Ulkomaiset osakkeet

Tilauspalvelun siivu menee ravintolan osuudesta. Yleensä on sääntö että pitää olla samat hinnat palvelussa kun paikan päälläkin.

Palveluna nämä ovat ihan lyömättömiä, meillä ruoan tilaus on kymmenkertaistunut kotiin tai töihin.

Bisneksenä ei niinkään. Vaikea nähdä miten tämä ratkaistaan kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Lähetin osuus on tilaajalle jo korkea mutta lähetile todella pieni. Ravintolalle nämä ovat melko hyviä diilejä mutta alustafirmalle ei oikein se 10-20% tunnu riiittävän voitollisiin tuloksiin.
Jos vertaa mihinkään muuhun lähetti bisnekseen on lämpimän ruoan rahtaus varmaan kaikista vaikeinta. Lähtöpisteitä on satoja, määränpäitä on satoja tuhansia. Koska ruoka pitää saada perillle nopeasti ja kuljetukset satunnaisia ei lähetyksiä voi yhdistellä mitenkään tehokkaasti.

Ongelmaa koitetaan ratkaista grey kitcheneillä missä ruoan kate jää kokonaisuudessaan alusta palvelulle. Näillä säästää tilavuokrasta kun asiakaspaikkoja ei tarvita ja tilan ei tarvitse olla katutasossa näkösällä. Sama keittiö ja henkilökunta voi hoitaa useammankin ”ravintolan” listan mikä edelleen pienentää kuluja. Logistiikka myös helpottuu valtavasti kun yhdestä paikasta tulee pizzat, pastat, sushit ja purilaiset hyvien kulkuyhteyksien päästä. Samaan syssyyn voi lykätä myös kaupan. Esimerkiksi Woltilla on jo oma ruokakauppa. Kun saa myytyä ”tukusta” loppukuluttajalle ilman kaupan kulurakenteita luulisi saavan aika leveät marginaalit.

Tutkailin Norja-salkkuni kehitystä eri aikaväleillä ja kummastelin, kun rivien euromääräisen arvon kehitys eilisestä vaikutti päässä laskettuna jotenkin epäsuhtaiselta kyseisten osakkeiden kurssikehitykseen verrattuna. Syy selvisi valuuttakursseja vilkaisemalla: Norjan kruunu vahvistui tänään reilun prosentin. (Ja eilen se heikkeni tuplasti enemmän.)

Nyt voi sijoittaa RGB-vilkkuvalojen maailmaan!

(Corsair tekee / valmistuttaa mm. virtalähteitä, muistimoduleita, SSD-asemia, tuulettimia, koteloita, AIO-jäähdytysratkaisuja, kuulokkeita, näppiksiä, hiiriä… kaikenlaista oheissälää PC:ille. Ja tietenkin kaikista löytyy RGB-vilkkuvalot!)

3 tykkäystä

International Consolidated Airlines Group, S.A.
Fully Underwritten Capital Increase to Raise Gross Proceeds of €2,741 million

Key Highlights
• The Capital Increase to raise €2,741 million is designed to:
• enable IAG to strengthen its balance sheet and reduce leverage;
• enhance liquidity and help IAG withstand a more prolonged downturn in air travel based
on IAG’s stressed, downside scenario planning; and
• provide IAG with the operational and strategic flexibility to take advantage of a recovery in
demand for air travel.

Jos joku miettii tänään pientä kyykkäystä osakkeessa…

1 tykkäys

Onko LED iBond A/S päässyt kenenkään tutkaan? Itse ollut omistajana heti IPO:n jälkeen kuin luin listautumisesitteet ja kurssikäyrä melko vuoristoratamaista. Kyseessä siis tanskalainen Led-alan yritys, joka keskittyy kolmeen segmenttiin: smartbuilding, disinvection uv-lights sekä vertical farming.

Smartbuildings on tällä hetkellä tuonut vielä suurimman osan liikevaihdosta ja yhtiö toimittaakin esimerkiksi Thyssenille hissivaloja sekä asiakkaana myös ruotsalainen keittiövalmistaja Nobia.

Tulevaisuuden kannalta itseä enemmän kuitenkin kiinnostaa nää kaksi muuta segmenttiä eli disinvection uv-lights sekä vertical farming, jotka näen itse jollain tapaa megatrendeinä.

Tänään aamulla olikin mukava herätä 40% kurssinousuun (kirjoitushetkellä 65,61%) kun yhtiö julkaisi spin-off yrityksensä LED AVIATION uuden diilin Vanderlanden kanssa, jossa he toimittavat UV-C Ledbased desinfiointijärjestelmiä lentokentille. Kyseessä LED AVIATIONIN suurin yksittäinen tilaus ja tästä on hyvä jatkaa :wink:

2 tykkäystä

Olen tasaisesti ostanut FFP:n osakkeita kevään ja kesän aikana. Kyseessä holding-yritys ja PSA:n pääomistaja. Vuoden korkein hinta oli noin 112 €, koronahinta 42€ ja pikkuhiljaa toipumassa (74.3 € + 2.15 € osinko). NAV discount on karmeat 50-55%, korkeampi substanssialennus kuin vuonna 2008, vaikka firma on muuttunut paljon ja PSA oli harvinaisen voitollinen autonvalmistaja H1 2020.
Ei tuo ole mitään raketti, mutta uskoisin, että se pärjää kriisin yli hyvin - kun sama kasvollinen omistaja on pärjännyt jo 210 vuotta.

Muutama dia:

Substanssialennus on ollut jatkuva. Osake on myös epälikvidi (free float 20%).

Yhteistyökuvio JAB:n kanssa. Suomessa tunnetuin brandi taitaa olla Espresso House.

H1 uudet sijoitukset

Real estate portfolio hieman mietityttää…

Yksinkertaistettu strategia.

Historiallinen performanssi. Ilmoitettu structure cost 0.4% Gross Asset Valuesta. Myyntivoittojen verotus 4%, osinkoverotus 1.4%.

2 tykkäystä

Mitä mieltä olette luottokorttiyhtiöistä? Nopeasti tulee mieleen, että pitkän ajan sijoituksena ei voi mennä vikaan. Sitoo vähän pääomaa ja tuottaa jatkuvaa tasaista tuottoa. Toki pörssikurssit ovat tätä ennakoineet, kun PE luvut pyörivät lähellä 50, mutta en näe voittokululle estettä Visan ja Mastercardin kohdalla.

1 tykkäys

Niin, onhan siellä sitten korkovaikutukset ja luottotappiot.

Visa ja Mastercard ovat olleet loistavia sijoituksia edelliset 10 vuotta (>1000%). Square (+1200%) ja Paypal (+453%) ovat olleet vielä parempia edelliset 5 vuotta.

Onko kellään s&p global inc seurannassa.
Melkein 30% vuosituotto viimeiseltä 10vuodelta. Bisneksessä tuntuu olevan melkoinen vallihauta. Ja en näe tässä oikein muuta riskiä kun finassikriisin tasoinen kuoppa. Arvostustaso on kireä(34.6 p/e) mutta ei mahdoton. Maksaa jopa osinkoakin.

Edit: Osinko on vain 0.74% vuodessa mutta kasvava ja maksetaan kvartaaleittain. Itseasiassa jos oikein tutkin historiadataa niin saavuttaa osinkoaristokraatin aseman marraskuun osingon maksun yhteydessä. Tässähän voisinolla pieni boosto koska pääsee mukaan uusille etf:lle ja rahastoihin.

1 tykkäys

Cowen analyst Krish Sankar expects Apple’s (NASDAQ:AAPL) digital payments business to be the next multi-billion dollar business, topping $1B in revenue this year then “quickly” exceeding $2B by 2022.

Sankar cites Apple Card growth in the North American market with usage and penetration increasing during the pandemic.

The analyst says the platform achieved “robust 100%+ Y/Y growth in recent years” and “could position Apple as an emerging contender in the fintech space.”

Applen kaikki toki tietävät, mutta INS olisi selkeästi suurin hyötyjä tästä, koska prosessoi näitä maksuja Goldmanin kautta. Tämän lisäksi Goldman ilmoitti vastikään ostavansa GM:n korttitoiminnot. Kukas tekikään yhteistyötä Goldmanin kanssa näiden juttujen kanssa :thinking:

Huh, mikä reaktio Cineplexin kurssilla, Cineworldin ilmoitukseen lyödä ainakin loppuvuodeksi lappu luukulle kaikkiin UK ja jenkkilän teattereihinsa. Onneksi ei tätä tullut otettua, kuin 50 kpl aloituspossa :sweat_smile: No katsotaan pysyykö tämä kiska pystyssä ja ehkä jopa lisäillään, jos mennään tästä vielä todella halpoihin hintoihin :slight_smile:

2 tykkäystä

En tiedä herättääkö tää firma suurta mielenkiintoa foorumilla, mut muutama viesti aiemmin mainitsemani LED iBond International julkaisi tänään strategisen yhteistyösopimuksen Senmatic A/S kanssa vertical farming segmenttiin. New OEM agreement for shelf-and-lighting panels for industrial vertical farming - LED iBond

Omasta mielestä positiivisia uutisia nyt syys-lokakuussa liittyen yrityksen disinfection UV-lights sekä vertical-farming segmentteihin. Tän hetkinen päätoimiala smart buildings kulki H1-raportin mukaan myös hyvin.

Näen itse kaikki kolme tuotealuetta jollain tapaa megatrendeinä ja aijon pysyä firman omistajana.

Tukholman Spotlightiin on parhaillaan listautumassa mielenkiintoinen yritys - www.klimator.se

Klimator on softayritys jonka taustalla on 30 vuotta tutkimusta ja kehitystyötä erittäin tarkan säädatan tarjoamista teistä. Heidän sanoin: We are a software company providing precise and reliable road weather information, together and to everyone.

Tuotteita on kaksi tällä hetkellä. Päätuote tarjoaa erittäin tarkkaa dataa sääoloista jopa 5 metrin tarkkuudella ja minuutin välein. Säätietoihin lisätään huomattava määrä muuta tietoa esim typologiaa, ilman kosteus jne. Näiden kaikkien datojen yhdistämällä saadaan siten ainutlaatuisen tarkkaa dataa vallitsevista ja tulevista sääoloista. Kuka tätä sitten tarvitsee? Tällä hetkellä suurin asiakaskunta on kaupungit, kunnat jotka vastaavat alueidensa teiden kunnostapidosta, aurauksesta jne. Klimatorin kautta he voivat esim optimoida aurauksen suunnittelua ja säästää sitä kautta huomattavasti aikaa ja resursseja.

Toinen tuote on nimeltään AHEAD. Tässä yhdistyy vastaava säädata ja kameran käyttö autossa. Nimensä mukaisesti AHEAD tarjoaa näkymän eteenpäin tiellä. Auton kuljettaja voi seurata edessä näkyvää tietä ja AHEAD varoittaa jos se tunnistaa edessä esim mustaa jäätä. Tässä lähestytään mielenkiintoisella tavalla Smart Eyetä, ping @Aston_Livingstone :slight_smile:

Yritys on vielä melkein start up vaiheessa mutta taustalla on todella kovaa osaamista alueesta, suurin osa yrityksen perustajista ovat road weather alan tutkijoita. Liikevaihto viime vuonna oli noin 1.4MEUR, tänä vuonna 1H 0.5MEUR (en ole selvittänyt laskua) vai onko syklistä. Hakevat nyt listauksessa noin 2MEUR uutta pääomaa jonka jälkeen yrityksen post money arvoksi tulee reilu 10MEUR. Eli tosiaan erittäin alkuvaiheen yritys mutta itse otan tämän tiukkaan seurantaan kun kaupankäynti alkaa 25.10.

Tässä vielä linkki sijoittajamuistioon (på svenska).

10 tykkäystä

Erittäin kiinnostaja ja hyvä bongaus. Lähtee myös itsellä seurantaan tämä.

1 tykkäys

Kiva, myöhästyttiin tuosta Klimatorin listautumisannista.
9e9

Climator suorittaa listautumisannin aikana
kausi 25. syyskuuta - 9. lokakuuta 2020

Klimator on ruotsalainen ohjelmistoyritys, joka on maailman johtava sovelletun tien ilmastoluokassa. Yhtiön patentoiman tekniikan avulla voidaan ennustaa erittäin tarkasti nykyisestä ja tulevasta tien säästä koko tieverkostolle. Teknologia perustuu yli 30 vuoden tutkimukseen Göteborgin yliopistossa. Yhtiön ennusteiden avulla talvitieliikenne voi tehdä kriittisiä päätöksiä siitä, milloin, missä ja miten lumenpoisto- ja jäänpoistotoimenpiteet toteutetaan. Viime vuosina Klimator on saanut suurta kiinnostusta autoteollisuudelta, joka etsii ratkaisuja siihen, kuinka itseohjautuvia toimintoja voidaan käyttää talviolosuhteissa.

Yhtiö on edessään erittäin laajaan kasvuvaiheeseen ja on päättänyt toteuttaa julkisen osakkeiden jakelun ennen suunniteltua listaamista Spotlight-osakemarkkinoille. Yksi yksikkö koostuu kahdesta osakkeesta ja TO1-sarjan ilmaisesta merkintäoptiosta. Jos tarjous on täysin merkitty, Klimator saa alun perin 21,25 miljoonaa kruunua ennen liikkeeseenlaskukustannuksia, ja maaliskuussa 2022 se voi saada lisäksi 7,5 - 17,5 miljoonaa kruunua, kun liitteenä olevat optiot käytetään täysimääräisesti.

"Yli 30 vuoden tutkimuksen ja 20 vuoden yritysyrityksen jälkeen kohtaamme nyt erittäin jännittävää vaihetta, jossa otamme suuria kaupallisia askeleita eteenpäin tulevina vuosina. Teknologiamme on täysin kehitetty, todistettu useilla erilaisilla asiakasprojekteilla, ja talvi tie- ja autoteollisuus ovat vaatineet ratkaisemaan kohtaamansa haasteet. Varsinkin autoteollisuus etsii hyvin aktiivisesti ratkaisuja itseajon toimintojen hyödyntämiseksi paremmin. Listautumisen myötä saamme tarvittavat taloudelliset resurssit, jotta voisimme paremmin hyödyntää nykyistä vauhtia ", kommentoi Torbjörn Gustavsson, toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen, Klimator

Kerronpa miten itse tässä aion edetä. Antihinta oli siis se 17 kruunua. Ekana kaupankäyntipäivänä yritän ostella napsun mahd. läheltä tuota 17 SEK ennen pomppua. :cowboy_hat_face: Tästä voitte ladata esitteet, olkaa hyvät. Listings | Spotlight

2 tykkäystä

Klimator nyt pörssissä, mutta hiukan hämäävästi:

kuva

Ihan kuin siellä olisi nyt sitten samaan aikaan antiosake myös kaupan. Mitenkäs tähän nyt pitäisi suhtautua?

Tuo TO1 on jonkinlainen merkintäoikeus/optio:

Teckningskurs: 17 SEK per unit. En (1) unit består av två (2) aktier och en (1) vederlagsfri teckningsoption av serie TO1.

Q3 tulos julkistetaan vasta marraskuun 30.päivä. Jos ei tule kummempia uutisia sitä ennen niin mielenkiintoista seurata miten kurssi kehittyy sitä ennen.

Aivan. Eli samaan tyyliin, kuin SPACeilla, eli voi ostaa osakkeen ja warrantin samassa paketissa.

1 tykkäys

Moro, joo Klimator aloitteli jo viime viikon perjantaina. Olin heti väijymässä kympin aikaan, mut kurssi karkas heti kättelyssä. Ihan liikaa oli porukkaa jääny annissa ilman lappuja ja ostokiima oli liian suurta. Nythän tuo on rommannu kurssi kivasti. Pohdinnassa miltä tasolta avais possaa. Vieläkö tuo hivenen jäähtyis lähipäivinä, hmmm. Onhan nuo Klimatorin sääennustukset ihan toista tarkuudeltaan, ku mitä forecalla. :smile:

2 tykkäystä