Osakesijoittaminen

Mitä sinulla on salkussa


Tälläiseen muotoon salkku on ajautunut viimeisten kuukausien aikana. On mielestäni sopivassa suhtessa riskiä (NEL, Lion ja Zaptec) ja “idioottivarmoja” lappuja.

Jollei mitään ihmeellistä tapahdu niin salkku tulee jatkamaan samoilla omistuksilla ja lisäykset kohdistuvat tuonne salkun pienempiin omistuksiin.

12 tykkäystä

Salkussa noin 40% cash, 60% osakkeita. Asuntosijoituksia ei oman asunnon lisäksi ole, metsäkiinteistöjä jonkun verran sekä PYN rahastoa

Olen viimeisen puolen vuoden aikana nettomyynyt positioita ja 40% cash tuntuu tähän vaiheeseen sopivalta. Olen siirtynyt varoivaisemmaksi kun velkasykli, osakearvostus ja markkinaeuforia tuntuvat kaikki olevan asteikolla väärässä asennossa.

Ei ole helppoa…joka viikko tulee eteen ajatuksia vähentää käteistä ja ostaa osakkeita. Tällä viikolla tutkallani olivat Kahoot, Alibaba ja Kamux. Viime viikolla mietin lisätä Tokmannia ja Harviaa. Menin ulos kävelylle, ja en tehnyt mitään. On vaikeaa olla tekemättä mitään, erityisesti kun on käteistä, joka ei ole “töissä”.

Tunnistan kuitenkin, että olen luonteeltani riskiä karttava. En ole sijoittanut velkavivulla, ja useimmin käteistä on salkusta vähintään 10%. Mulla on noin 20 vuotta takana osakeharrastusta. Yli 10 vuotta sitten taisin viimeksi lisätä pääomaa osakesalkkuun. OST:n avasin, mutta lasken sen eri tiliksi. En seuraa omaa osakeomistustani päivittäin, enkä tee kauppoja kuin muutaman kuukaudessa. Tämä auttaa pysymään passiivisena

Osakkeista lähes puolet on Qt:ta, jota en ole myynyt vuosien varrella. Sitten 2-3% siivuja Capman, Wärtsilä, Swedish Match, Revenio, Bufab, Sampo, SmartEye, Harvia, Kahoot.

Qtn kanssa haluan olla mukana seuraavat pari vuotta. Se pitäisi antaa aikaa, että näkee runtime lisenssien kasvun kauneuden. Jos sitä ikinä tulee. Todella toivon Suomeen uutta, maailmaa muuttavaa ja menestyvää yritystä samalla!

Kahoot voi valua takaisin ostohintoihin, mutta kallishan se on edelleen. Voisin harkita lisäpanostuksia kun se jäi syksyllä niin pieneksi alun perin.

28 tykkäystä

image
Siili on muhinut salkussa vuodesta 2015. Muut hankittu viime kesän jälkeen, kun sain taas järjesteltyä varojani paremmin osakemarkkinoille. Käytännössä koittanut löytää laatua/kasvua arvosijoittajan mielenmaisemaan sopivaan järkevään hintaan - kuitenkin niin, että salkussa olisi potentiaalia kovaankin tuottoon ilman typeriä riskejä.

  • Siiliä aikoinaan ostin perustelulla “tää on lukujen perusteella kasvuyhtiö arvoyhtiön hinnalla”
  • Kamux, Evo ja viimeisimpänä Incap on uudemmista hankinnoista lähimpänä omaa perusstrategiaa.
  • Evo on päässyt paisumaan painavaksi, mutta ei ole kyllä aikeita myydä niin kauan kuin liiketoiminnan kehitys näyttää näin hyvältä. Lisää toki ei tarvitse ostaa.
  • Smart Eye ja Tecnotree vähän jokereina isommalla riskillä. Ensimmäinen foorumia peesaten, kun ketjuun tuodut faktat vakuuttivat, ja jälkimmäinen viimeisimmän Inderes-analyysin jäljiltä. Tecnotreen piti olla pikainen spekulaatio, mutta pienen tutustumisen jälkeen alkoi vaikuttaa houkuttelevalta ja jäikin osaksi salkkua.
12 tykkäystä

Vastataan tänne salkkupuolelle koska tähän on helppo vastata kuvalla. Olen melko konservatiivisella strategialla liikkeellä (ainakin toistaiseksi) ja salkun tavoitepainotus on puolet kasvua ja toinen puoli arvoa. Kasvupuolella nousuprosentit on se mitä tarkkaillaan ja arvopuolella enemmän osinkoa:

Vasemmalla puolella siis kasvajat ja oikealla arvoyhtiöt. Ja onhan tuon oikean puolen kehityksen seuranta kuin katsoisi maalin kuivumista. Ei tuosta mitään otsikoita saa revittyä jos jotain wärreä on pikkuhiljaa palautellut salkkuun ja katsoo kun ei se vieläkään oikein pääse lähtökuopista. Suurin osa jäljellä olevista hankittu niin kauan aikaa sitten että ei noissa viitsi hirveän isoja muutoksia tehdä ja maksella veroja ilman erityisen hyvää syytä.

7 tykkäystä

Mites se menikään… You only YOLO once? :smile:

15 tykkäystä

Pyrin pitämään salkussani vain parhaat löytämäni sijoitusideat, mikä on johtanut epämiellyttävän keskitettyyn salkkuun. Tällä hetkellä sinne on päätynyt seuraavat neljä osaketta lueteltuna suurusjärjestyksessä:

Lion E-Mobility AG (Mörnivä Leijona): Tämä 50 M€ market capin omaava sveitsiläinen akkuyhtiö on omasta mielestäni koko sähköakkusektorin aliarvostetuin osake. Yhtiö myy muun muassa BMW:n i3-akkuja Pohjois-Amerikkalaisille sähköbussimarkkinoille ja uskonkin nykyisten markkinatietojen perusteella firman pääsevän tänä vuonna 50 M€ liikevaihtoon ja ensi vuonna yli 100 M€ liikevaihtoon tämän bisneksen osalta.

Tämän lisäksi yhtiöllä on heidän itse kehittämäänsä akkuteknologiaa, jota yhtiö haluaa lisensioida ulkopuolisille toimijoille. Oman teknisen tutkimukseni perusteella pidän kyseistä teknologiaa hyvin kilpailukykyisenä ja johto puhuu jopa miljardin euron liikevaihdosta. Uskokoon ken tahtoo :smiley:

Taseesta löytyy myös kohtuullisen arvokas vähemmistösijoitus voitolliseen ja kasvavaan akkutestausbisnekseen.

Medexus Pharmaceuticals: Kanadalainen yhtiö, joka keskittyy harvinaisten lääkkeiden myyntiin Pohjois-Amerikan markkinoille. Olen kovasti etsinyt syytä miksi tämmöinen vuosi vuodelta 50-100% nyt ja lähitulevaisuudessa kasvava korkean bruttokatteen yhtiö kulkee näin alhaisilla arvostuskertoimilla. Firman lääkeportfolio on kohtuullisen mielenkiintoinen ja riskitkin mielestäni varsin matalia, koska yhtiö pyrkii ostamaan tai lisensioimaan myymänsä lääkkeet ja pitämään oman tutkimuksen minimaalisena ja lähinnä kaupallista myyntiä tukevana toimintana. Kerrankin pääsee lääkesektorille ilman tätä Faasi I, II, III -pelleilyä :smiley:

Serviceware SE (Saksan Efecte): Edullisten arvostuskertoimien IT-yhtiö, joka on saanut SaaS-transformaation vahvasti käyntiin. Kassavirtapositiivisuus saavutetaan nähdäkseni jo tänä vuonna ja firmalla on muutenkin käsittämättömän iso kassa, joka mahdollistaa vielä ainakin yhden ison yritysoston.

Olen ajatellut tätä salkkuni kivijalkana, vaikka uusimmassa vuosikertomuksessa tuli hieman lunta tupaan Saksamaiden ulkopuolisen kasvun osalta. Jos yhtiö jatkaa noin 30% vuosittaista SaaS/Service -kasvua, niin tämä on mielestäni varsin mainio ja turvallinen teknosijoitus, mutta jos kasvu vielä sakkaa niin osake laitetaan samantien lihoiksi :slight_smile: Uutisvirta on sen verta huikeata että kovasti ihmettelen jos tähän ei päästä!

Panoro Energy ASA: Norjalaista offshore-öljyporausta Afrikasta (Mikä on ESG? :smiley: ). @urpokala:n hihalaskut kertovat hyvin, miten pihalla markkinat ovat yhtiöstä:

Nykytuotannon päälle tulevat vielä useat todella mielenkiintoiset poraushankkeet ja lupahakemukset, jotka mahdollistavat nykykurssiin merkittävästi nousuvaraa vaikka öljyn hinta ei nousisikaan. Koska tuotantokustannukset ovat alle 20 dollaria barrelilta ja osa tuotannosta on suojattu nykyiselle hintatasolle, niin tämä yhtiö kestää hyvin myös hetkellisiä öljyn hinnan laskujakin.

Siinä missä öljy-yhtiöt normaalisti jakavat avokätisiä osinkoja, niin tämä firma onkin öljyalan kasvuosake, joka keskittyy mielummin velkojen maksuun ja uusien ostoksien tekemiseen! Poikkeuksena osingottomuuteen on lähikuukausille kaavailtu PetroNor -osinko, jossa omistajat saavat toisen mielenkiintoisen Norjalaisen öljyfirman osakkeita, mikäli Nigerian ministeriöltä saadaan papereihin leima :smiley:

Nyt ollaan mörnitty pari kuukautta +50% YTD-tuotoissa, mutta uskon että tästä salkusta löytyvät avaimet päästä nykyisenkaltaisessa markkinatilanteessa kolminumeroisiin vuosituottoihin tämän vuoden aikana :heart_eyes:

83 tykkäystä

Tämä mörnivä leijona kiinnostaa edelleen. Minkälaisella aikahorisontilla sijoituskeissiä katsot?

7 tykkäystä

Lähtökohtaisesti ajattelin antaa yhtiölle noin 12kk aikaa saada oma akkunsa kaupaksi edes yhdelle asiakkaalle. Jos akkuteknologiaa saadaan myytyä, niin tämä voi kyllä säilyä salkussa pitkäänkin, koska sähköajoneuvobuumi on vasta lähtökuopissaan ja potentiaali nousulle on mielestäni huikea. :rocket: :rocket: :rocket: Mikäli oma akku ei myy, niin ei tämä kovin mielenkiintoinen keissi ole, mutta mielestäni tuo sähköbussibisnes ja akkutestausbisnes jossain määrin suojaa yhtiötä kurssilaskulta siinäkin tilanteessa.

17 tykkäystä

Maailma muuttuu, minun salkut eivät. Ei ainakaan nopeasti.

45% käteispossa ja sijoitusasunnon avulla suhteellisen varma rahavirta.

14 tykkäystä

Näistä pitäis raapia noin 40% vielä pois pihaprojektia varten. Kinderi nyt katoaa luultavasti kokonaan, mutta loppu meneekin todella vaikeaksi.

11 tykkäystä

Palasin helmikuussa markkinoille nuoltuani riittävän kauan uhkapelaamisella tehtyjä haavoja.

Salkku on keskitetty tällä hetkellä muutamaan hevoseen:
-Harvia 54,6 %
-Revenio 29,7 %
-Kamux 15,7 %

Tällä hetkellä tuntuu hyvältä.

44 tykkäystä

Sama täällä, isoimmat osuudet sijoituksista just samoissa yhtiöissä. Neste tuli maaliskuussa uusiutuvien sektorin kurssilaskun jälkeen uutena salkkuun (pienellä osuudella), mutta valahti vielä lähes -10% oston jälkeen ja nyt ollaan lähtötasolla.

Maanantaina tulee Harvian osuus salkusta kasvamaan entisestään, mutta vaikka yhtiökohtainen riski salkussa kasvaa, tuntuisi vähän oudolta myydä Harviaa just nyt kun hommat on hyvin käynnissä ja investoinnit vasta alkamassa vetämään. Taidan suunnata katsetta enemmän tuosta salkun kokonaiskuvasta ja allokaatiosta, yhtiöön.

13 tykkäystä

Uuden rajapyykin rikkoutumisen kunniaksi salkkukatsaus. Aloitin 8kk sitten harjoittelun pienillä ostoksilla ja “kunnolla” aloitin 6kk sitten 5500e pääomalla, edelleen lisäillen säästötililtä rahaa osakkeisiin. Nyt salkku rikkoi 20´000e rajan noin 14´000e pääomalla ja 6´000e tuotolla.

Edelleen aloituspositioiden ostelu ja vanhat rönsyt vie turhaa ajatusenergiaa. Vielä pitäisi karsia 1-2% laput pois viimeistään Q1-katsausten jälkeen ja siirrellä pääomaa suurempiin positioihin. Tavoite on jatkaa 10 lapulla, pitäen positiot about 5-20% välillä. Säästötilillä on 4kk menoja vastaava puskuri joten sieltä en enää rahaa ota, tästä eteenpäin edetään noin 500e kuukausisummalla.

Vielä kerran, kiitos koko Inderesin foorumi. Ilman teitä uskoisin lähteneeni sivuladulle tai sitten en olisi aloittanut ollenkaan.

64 tykkäystä

Kylläpäs on ollut hyvä alkuvuosi jouluna täysin päivitetylle OST:lle. Ja viimeisimmän korkojennousupaniikkinasdaqdipin aikana onnistuin vielä lisäämään painotusta pirteimpiin Qt ja Harvia.

Tällä hetkellä painotukset:
Qt 30 %
Harvia 30 %
Kamux 25 %
Storytel 15 %

On kiva kun salkussa on yhtiöitä, joiden kasvulukemat herättävät villejä vertailuja Amazoniin tai iPhoneen (joskin hieman kieli poskella) ja saavat analyytikot vetämään kahvit väärään kurkkuun.

Harvialla näyttää meno kohta liian hyvältä ollakseen totta. Qt ylittää odotukset joka kerta ja toimari nukkuu yönsä hyvin. Kamux tuntuu pärjäävän hyvinä ja huonoina aikoina, vaihdetaan kalliimpaan tai halvempaan. Storytel on vielä monen tutkan alla, mutta senkin kasvutahti alkaa pian saada valokeilaa.

12 tykkäystä

Perheen suomisalkkuihin on uinut tunkeilija meren takaa 7,4% osuudella. Pidetään ruotsalaista silmällä ja salkussa ainakin jonkin aikaa. Kaksi pienintä viipaletta on Rovio ja Tecnotree.

Lyhyesti valinnoista.

Sampo ja TietoEvry: tasaisuutta ja osinkoja. Piti jonkinlainen kivijalka saada salkkuun sen jälkeen, kun aiemmin jokaisen voitokkaan päivän jälkeen iski “minä en voi hävitä!” fiilis ja salkku täyttyi fomolla ja kyynelillä. Sampo ja Tieto ei todennäköisesti yllätä, mutta se onneksi pätee molempiin suuntiin.

Harvia, Kamux ja QT: Pakkohan näitä on olla, ei tänne palstalle kehtaisi muuten kirjoittaa.

Evo: Uutistoimisto @timontti pitää sen verran hyvin ajantasalla tämän lapun tulevaisuudennäkymistä, että että tällainen paperikäsikin uskaltaa pysyä mukana osakkeessa jota ei täysin ymmärrä.

Tokmanni: Minä olen absoluuttisen keskiverto ihminen ja jos minä käyn Tokmannilla, käy siellä todennäköisesti valtaosa muistakin meistä täydellisen tavallisista ihmisistä. Joten luotan siihen, että meitä löytyy paljon nyt ja aina.

Valmet, Sievi, Orthex, Aktia, Marimekko, Tallink, Metso, Tecnotree: Indereksen suosituksista aikanaan hypätty mukaan. Pysyvät salkussa niin kauan kun Indereksen propellihatut kehottaa niitä siellä pitämään. Aikanaan niiden myymisen myötä tapahtuu sitten salkun tiivistämistä, tavoitteena 15 osakkeen kokonaisuus, eli kolme pitää tinkiä.

Remedy, Rovio, Verkkokauppa. com: Näitä ihan vaan tykkään omistaa. Remedy on tuttu Future Crew’sta lähtien, Angry Birds ensimmäinen pelisovellus jonka aikanaan latasin kännykkään ja Verkkokaupasta tilaan tavaraa melkein viikottain.

20 tykkäystä

image
OST täytti hiljattain vuoden verran, niin juhlistetaan avaamalla sisältöä. Kyseessä on AOT-tiliin verrattuna vain noin yhden neljänneksen kokoinen salkku, mutta silti tuottanut tänä vuonna euromääräisesti enemmän. YTD 25,13 % plussalla, 1v tuotot 68,04 %.

Salkkuun ostettu IPO:ista sen mitä saa, QT ja pieni siivu Nokiaa sekä vuoden takaisesti koronakuopasta hankitut Fortum sekä Sampo. Harvia-position koko ei ikävä kyllä ollut noin iso vielä ennen tämän päivän nousua, vaan kolminkertaistin osuuden vasta 40-alkuisesta kurssista. Silti usko edelleen kova firmaan, joten lisäsin osuutta salkussa. Ylipäätään suurin harmitus tämän salkun kanssa on, että en ole uskaltanut panostaa kunnolla.

image

Reilut neljä vuotta vanha AOT onkin sitten huomattavasti sekalaisempi salkku, jossa yritetty vuosien varrella vähän kaikkea mahdollista, ja mennyt omaan makuun aivan liian silpuksi. Mukana muutaman satasen eriä vähän sitä sun tätä, eikä noita oikein viitsi edes myydä, kun välityskuluihin uppoaa niin paljon. AOT-salkun YTD 5,35 % ja viimeisen vuoden tuotto 40,69 %, eli indeksiltä on otettu huomattavasti pataan.

Salkun selkein onnistuminen on IPO:sta aikanaan hankittu Remedy, jonka tuotto on jo yli 750%. Muuten nojaa aika paljolti indekseihin ja superrahastoihin.

Muuten tälläkin salkulla menisi ihan hyvin, mutta AOT-salkkuun tänä vuonna tehdyt muutokset eivät oikein onnistuneet, kun myin Koneen ulos kesken hyvän nousun ja korvasin sen siivuilla Pexipiä, Embraceria ja Lion E-Mobilityä, joista jokainen on nyt pakkasella. Suurimmat turskat tulivat DCBR:stä, jota onnistuin ostamaan lähellä ATH-hintoja ja tankkaamaan sukelluksen puolivälissä.

Toivotaan, että Hyzon ja kumppanit vielä ponnistavat, mutta nyt on ainakin väliaikaisesti oppirahat maksettu siitä, ettei jokaiseen FOMO-rakettiin kannata tarttua pelkästään Inderes-hypen takia. Jatkossa pitää istua käsien päällä ja ostaa sellaisia yrityksiä joiden liiketoiminnasta ymmärtääkin jotain.

12 tykkäystä

Päivitetään nyt salkkua tänne, kun alkaa vihdoin
miellyttämään omaa silmää. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Vanhan salkun häntäpäästä on onnistuttu myymään yhtiöitä ja rahoja allokoitu salkun kärkipään yhtiöihin…

kuva

Nöyrä kiitos niin Inderesin väelle kuin foorumilaisille panoksestanne. Salkku on koottu hyvin pitkälti näiden sekä omien pohdintojen pohjalta.

Tällä hetkellä kyseisten yhtiöiden matkassa pysyminen tuntuu luontevalta. Nukun yöni hyvin levollisin mielin. Kaipaisin kuitenkin muidenkin näkemystä salkkuni sisältöön, sillä olenhan vasta 18-vuotias kaveri, ja näin ollen alkutaipaleella.

39 tykkäystä

Osinkoja, osinkoja… Tämmöisellä mennään toistaiseksi, tulevaisuudessa indeksin painotus tulee nousemaan - kuukausisäästöohjelma ehtinyt olla vasta 3kk… YTD näyttäisi olevan nyt 10,2%, mihin olen oikein tyytyväinen. Kuitenkaan salkun prosentuaalinen tuotto ei ole vielä päässyt edes koronaa edeltäviin ATH lukemiin helmikuussa -20 :grinning_face_with_smiling_eyes:

21 tykkäystä

Hyvältä tuo näyttää. Laatua,kasvua ja osinkoa. Pari yritystä on joiden vaihto pientä niin saattaa olla välillä pomppuista mutta maltti on valttia

Edit: Ja salkun riskiä saa hyvin muutettua halutessaan painon muutoksilla

7 tykkäystä

Hei @KaikkiPeliin, sinulla on hienoja yhtiöitä salkussa ja siellä on melko paljon samoja yhtiöitä kuin omassa salkussani. Viestisi noin puolen vuoden takaa muistui mieleen. Kirjoitit silloin, “Aikomuksena pitää yhtiöitä pitkään. Myynnit vain, mikäli ”case” muuttuu oleellisesti.” Nykyisessä salkussasi ei ole enää juurikaan samoja yhtiötä kuin tuolloin. Kirjoitan tätä samalla myös itselleni: sijoitusrategian tai -suunnitelman tekeminen on tärkeä asia. Toki joskus voi tulla tilanteita, että suunnitelmaa joutuu muuttamaan. Toivon, että sinulla on ollut onnistuneita kauppoja ja perusteltuja yhtiövaihdoksia. Menestystä sijoituksiisi!

7 tykkäystä