Mitä sinulla on salkussa?

Viisi kuukautta on kulunut edellisestä (ja ensimmäisestä) läpivalaistuksesta salkkuuni.

Olen ajatellut olevani pitkäjänteinen sijoittaja, mutta salkun muutoksiin nähden,tällä hetkellä ei tunnu siltä. Tarkoitus on kuitenkin nyt edetä näillä ilman merkittäviä muutoksia ja tehdä lisäyksiä edelleen näihin yrityksiin huomioiden reilun vuoden aikana saadut lisätiedot näistä.

Suurin osa sijoituksista on OST:llä. Tämä ei kaduta ainakaan vielä huomioiden, että valinnat ovat toistaiseksi olleet onnistuneita. Muutamista tappiollisista sijoituksista olen irrottautunut, kaksi näistä harmillisesti OST:llä ja yksi AOT:n puolella. Merkittäviä tappioita ei kuitenkaan näistä ole tullut huomioiden niiden edelleen sijoittaminen parempiin kohteisiin.

Merkittävin ero aiemman ja alla olevan kaavion välillä on listaamattoman yrityksen (Mobidiag) osakkeiden arvostus. Aiemmassa en antanut mitään arvoa näille, kun niiden käyvästä arvosta ei ollut mitään arviota. Viimeisempien käänteiden vuoksi osakkeiden reaaliarvo on nyt kuitenkin huomattava salkussani.

Seuraavassa muutamia ajatuksia omasta salkustani:

Mobidiag

Osakkeiden arvossa on huomioitu verovelka, jota tämän hetken tiedoilla en pysty mitenkään suunnittelemaan pienemmäksi - tappioita en ole vielä oikein ehtinyt tekemään ja ainut AOT:llä oleva tappiollinen sijoitus on jo myyty.

Voisi siis todeta, että olen onnistunut valinnoissani - vaikka eräänlaista “nousukautta ollaankin jo eletty pitkään”. En ollut aiemmin ajatellut, että yllättävän ja omaan talouteen nähden merkittävän ylimääräisten varojen saaminen olisi ongelma, mutta kyllä - lopputulosta varojen käyttämiseksi en ole vielä saanut muodostettua.

Sampo

Tykkään fokuksen keskittymisestä vakuutustoimintaan. Salkun tukijalkana seuraavien vuosi(kymmenien) aikana. Yrityksen vakaus antaa mahdollisuuksia hakea suuremmalla riskillä tuottoja muualta.

QT

Lupaava kasvutarina, jossa haluan olla mukana. Tähän mennessä tehty vain lisäyksiä nousevaan kurssiin. Muun muassa YIT:n myynnistä saatuja varoja siirretty QT osakkeisiin, kun YIT:n tuotto-odotus ei näyttänyt mitenkään lupaavalta verrattuna QT:hen.

Harvia

Luin laajan raportin Harviasta ja yhtiöketjun. Ymmärsin, että kysymys on laadukkaasta yrityksestä, joka on jo pidempään tehnyt kovaa tulosta. Luvut tulevat vain kasvamaan, koska pääasiallinen tulo tulee ulkomailta, joissa sauna on vasta breikkaamassa. Tämän junan kyydissä tuntuu jopa turvalliselta istua mukana, kun foorumilla on mm. @Saapasjalkakissa tuomassa “piilevää” potentiaalia esille.

Fortum

Vakaata osinkotuottoa eurooppalaiselta energiajätiltä. Yksi salkun tukijaloista.

2 prosentin kerho

Revenio: näytöt puhuvat puolestaan, teknologia ylivertainen koronapandemian keskellä. Trackrecord onnistuneista yrityskaupoista, joita tehdään edelleen, antavat valoisan kuvan tulevaisuuden näkymistä.
Solteq: @Pohjolan_Eka norsupyssy toi tämän esille ja onnistuin hyppäämään heti kyytiin. Tuottoprosentti noin 120 %, en ole vielä keventänyt. Kärsivällisyyttä on nähdä miten tarina kehittyy ja yrityskaupat alkavat tuottamaan tulosta. Myös pääomistajan irrottautuminen hiukan mietityttää. Tämä ehkä eniten harkinnassa keventää tai myydä kokonaan pois.
Capman: Pitkällä tähtäimellä mukana yhtiön jatkaessa hyvän tuloksen tekemistä.
UPM: näistä yrityksistä ehkä minulle tuntemattomin. Suomalaista puuta ja -puuteknologiaa, miksei?
Smart Eye: Potentiaali ja yrityksen niche alkaa muodostumaan erityisesti @timontti n erinomaisen tiedon kaivuun ja sen jakamisen perusteella.
Microsoft: eräänlainen jättimäinen (käänne)yhtiö, tuotteista fokus siirtynyt enemmänkin palveluihin.

Rahastot

Rahastoja Nordnetissä, Nordeassa ja viimeisimpänä Seligson.

Nordnetin kautta kaikki: indeksirahastot (Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska) ja Handelsbankenin USA indeksi ja Kestävä Energia (A1 EUR).
Nordean kautta valittuna: Nordea North American Enhanced, Nordea Global Enhanced ja Nordea Finnish Passive Fund B, joka sijoittaa erityisesti Suomen pörssin pienempiin yrityksiin. HB ja Nordea menevät osittain päällekkäin, mutta haluan myös olla osittain vaikuttamassa vastuulliseen sijoittamiseen, jota HB ei huomioi lainkaan. Tästä syystä ja tarkoituksella päällekkäisyyttä.
Viimeisin lisäys rahastojen puolella Seligson Top 25 Global Brands.

Käteisvaroina näkyy tällä hetkellä sijoitustileillä olevat käteisvarat, vaikka sijoitusvaroja on “korvamerkittynä” myös muilla tileillä - kunhan saan päätettyä mihin näitä laitan (kasvamaan).

Eli karrikoiden käytettävissä oleva pörssiomaisuus on jakaantunut seuraavasti:

Rahastojen ja/tai vaihtoehtoisesti ETF:n painoarvoa on edelleen tarkoitus kasvattaa, koska haluan hajauttaa pörssiin liittyviä riskejä. Rahastojen / ETF:n osuus on tarkoitus kasvattaa jopa 50 % asti. Tarvittaessa siirrän myös sitten esim. rahastoista varoja suoriin osakeomistuksiin.

Edellä mainittujen omaisuuserien lisäksi omistan yksin kerrostalokolmion Espoosta sekä puolikkaan kerrostaloneliön Vantaalta. Kesällä muutetaan Vantaalle ja Espoon asunnon laitan vuokralle. Espoon asunnosta omistan jo enemmän kuin pankki ja taloyhtiö yhteensä, mutta Vantaa onkin sitten melkein kokonaan pankin omistuksessa - tai siltä osin, kuin ei ole, taloyhtiölle on velkaa.

Edit: kirjoitusvirheitä.

29 tykkäystä


Tälläiseen muotoon salkku on ajautunut viimeisten kuukausien aikana. On mielestäni sopivassa suhtessa riskiä (NEL, Lion ja Zaptec) ja “idioottivarmoja” lappuja.

Jollei mitään ihmeellistä tapahdu niin salkku tulee jatkamaan samoilla omistuksilla ja lisäykset kohdistuvat tuonne salkun pienempiin omistuksiin.

12 tykkäystä

Salkussa noin 40% cash, 60% osakkeita. Asuntosijoituksia ei oman asunnon lisäksi ole, metsäkiinteistöjä jonkun verran sekä PYN rahastoa

Olen viimeisen puolen vuoden aikana nettomyynyt positioita ja 40% cash tuntuu tähän vaiheeseen sopivalta. Olen siirtynyt varoivaisemmaksi kun velkasykli, osakearvostus ja markkinaeuforia tuntuvat kaikki olevan asteikolla väärässä asennossa.

Ei ole helppoa…joka viikko tulee eteen ajatuksia vähentää käteistä ja ostaa osakkeita. Tällä viikolla tutkallani olivat Kahoot, Alibaba ja Kamux. Viime viikolla mietin lisätä Tokmannia ja Harviaa. Menin ulos kävelylle, ja en tehnyt mitään. On vaikeaa olla tekemättä mitään, erityisesti kun on käteistä, joka ei ole “töissä”.

Tunnistan kuitenkin, että olen luonteeltani riskiä karttava. En ole sijoittanut velkavivulla, ja useimmin käteistä on salkusta vähintään 10%. Mulla on noin 20 vuotta takana osakeharrastusta. Yli 10 vuotta sitten taisin viimeksi lisätä pääomaa osakesalkkuun. OST:n avasin, mutta lasken sen eri tiliksi. En seuraa omaa osakeomistustani päivittäin, enkä tee kauppoja kuin muutaman kuukaudessa. Tämä auttaa pysymään passiivisena

Osakkeista lähes puolet on Qt:ta, jota en ole myynyt vuosien varrella. Sitten 2-3% siivuja Capman, Wärtsilä, Swedish Match, Revenio, Bufab, Sampo, SmartEye, Harvia, Kahoot.

Qtn kanssa haluan olla mukana seuraavat pari vuotta. Se pitäisi antaa aikaa, että näkee runtime lisenssien kasvun kauneuden. Jos sitä ikinä tulee. Todella toivon Suomeen uutta, maailmaa muuttavaa ja menestyvää yritystä samalla!

Kahoot voi valua takaisin ostohintoihin, mutta kallishan se on edelleen. Voisin harkita lisäpanostuksia kun se jäi syksyllä niin pieneksi alun perin.

28 tykkäystä

image
Siili on muhinut salkussa vuodesta 2015. Muut hankittu viime kesän jälkeen, kun sain taas järjesteltyä varojani paremmin osakemarkkinoille. Käytännössä koittanut löytää laatua/kasvua arvosijoittajan mielenmaisemaan sopivaan järkevään hintaan - kuitenkin niin, että salkussa olisi potentiaalia kovaankin tuottoon ilman typeriä riskejä.

  • Siiliä aikoinaan ostin perustelulla “tää on lukujen perusteella kasvuyhtiö arvoyhtiön hinnalla”
  • Kamux, Evo ja viimeisimpänä Incap on uudemmista hankinnoista lähimpänä omaa perusstrategiaa.
  • Evo on päässyt paisumaan painavaksi, mutta ei ole kyllä aikeita myydä niin kauan kuin liiketoiminnan kehitys näyttää näin hyvältä. Lisää toki ei tarvitse ostaa.
  • Smart Eye ja Tecnotree vähän jokereina isommalla riskillä. Ensimmäinen foorumia peesaten, kun ketjuun tuodut faktat vakuuttivat, ja jälkimmäinen viimeisimmän Inderes-analyysin jäljiltä. Tecnotreen piti olla pikainen spekulaatio, mutta pienen tutustumisen jälkeen alkoi vaikuttaa houkuttelevalta ja jäikin osaksi salkkua.
12 tykkäystä

Vastataan tänne salkkupuolelle koska tähän on helppo vastata kuvalla. Olen melko konservatiivisella strategialla liikkeellä (ainakin toistaiseksi) ja salkun tavoitepainotus on puolet kasvua ja toinen puoli arvoa. Kasvupuolella nousuprosentit on se mitä tarkkaillaan ja arvopuolella enemmän osinkoa:

Vasemmalla puolella siis kasvajat ja oikealla arvoyhtiöt. Ja onhan tuon oikean puolen kehityksen seuranta kuin katsoisi maalin kuivumista. Ei tuosta mitään otsikoita saa revittyä jos jotain wärreä on pikkuhiljaa palautellut salkkuun ja katsoo kun ei se vieläkään oikein pääse lähtökuopista. Suurin osa jäljellä olevista hankittu niin kauan aikaa sitten että ei noissa viitsi hirveän isoja muutoksia tehdä ja maksella veroja ilman erityisen hyvää syytä.

7 tykkäystä

Tämä mörnivä leijona kiinnostaa edelleen. Minkälaisella aikahorisontilla sijoituskeissiä katsot?

7 tykkäystä

Maailma muuttuu, minun salkut eivät. Ei ainakaan nopeasti.

45% käteispossa ja sijoitusasunnon avulla suhteellisen varma rahavirta.

14 tykkäystä

Näistä pitäis raapia noin 40% vielä pois pihaprojektia varten. Kinderi nyt katoaa luultavasti kokonaan, mutta loppu meneekin todella vaikeaksi.

11 tykkäystä

Palasin helmikuussa markkinoille nuoltuani riittävän kauan uhkapelaamisella tehtyjä haavoja.

Salkku on keskitetty tällä hetkellä muutamaan hevoseen:
-Harvia 54,6 %
-Revenio 29,7 %
-Kamux 15,7 %

Tällä hetkellä tuntuu hyvältä.

44 tykkäystä

Sama täällä, isoimmat osuudet sijoituksista just samoissa yhtiöissä. Neste tuli maaliskuussa uusiutuvien sektorin kurssilaskun jälkeen uutena salkkuun (pienellä osuudella), mutta valahti vielä lähes -10% oston jälkeen ja nyt ollaan lähtötasolla.

Maanantaina tulee Harvian osuus salkusta kasvamaan entisestään, mutta vaikka yhtiökohtainen riski salkussa kasvaa, tuntuisi vähän oudolta myydä Harviaa just nyt kun hommat on hyvin käynnissä ja investoinnit vasta alkamassa vetämään. Taidan suunnata katsetta enemmän tuosta salkun kokonaiskuvasta ja allokaatiosta, yhtiöön.

13 tykkäystä

Uuden rajapyykin rikkoutumisen kunniaksi salkkukatsaus. Aloitin 8kk sitten harjoittelun pienillä ostoksilla ja “kunnolla” aloitin 6kk sitten 5500e pääomalla, edelleen lisäillen säästötililtä rahaa osakkeisiin. Nyt salkku rikkoi 20´000e rajan noin 14´000e pääomalla ja 6´000e tuotolla.

Edelleen aloituspositioiden ostelu ja vanhat rönsyt vie turhaa ajatusenergiaa. Vielä pitäisi karsia 1-2% laput pois viimeistään Q1-katsausten jälkeen ja siirrellä pääomaa suurempiin positioihin. Tavoite on jatkaa 10 lapulla, pitäen positiot about 5-20% välillä. Säästötilillä on 4kk menoja vastaava puskuri joten sieltä en enää rahaa ota, tästä eteenpäin edetään noin 500e kuukausisummalla.

Vielä kerran, kiitos koko Inderesin foorumi. Ilman teitä uskoisin lähteneeni sivuladulle tai sitten en olisi aloittanut ollenkaan.

64 tykkäystä

Kylläpäs on ollut hyvä alkuvuosi jouluna täysin päivitetylle OST:lle. Ja viimeisimmän korkojennousupaniikkinasdaqdipin aikana onnistuin vielä lisäämään painotusta pirteimpiin Qt ja Harvia.

Tällä hetkellä painotukset:
Qt 30 %
Harvia 30 %
Kamux 25 %
Storytel 15 %

On kiva kun salkussa on yhtiöitä, joiden kasvulukemat herättävät villejä vertailuja Amazoniin tai iPhoneen (joskin hieman kieli poskella) ja saavat analyytikot vetämään kahvit väärään kurkkuun.

Harvialla näyttää meno kohta liian hyvältä ollakseen totta. Qt ylittää odotukset joka kerta ja toimari nukkuu yönsä hyvin. Kamux tuntuu pärjäävän hyvinä ja huonoina aikoina, vaihdetaan kalliimpaan tai halvempaan. Storytel on vielä monen tutkan alla, mutta senkin kasvutahti alkaa pian saada valokeilaa.

12 tykkäystä

Perheen suomisalkkuihin on uinut tunkeilija meren takaa 7,4% osuudella. Pidetään ruotsalaista silmällä ja salkussa ainakin jonkin aikaa. Kaksi pienintä viipaletta on Rovio ja Tecnotree.

Lyhyesti valinnoista.

Sampo ja TietoEvry: tasaisuutta ja osinkoja. Piti jonkinlainen kivijalka saada salkkuun sen jälkeen, kun aiemmin jokaisen voitokkaan päivän jälkeen iski “minä en voi hävitä!” fiilis ja salkku täyttyi fomolla ja kyynelillä. Sampo ja Tieto ei todennäköisesti yllätä, mutta se onneksi pätee molempiin suuntiin.

Harvia, Kamux ja QT: Pakkohan näitä on olla, ei tänne palstalle kehtaisi muuten kirjoittaa.

Evo: Uutistoimisto @timontti pitää sen verran hyvin ajantasalla tämän lapun tulevaisuudennäkymistä, että että tällainen paperikäsikin uskaltaa pysyä mukana osakkeessa jota ei täysin ymmärrä.

Tokmanni: Minä olen absoluuttisen keskiverto ihminen ja jos minä käyn Tokmannilla, käy siellä todennäköisesti valtaosa muistakin meistä täydellisen tavallisista ihmisistä. Joten luotan siihen, että meitä löytyy paljon nyt ja aina.

Valmet, Sievi, Orthex, Aktia, Marimekko, Tallink, Metso, Tecnotree: Indereksen suosituksista aikanaan hypätty mukaan. Pysyvät salkussa niin kauan kun Indereksen propellihatut kehottaa niitä siellä pitämään. Aikanaan niiden myymisen myötä tapahtuu sitten salkun tiivistämistä, tavoitteena 15 osakkeen kokonaisuus, eli kolme pitää tinkiä.

Remedy, Rovio, Verkkokauppa. com: Näitä ihan vaan tykkään omistaa. Remedy on tuttu Future Crew’sta lähtien, Angry Birds ensimmäinen pelisovellus jonka aikanaan latasin kännykkään ja Verkkokaupasta tilaan tavaraa melkein viikottain.

20 tykkäystä

image
OST täytti hiljattain vuoden verran, niin juhlistetaan avaamalla sisältöä. Kyseessä on AOT-tiliin verrattuna vain noin yhden neljänneksen kokoinen salkku, mutta silti tuottanut tänä vuonna euromääräisesti enemmän. YTD 25,13 % plussalla, 1v tuotot 68,04 %.

Salkkuun ostettu IPO:ista sen mitä saa, QT ja pieni siivu Nokiaa sekä vuoden takaisesti koronakuopasta hankitut Fortum sekä Sampo. Harvia-position koko ei ikävä kyllä ollut noin iso vielä ennen tämän päivän nousua, vaan kolminkertaistin osuuden vasta 40-alkuisesta kurssista. Silti usko edelleen kova firmaan, joten lisäsin osuutta salkussa. Ylipäätään suurin harmitus tämän salkun kanssa on, että en ole uskaltanut panostaa kunnolla.

image

Reilut neljä vuotta vanha AOT onkin sitten huomattavasti sekalaisempi salkku, jossa yritetty vuosien varrella vähän kaikkea mahdollista, ja mennyt omaan makuun aivan liian silpuksi. Mukana muutaman satasen eriä vähän sitä sun tätä, eikä noita oikein viitsi edes myydä, kun välityskuluihin uppoaa niin paljon. AOT-salkun YTD 5,35 % ja viimeisen vuoden tuotto 40,69 %, eli indeksiltä on otettu huomattavasti pataan.

Salkun selkein onnistuminen on IPO:sta aikanaan hankittu Remedy, jonka tuotto on jo yli 750%. Muuten nojaa aika paljolti indekseihin ja superrahastoihin.

Muuten tälläkin salkulla menisi ihan hyvin, mutta AOT-salkkuun tänä vuonna tehdyt muutokset eivät oikein onnistuneet, kun myin Koneen ulos kesken hyvän nousun ja korvasin sen siivuilla Pexipiä, Embraceria ja Lion E-Mobilityä, joista jokainen on nyt pakkasella. Suurimmat turskat tulivat DCBR:stä, jota onnistuin ostamaan lähellä ATH-hintoja ja tankkaamaan sukelluksen puolivälissä.

Toivotaan, että Hyzon ja kumppanit vielä ponnistavat, mutta nyt on ainakin väliaikaisesti oppirahat maksettu siitä, ettei jokaiseen FOMO-rakettiin kannata tarttua pelkästään Inderes-hypen takia. Jatkossa pitää istua käsien päällä ja ostaa sellaisia yrityksiä joiden liiketoiminnasta ymmärtääkin jotain.

12 tykkäystä

Päivitetään nyt salkkua tänne, kun alkaa vihdoin
miellyttämään omaa silmää. :smile:

Vanhan salkun häntäpäästä on onnistuttu myymään yhtiöitä ja rahoja allokoitu salkun kärkipään yhtiöihin…

kuva

Nöyrä kiitos niin Inderesin väelle kuin foorumilaisille panoksestanne. Salkku on koottu hyvin pitkälti näiden sekä omien pohdintojen pohjalta.

Tällä hetkellä kyseisten yhtiöiden matkassa pysyminen tuntuu luontevalta. Nukun yöni hyvin levollisin mielin. Kaipaisin kuitenkin muidenkin näkemystä salkkuni sisältöön, sillä olenhan vasta 18-vuotias kaveri, ja näin ollen alkutaipaleella.

39 tykkäystä

Osinkoja, osinkoja… Tämmöisellä mennään toistaiseksi, tulevaisuudessa indeksin painotus tulee nousemaan - kuukausisäästöohjelma ehtinyt olla vasta 3kk… YTD näyttäisi olevan nyt 10,2%, mihin olen oikein tyytyväinen. Kuitenkaan salkun prosentuaalinen tuotto ei ole vielä päässyt edes koronaa edeltäviin ATH lukemiin helmikuussa -20 :smile:

21 tykkäystä

Hyvältä tuo näyttää. Laatua,kasvua ja osinkoa. Pari yritystä on joiden vaihto pientä niin saattaa olla välillä pomppuista mutta maltti on valttia

Edit: Ja salkun riskiä saa hyvin muutettua halutessaan painon muutoksilla

7 tykkäystä

Hei @KaikkiPeliin, sinulla on hienoja yhtiöitä salkussa ja siellä on melko paljon samoja yhtiöitä kuin omassa salkussani. Viestisi noin puolen vuoden takaa muistui mieleen. Kirjoitit silloin, “Aikomuksena pitää yhtiöitä pitkään. Myynnit vain, mikäli ”case” muuttuu oleellisesti.” Nykyisessä salkussasi ei ole enää juurikaan samoja yhtiötä kuin tuolloin. Kirjoitan tätä samalla myös itselleni: sijoitusrategian tai -suunnitelman tekeminen on tärkeä asia. Toki joskus voi tulla tilanteita, että suunnitelmaa joutuu muuttamaan. Toivon, että sinulla on ollut onnistuneita kauppoja ja perusteltuja yhtiövaihdoksia. Menestystä sijoituksiisi!

7 tykkäystä

18-vuotiaalle puoli vuotta on ikuisuus :grin: :smiling_face_with_three_hearts: :smiling_face_with_three_hearts:

Ihan setä-tyyppinen salkku. Toivottavasti olet lähtenyt näihin mukaan ajoissa :wink:

Masse-setä, FA, Sedän iässä vasta 20v. on ikuisuus. Katsellaan salkkusi tuotto% silloin uudelleen :yum: :yum:

13 tykkäystä

Olet täysin oikeilla jäljillä… Salkun sisältö on muuttunut tuosta ajankohdasta melko oleellisesti. Olen kuitenkin tarkentanut myös omaa sijoitusstrategiaa ja salkkua on viety entistä vahvemmin kasvu ja laatupainotteiseksi. Ideana on omistaa laadukkaita yhtiöitä, joiden bisnes kiehtoo jollakin tapaa itseä ja joissa näen huomattavaa pitkän aikavälin potentiaalia.

Ajatukset ovat samat kuin tuohonkin aikaan: ”Näitä yhtiöitä holdatanaan pitkälle tulevaan”. Voitaisiin sanoa, että olen epäonnistunut. Uskon kuitenkin, että tällä salkun sisällöllä voisin onnistuakin holdaamaan huomattavasti pidempään.

Jokaisen myynnin kohdalla on vaivannut hieman takaraivossa ajatus holdaamisesta pitkälle tulevaan. Yhtiövaihdokset tuntuvat kuitenkin ainakin tällä hetkellä järkeviltä nykyisen strategiani valossa.

Perustelen ”epäonnistuneita yhtiövalintoja” kokemattomuudellani ja strategiani keskiössä on myös ajatus siitä, että mikäli kehityn sijoittaja tai saan uutta informatiivista hyötyä, voin ja minun pitää tehdä muutoksia salkkuni sisältöön, sillä koen, että tässäkin asiassa voi kehittyä hyvin vahvasti.

Kokonaisuudessaan koen epäonnistuneeni tavallaan, mutta luottoa tämänhetkisiin yhtiövalintoihin on enemmän kuin aiemmin. Olen siinä mielessä iloinen, että voin katsoa taakse ja koen kehittyneeni osakepoiminnassa. Teen mielelläni muutoksia omaan sijoitustrategiaan, ja toivon vahvasti, että muutokset ovat oikeita. Senhän näkee vasta vuosien päästä…

10 tykkäystä