Mitä sinulla on salkussa?

Salkun tyhjennyksen ja uudelleen täytön jälkeinen sisältö:

Marimekko 22,36 %, myytiin ~35,25€ ostettu takaisin ~33,55€

Harvia 21,78 %, myytiin 17,35€ ostettu takaisin laskuviikon pohjilta 15,90€

EVO 19,77 %, ostettu ~690,60 SEK, nousua odotellaan, lyhyemmän aikavälin voittoja hakusessa

Siemens Energy 11,61 %, ostettu ~20,02€, tarkoitus holdata tätä pitkään

Vincit 11,42 %, myyty ~6,5€ ostettu isompana takaisin ~6,18€, lyhyempää sijoitusta tälläkin

TietoEVRY 8,04 %, ostettu ~23,92€ eli hieman liian aikaisin laskevaan kurssiin, mutta arvostus on matalalla ja haetaan nousua muutamassa vuodessa

Sievi 4,81 %, ostettu 1,01€, loppujen käteisten väliaikainen sijoituspaikka, myytäneen lähiaikoina

Vaikka Marimekkoa ja Harviaa swingattiin, ne tuskin ovat salkusta poistumassa. Marimekko oli itseasiassa keväällä ensimmäinen sijoitukseni jostain 26€ pinnasta ja usko molempiin on hyvin vahva. Oma sijoitushorisontti on vuosikymmeniä ja lyhemmät sijoitukset voivat olla sitten kuukausia/vuosia lähinnä arvostustasoista riippuen.

Seuraavat myynnit todennäköisesti Vincit ja Sievi, sillä tarkoituksena olisi ostaa myös Kamux takaisin. Kyseessä tosiaan OST ja tarpeellinen käteinen on muualla eli osakepaino 99,xx prosenttia. Ostilla on myös kivempi swingailla, jos paikkoja löytyy :blush:

17 tykkäystä

Millä hinnalla ajattelit luopua Sievin osakkeista?

Mitähän noita suurimpia sijoituksia on…

Ubiquiti Inc
Alibaba
Facebook
Bufab
Solardge
Axos Financial
Talenom

Olisiko tuossa suurimmat ei missään erityisessä järjestyksessä. Solteq, Intelligent Systems olleet suurimpia lisäyksiä viime aikoina. Pieniä lisäyksiä Facebookia, JCOM, joitain reitteja. Ei mitään erikoista muuten

5 tykkäystä

Hyppäsin mukaan suoriin osakesijoituksiin maaliskuussa muutaman vuoden tauon jälkeen. Tätä ennen salkku oli 100 % ETF:iä. Koostumus ei ole kevään jälkeen ihan hirveästi muuttunut, enkä harrasta aktiivista treidaamista. Joitain tyhmiä virheitä tuli tehtyä, mm. myin Altiat ja otin Kojamoa tilalle, ainakin näin lyhyellä aikavälillä vaikuttaa virheeltä. Sampo vaikutti keväällä alle 30 euron hinnoissa niin typerän halvalle (toki oli riskejä silloin), joten sitä tuli aika suurella painolla.

Strategia on aika selkeä, 80 % suoria osakesijoituksia, 20 % rahastoja; keskisuuria tai suuria, hyvin vakiintuneita yhtiöitä, joilla on vahva asema omalla toimialalla. Pikavoittoja en ole hakemassa, mutta ainakin OMXH25-indeksi olisi tarkoitus voittaa. Haastavaa varmasti, mutta ainakin tulee jotain jännitystä elämään. Veikkaan, että salkku jää OMXH25-indeksistä jälkeen jos ja kun konepajoilla (Wärtsilä ja kumppanit) alkaa taas sujua.

7 tykkäystä

Oletko muuten @G.J_Joe kirjoittanut esittelyn tuosta suurimmasta omistuksestasi “Societe Fonciere Financiere et le Participations” johonkin ketjuun aiemmin? Vahva luotto sinulla ainakin näyttää olevan heidän toimintaansa!

Pikakomentti löytyy ao linkistä 9/20. FFP on myös käytännössä “aktiivinen rahasto” v. 1929 ja firman juuret v. 1810. Kun pääomistaja omistaa 80% on kyllä skin in the game ihan kunnolla. Seligsonin Phoenix on myös äskettäin tehnyt päivityksen 3/20 katsauksen yhteydessä (s. 11).
Korona avasi hienon tilaisuuden kun kävi @42€, mutta nykyinen hinta @ 75.5 € (+2.15 € osinko, joka maksettiin 5/20) on vielä siedettävä, koska se on YTD aliperformoinut vrt PSAan
osinkoineen noin 3%. Ainut järkevä syy siihen on firman pieni koko (free float ~ 300 miljoonaa euroa) ja markkinan epätehokkuus. Historiallisesti FFP on kuitenkin aina pärjännyt paremmin kuin PSA ja vertailuindeksi. FFP:n isoin riski ja myös mahdollisuus on FCA:n fuusio PSA:n kanssa.

4 tykkäystä

Ajattelin odotella, jos päästäisiin yli 1,1€. Kattellaan joulukuussa sitten mahdollista myyntiä, vaikkei päästäisikään🙄

1 tykkäys

Alkuviikosta on löytynyt sekä hyviä myynti, että ostopaikkoja. Tavoitteena pysyä omassa yksinkertaisessa strategiassa: osta halvalla, myy kalliilla. Olen heikkohermo ja myyn usein liian aikaisin, joten jatketaan harjoituksia.

Salkku tällä hetkellä:

KÄTEINEN 24.5%
Tieto 23.4%
Taaleri 16.3%
Blue Sky Uranium 10.5%
Fellow Finance 9.9%
Harvia 6.2%
Fortum 5.5%
Cameco 5.1%
EVO 4.7%
Embracer 4.3%
Wulff 4.0%
Qlean 3.0%

Edit: Lisätään nyt tähän vielä salkkujen kehitys. Välillä oikkuilua, mutta oikea suunta, ja on tuo kulma kerroin nyt alkuvuosien jälkeen kehittynytkin.

13 tykkäystä

Laajasti hajautettu salkku oman mielenrauhan ja omaan persoonaan ja vahvuuksiin sopivan sijoitusstrategian toteuttamiselle.

Laatukasvusalkku 33%

Suurin salkku jonka osuus n. 33% sijoitusvarallisuudesta. Voimakkaan nousun myötä painottunut tällä foorumilla kaikille tuttuihin laadukkaisiin markkinoiden erityissuosiossa oleviin voimakkaan kasvun ja (tulevan) kannattavuuden firmoihin.

Kontrasalkku osuus 33%.

Toisena suurempana toisella välittäjällä oleva salkku, johon on kerätty enemmän pienempiä positioita. Nämä lähinnä kontra/deep value sijoituksia 3-10v horisontilla. Tarkoituksella myös salkku toisella välittäjällä, jotta näitä ei tulisi ihan yhtä jatkuvasti seurattua, mikä helpottaa oikeiden päätösten tekoa.

Tankkerit: 31% (suurimmat: Scorpio, Teekay, DHT)
Kupari: 30% (suurimmat: Oroco, Excelsior)
Uraani: 11% (Global Atomic, Denison mines)
Loput 28% bulkkereita, maakaasua, hiiltä, kulta- ja hopeakaivoksia.

Tässä salkussa hyvin korkean tuoton tavoite niin kuin ylemmäsäkin ja samalla hajauttaa kokonaissalkkua kasvusta myös arvoon.

Tankkereilla tehty turskaa sopivasti tänä vuonna, jotta osaa alkuvuoden koronamyyntien voittojen veroja saatu vähän lykättyä (olettaen, että tankkerit vielä tuottavat nämä takaisin ja paremminkin). Myyty siis tappiolla ja osteltu takaisin. Luotto keissiin on vahva.

Superluotto-osinko-OST 14%

Noin ylimpänä olevan salkun tarjoaman superluoton verran on sijoitettu OST:ille johon on kerätty vakaan osinkotuoton osakkeita lisäämään tuottoa hyödyntämällä tarjolla olevan vivun. Osuus n. 14% kokonaisuudesta(, jossa siis laskettuna myös vipu.)

Loput 20% sijoitusvarallisuudesta on allokoituna tällä hetkellä:
fyysiseen kultaan (10% kokonaisuudesta),
harrastusarvoesineisiin (arvonnousumielessä) (6% kokonaisuudesta)
bitcoiniin (4% kokonaisuudesta).

Kokonaisuutena tarkoituksena on tuottaa erinomaisesti ja pitää homma mielenkiitoisena muttei liian jännittävänä. Käteistä ei tällä hetkellä ole.

34 tykkäystä

Laitetaanpa omaakin salkkua esille, kun sen on saanut kohtuulliseen kuosiin.

Salkku jakautuu tällä hetkellä kolmeen osioon:

  • Rahastot ja ETF:t: kuukausisäästöllä automaattisesti talteen. Keväällä koronan alkuaikaan tyhjensin tämän osion ja aloitin alusta alkukesästä
  • Mandatum -osakesalkku: pääasiallinen kaupankäynti ja OST, swing-treidit ja pidemmät positiot
  • Nordnet -osinkosalkku: stabiilimpi salkku, lähinnä osinkojen keruuta mutta satunnaisesti harkitut lyhyemmät treidit myös vivun kanssa.

Vipua tällä hetkellä yhteensä n. 7%, kun käteistäkin kertyi muutamista lyhyemmistä kaupoista. Nämä eri salkuissa, niin näkyy sekä plussalla että miinuksella.

Molemmista salkuista löytyy Kemira ja Medical Properties Trust, jotka mielestäni oli ostaessa ja on edelleen edullisesti arvostettuja sekä tarjoaa hyvää osinkoa. Vivun koron ja käytössä olleen käteisen takia jaettu eri salkkuihin :man_shrugging:

Strategisesti eri lähestymistapoja: osinko- ja kasvuosakkeet pääasiassa pidempään salkussa, samoin rahastot. Swing-treidit ja spekulatiiviset laput on sitten pelikassaa, jolla saa pidettyä salkun stabiilin osan rauhassa :grin:. Jako näiden välillä ei ole ihan suoraviivainen, mutta jaan silti strategisesti eri osiin.

Tavoitteiden osalta hieman säätöä tehtävä vielä, erityisesti spekulatiivinen on turhan suurella painolla. Sieltä osa siirtyy Kasvu -osioon, kun tulee sopiva hetki. Vipu on harkittu ja elää myös treidien mukana.
Esim. salkun alimmat, nyt osinkosalkussa olevat spekulatiiviset SPAC-laput odottelee sopivaa myyntihetkeä

Edit: samoin tein muutoksia, kun Tattooed Chef TTCF tuli lisäyksenä Kasvu -osuutta täydentämään 1,5% tutustumisosuudella

15 tykkäystä

Avasin salkkua vasta hetki sitten, mutta pieni muutos seurasi eilen Nintendon oston myötä. Päivitetään salkku tänne siis jälleen.

Nintendo on salkun ensimmäinen ostos Japanista, mutta selvyydeksi todettakoon, että ostin osaketta ADR:nä Yhdysvalloista, en suoraan Tokiosta. :smiley: Paino salkussa nyt noin 4 %.

Kaikki varmasti tuntee Nintendon, joten yhtiö itsessään ei tarvitse esittelyä. Mikä sai minut sijoittajamaan yhtiöön lopulta, oli eräiden foorumilaisten eteeni tuoma oivallus, että Nintendossa piilee valtava arvonluontipotentiaali. Yhtiön brändit ovat maailman tunnetuimpia ja valloittavat uusien sukupolvien sydämen: esimerkiksi Mario on hahmona vuosikymmeniä vanha, ja edelleen siitä tulee monen lapsuuden päähahmoja. Vahvat ja tunnetut brändit luovat jatkuvuutta.

Nintendo voi luoda arvoa lisää monella eri tavalla. Se voi lisensoida brändejään enemmän, tai myydä pelejään muiden alustoilla jos se niin haluaisi. Kenties houkuttelevin tie olisi, jos Nintendo muuttuu pelialan “Appleksi”: Sen sijaan, että pelimyynti alkaa aina nollasta uuden raudan myötä, mitä jos Switchit toimisi kuin iPhonet? Sisältö olisi pilvessä ja uutta, parempaa rautaa tulisi parin vuoden välein. Voisiko pelit silloin tilata kuukausitilauksena kuin Saas-yhtiö konsanaan? Mahdollisuuksia on monia, ja yhtiöllä on yksi aktivisti sijoittaja nipistelemässä johdon takamuksia.

Osakkeen arvostus on EV/Sales 4x, P/E lähivuosille 18 (mutta myös nettokassaa löytyy reippaasti eli se huomioiden P/E on pari pykälää alempi).

Riskit pitäisi arvostuksen ja brändien takia olla rajattuja, mutta yhtiö ei välttämättä toteutua tällaista transformaatiota tai se voi epäonnistua siinä. Aika näyttää.


Olen viime viikkoina miettinyt, voisiko joitain salkun yhtiöitä keventää (markkinatilanne on sellainen, että käteinen ei olisi pahitteeksi). Mutta kun mietin jokaisen yhtiön kohdalla keventämistä, tulee aina todetuksi että tuon kanssa haluan katsoa pidemmälle kortteja. Hintahan on noissa useissa kireä, mutta kun nuo kasvavat 20-30 % vuosittain niin kertoimet laskevat nopeasti. Monella noista on myös todella paljon otettavaa omalla markkinallaan, minkä takia niissä pitää katsoa todella kauas tulevaisuuteen. Esimerkiksi Admicom on hävyttömän hintainen, mutta entä jos se kaappaa leijonan osan TAMista (total addressable market) seuraavan 5-10 vuoden sisään ja vääntää 40-50 % ebit-marginaalia? Entä jos sen TAM laajenee, kuten olettaa saattaa? Nämä ovat oikeita bisneksiä todella vahvoilla kilpailueduilla ja toimivilla strategioilla. Bisnekset ovat pääosin vielä digitaalisia, mikä mahdollistaa laajentumisen eri tavalla. Tottakai, monet muut yrittävät samaa. Kenties Admicom tai Revenio nauttivat syvimmistä vallihaudoista tuosta porukasta. Ei pidä myöskään sokaistua omista yhtiöistä: jos arvostukset jatkaa nopeaa nousuaan niin pitää miettiä näitä pulinoita uudelleen. :smiley: Erinomaisestakin voi maksaa liikaa.

Nämä ovat ajatuksia nyt, olen yleensä melkoinen tuuliviiri joten mietteet voi muuttua nopeastikin: minua ei haittaa olla täysin eri mieltä huomenna, kuin tänään. Sijoittajalle takinkääntö on yleensä hyvä taito. :smiley:

Mainittakoon vielä selvyydeksi, että useissa noissa Suomi-firmoissa meillä on lisää-suositus, eli en edes saisi keventää vaikka haluaisin. :smiley:

Franco-Nevada, Alibaba ja Herantis ovat edelleen kyydissä, ne eivät vain oikein näy tuossa piirakassa kun ovat niin pieniä sijoituksia.

Lisäys: tekstiin lisätty enemmän pohdintaa ja muutama esimerkki.

48 tykkäystä

Viikon mittaan salkkua tyhjennetty urakalla ja tämänhetkinen koostumus:

Qt … 13,5%
Remedy … 10,5%
Kryptovaluutat … 10,5%
Käteinen … 65,5%

Qt, Remedy ja Kryptojen kanssa tarkoitus pelata pitkää peliä ja näitä tarkoitus ainoastaan lisäillä tasaisesti ajan mittaan sopivan tilaisuuden tullen. YTD-tuotto salkulla n. 70%, huipulla on hyvä poistua bileistä ja seuraavat pari kuukautta pelataan nyt varman päälle niin kauan kun Rapakon takana Vanha Oranssinaama ripustautuu vallankahvaan… vahva epäilys että markkinoiden kannalta epämieluisia yllätyksiä vielä luvassa ennen kun tämä jokerikortti saadaan poistettua pelilaudalta.

5 tykkäystä

Tassa Nintendosta loistava kirjoitus mikali kiinnostaa.

Crossroads Capital - Nintendo - April 2019.pdf (1,8 Mt)

9 tykkäystä

Tämmöinen hajautus löytyy itsellä. Rahastoihin menee kuukautta kohden hyvin hajautetusti tuo n. 470 €. Pääasiassa OP:lle kun omistajana saa tosi edullisesti laitettua. Vasta avasin Nordnetille myös tuon kuukausisäästösopimuksen kun halusin muutamia ETF:iä salkkuun joita ei OP:n kautta löytynyt, laskin että se on tuosta 2,5 €/kk kulusta huolimatta järkevää. Muutama viikko sitte myin OP:lta yhden maltillisen riskin rahaston, joka oli kuuden vuoden kuukausisäästön jäljiltä mukavasti voitollinen sekä yhden korkeamman riskin rahaston. Näillä rahoilla ostin nuo kaksi isompaa ETF-rahastoa (Clean Energy ja Drive technology) suojaamaan megatrendeinä tuottoa, kun jotenkin oma mutu on että yleistä globaalia arvonnousua on tässä Korona tilanteessa ja pörssien ekstaasien aikana haastava saada lisää.

Osakepuolella olen ollut melko lyhytjänteinen sijoittaja (tai siltä tuntuu). Kaikki on OST-kautta, vuoden ollut siis vain suoria osakkeita. YTD tällä hetkellä 21 % positiivinen. Toki “pitkästä salkusta” löytyy nyt Sampo, Fortum, Nokia, Neles, Capman, Garmin, Telia ja Alma Media, mutta moni muu lappu on kiertänyt aika nopealla kierrolla varsinkin Korona aikana kun tuottoa on ollut 10-20 %, riippuen tapauksesta.

Muutamia pahoja mokia on tullut myös viimeiseen puoleen vuoteen. Nestettä ostin Koronakuopasta 22,44 hintaan jonka sitten myin vajaalla 40 € rahantarpeessani tarkoitukseni ostaa takaisin kun pystyy… No nyt tilanne on sitten se että karannut jo horisonttiin kurssi ja oma ostohinnnan raja on 4 euroa nykyarvon alapuolella. Myös LeadDeskistä luovuin aivan liian aikaisin, joskin hyvällä voitolla silti. Nohon luovutin myös ennen tätä viimeisintä nousua, joskin sekin oli voitolla 9 %.

Ulkomaisista osakkeista olen seurannut pitkään Albemarle Corporationia sekä Garo AB:ta, mutta ei ole vielä ostohetki omalle kohdalle tullut. Toki sähköautofirmat myös seurannassa, mutta en ole itse osannut vielä mukaan hypätä, Droppia odotellessa… Kotimaisista takaisin haluaisin ostaa / seurannassa Wärtsilää, Ponssea, Ilkka-Yhtymää ja Cityconia, kaikkia ollut nyt tällä vuodella jo salkussa. Suoria osakkeita tarkoitus ostaa aina kun sopivaa saumaa ja käteistä löytyy, mutta ei ole tarkoitus nostaa osuutta yli 50 % koko salkusta ainakaan tällä sarkaa…

Mielellään kuulen kommentteja tästä.

7 tykkäystä

Tervetuloa!

Pari huomiota itsellä tuli:

  • OP:n omien yhdistelmärahastojen määrä, näissä kulut aika korkeat ja tuotto ainakin omasta kokemuksesta ollut surkeaa verrokkeihin. Itse siirsin kaikki ETF:iin jo muutama vuosi sitten joissa saanut parempaa tuottoa pienemmillä kuluilla, esim tuo Global Clean Energy ollut isolla painolla itsellänikin.
    OP:llahan saa ETF merkinnät 0€ ainakin toistaiseksi.

  • Ruotsi/Norja/USA kasvuyhtiöiden puuttuminen, myös itselle on ollut huomattavasti tuottoisampi ratkaisu siirtää sijoituksia vuosien varrella Suomen ulkopuolelle. Esim. Ruotsissa löytyy todella paljon enemmän erittäin potentiaalisia kasvuyhtiöitä joita tälläkin foorumilla voi bongailla (Evo,SE yms.) jotka ovat tuottaneet hyvin arvoa.

Osakesijoitustesi osalta strategia näyttää hyvin osinkopainotteiselta, tähän löytyy Suomesta enemmän vaihtoehtoja toki.

5 tykkäystä

Terve

Kiitos kommenteista. Olin tosiaan useita vuosia sijoittanut, tietämättömyyden ja laiskuuden takia, vain nuihin yhdistelmärahastoihin OP:lla. Ne ovat tavallaan jääneet “roikkumaan” sinne koska laskevat riskiä (toki myös pienentävät tuottoja mm. kulujensa kautta kuten huomautit) ajallisen hajautuksen takia. Mutta Juuri tämän takia OST:n myötä lähdin suoriin osakkeisiin mukaan ja juuri purin sen 6k€ yhdistelmä rahastoja pois ja siirsin painoa ETF puolelle + juuri tämän 0€ kulujen vuoksi. Tuo voisi olla järkevä liike tehdä tätä siirtymää vielä hieman lisää, esimerkiksi vielä kun kulut ovat OP:lla 0€.

Osakepuolella nykyisessä salkussa näkyy juurikin tuo aika varma riskittömyys, eli osinkopuolta painotettu paljon. Lisäksi olen halunnut tuntea yhtiöt hyvin ennen kuin olen kiinnittänyt niihin. Kasvuyhtiöitä seurannassa, myös maailmalta, ihan jonkun verran mutta olen ollut vielä liian varomaton tekemään peliliikkeitä tai yksinkertaisesti niin selkeää ostopaikkaa (hinta/laatu/riski) ei ole ollut, kun yhtiöitä ei niin hyvin tunne. Mutta sekin on tulevan vuoden tavoite että saa tuota siirrettyä myös kasvuyhtiöihin maailmalle.

Kiitos hyvistä kommenteista siis, näitä olen itsekin pohtinut.

3 tykkäystä

Pyrkimyksenä on ollut koota 15 osakkeen salkku, 14 omaan makuun sopivaa olen tähän mennessä löytänyt. Aikaisemmin oli mielessä ostella paljon eri “varmoja” osinkoyhtiöitä, mutta tulin siihen tulokseen että mielummin laitan nämä rahat indeksiin, rajaan yhtiöiden lukumäärän ja koitan pitää salkussa yhtiöitä joihin itsellä on jonkinlainen indeksistä erottava “visio”. Koitan lähinnä dipeistä ostaa lisäpositiota, en harrasta myymistä. Esimerkkinä tältä viikolta lisäsin Babaa ja byndiä. ETF:ää ostan joka kuukausi ilman mitään ajoituksia, satoi tai paistoi. Kehittyvien markkinoiden indeksiä taidan tulevaisuudessa kanssa lisätä kuukausiostoon.
Yhdelle yhtiölle olisi vielä tilaa, olen alkanut vakavasti harkita Nintendoa, asiaan ei tietenkään liity mitenkään yhden hepun kirjoittelu täällä foorumilla :smiley:

ETF EUNL 36%
Qt 10%
Alibaba 7%
Store Capital 6%
Microsoft 5%
AMD 5%
Revenio 5%
Beyond Meat 5%
Disney 4%
Neste 4%
Altria 3%
Huhtamäki 3%
Sampo 3%
JP Morgan 2%
Kirkland Lake Gold 2%

13 tykkäystä

Keskittyneellä salkulla etsitään ylituottoja pitkällä aikavälillä ja palkasta lisätään pääomaa tasaiseen tahtiin. Ensimmäinen reilu vuosi on mennyt todella paljon yli odotusten, keskipitkällä aikavälillä tavoitteena on vähentää salkun riskisyyttä etsimällä muutamia lisäkohteita ja pienentämällä pahimpia ylipainoja. Salkkuun on lähinnä tarkoituksena kerätä yrityksiä, joissa kuvittelen minulla olevan jonkinasteista informaatioetua joko foorumin tai oman perehtymisen turvin ja antaa voittojen juosta. Hamlet-siivu on muistuttamassa omasta inhimillisen erehdyksen potentiaalista ja koska ajatus on kaunis.

Peptonic Medical: 34%
QT: 26%
Kamux: 14%
Evolution Gaming: 9%
Zaptec: 9%
Intrum: 8%
Hamlet Pharma: <1%

5 tykkäystä

Tässä salkku tällä hetkellä. Isoja muutoksia ei ole lähiaikoina tulossa ja tavoitteena on kaikenlaisen hötkyilyn vähentäminen. Kolmea ETF:aa on tarkoitus täydentää huomattavasti ensi kuun alusta lähtien hajauttaen ostot muutamalle kuukaudelle.

Quantafuel on riskiin nähden liian suurella painolla, joten sitä kevennetään, kunhan päästää paremmalle kurssille. Muuten täydennetään nykyisiä sopivista ostopaikoista.

6 tykkäystä

Itse olen pitänyt löyhänä ohjesääntönä että rahastolla pitää olla vähintään 4 tähteä Morningstarista jotta siihen kannattaa sijoittaa. Kannattaa katsoa kuinka hyvin nuo OP:n rahastot siellä pärjäävät.
Tärkeintähän rahastoissa ei ole kustannukset vaan tuotto. OP:lla yleensä on korkeat kustannukset ja matalat tuotot. Kun vertailen rahastoja katson yleensä keskihajontaa, keskituottoa ja näistä laskettua Sharpen lukua. Kahdesta suunnilleen yhtähyvästä rahastosta voi sitten valkata sen pienmpi kuluisen. Nordnetin kaikki rahastot on muuten ilmaisia merkitä.

En sijoitussuosituksia anna mutta kannattaa vertailla OP:n rahastoja verrokkien kanssa. Tässä yksi esimerkki.

Sitten on tälläisiä ikuisia alisuorittajia. Käytännössä tuottavat turskaa vuodesta toiseen jos inflaation ottaa huomioon.

Op-Venäjä yllätti ihan positiivisesti jos välttämättä haluaa sijoittaa Venäjään. Tämä oli pärjnnyt hyvin. Op-Maailma ja Aasia Indeksi on myös ihan mukiin menevästi pärjänneet ja ovat edullisia kuluiltaan. Tekevät mitä lupaavat.

1 tykkäys