Mallisalkut sijoittamisen inspiraationa

Eihän ne voi itse päättää mistä erästä myydään eikä sillä ole mitään väliäkään. Kokonaispotti pieneni ja se on pääasia.

3 tykkäystä

Kasvatimme Qt:n painoa Mallisalkussa viime elokuussa ja käytännössä nyt kevensimme näitä osakkeita mukavalla tuotolla vain noin puolen vuoden pitoajalla.

Voihan sen periaatteessa niinkin käsittää :thinking: Mutta Fifo-periaatettahan tässä kumminkin noudatetaan. “First In-First Out”

5 tykkäystä

Jos osake-erät on ostettu eri arvo-osuustileille, niin silloin voi itse päättää, milloin ostettua osake-erää myy.

1 tykkäys

Samalla muuttuu position keskihinta eli tuotto/tappio näkyy sitten koko position tasolla. Siksi on ihan oikein ajatella se noin miten oli kirjoitettu. Verottajan näkökulmasta toki noin niinkuin sinä sanoit yksityissijoittajalle. Mutta osakeyhtiön tapauksessa tilanne muuttuu (myynnit, ostot ja tasekirjaukset eli ”varaston arvo” ”netotetaan” tulokseksi mistä maksetaan vero).

6 tykkäystä

Joo, juuri tätä fifoa ajoin takaa. Kyllähän tuon toki voi toisella tapaakin lukea…

1 tykkäys

@Juha_Kinnunen, @Sauli_Vilen, @Atte_Riikola, voisiko Inderes tehdä toisen mallisalkun, jonka sisältö päätetään joka päivä Inderesin suosituksien potentiaalin (tavoitehinnan ja markkinahinnan ero prosentteina) perusteella. Salkussa olisi 12 korkeimman potentiaalin osto/lisää-suosituksen omaavaa osaketta eli sama lukumäärä kuin nykyisessä mallisalkussa. Ostoja ja myyntejä saattaisi siten tulla joka päivä, jos lista muuttuisi osakkeiden hintamuutoksien tai tavoitehintamuutoksien vuoksi.

Osakepainot asetettaisiin osakeanalyysin riskitason mukaan käänteisesti siten, että matalimman riskitason (1) osakkeen paino olisi 4-kertainen korkeimman riskitason (4) osakkeeseen verrattuna.

Salkku voisi olla virtuaalinen eli ei aiheuttaisi Inderesille tulosvaikutusta. Mahdollisesti voisitteko historiadatalla rakentaa tuollaisen mallisalkun nyt jälkikäteen alkaen siitä päivästä, kun nykyinen analyysien riskijaottelu tuli käyttöön.

Tällaista mekaanista ja aktiivista mallisalkkua olisi kiinnostavaa seurata ja verrata sen tuottoa nykyiseen mallisalkkuun, jonka sisältö vaihtuu ilmeisen harvakseltaan kokoontuvan raadin analyysin perusteella. Tämä uusi mallisalkku mittaroisi myös hyvin tavoitehintojen osuvuutta, ja todentaisi osuuko lausuma “lukekaa raportteja älkää tavoitehintaa” oikeaan.

Kuvassa 12 osaketta, joilla on suurin potentiaali. Näistä vain kaksi (Duel ja NoHo) ovat mallisalkussa.

21 tykkäystä

Toki, mutta Inderesin tapauksessa tuskin ostellaan osakkeita usealle eri tilille. Qt:ta lisättiin dipistä ja kevennettiin nyt hyvällä tuotolla ihan kuin kirjoittivatkin. Eihän tuossa sen kummempaa ollut.

“Käytännössä” dipistä ostettiin lisää ja nousun jälkeen kevennettiin. Ihan sama mikä ostoerä lähti kirjaimellisesti myyntiin.

4 tykkäystä

Tämähän ei pidä paikkaansa jos veroja joutuu maksella, jolloin paras on tietenkin myydä kaikista kalleimmalla ostetut mahdollisimman pienen verorasituksen takia.

@Mututuntuma on puhunut kokoajan nimenomaan Inderesin mallisalkusta. :slight_smile:

Mallisalkkuhan ei maksa veroja.

Yleisellä tasolla puhuttaessa olet aivan oikeassa.

7 tykkäystä

Teoriassa…:

5 tykkäystä

Asiallinen kysymys, johon on hankala vastata. Toteutumattomia asioita kun lähtee kommentoimaan, niin se on helposti loputon suo - ja toiset yrittää sitten vetää kommenteista johtopäätöksiä mahdollisista tulevista liikkeistä, niin kieli keskellä suuta saisi tarinoida.

Mutta otetaan vaikkapa seuraavalla videolla asia pohdittavaksi. Mahdollisesti käsitellään kuitenkin yleisluontoisesti eikä yksittäiseen yhtiöön liittyen.

PS. On Mallisalkku historiassa Talenomia myynytkin.

21 tykkäystä

Uusia Mallisalkkuja meiltä kysellään säännöllisesti ja kyllähän me näitä juttuja säännöllisesti mietitään :briefcase: Tuon automaattisen mallisalkun tekeminen on monella tavalla tosi hankalaa (tätä mietitty ensimmäistä kertaa ~10v sitten :smiley:). Ensimmäinen käytännön haaste liittyisi siihen, että muilla sijoittajilla olisi tieto mitä tämä ”automallisalkku” tekee (näet ennen closea ne kaupat mitä salkku tulee tekemään tuottopotentiaalilistalta). Tämä voisi johtaa hankaliin tilanteisiin toimeksiantojen toteuttamisessa. Miten salkku toimisi jos se ei ehdi ensimmäisenä ostamaan osaketta ja gap meneekin umpeen? Missä vaiheessa “automallisalkku” ei ole enää velvollinen toteuttamaan suunnittelemiaan kauppoja? Jos listan kärjessä on todella vähävaihtoinen osake missä ei ole likviditeettiä, niin toteutetaanko kauppa vaikka väkisin? Voisin luetella vielä enemmän käytännön haasteita, mutta saitte varmasti pointin kiinni miten hankala tämä olisi käytännössä toteuttaa.

Toinen haaste liittyy mahdollisiin keskeneräisiin tutkimuksiin. Sanotaan vaikka, että yhtiö X on listan kärjessä ja automallisalkun pitäisi ostaa tätä. Analyytikolla on kuitenkin tutkimus päällä, eli tätä kauppaa ei voida toteuttaa. Sijoittajat huomaavat tämän ja saavat etukäteen tietoa meidän keskeneräisistä tutkimuksista.

Seuraava haaste liittyy työmäärään, tämän salkun pyörittäminen olisi käytännössä täysipäiväinen työ.

Lopulta tämä salkku loisi myös paljon volatiliteettia mitä emme todellakaan halua omalla toiminnallamme luoda. En myöskään usko, että tämä salkku palvelisi sijoittajia kovinkaan hyvin.

Jos (ja toivottavasti kun) me jossain vaiheessa tehdään uusi Mallisalkku, niin mielestäni sen toteutustavan pitäisi olla selvästi lähempänä nykyistä Mallisalkkua (oikealla rahalla, fundamenttipohjalta osakepoimintaa yms.), kun tämänkaltainen automatisoitu salkku. Suomeen en usko, että mahtuu toista Mallisalkkua (tulee liikaa haasteita kumpi salkku etusijalla kaupoissa yms.), mutta Ruotsi ja Tanska ovat totta kai tosi kiinnostavia tästä näkökulmasta :blush:

48 tykkäystä

Joku foorumin jäsen voisi omalla 50-tonnisella perustaa tällaisen salkun ja aloittaa sitä koskevan keskusteluketjun. Ajaisi melkein saman asian.

12 tykkäystä

Ei suoranainen vastaus kysymykseesi, mutta tässä Analyysi kaikista Inderesin suosituksista ketjussa oli vuosi takaperin hyvää analyysiä jonka pohjalta esim ketjun aloittaja @vuh saattaisi tuollaisen mallin rakentaa?

7 tykkäystä

Olinkin juuri nostamassa samaa ketjun aloitusta esille, koska onhan se jo todettu, että inderesin suosituksia sokeasti seuraamalla pystyy tekemään ylituottoa. Ei se sinänsä uutta mallisalkkua tarvitse.

2 tykkäystä

Kiitos vastauksesta Sauli :slightly_smiling_face: Ymmärrän huolesi työmäärästä, mutta ehdotin siis automaattista virtuaalisalkkua. Silloin ei kukaan ihminen tee mitään päivittäistä työtä. Salkun sisältöä päivittää tietokoneohjelma. Mitään todellisia kauppoja ei tehdä. Kauppahinta olisi esimerkiksi päivän päätöskurssi.

Mallisalkku ei ole tälle automaatiselle virtuaalisalkulle hyvä nimi. Parempi voisi olla tavoitehintasalkku.

Huoli Inderesin aiheuttamasta volatiliteesta on sekin ymmärrettävä, mutta historian perusteella näyttäisi, että Inderesin analyysien ns. inderesefekti lienee tunnetumpi volatiliteettia aiheuttava ilmiö.

Myönnän, että tavoitteenani on hieman haastaa teitä kriitiseen itsetutkiskeluun mallisalkun rakentamisen osalta hieman eri näkökulmasta. Mikä on mallisalkun tarkoitus? Onko tarkoitus esittää Inderesin paras näkemys Helsingin osakepörssien parhaista sijoituskohteista? Onko tarkoitus osoittaa, kuinka hyvä sijoittaja Inderes on?

Mielestäni automaattinen virtuaalisalkku mittaisi paremmin Inderesin analyysien arvoa sijoittajille. Tavalla tai toisella tavoitehinnan Potentiaali pitäisi automatiikassa huomioida. Voisi jopa edellyttää, että osake pidetään salkussa 12 kk ellei sijoitussuositus muutu tai tavoitehintaa ei saavuteta. Tapoja on monia.

Historiadatan pohjalta tehty virtuaalisalkku voisi myös toimia viiveellä. Sen kehityksen voisi julkaista vaikkapa kuukauden viiveellä.

On tietysti noloa ja yllättävää, jos virtuaalisalkku häviäisi OMXH CAP GI vertailuindeksille. Toisaalta tuollainen tulos opettaisi analyytikkoja parempaan harkintaan tavoitehintojen asetannassa.

10 tykkäystä

Ehkäpä tuommoinen salkku olisi mahdollista rakentaa mainitsemillasi reunaehdoilla, mutta mielestäni se ei tuo hirveästi mitään uutta pöytään verrattuna tuohon @kyyla1 esiin nostamaan ketjuun. Siellähän on ansiokkaasti käyty läpi meidän suositusten track-recordia ja tätä samaahan tällä tavoitehintasalkulla haettaisi (verifioidaan suositusten osumista)?

4 tykkäystä

Mallisalkku-ETF olisi aika bueno :star_struck:.

Ideanahan tämä on hauska, mutta todellisuudessa ETF keräisi liikaa varoja ja estäisi pieniin yrityksiin sijoittamisen, joka on osittain ollut mallisalkun tuoton mahdollistaja. Itse näen mallisalkun “todisteena” siitä, että indeksin voi oikeasti voittaa ja mallisalkussa ehkä parasta on suhteellisen pieni alku pääoma (voi oikeasti verrata yksittäiseen henkilöön), joka vuosien vieriessä esittää korkoa korolle -ilmiön hedelmät.

8 tykkäystä

Eks sampo on ollu mallisalkkussa joskus ?

2 tykkäystä