran suuri arvojarru muuten niin vihreässä yhtiössä, että on parempi lohkaista se pois mieluummin nopeasti kuin jäädä odottamaan sopivaa myyntihetkeä. FPSO:n käyttöönotto Great Buchan –kentällähän on arvioitu tapahtuvan vasta joskus 2026. Oliko riskinä, että otollisin myyntihetki lopulle Legacylle tulisi vasta onnistuneen FPSO:n siirron ja käyttöönoton jälkeen?

Joka tapauksessa taustasyitä voisi ihan perustellusti IR:ltä tiedustella, ellei osarissa tule tyydyttäviä perusteluja. Ainakin aiempiin kyselyihin sai ihan avoimet ja myöhemmin toteen käyneet vastaukset.

6 tykkäystä