Osakesijoittaminen

Mitä sinulla on salkussa

Kevensin jälleen hieman Admicomia. Remedy edelleen isoin ja Qt toisena. Sitten tulee muut tukijalat kukin noin 10 % painolla, Revenio ja lopulta salkun Kiina-nurkkaus ja Efecte sekä Vincit.

Strategia on kiteytettynä ostaa yhtiöitä, jotka ovat huomenna arvokkaampia kuin tänään. Usein paras tie tähän on ostaa vakaita kasvuyhtiöitä suhteellisesti edulliseen hintaan, riittävällä turvamarginaalilla.

Tarkkailen kyllä silmä kovana myös pörssin arvonurkkausta. Eiköhän niidenkin aika joskus taas tule :slight_smile:

16 tykkäystä

Salkkuni TOP 5 omistukset (14.11.2019 arvostustasolla):

  • Sampo
  • Nordea
  • Kamux
  • Capman
  • Nokia

Sijoittaminen säästämistarkoituksella aloitettu vuoden alussa pienellä asunnon myynnistä saadulla alkupääomalla. Horisontti on pitkä (kymmeniä vuosia), mutta tein toisen salkun ikään kuin enempien virheiden tekemiseksi ja oppimiseksi eli lyhytjänteisempään kaupantekoon. Kymmenessä kuukaudessa olen ehtinyt jo monta aloittelijan virhettä tekemään, mutta onnekseni olen malttanut jättää tuon pitkän tähtäimen salkun rauhaan ja sieltä löytyykin:

Holdaussalkku (14.11.2019 suurimmasta pienimpään):

Hoivatilat
Sampo
Nokian Renkaat
Genovis
Capman
Oncology Venture
F-Secure
Digia
Nordea (Sampojen myötä tulleet muruset)

Tällä hetkellä kiinnostaa Digian arvostuksen lasku ja tulevat ostopaikat. Ainoa varsinainen riippakivi salkussa on tuo OV, joka oli keväällä yli 50% plussalla, mutta nyt ollaankin yli 50% pakkasella. Muihin on tarkoitus lisätä omistusta ajan kanssa, sekä samalla silmäillä (1) kasvavia ja kehittyviä yhtiöitä, sekä (2) vahvoja osingonmaksajia mahdollisten uusien positioiden avaamiseksi.

Lyhyessä salkussa onkin kaikkea pohjoismaista ja jenkeistä, mm. NEL, Berkshire Hathaway, Chromogenics, sekä Relaisin annin kautta tulevat pikavoittoa tavoittelevat omistukset.

Tämä palsta on antanut paljon tietoa ja oppia päivittäisen seurannan avulla ja rohkaisi avaamaan myös keskustelun osaltani.

7 tykkäystä

Salkku aikalailla järjestyksessä:
IS3N
Nordea
-Superluotto
UPM
Kamux
Pyn Elite
VXUS
Sampo
Talenom
Bank Åland
Realty Income
Intrum
citycon
Fortum
Gazprom
Tanger
Nokia(ihan pikkuriikkinen seurannan vuoksi)

Kuten salkusta huomaa strategia vaihtelee:
Indeksit Siegelin kirjan jälkeen hommattu, osinkoa painotettu välillä ja välillä kasvavia pienempiä.

Viimeisimmät hankinnat: Åland, talenomin lisäys, kamux (hankittu koko vuosi).

Vähennykseen ehkä menossa:
UPM: tulee10v täyteen tammikuussa
Nordea: paino noussut liian isoksi, kevennystä pb1 lähellä.
Indeksit: saattavat ehkä vähentyä tai sitten jäävät muhimaan
Realty income: alkaa olemaan todella kallis, mutta pitäisi keksiä jotain vastaavaa tilalle, esim. Euroopasta

Myynnit:
Sampoa kevennetty onneksi hyvään hintaan (vanhimmat osakkeet salkussa, oli vaikea luopua)
Lehdon rippeet lähtivät veryymyynteinä jokuaika sitten.

Limiitin käyttöä perustelen itselleni, että onhan monilla autolainaakin. Kai tämä on paremmassa käytössä. Mieluummin ajelen vanhemmalla autolla.

10 tykkäystä

Oma salkku on taas muuttunut viime kerrasta. Alla lueteltu suurimmasta pienempään:

QT Group
Sampo
Hoivatilat
Exel composites
Nokian renkaat
Kamux
NoHo partners
Scanfil
Nordea
Capman

Sain vihdoin OP:lta vertailun indeksiin nähden, ja olisihan tämä sijoitusura voinut huonomminkin alkaa. Toki ajanjakso vielä lyhyt, mutta silti.

5 tykkäystä

Viikot vierii niin, ettei meinaa salkkutilannetta keretä arkistoimaan. Kolmen viikon takaiseen tilanteeseen nähden pientä säätöä taphtunut. Remedyt lähti salkusta 10,05€ kohdalla stopparin lauettua. Hoivatiloja ja Kamuxia on pariin otteeseen täydennelty molempia. Myös Genovis palasi salkkuun pienemmällä määrällä ja hitusen halvemmalla, kuin sieltä lähti. Uutena tulokkaana Elektronisen hintalappusysteemin parissa väsäävä Pricer AB. Ja tottakai rahastoja on ostettu Vaimon ja lasten salkkuun tälläkin aikajaksolla.

3 tykkäystä

Moi kaikille! Ensimmäistä kertaa tulee kirjoiteltua tänne, vaikka jonkun aikaa onkin jo tullut foorumia seurattua. Sijoittamisen aloitin elokuussa opintolainasta. Seuraava lainaerä tulee tammikuussa ja sormet syyhyten etsinkin niille jo käyttöä. Tässä salkkuni tällä hetkellä.

20 tykkäystä

Päivitetäänpä tänne päivän tilanne kun olen ”uudestisyntynyt” salkkutyhjäyksen jäljiltä.

Pika-sissin leikkaa- ja liimaa taidot iPadilla olivat varsin kovalla koetuksella tässä hankkeessa, mutta ehkä tuosta kuvasta jotain selvää saa.

Yläosastosta löytyvät osakkeet on painojärjestyksessä, eli Wärreä on eniten.
Ylivoimaisesti suurin sijoitus on PYN Elite, ja todennäköisesti myös pysyy sellaisena.
Eliten paino on kokonaisuudesta tällä hetkellä yli 60%

6 tykkäystä

Pika päivitys:
Salkun ydin ja “pysyvät kohteet”
Talenom!!
QT + Revenio melkein tasoissa, alle puolet Talenomista yksittäin, mutta lähelle yhdessä.
Siltronic (mukavan nuosun jälkeen sija 4)
Sampo, Kamux, Avidly (liian isolla painola kenties=tappiolla)
Glaston (jännittää maanantai, mutta hinta laskenut aika alas?) tappiolla. Basware (uusi isompi satsaus), capman (kevennelty pari kertaa ja omistus jotain 3-4. kerta).
Erikoismaininta: Nixu ei ihan niin suuri, mutta luottoa on.
Digia.

Tällaisia hajaustuskohteita kohtuullisin panoksin.
Mainin arvoisia: Nokia (valitettavasti aika kuihtuneena :), Nokian Tyres, Hoivatilat, Aspo (tykkään ostaa halvalla ja myydä sopivalla)

Pikkuiset positiot suurin osa sellaisia jotka mielestäni mukava ostaa ja myydä sopivin hinnoin: Etteplan (hyvä firma), Sanoma (avaus positio, kuinkahan mones kerta, kiva kun osti Iddinkin), Harvia (avaus, mutta tuskin saa paljon halvemmalla), Gofore (osta 7 päältä myy 9 euron paikkeilla ;)) Remedy (rippeet jäljellä, mutta taktiikan mukaiset voitot taskussa). Herantis Pharma!!! (omg. parkinsonin lääkettä, tämänhän voi menettää kokonaan tai olla oiken kiva.

ei maininnan arvoisia : Martela. pantaflix (osa ostettu pohjalta!) Pihlajalinna, Verkkokauppa, Raute (myyty suurin osa voitolla, osa jäi)

Parhaiten on tavallaan menneet nuo isoimat sijoitukset, mutta parin vuoden aikana on saatunut haaviin muutama yritysostokohdekin :slight_smile: Ramirentistä esim tuli hyvä tukko käteistä, eikä Affecto ja Kotipizzakaan haitanneet.
Basware ois tuolla hollilla nyt jos joku sen ostaisi pois.

5 tykkäystä

Suomessa:
Remedy: 19.1% (tappiolla 14%)
F-Secure: 15.7% (tappiolla 7.5%)
Tieto: 10.8% (+8.4%)
QT: 10.5% (+11.7%)
Sampo: 10.2% (+2.3%)
Talenom: 9.8% (+8.66%)
Innofactor: 9.4% (tappiolla 8.3%)
Alma: 7.9% (+3.4%)
Fortum: 6.1% (+11.8%)

Kokonaisuudessaan Suomen sijoitukset tappiolla 1.4%. Olisi enemmänkin jos laskisin koko vuoden tappiot mukaan (mm. Nokia katastrofi ja omat Nordea veivaukset ja huonot stop-lossit), tosin rahastoista tuli kotiutettua jonkun verran.

Britanniassa on kaksi rahastoa, jotka on suurin piirtein saman arvoisia:
Jupiter Ecology fund on plussalla 1.34%
Legal & General Ethical Trust on plussalla 2.79%

4 tykkäystä

Päivitetäänpä tilanne keväältä. Käteispositio on edelleen salkun isoin siivu.

-Järein kakkusiivu: Revenio
-Suurehkot kakkusiivut: Nokia (outch!), Hoivatilat, Citycon, Sampo, Qt ja Deetee
-Keskikokoiset kakkusiivut: Remedy, Digia, Vaisala ja Kamux
-Lisäksi light annokset: Noho, Bittium, Nixu, Gofore, F-secure, Telia, Taaleri, Teleste ja Efecte (Näistä F-securea kärkyn lisää)

Tuo ligh annoslaari on ollut sellainen “tuulikaappi”, johon isommat osin myydyt siirtyy tarkkailuluokalle ja toisaalta jota kautta toisinaan tulokkaita saapuu pienenä eränä sisään deiteille. Joku voisi pitää 20 osakkeen salkkua liian hajautettuna, mutta itse olen varovaisena ollut tyytyväinen hajautukseen. Salkku on vuosia heilunut huomattavasti indeksiä vähemmän ja toisaalta tuottanut reippaasti enemmän. (Joskin nöyrästi hyväksyn sen faktan, ettei takana ole vielä kaksinumeroista vuosimäärää todentamisaikaa, eli omasta sijoitustaidosta ei voi johtopäätöksiä vetää, vaan tuurilla on varmasti ollut osansa.)

2 tykkäystä

Hieman päivitystä elokuusta
Omistukset tällä hetkellä:

Kamux 21.6%
Relais 21.5%
Intrum 18.4%
Digia 18.1%
Noho 9.8%
Fidelity Sust Water & Waste A Acc 0.9%
Käteinen 9.7%

Kaikki omistukset ovat toistaiseksi kehittyneet mainiosti. Lyhyt periodi kerro vielä mitään, mutta aloittelijan tuuri onneksi ollut toistaiseksi matkassa :slight_smile:

3 tykkäystä

Toisessa ketjussa kun kysyin, niin ekana tulisi mieleen, että 1. ja 2. on aika isolla painolla salkussa ja melkoisen riskisiä. Etenkin Remedy! mutta minusta myös F-securella on riskiä, tosin ihan hyvältä se vaikuttaa.

En toki tunne taktiikkaasi.

Talenomista tykkään jos vaan on malttia!
Qt on omassa salkussa remedyn kanssa 2. sijalla. tarkkailla pitää, mutta hyvältä näyttää.
eipä ole kompetenssia kommentoida Fortumia, Almaa tai tietoa.
Innofactorinikin möin 0,4 ostetut 0,67 paikkeilla taannoin muistaakeni vaikka siellä näytti olevan tilanne paranemassa (positio oli pieni ja sijoitus ahne, mutta lisä osto 0,45 muistaakseni sai tukea Q1 vai oliko se 2018 Q4 tiedoista.
Remedy on ja olikin omassa salkussa, mutta ostetuna 6,7 tasosta ja pienellä painolla. en voisi koskaa pitää pelifirmaa isolla painolla itse, tuotto oli hyvä siihen saakka kun pysyin suunnitelmassa myydä ennen uuden pelin arvosteluita, mutta hukkasin osan tuotoista ostamalla pikkuisen lisää kun ne oli hyvät arvostelut (myytyäni suurimman osan ennen sitä. pari lisäystäkin oli matkalla ollut). Pelifimoissa on pelin paikkaa, mutta valtavat riskit!

Oma salkkuni on tuolla ylempänä, sen ytimen muodostavat Talenom, QT ja Revenio + varauksella Siltronic (riittävän halvalla ostettuna! ja varoitus super volatiili), onhan siellä paljon muutakin, kun tunnen tarvetta hajauttaa (muuten mulla olis vaan Talenomia varmaan ja olisin Miljonääri :wink: ).

Tykkään kanssa ostaa ja myydä salkun ei ydinsijoituksia.

Niin, Remedyä olin ostanut alunperin kanssa sieltä vähän alle 7€, mutta oli pienellä painolla ja ostin korkeemmalta ahneissani isommalla painolla ja sitten ostin vielä vähän lisää kun kurssi putosi. Noh, Remedyyn on sen verran vielä luottoa, että odotan että kurssi tulee nousemaan oman keskihinnan yli tässä kahden vuoden aikajänteellä ja siinä odottaessa saa sitten vielä osinkoa.

F-Secure taisi olla ensimmäinen yksittäinen osakesijoitus, jonka ajoitus myös meni huonosti ja sen jälkeen on ostettu lisää niin paljon, että keskihinta on laskenut 3 euroon. Eli kunhan se kurssi jatkaa nousua ja tulosparannus tapahtuu tässä vuoden tai parin sisään niin en ole kovin huolissani. Innofactor oli toinen osakeosto, joka myös ajoittui huonosti kurssihuippuun. Noh, oli kyllä niin pieni osto silloin, ettei se paljon painanut, mutta sitä tuli myös lisäiltyä ja nyt odotetaan että pääsisi plussalle.

Yleisesti ottaen on tarkoituksena pitää sijoitukset vihreinä niin ekologisesti kuin tililläkin, sijoittaa kasvuyhtiöihin joista saa pientä osinkoakin. Pidemmän päälle yritän säästää rahaa taloon tai kerrostaloasuntoon, jotka on Lontoossa ihan hävyttömän hintaisia (jos talon omistat niin olet yleisesti ottaen miljonääri). Taitaa seuraavat ostot tulla tehtyä Lontoon pörssistä ja vasta ensi vuonna, koska talon ostoa harkitsevalle on säästäminen tehty melko kannattavaksi.

Täytyy varmaan oikeasti kehittää joku oma riskimittari jokaiselle osakkeelle, koska en osaa kovin helposti suoralta kädeltä sanoa, että Remedy olisi jollain tapaa riskisempi kuin Talenom. Molemmat on minun päässä ihan yhtä riskisiä, koska molempien toimintaan vaikuttaa niin monta muuttujaa joista minulla eikä kenelläkään muullakaan ole mitään tietoa, koska kukaan ei tiedä miten jokaisen firman ja yksityishenkilön talouteen kuuluu.

1 tykkäys

Sanoisin, että Talenomin ja Remedyn liiketoiminnassa on kyllä aika erilainen riskiprofiili, vaikka Remedyllä onkin alihankintaa muiden peleihin.
Talenomin isompi riski on teoriassa kallis hinta, mutta jos jatketaan mm. Talenom ketjussa perustellulla polulla, niin kertoimet laskevat, yli 90% liiketoiminnasta on kuitenkin Talenominna toistuvaa liiketoimintaa ja lainmukaan kirjanpito on jokapuolella pakollista.

Remedyllä tällaisia etuja ei ole tarjolla. Toki remedy voi tehdä hyviä pelejä ja ne voivat menestyä hyvin ja vakautta tuo jonkin verran alihankinta siellä, mutta voi olla että Remedyn pelit ei aina onnistu.

Talenom on usein eduin varustettu teknologia johtaja ja mm. voi myydä palveluaan alalla jossa on pulaa kirjapitäjistä (kun ei tarvitse varsinaisesti uusia).

Onhan remedyläkin tietysti omaa hyvää teknologiaa, mutta eihän noita voi riskipohjalta laittaa samalle viivalle ollenkaan?!

2 tykkäystä

Niin, olet varmasti oikeassa. Mulla ei vaan ole kykyä hahmottaa tällaisia riskejä etenkään kun pitäisi vertailla useampaa firmaa. Ja onhan Talenomilla se riski, että on helpompaa kopioida kirjanpito softa kuin koko pelimekaniikka - eikö Talenom myös käyttänyt jonkun muun firman softaa ennen kuin kehittivät omansa? Eli miten pystyy sanomaan, että mikä riski on tärkeämpi osaketta valitessa?

jaa-a, varmaan riippuu siitä mikä on tuotto odotus ja riskinsietokyky?

Oman sijoitussalkun läpivalaisu näyttää seuraavalta. Merkittävimmät muutokset lokakuun aikana osallistuminen Relais Groupin antiin ja avausposition tekeminen. Salkun käteispaino on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna, mutta ainakin on ruutia mahdollisia pelipaikkoja varten. Kuukausittain rahaa menee maltillisella painolla supereihin, mutta muuten nettokassa kasvaa tasaista vauhtia palkkatulon myötä. Omalta osalta mielenkiinto keskittyy osakepoiminnan suhteen hieman tutkan alla lentäviin yhtiöihin, joilla ei vielä laajaa (pankkipuolen) seurantaa. Kiitos Inderesille hyvistä yhtiöanalyyseistä, jotka ovat vaikuttaneet minunkin sijoituspäätöksiin pitkässä juoksussa.

10 tykkäystä

Sampo 14,8 % :finland:
Nokia 14,4 % :finland:
Nordea 11,7 % :finland:
Nokian Renkaat 9,2 % :finland:
Baidu 8,2 % :cn:
Intel 4,5 % :us:
Berkshire 3,4 % :us:
Brembo 3,4 % :it:
Hoivatilat 3,4 % :finland:
Wärtsilä 3,4 % :finland:
Incap 2,7 % :finland:
Muut osakkeet 20,9 % :earth_africa:
Yhteensä 22 osaketta salkussa. Käteisvarat edelleen merkittävässä ylipainossa, noin 60 %.
Incap, Intel ovat onnistuneet hyvin. Pahin virhe on ollut Noksu, joka on valitettavasti karmeassa ylipainossa. Lokakuussa 8 kauppaa, joiden kokonaiskulut noin 30 €. Forward P/E noin 15. Osinkotuottoprosentti noin 3 %.

5 tykkäystä

Inteliä varmaan kannattaa alkaa vähentelemään, sen verran pahalta näyttää 2020 markkinatilanne vs. AMD kun tumpeloivat 10nm teknologian. Tosin ovat kovia ostamaan omia osakkeitaan, joten kaipa se kurssi voi leijua niin kauan kuin (isossa) kassassa on rahaa.