Mallisalkut sijoittamisen inspiraationa

Inderesin mallisalkku on nyt ATH:ssa. Vahvaa kehitystä varsinkin suurimmilla omistuksilla koronasta huolimatta.

2 tykkäystä

Mitäs porukka sanoo, että nouseeko Ilkka-Yhtymä Inderesin mallisalkkuun? Ei ole laatuyhtiö, mutta tuottopotentiaalin takia voisi sopia sinne.

Mallisalkun tapahtumissa ilmoitetaan 1,5% osuuden myynneistä Reveniosta, Talenomista ja Remedystä, joista tiliotteen mukaan on kilahtanut noin 5000e per myynti.

En ymmärrä miten tämä 1,5% osuus on laskettu. Jotta 1,5% myynti tuottaisi 5000e, niin osuuden arvo ennen myyntiä pitäisi olla 5000e/0,015=333333e.

Onko tässä myyty 1,5% koko mallisalkun osakepotin tuon hetkisestä arvosta?

Tuo 1,5% on nimenomaan koko osakepotista (tai varmaankin koko varallisuudesta, osakkeet + käteinen). Ja kun kaikki 3 oli about 15% painolla, niin jokaista positiota kevensivät siis n. 10%.

Jep, näin sen itsekin päättelin. Hieman hämäävästi kirjoitettu “myimme pienet noin 1,5%:n siivut Remedystä, Reveniosta ja Talenomista”…

4 tykkäystä

@KalleH Tää asia on käsitelty kyllä todella monta kertaa Mallisalkusta puhuttaessa, mutta jos katot Mallisalkun historiaa, niin pitkällä aikavälillä (joka on Mallisalkun horisontti) näillä intraday-kurssiheilahteluilla (tai edes parin päivän mittaisilla kurssiheilahteluilla) ei ole mitään merkitystä. Mallisalkku ei pääsis hyödyntämään tommisia heiluntoja mitenkään, koska sillon mentäis suositusta vastaan (oletetaan, että analyysiä ei päivitetä muutaman päivän kurssiheilunnan perusteella…) Ping: @Sauli_Vilen

1 tykkäys

Toimiiko muuten mallisalkku, kuten rahasto, ettei sen tarvitse maksaa veroja myynneistä ennen kuin nostaa rahaa ulos salkusta?

Kuten hyvin meitä pidempään seuranneet tietää, niin meidän omistusajat mitataan vuosissa, ei kuukausissa (tai päivissä). Alle vuoden omistuksia ei meidän Mallisalkun historiassa kovin montaa ole ja näissä kaikissa case on syystä tai toisesta dramaattisesti muuttunut (esim aikanaan Affecton ostotarjous). Pitkän aikavälin tuotossa tuo muutaman prosentin mahdollinen “inderes-efekti” on kokonaistuoton kannalta hyvin epärelevantti. Jos sijoittaja olisi ostanut/myynyt jokaista Mallisalkun treidiä esim. 24h tuon meidän transaktion jälkeen, niin tuotto ei ihan dramaattisesti poikkeaisi mallisalkun saamasta tuotosta. Isompi vaikutus tulisi toki verotuksesta, mistä tuossa alla @mskomu huomauttikin. Mallisalkku ei maksa rahastojen tapaan veroa.

Vaikka meitä monesti tästä syytetäänkin, niin ei olla Mallisalkun historiassa ikinä tehty minkäänlaista “pump&dump” kauppaa, eli puhuttu osaketta ylös ja myyty mahdollisimman nopeasti vastapalloon ulos. Vaikka kurssi olisikin jossain casessa noussut voimakaasti ja analyytikko kääntynyt negatiiviseksi, ei siltikään olla tehty mitään pikavoittojen kotiuttamista, koska pelataan pidempää peliä kuin analyytikon antaman suosituksen horisontti. Olen siitä 100% samaa mieltä, että jos tehtäisi jotain tämän suuntaista toimintaa, niin se olisi hyvin epäeettistä. Yksi tapa laimentaa tätä Inderes-efektiä, olisi tehdä kaupat salassa ja kertoa niistä tietyn viiveen jälkeen. Mielestäni tämä olisi kuitenkin huonoa palvelua sijoittajia kohtaan ja heikentäisi dramaattisesti läpinäkyvyyttä (ei pelkoa, emme tule tekemään näin).

Miksei kerrota kaupoista etukäteen? Tavallaanhan me kerromme, koska Mallisalkku ei voi mennä meidän suosituksia vastaan ja valtaosa ostoista on OSTA-suosituksia. Esimerkiksi Sievissä meillä on ollut OSTA-suositus jo kuukauden ajan ja ostimme ihan samojen fundamenttien pohjalta (ainoa muuttuja oli tuo pääomistajan kiihtynyt myyntitahti). On selvää, että Mallisalkun omista kaupoista ei voi kertoa etukäteen, koska muuten treidit jäisivät tekemättä (meidän kun tosiaan on oikeasta rahasta johtuen pakko oikeasti tehdä ne kaupat, ei voida käyttää vain jotain mielivaltaista kurssitasoa), kun sijoittajat ryntäisivät ennen meitä ostamaan. Varmasti jokainen ymmärtää, että tässä ei olisi mitään järkeä :slight_smile:

39 tykkäystä

Onko @Sauli_Vilen mahdollista että avaisitte Juhan kanssa viimeisintä ostoa @ Sievi Capital vaikka videon muodossa? Yhtiön ympärillä on vahvasti “greater fool” ajattelua twitteriä myöden. Nytkin pohditaan sitä kannattaako yhtiötä enää ostaa tai ne jotka nyt hyppäävät mukaan ovat jotenkin häviäjien puollella kun tuotto odotus on ( toki lyhyellä) tähtäimellä heikompi.

Niin kuin sanoit teette sijoitukset vuosiksi eteenpäin ja en jaksa uskoa että ostonne perustuu siihen että osake on hetkellisesti aliarvostettu ja sitten nautitte turvallista 4% osinko tuottoa. Kuulisinkin mielelläni lisää. Olette toki raportissa hieman tätä avanneet mutta ainahan video kertoo enemmmän.

4 tykkäystä

Olenko väärässä, jos en mieti, että maailma kaatuu, jos en saa sentilleen osaketta samalla hinnalla kuin esim. Inderes on ostanut salkkuunsa. Minusta tuntuu, että loppupeleissä muutama sentti normistikin ostotoimeksiannoissa ei talvea tee. Monasti jää rannalle, kun jää pilkkimään alhaisinta hintaa, jos on senteistä kyse.

9 tykkäystä

Kyllä sieltä vielä mallisalkku videota tulee mutta tuskin pelkästään Sievin takia. Maltti on valttia myös sijoituksissa.

2 tykkäystä

Aa okei, hyvä tietää :+1:

1 tykkäys

Sievin tapauksessa Mallisalkku efekti tussahti pääomistajan myyntien takia mutta alkuun nousi n. 6%.
Muut tämän vuoden ostot:
Fortumin ja Sammon kohdalla en vaivaudu edes katsomaan, sen verran isoja vaihdon ja market capin suhteen ja ostot keskellä yleistä nousu markkinaa. Qt osto osui suunnilleen korona pohjiin mutta ei riittänyt vielä kääntämään heti kurssikehitystä kaakkoon.
Fellow finance osto 3.11e hintaan ja kurssi nousi sinä päivänä aina 3.66e, mitään muita uutisia en siltä päivältä löytänyt. Tässä Inderes efekti näyttää yli 17%:ia. Tämä on ehkä selkein tapaus. Sen jälkeen kyllä on muut asiat ohjanneet kurssia huomattavasti vahvemmin.
Minusta mallisalkku ei tee mitään väärin ja tämä on ainoa tapa osoittaa osakepoiminnan tehokkuutta ilman itseaiheutettua hidastetta mutta ei se kuitenkaan poista todellisen ilmiön olemassa oloa. Ja tämä ilmiö pitää ottaa huomioon jos mallisalkun ostoja aikoo peesata. Kasvuyhtiöissä ei mikään ongelma mutta minusta muuttaa oleellisesti Sievin tuotto-odotusta jos sokkona peesasi 1.07e hinnalla vs 1.01e.

Eikö olisi älyllisesti rehellistä puhua prosenteista eikä senteistä tässä Sievin tapauksessa. Koko keskustelu lähti n. 7% hinta erosta. Jos se on 33-50% koko (tämä oli keskustelun oletus)tuotto-odotuksesta muuttahan se nyt koko sijouksen aivan täysin.

Juu en peesannut sokkona. Omistajana jo vuosia :rofl:

Meillä tulossa ensi viikolla perinteinen mallisalkkuvideo, käsitellään tässä myös Sievi (sekä hämmentävän vähälle huomiolle jäänyt Talenomin kevennys :smiley:)

Sievin case perustuu houkuttelevaan riski-/tuottosuhteeseen. Lyhyellä aikavälillä osake on aliarvostettu suhteessa konservatiiviseen osien summaamme ja tässä mielessä se on klassinen arvo-osake. Riskitaso on luonnollisesti suhteellisen matala, kun tavaraa saa alle niiden käyvän arvon.

Pidemmällä aikavälillä näemme osakkeessa näemme arvoa kahdella tavalla 1) nykyiset osat luovat arvoa ja 2) johto tekee M&A-rintamalla oikeita liikkeitä. Kuten todettiin, niin johdon track-record on vahva ja luottamus heitä kohtaan on korkea. Nämä kohtien 1 ja 2 realisoitumisien kannalta kriittisiä ovat luonnollisesti exitit missä etenkin kerroin komponentti voi kehittyä hyvinkin positiivisesti, varsinkin kun lähtötasona on meidän varsin konservatiiviset kertoimet. Esimerkiksi Indoorin suhteen pidämme listausta 2-3v tähtäimellä hyvin mahdollisena (pörssi todennäköisesti paras koti Indoorille) ja jos operatiivinen kehitys menee hyvin, on nykyinen arvostuksemme hyvin varovainen.

Lyhyenä yhteenvetona, tämä ei todellakaan ole mikään tenbäggerin metsästys, vaan useamman vuoden tähtäimellä hyvän tuottopotentiaalin omaava hyvin matalan riskin case.

25 tykkäystä

Ruotsalainen Red eye ostaa ilmeisesti vasta päivän päätteeksi top picks-salkkuun osakkeita ilmoitettuaan uudesta transaktiosta päivällä. Heillä salkku on kylläkin kovin tiheästi muuttuva ja sen vuoksi “inderes-efekti” ei ole ainakaan joka kerta voimakas.

Yksi tapa olisi ostaa puolet aamulla ja puolet illalla, ja ilmoitus tässä välissä salkun transaktiosta. En tosin tiedä, onko kyseessä niin suuri ongelma kuitenkaan että maksaa vaivan.

2 tykkäystä

Tuo päivän päätteeksi ostaminen olisi yksi tapa. Tässä toki ongelmana se, että mitä jos kurssi ottaa ihan reippaasti ylös? En tiedä Redeyen toimintatapaa tässä, onko heillä joku rajahinta mihin asti valmiita ostamaan vai ostavatko tosiaan vaan closeen välittämättä hinnasta? Toki mitä pidempi ja parempi case, niin sen vähemmän sillä on merkitystä tulevaan tuottoon onko mukana se yhden päivän nousu. Puolet aamulla ja illalla olisi varmasti myös kompromissi, mutta tässä tulisi ylimääräisen sähläyksen lisäksi myös nuo aiemmat ongelmat.

Yksi ihan relevantti kysymys on se, että miksi Mallisalkun pitäisi antaa lisää etumatkaa sijoittajille? Me reagoidaan jo nyt viiveellä suosituksiin ja tehdään sijoituspäätökset täysin samojen suositusten perusteella kuin muutkin sijoittajat. Kun kerta olemme jo aiemmin antaneet selkeän näkemyksen jostain casesta (yleensä OSTA), niin miksi Mallisalkun pitäisi vielä erikseen muistuttaa sijoittajia, että “hei, täällä on hyvä case jonka olette missanneet!”. Mallisalkkuhan on kuitenkin yksi sijoittaja muiden joukossa jahtaamassa samaa ylituottoa tuolla markkinan areenalla :thinking: Tähän kuulisin siis ihan mieluusti perusteluita, koska tätä samaa asiaa aika ajoin kysellään :slight_smile:

37 tykkäystä

Mielestäni ei ole mitään todellista syytä hajauttaa mallisalkun ostoja esim. aamuun ja iltaan.

Ainoa syy olisi se, että mallisalkkua “robottimaisesti” peesaavilla olisi mahdollisuus päästä samaan tuottoon, mutta se on myös minun mielestäni epäoleellinen peruste. Peesauksella on päässyt varmasti hyvin lähelle mallisalkun tuottoa ja siten myös erittäin hyviin tuloksiin.

5 tykkäystä

Ihmisillä saattaa olla erilainen käsitys mallisalkun tarkoituksesta - ja ehkä minullakin. Itse olen mieltänyt mallisalkun jonkinlaiseksi mainokseksi ja sertifikaatiksi analyysien pätevyydestä. Monet varmasti ajattelevat, että mallisalkku on Inderesin keino tarjota sijoittajille ylituottoa premium-jäsenyyden maksua vastaan. Vai tarvitseeko tuohon edes jäsenyyttä.

Mun kokemusten mukaan aika monet sijoittajat pitävät analyysitaloja entiteettein, jotka myyvät kuumia vinkkejä sijoittajille. Tämä on yleensä sitä samaa porukkaa, jotka lukevat raporteista vain tavoitehinnan ja peesaavat niitä.

Kukin tyylillään eikä se minulta ole pois, mutta luulen, että nämä väännöt johtuvat pääasiassa mallisalkun tavoitteen näkemyserosta.

6 tykkäystä