Mallisalkut sijoittamisen inspiraationa

Nokian Renkaat salkkuun ja Harviaa juustohöylällä.
Kenenköhän insipiraatiosta ne Rinkulat pääty sinne salkkuun :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: :shushing_face:

33 tykkäystä

Hieman kieli poskella voisi todeta, että nyt on uusi salkunhoitaja saatettu myös vastuuseen salkun tulevista tuotoista :laughing:

66 tykkäystä

Inderesin mallisalkun seuraajien odotukset Harvian osakkeille:

  • Luiskaan
  • Ohut keventely
  • Hold
0 äänestäjää
2 tykkäystä

Lienee selvää, että Harvia myydään pois mallisalkusta, koska sille on juuri annettu myyntisuositus :smiling_face:

Salkun suurimman sijoituksen, Qt Groupin vähennykset ovat tekemättä, vaikka 8.1.2024 Inderes antoi sille Vähennä-suosituksen. Rakkautta osakkeeseen?

@Juha_Kinnunen, @Atte_Riikola, @Rauli_Juva, mikä on Mallisalkun tarkoitus?

Tällaiselle pitkäaikaiselle Inderesin asiakkaalle ei oikein riitä tämä Mallisalkun sivulta löytyvä perustelu:

Tervetuloa Inderesin oikeaa rahaa sijoittavaan mallisalkkuun. Mallisalkku on perustettu 50 000 euron alkupääomalla vuonna 2011. Salkkumme tukijalkana toimivat laadukkaat, kestäviä kilpailuetuja omaavat ja omistaja-arvoa luovat yhtiöt. Salkku on Inderes Oyj:n omistama ja sijoituksia tehdään ainoastaan Inderesin eettisen ohjeistuksen mukaisesti.

2 tykkäystä

Siellähän on salkussa monta sijoitusta joiden suositus on positiivinen, miksei näitä osteta/lisätä välittömästi suosituksen muutoksen jälkeen? Ei mallisalkun ole pakko tehdä liikkeitä. Suosituksia vastaan ei mallisalkkutiimi voi liikkeitään tehdä.

2 tykkäystä

Moi,

vastailin vasta haastattelussa Mallisalkkuihin liittyviin kysymyksiin, niin käytetään nyt materiaalia uudelleen. Hyvä huomioida, että osa on yleisempiä kysymyksiä, mutta vastailen kuitenkin Inderesin kulmalla.


1. Mikä mallisalkkujen tarkoitus on, miksi niitä tehdään?

Yleisesti mallisalkkujen tarkoituksena on tarjota sijoittajille sijoitusideoita ja opastusta sijoitussalkun rakentamiseen. Inderesin lähestymistapa on ollut asettua oikeasti osakesijoittajan asemaan, minkä takia Inderesin mallisalkku sijoittaa oikeaa rahaa, tekee oikeat toimeksiannot ja maksaa kaupankäyntikulut, raportoi läpinäkyvästi tapahtumista ja kommentoi sijoituksia sekä myös laajemmin sijoitusstrategiaa. Mallisalkku on perustettu 50 000 euron alkupääomalla vuonna 2011, se on Inderes Oyj:n omistama ja sijoituksia tehdään ainoastaan Inderesin eettisen ohjeistuksen mukaisesti. Taustalla vaikuttaa luonnollisesti Inderesin oma osaketutkimus ja suositukset, joita vastaan mallisalkku ei saa käydä kauppaa.

2. Kannattaako sellaista seurata? Miksi, miksi ei?

Mallisalkkuihin pätee mielestäni samat lainalaisuudet kuin sijoitustutkimukseen yleensä: hyvä renki, huono isäntä. Toisin sanoen esimerkiksi Inderesin mallisalkun ostojen tai myyntien orjamainen seuraaminen ei ole suositeltavaa, koska sijoittajat ovat erilaisia eikä kaikille sopivaa mallia tai tyyliä ole olemassa. Pyrimme kuitenkin siihen, että mallisalkun sisältöjen yleinen seuraaminen tarjoaisi arvokkaita oppeja sijoittajille sekä tukea oman sijoitusstrategian kehittämiseen. Sijoittaja voi omaa tutkimusta tekemällä arvioida, mitkä osat sijoituksista tai strategiasta sopivat myös hänelle.

3. Miten mallisalkkua kannattaa seurata?

Mallisalkusta ja mallisalkkutiimin tuottamasta sisällöstä kannattaa pyrkiä poimimaan itselle sopivat ajatukset ja osakepoiminnat, jotka sopivat oikeasti omaan salkkuun ja sijoitustyyliin. Mallisalkku ja muu osaketutkimus tukee ja syventää sijoittajien omaa tutkimusta sijoituskohteisiin. Se ei kuitenkaan korvaa omaa tutkimusta, koska hyvien sijoituksien taustalla on vahva vakaumus (”conviction”). Tätä on äärimmäisen vaikeaa saada ilman omaa tutkimusta sijoituskohteeseen.

4. Mikä on Inderesin mallisalkun tavoite?

Mallisalkulla on kaksi selkeää tavoitetta: 1) saavuttaa pitkällä aikavälillä ylituottoa eli voittaa Helsingin pörssin tuottoindeksi, ja 2) tukea laadukkailla sisällöillä muita sijoittajia ja heidän kehittymistään. Eli tavoittelemme ylituottoa onnistuneilla osakepoiminnoilla ja toivomme tekevämme samalla muistakin parempia sijoittajia. Pitkällä aikavälillä olemme saavuttaneet ylituottotavoitteen selvällä marginaalilla, ja toivottavasti auttaneet muita matkan varrella.


Edelleenkään mallisalkun tarkoituksena ei ole orjamaisesti seurata Inderesin suosituksia tai nousupotentiaaleja, joista on puhuttu pitkään ja hartaasti. Emme myöskään toivo sijoittajien seuraavan orjamaisesti suosituksia ja/tai Mallisalkkua, kuten tuossakin käytiin läpi. Ja jälleen pitää muistuttaa, että Mallisalkulla on usein myös erilaisia esteitä toimeksiannoille: usein olisi haluttu tehdä jotain, mutta karenssien jälkeen osake on laskenut / noussut ja tilanne on sitä kautta muuttunut. Asiat eivät ole aina niin yksinkertaisia, mitä ulkopäin voisi näyttää. Mutta se mitä tehdään, tehdään avoimesti ja perustellusti, niin sijoittajat voivat toivottavasti oppia sekä onnistumisista että virheistä.

Toivottavasti tämä selkeytti asiaa!

52 tykkäystä

Entä jos Inderesin suositukset ovat lyhyen ajan näkemyksiä osakkeen hinnan kehityksestä? Eli analyytikko spekuloi, että lyhyen ajan (esim. 12 kk) kuluessa osakkeen nousun/tuloksen veturit eivät vielä ole näkyvissä.

Mallisalkku saattaa katsoa pidemmälle eli 24 - 48 kk. Lyhyen ajan vähennä saattaa olla pitkän ajan osta/lisää.

Jos analyysit olisivat käyvän arvon määritystä tavoittelevia analyysejä, niin silloin tilanne olisi yksiselitteisempi.

7 tykkäystä

Kiitos @Juha_Kinnunen erittäin selkeästä ja tyhjentävästä vastauksesta :blush: Ehdotan, että nuo kysymykset ja vastauksesi laitettaisiin Inderes Mallisalkku sivulle heti alkuun näkyville jollain tavalla. Ping @Miikka_Laitila

9 tykkäystä

Kävin tekemässä tuosta erinomaisesta vastauksesta erillisen Q&A-julkaisun sivuston puolelle, mikä näkyy nyt myös Mallisalkku-sivuston sisältöfeedissä. @Miikka_Laitila saa vielä pohtia, miten koodataan tämä paremmin näkymiin, että ei katoa ajan virrassa.

19 tykkäystä

Milloin tämä laadullinen vaatimus on keksitty ja miksi? Vielä muutama vuosi takaperin Mallisalkun ajatuksena oli osoittaa Inderesin analyysin toimivuutta ja siksi ostaa osakkeita joiden analyysi näytti olevan liian halpoja ja myydä osakkeita joiden analyysi näytti olevan liian kalliita. Tuo nykyinen verkkosivuilla oleva Mallisalkun kuvaus ei enää vastaa sitä syytä, että miksi Mallisalkku on aikoinaan perustettu.

Jossain kohtaa koronan jälkeisessä nousuhuumassa ilmeisesti päätettin ettei enää uskalleta luottaa omiin analyytikkoihin ja ottaa riskiä näyttävästä ansaan astumisesta ja alettiin pelata puolustuspeliä siirtymällä “pitkän aikavälin laatusijoittamiseen”. Miksei halpaa osaketta voi ostaa vaikkapa vuoden sijoitusjänteellä Mallisalkkuun, jos Inderesin oma analyysi osoittaa ostamisen olevan oikea ratkaisu? Onko niin ettei Inderesin analyysi enää toimi arvoyhtiöissä?

Vuonna 2016 oli hieman erilainen ääni kellossa :cowboy_hat_face:

Teidän positioiden arvot vaihtelee 13 000 € - 32 000 €. Ei kyllä realistisesti tule minkäänlaisia ongelmia hankkia riittävästi osakkeita pienimmän pään yhtiöistä noin pienillä summilla.

34 tykkäystä

Mä ehdotan, että tehdään uusintaotos tästä Mallisakkumainoksesta ja laitetaan sinne Mallisalkku-sivun etusivulle autoplaylle :smiley:

6 tykkäystä

Ei kai tuo tukijalka määritelmänä rajaa pois sitä etteikö salkkuun voisi poimia vaikka lyhyemmällä aikavälillä jotain hyvää osaketta mausteeksi kaupankäyntisääntöjen puitteissa?

Justhan siellä oli Duelliakin ja nyt Venäjältä hitaasti vetäytynyttä (hatarat muistikuvat tästä, mutta jäi jotenkin negatiivinen kuva) Nokian Renkaita eli ainakaan mitään huippulaatua ei vaadita. Etenkin ensimmäinen ei täytä mitään laatukriteerejä ja olikin epäonnistumisesta huolimatta piristävä poikkeus.

En usko Harvian kohdalla kevennykseen, koska kyseessä on jo nyt melkein pienin omistus salkussa. Myyntikin olisi yllätys näiden kommenttien jälkeen. Yksi hyvä nousupäivä ja heti myyntiin? Vaikea uskoa. Mieluummin vaikka Qt:ta siivu pois.

Keskittyminen on mennyt mielestäni liikaa tuonne päälistalle. Renkaat, Fortum, Valmet ja Tieto joutaisivat pois. Mieluummin panostuksia seuraaviin talenomeihin ja revenioihin.

4 tykkäystä

Voin mallisalkun treiderinä sanoa, että kyllä likviditeetti on välillä ongelma. Meidänhän on pakko ostaa/myydä koko siivu aina kerralla laidasta/laitaan, koska jos jäätäisiin päiväksi pilkkimään niin mm. Sharevillessä jo näkyisi se osittain läpi mennyt transaktio. Välillä todella ohuita laitoja ollut näissä meidän viime vuosien transaktioissa ja jäänyt joinain päivinä kaupat sen takia tekemättä.

25 tykkäystä

Miten Nokian Renkaat olisi voinut vetäytyä Venäjältä nopeammin?

Ja esimerkiksi Fortum ja Valmet edustavat salkussa nähdäkseni matalampaa riskiä ja samaan aikaan markkinatuoton ylitystä.

Esimerkiksi tekemällä tarvittavat johtopäätökset viimeistään Krimin valtauksen jälkeen. Sen sijaan vielä vuoden 2022 suurhyökkäykset jälkeen höpötettiin kuinka yhtiö hyötyy tilanteesta.

Fortumit 11,5 % tappiolla ostohintaan nähden, mutta mistäpä näitä kurssikehityksiä ennalta tietäisi.

2 tykkäystä

En usko, että aiemminkaan ainakaan tarkoituksella on umpisurkeita firmoja ostettu salkkuun ja kuten @samamies jo mainitsi eihän tuo aivan ehdoton määritelmä ole, kun puhutaan “tukijalasta”.

@Sauli_Vilen tai @Juha_Kinnunen lienee parempi kertomaan miksi kriteerit on muuttuneet vuosien varrella, jos ovat. Sinällään lienee loogista että ajatukset salkunhoidonkin suhteen elää, mutta hyvä tietysti viestiä selvästi millä logiikalla sitä tehdään.

15 tykkäystä

Ehkä Sauli osaa paremmin vastata, kun omasta mielestäni sijoittamisen perusajatus on ollut käytännössä aina sama. En muista aikaa jolloin me ei oltaisi ajateltu laadullisia kriteerejä, ja toisaalta aina osalla salkusta voitu ottaa riskejä, jos meidän mielestä mielenkiintoisia paikkoja on. Koskaan nousupotentiaali tavoitehintaan ei ole ollut kriteeri ostaa automaattisesti, aina oma ajattelu on ollut sallittua. Ydinajatushan on muodostunut meidän (minä, Sauli ja Mikael) sijoitusajattelusta ja aikalailla samanlaisia jääräpäitä ollaan oltu pitkään. Porukka on ympärillä muuttunut, mutta perusajatusmaailma tuntuu olevan samantyylinen: törkeästi yksinkertaistaen Mikael → Atte ja nyt Sauli → Rauli (sori jätkät :smiley: ). Toki painotuseroja on, ja hyvä niin. Markkinat muuttuvat myös koko ajan.

Yksi asia mikä on muuttunut vuosien varrella on ollut Mallisalkun seuranta, ja sitä kautta “Inderes-efekti”. Jossain vaiheessa tämä oli varsin voimakas, minkä takia tämä tuli prosessiin mukaan. Meidän missiona on ollut tehdä Helsingin pörssistä parempi markkinapaikka, mitä kautta varoimme tilanteita, joissa olisimme voineet aiheuttaa ikäviä kurssireaktioita. Ja kun Atte sanoi tuossa likviditeetistä, niin se ei ole pelkästään se, että me saamme positiot joten kuten ulos / sisään. Jos me syödään laita pois ja siitä tulee villi reaktio, niin eihän se tarkoituksenmukaista ole. Nyt kun Inderes-efekti muuten on oletettavasti pienentynyt niin vaihto on sitten kuihtunut monessa yhtiössä aika surkeaksi. Mutta näiden kanssa tasapainoillaan.

Muistini on rajallinen ja varmasti tässä on tapahtunut muutoksia painotuksissa vuosien varrella. Yksi juttu on se, että seuranta ja analyytikkokunta on elänyt, ja tietysti ollaan yritetty sieltä saada ideoita. Tässä analyytikoiden hyödyntämisessä on varmaan käynyt jonkinlaista evoluutiota, mutta niin pitkään kuin muistan meille on saanut ehdottaa caseja. Sekin kannattaa kuitenkin muistaa, että sijoituksethan on aina sitten summa siitä, mitä haluaisi tehdä ja mitä markkina tarjoaa. Rajattu markkina tarkoittaa, ettei sieltä aina löydy juuri sitä mitä haluaisi ainakaan siihen hintaa mitä haluaisi.

En nyt noita Ekan videoita katsonut, mutta varmasti Mallisalkkua on kuvattu monella tavalla eri ihmisten suusta vuosien varrella. Mallisalkun pitäisi varmaan hankkia PR-firma yhtenäistämään viestintää, mutta yritetään nyt ensin saada ylituottoa. Se on kuitenkin ainoa PR, joka minua varsinaisesti kiinnostaa. Tämänkin keskustelun sävy voisi olla erilainen, jos tuottokäyrä näyttäisi erilaiselta viime vuosilta.

54 tykkäystä

Tämä. Saivartelu osakepoimintakriteereistä vähenee kummasti, kun alatte taas laittamaan indeksiä pataan, niin että läiske käy.

Alkaako tällä olla vaikutusta osakevalintoihin? Pitäisikö mallisalkkua skaalata pienemmäksi?

5 tykkäystä

@CitizenJ viestistä tuli mieleen, että voisihan mallisalkun rinnalle rakentaa kilpailevan salkun ja salkkutiimin. Kilpailevalle salkulle voisi antaa kenties tarkempia sääntöjä (tietysti sama sääntö ettei suosituksia vastaan saa toimia) eli esim. vain pienyhtiöitä, MUTTA otetaan myös Ruotsi mukaan (tai vain Ruotsia?), jolloin pelikenttä kasvaa. Mielestäni mallisalkku on ollut historiassa Inderesin paras mainostemppu, joka on tietysti ollut riippuvainen yrityksen ja henkilöstön osaamisesta, joka on antanut hyvän tuoton. Aika raakaidea tämä on ja vähän pureskeltu eteenpäin, mutta mitä pidemmälle kirjoitan niin sitä järkevämmäksi ajatus “Ruotsi-mallisalkusta” tulee.

Mallisalkkutiimit voisi sitten sparrailla toisiaan jokapäiväisessä työelämässä ja varmasti kivoja videoitakin saataisiin, kun tiimit laitettaisiin pieneen vastakkainasetteluun videolle ja tuottokäyrät esille (vrt. Nordnetin Lepikkö, Oksaharju, Paasi).

4 tykkäystä